От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

След близо десет години на сравнително непроменлив дизайн, „Либерален преглед“ най-после получи нова, по-модерна и, да се надяваме, по-функционална дрешка. И тъй като промените са далеч не само козметични, струва ми се необходимо да ви предложа едно кратко въведение към новите функции на сайта – някои от тях повече, а други по-малко очевидни.

 

2022 08 Main block

 

Да започнем с очевидното: самата външност на сайта, образът, с който той ви посреща, беше изчистен и модернизиран, в духа на съвременния вестникарски и новинарски стил, при който основната задача е да се направи възможно най-достъпно необозримото количество информации, с които всеки подобен сайт ви конфронтира. Общо взето, идеята зад оформлението на ЛП е сравнително проста: списанието ви предлага материали, подредени под пет основни категории („Дискусии“, „Изкуство“, „Изгледи“, „Драскулки“ и „Видрица“), с други пет или шест под-категории, които позволяват да се предложат сравнително точни и специфично съдържания, в зависимост от читателските вкусове.

Всяка от тези категории се разпознава на сайта по водещата голямоформатна снимка (или логого на „ЛП“, ако такава липсва). Под водещия материал следват други шест, подбрани сред текстовете от същия отдел. В дизайнерската идея на сайта това се нарича „водещ блок“. За да се разнообрази дизайна, а и за да се представи малко по-специфично съдържание, между всеки от водещите блокове (издържани във вертикален стил) са поместени други, по-малки и оформени хоризонтално. Те съдържат различни рубрики, които са по-конкретни от основните пет, а именно: „България“, „Свят“, „Култура, Политика“, „Кино, Театър, TV“, „Литература, Музика“, „Бизнес“, „Технологии“, „Наука“, плюс две, които са напълно нови – „Видеогалерия“ и „Фотоалбуми“.

 

2022 08 Secondary block

 

Дотук всичко е сравнително рутинно и познато от безброй много други сайтове в Интернет. Голямото нововъведение при „ЛП“ е, че в този дизайн напълно се отхвърля идеята за представяне на съдържанията по обичайния принцип на новост (както навсякъде другаде, при мен винаги са се предлагали само последните десетина текста). Всичко останало си оставаше напълно невидимо и недостъпно дори и за изкушени читатели, които са в състояние, примерно, да търсят точно определени съдържания, използвайки търсачката или архива на сайта.

В замяна на това тук ви предлагам идея, която е колкото радикална, толкова и абсолютно проста: текстовете, които се появяват на началната страница на сайта, са подбрани по абсолютно случаен принцип и обхващат цялото му съдържание, от ден първи досега. Основанието за това е, че „ЛП“ не е новинарски сайт и по принцип няма особено голямо значение кога точно е издаден един или друг текст, стига да е достатъчно добър, разбира се. Това е място, на което идвате не за да се информирате, а за да прочетете нещо хубаво и задълбочено. Нещо, което ще ви спохожда за определено време и което няма да забравите 15 минути след като сте го прочели.


Small Ad GF 1

При всяко обновяване на страницата текстовете биват заменени от други, подбрани също толкова случайно – някъде около 50 текста при всяко хвърляне на заровете. Ефектът е невероятно интригуващ и завладяващ, поне за самия мен. След повече от 15 години работа и над 4000 публикувани текста дори и за самия мен често се появяват съдържания, които съм забравили или напълно, или до голяма степен, така че усещането е като от среща със стари приятели, които не сте виждали от няколко вечности насам. Опитайте сами, уверявам ви, че ще се почувствате силно изненадани от неочакваното удоволствие на това изживяване!

Разбира се, винаги може да се разбере само с един поглед кои точно са най-новите (или най-много четени, най-много коментирани в последно време) материали. Тази информация се намира най-горе вляво, директно под търсачката и показателя на броя гости за момента. Така че, ако сте дошли за да видите какво ново има в „ЛП“, това е мястото, към което трябва да погледнете.

 

2022 08 Whatsnew

 

Един дребен, но важен детайл, който лесно може да убегне, е, че всяко от заглавията на отделните блокове е и линк към страница, на която могат да се намерят всички текстове от съответната категория. За хора, които са се почувствали внезапно заинтересувани, това може да се окаже сравнително важна възможност, надявам се. Заглавията-линкове се разпознават по това, че са подчертани.

Двете нови рубрики, които се появиха в хода на работата, са „Видеогалерия“ и „Фотоалбуми“. В тях ще намерите сравнително голямо разнообразие от видеоклипове на класически и съвременни разкази, прочетени от моя милост за всички, които имат нужда от нещо подобно, преди или след заспиване ?. А фотоалбумите говорят сами за себе си, надявам се.

 

2022 08 Videos Photos

 

Както винаги, сайтът е оформен по начин, който прави ползването му максимално удобно на всякакви устройства и екрани, особено на телефони. В последния случай това означава, че помощните елементи като търсачки, списък на последните коментари, указател на новите текстове и пр., са видими САМО ако гледате сайта в landscape format, тоест в хоризонтално положение. На телефона ви „ЛП“ е преди всичко сборник от хубави текстове, без много финтифлюшки. Надявам се това да ви хареса.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Друго важно нововъведение, за по-технически настроените читатели, е възможността за RSS-абонаменти от най-различни видове, като се започне с всички статии на сайта и се свърши с конкретни подразделения според категориите и отделите, които изброих по-горе. Ако не сте чували за RSS не се смущавайте, всичко е пределно просто и може да бъде научено в рамките на пет минути, след прочитането на една или две странички с указания. Например ето тук

Last but not least: Архивът на списанието беше преработен основно и сега ви предоставя различни възможности за търсене и сортиране, които го правят истински полезен, както може да се види на картинката по-долу.

 

2022 08 Videos Photos

 

Това, в общи линии, са всички или повечето нови неща, за които се сещам в момента. Отне ми няколко седмици да ги реализирам и най-вероятно ще ми се наложи да го направя отново много скоро, просто защото технологиите, с които работя, са на път да извършат голям технологичен скок, тоест за нашего братя няма особено голям избор – или плуваш, или потъваш, това са двете принципни възможности.

А дотогава ви желая само възможно най-хубави мигове и преживявания тук, на сайта за свободни хора и свободни идеи (доколкото това е възможно на едно място, където касите все още си остават най-вече празни, както казваше големият Емир Кустурица).

Но ние не сме от хората, които се оставят да бъдат отчаяни лесно, нали така?

Бъдете живи и подвижни!

Берлин, август 2022

 

Златко Енев е български писател и издател на „Либерален Преглед“. Досега в България е публикувал седем книги (трилогията за деца „Гората на призраците“ (2001–2005), романите за възрастни „Една седмица в рая“ (2004) и „Реквием за никого“ (2011),  есеистичния сборник „Жегата като въплъщение на българското“ (2010), както и автобиографичната повест „Възхвала на Ханс Аспергер“ (2020). Детските му книги са преведени на няколко езика, между които и китайски. Живее в Берлин от 1990 г.

Книгите му могат  да се намерят в безплатни електронни издания тук на сайта.

Pin It

Прочетете още...