Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Публикуването на данни колко от българите са прочели поне една книга през миналата година, звучи като че ли зле за издател на елитна литература. Добре, 72,6% от различни по възраст и образование хора не са посетили библиотека нито веднъж през 2023 година, а 40% не са прочели нито една книга през изминалата година, но да не е краят на света!

Автор(и): Юлиана Методиева

Десетки книги са изчезнали от национални библиотеки, от Варшава до Париж. Полицията разследва кой и защо ги е взел. Очертава се голямомащбна история за пари, геополитика, хитри фалшификатори и слаба охрана на библиотеките.

Автор(и): Рейчъл Донадио

Тази книга е за силата на оцеляването. Твърдя, че непосредствено оцелелите са уникално способни да се сблъскат с реалността на катастрофата и да я възприемат, както казва философът Мартин Бубер, „да си представят реалното“. 

Автор(и): Робърт Джей Лифтън

Положителността е процъфтяваща индустрия. Хиляди книги, безброй блогове и новинарски истории, неизброими количества интернет меми и доста легитимни научни изследвания възхваляват щастието и позитивното мислене. А всъщност се оказва, че идеологията на позитивното мислене може би е преминала своя разцвет. 

Автор(и): Кейт Суини

Само преди минути получих едно учтиво изказано критично мнение, което отприщи порой от мисли в главата ми.

Да знаете само, че кусурите на машинния превод си личат и не правят добро впечатление, не че нещо Ви се бъркам.

Автор(и): Златко Енев

Донатиен Алфонс Франсоа, маркиз дьо Сад, е може би единственият писател, който никога няма да загуби способността си да ни шокира. А в революционната – всъщност садистична – връзка, която той създава между автор и читател, и която се отказва от традиционното удоволствие от разказа, като вместо това се занимава с неща като обиди, отчуждение и скука, той може да се разглежда като баща на модернизма.

Автор(и): Франсин дю Плесис Грей

Остава си обаче факт, че насилието е неразделна част от нашата култура, от нашия начин на живот. И, разбира се, то винаги е насочено към слабите – обикновено това са жените, децата, малцинствата, които не могат да се защитят добре и това е така, откакто има човешки род.

Автор(и): Доминка Кардаш, Златко Енев

Когато през 1729 г. в кралския дворец в Мюнхен избухва пожар, той унищожава картината „Успение Богородично и коронация“, нарисувана от Албрехт Дюрер между 1507 и 1509 г. Това е „изгубеният шедьовър“ от заглавието на Улинка Рублак. Това е и централното пано на олтарната картина на Хелер, поръчана за доминиканската църква във Франкфурт от търговеца Якоб Хелер.

Автор(и): Дженифър Ъглоу

Политическите сътресения доведоха до появата на ново поколение леви политици, както и на феминистко движение, което призовава за отчитане на институционалното насилие над жените в Чили. Неруда е изобличаван като женкар. По-лошото е, че е обвинен в изнасилване.

Автор(и): Грасиела Мочкофски

Генеративният изкуствен интелект е последното от дългата поредица нововъведения, които оказват натиск върху вече нефункциониращата ни система за авторско право.

Автор(и): Луи Менанд

При всичките си несъвършенства комиксите на „Марвел“ са дали на безброй читатели вдъхновение, признание и, пред лицето на по-голямото обществено отхвърляне, дом.

Автор(и): Жуно Диас

Книгата „Още“, която Doubleday ще издаде на 16 януари, излиза в момент, когато полиаморията преминава от периферията към обществения мейнстрийм. Около една трета от американците, анкетирани в проучване на YouGov през февруари 2023 г., заявяват, че предпочитат някаква форма на немоногамност във взаимоотношенията си.

Автор(и): Александра Алтер

Ключовият момент в хитовия филм претърпя много редакции: „Завършихме със сълзи. Завършихме със смях, станахме големи, станахме малки.“

Автор(и): Карлос Агилар

Той е една от най-прочутите и обичани кинозвезди в света. А след това собствената му страна се обръща срещу него.

Автор(и): Луи Менанд

Отидох да гледам „Барби“ с голяма компания, на открито в Борисова градина, излегната на несъвсем удобен пуф, мислейки си че ще гледам нещо цветно и забавно, но надявайки се на по-дълбок замисъл и анализ на реалността. Получих… пропаганда.

Автор(и): Ванеса Виденова

Големите илюзии

Оплакванията и увещанията на все още предимно белия, мъжки и среден коментаторски свят напомнят за присъдата на Джеймс Болдуин, че „светът на белия човек, интелектуално, морално и духовно, е съпровождан от безсмисления звук на пробити барабани и миризмата на бавна смърт“

Автор(и): Панкадж Мишра

Как според вас ще се развие културата в Америка през следващите 5-10 години? По-конкретно по отношение на тенденцията микрокултурите да продължават да разрушават чувството за единство, което старата монокултура поддържаше (гледане на едни и същи телевизионни предавания със съседите и т.н.).

Автор(и): Тед Джоя

Дните на чакала: как Андрю Уайли превърна сериозната литература в голям бизнес

Автор(и): Алекс Бладел

Имам един малък ученик, с когото тази година работим върху това как се пише есе. Днес говорихме по един известен казус – ако имаш уникална възможност да се срещнеш за час с когото си поискаш, стига той да не е част от семейството и да не е близък, кого би избрал? И детето ми казва „Хитлер като малък“. Питам защо избира точно него и точно като дете (за да си формулира тезата) и той казва „Защото искам да разбера как е живял, какво се е случило, че като възрастен да се превърне в чудовище“.

Автор(и): Мария Касимова-Моасе

През 1965 г. Сюзън Зонтаг може да напише с безгрижна увереност, че новите стилове в изкуството, киното, музиката и танца „се сменят един друг толкова бързо, че изглежда не дават на публиката възможност да се подготви“. Днес културата продължава това безкрайно производство, но е много по-малко способна на промяна.

Автор(и): Джейсън Фараго

Когато се появява слух, че Vanity Fair е плащал на Майкъл Луис по 10 долара на дума – докато повечето журналисти иначе си остават с по 50 цента – почти няма значение дали това е вярно. (Оказва се, че е.) Слухът само потвърждава онова, което вече знаят всички: Луис е най-престижният разказвач на съвременния американски живот.

Автор(и): Самант Субраманиан

В романите и пиесите си норвежкият писател непрекъснато изследва границите на възприемаемия свят.

Автор(и): Мерве Емре

За германците изразяването на възмущение от германските прегрешения е лесно. Онези, които се изкушават да се възмущават от еврейските такива, ще се страхуват, че гневът е атавистичен, породен от антисемитизма, който сигурно са наследили.

Автор(и): Сюзън Неймън

Хората намират за привлекателна и идеята, че имат мотиви и желания, които не осъзнават. Този вид „дълбинна“ психология е популяризирана от фройдизма и едва ли ще изчезне.

Автор(и): Луи Менанд

Старците бавно и необратимо напускат сцената. След Сорос дойде ред и на Мърдок. Последното е добра новина.

Автор(и): Юлиана Методиева

В епохата, в която „предварителната познатост“ [на филмовите герои] управлява Холивуд, компанията подготвя сюжети за всичко – от Hot Wheels до UNO.

Автор(и): Алекс Бараш

Таблетката за прекъсване на бременността е създадена през осемдесетте години на миналия век; мифепристонът е 38 486-ата молекула, разработена от френската фармацевтична компания Roussel-Uclaf, откъдето идва и името RU-486.

Автор(и): Лорън Колинс

Подобно на кексчетата и спортните занимания, войните около родителството вече се водят и във Франция. И вероятно те ще бъдат придружени от идеята, че някой друг, някъде другаде, се справя по-добре.

Автор(и): Лорън Колинс

Днес една мобилизирана част от американските интелектуалци, политици и гласоподаватели гледат на себе си като на част от международна коалиция на потърпевшите – хора, чието основно желание е именно „смяната на режима“.

Автор(и): Чарлз Кинг

Клонът на психологията, който в най-голяма степен се занимава с тревогите, свързани с отчуждението и конформизма, е известен като хуманистична психология. За хуманистичните психолози креативността е свързана с понятието автентичност. Понятието е създадено в следвоенна Америка в отговор на културните и търговските изисквания на епохата. Днес ние сме закърмени с него.

Автор(и): Луи Менанд

Анализът не казва нищо за това, което човек в крайна сметка върши. Анализът дава на човека възможно най-голяма свобода по отношение на онова, което прави. Имало е много случаи, в които съм си представял, че се срещам с пациентки, женя се за тях и имам сексуални контакти с тях. Това са често срещани реакции на контрапренос. Да, случвало ми се е да имам такива фантазии.

Автор(и): Джанет Малкълм

Фройд е поставил началото на псевдонаука – т.е. номинално научно начинание, което е толкова погрешно в основата си, че не може да си позволи да подложи хипотезите си на безпристрастна партньорска проверка от страна на широката общност, а вместо това трябва да прибягва до уговорки, които изключват всякаква възможност за опровержение.

Автор(и): Фредерик К. Крюс

В света на Марвел, където известността надминава авторитета, носителите на „Оскар“ се редят на опашка, за да облекат чорапогащи и пелерини.

Автор(и): Майкъл Шулман

Ако през 1917 г. е имало някакво оправдание за това да бъдеш марксист (а и Достоевски, и Ницше много преди това са пророкували, че за тази доктрина ще се плаща), то сега за това няма абсолютно никакво оправдание.

Автор(и): Джордан Питърсън

Днес думата „ГУЛАГ“ често се използва в преносен смисъл, но в Съветския съюз ГУЛАГ – абревиатура, обозначаваща система от лагери за принудителен труд – е нещо твърде реално. Милиони хора живеят и умират в многобройните „острови“ на ГУЛАГ – лагерите, разпръснати из огромната територия на страната.

Автор(и): Гари Сол Морсън

Прочетете още...

Демокрация LIVE

Ивайло Дичев 22 Сеп, 2010 Hits: 14350
На 18/02/2008, треторазрядният футболен…