Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

През 1839 г. с Гюлханският хатишериф започват реформите в Османската империя (епохата на Танзимата). Хатишерифът е преведен на български език от Неофит Рилски и публикуван през 1841 г. в Букурещ. Следващият реформаторски акт в духа на френския либерализъм е така нареченият Хатихумаюн от 1856 г.

Автор(и): Ибрахим Карахасан-Чънар

Вчера в трагичното село Корница имаше събитие незабелязано от масмедиите. Хората от селото се поклониха на мъченика от „възродителния процес“ Айруш Хаджи. От Комисията по досиета и Съюза на репресираните му поставиха паметна плоча, а сайтът desebg пусна кратка новина. За безпаметните отбелязвам, че през 1960-те и 70-те г. Западните Родопи бяха подложени на насилие от Първа българска армия, изпратена от ЦК и ДС.

Автор(и): Юлиана Методиева

Обръснатата до кожа и накълцана с макетно ножче на 400 места по тялото Дебора от Стара Загора, жертва на мъжкарската ревност и извратена любов, можеше да се превърне в героиня на страхотен филм. Когато се разчу за престъплението срещу нея, по плажовете и кафенета се говореше само за това. Младите жени преглъщаха спомените за собствените си, трудни за понасяне удари в корема, или душене от страст, шамари, както и всичко останало.

Автор(и): Юлиана Методиева

Часът е осем вечерта на 20 август 1930 г. Лейтенант Крум Алексиев, адютант на генерал Жечев, командир на Софийския гарнизон, се намира в канцеларията на генералния щаб. Телефонът звъни. Командирът на полка му, полковник Здравко Георгиев, имал работа за него и щял да го посрещне на ъгъла на улицата.

Автор(и): Джоузеф Суайър

Онзи ден се случиха две събития. На луксозната церемония на Академия Оскар Джонатан Глейзър получи златната статуетка за филма Зона на интерес. Другото събитие е свързано с Българска народна банка. Тя пусна в обращение възпоменателна монета „125 години от рождението на Панчо Владигеров“.

Автор(и): Юлиана Методиева

Късно на 14 април депутатът и генерал в оставка Константин Георгиев, председател на софийския клон на правителствената партия, е убит от неизвестни лица. На 16 април роднини, приятели, министри и офицери се събират в катедралата „Света Неделя“ за погребението му. Последва мощна експлозия. В купола на катедралата избухва бомба със закъснител и покривът се срутва. Няколкостотин души са ранени, а 128 са убити – сред тях четиринадесет генерали от запаса (включително Никола Рачев), трима депутати, кметът на София и началникът на полицията.

Автор(и): Джоузеф Суайър

Едно интервю, в което става дума най-вече за Априлското въстание, но всъщност за значението, което играе историята в нашата съвременност...

Автор(и): Златко Енев

Майският манифест от 1924 г. предизвиква целия български блъф – той осъжда присъединителните цели на онези, които така красноречиво са пледирали за македонска автономия! Освен това съюзът на ВМРО с Москва е много неудобно доказателство, че Септемврийското въстание не е било комунистическо въстание.

Автор(и): Джоузеф Суайър

Нещо като бик с непокорна коса, самообразован и добронамерен селянин с природна прозорливост – това беше Александър Стамболийски. Смелата опозиция срещу абсолютната власт на Фердинанд го изведе начело на Земеделския съюз, но безграничната му самоувереност, както и използването на всички съмнителни административни методи на предшествениците му, в крайна сметка доведе до гибелта му.

Автор(и): Джоузеф Суайър

Единственият период в българската история, за който имаме вълнуващ, детайлен и собствен разказ за героични събития е революционното движение и Освобождението на България от османска власт. Този тип разказ напомня добрата стара вълшебна приказка, където след дълга и неравна битка между силите на доброто и злото цялото Възраждане е един славен завършек на дълга, непрекъсната и героична борба на българите срещу турците, увенчан от „happy end“ – Освобождението.

Автор(и): Ибрахим Карахасан-Чънар

Публикувах тия дни в „Прегледа“ едно от по-знаковите си интервюта („по-знаково“ единствено за мен, предполагам и уточнявам) – и неочаквано получих цяла серия от интересни, предизвикващи размисъл въпроси. В началото си мислех, че ще е лесно да натракам няколко бързи отговора, но колкото повече се замислям, толкова по-ясно ми става колко трудно е да се улови в думи това състояние на безтегловност.

Автор(и): Златко Енев

На 8 октомври 1912 г. Черна гора внезапно атакува към Шкодренското езеро, за да изпревари намесата на Великите сили и да затрудни Турция да разгледа ултиматума на балканските съюзници, представен четири дни по-късно. Исканията на съюзниците – най-вече за автономия с национални училища на подвластните на Турция балкански етноси под ръководството на швейцарски или белгийски провинциални управители и жандармерийски офицери – са формулирани така, че макар и да не изглеждат преувеличени, не биха могли да бъдат приети безусловно от нито една суверенна държава.

Автор(и): Джоузеф Суайър

Когато сигналните огньове са запалени в Крушево, 800 души под командването на влаха Питу Гуле нахлуват в града. Камбаните на екзархистката, патриаршеската и влашката църква започват да бият, защото тук и трите общности са се сплотили; след това един влах издига революционното знаме на пазарния площад, където жителите на града се стичат да танцуват от радост. В казармите има само 60 турци, които са нападнати и опожарени, а повечето от войниците – избити.

Автор(и): Джоузеф Суайър

Основната цел на американската политика в Югоизточна Европа до 1946 г. беше да се ограничи това, което се възприемаше като експанзионистична съветска политика, и беше постигнато общо съгласие, че най-доброто място за заемане на позиция е на линията, разделяща англо-американските и съветските окупационни сили в края на войната.

Автор(и): Сирил Е. Блек

През ноември 1893 г. Дамян Груев свиква събрание в Солун, на което е избран Централен (изпълнителен) комитет от шест души с председател д-р Христо Татарчев (от Ресен) и секретар. Те решават да работят за реформите, обещани от Берлинския конгрес, и в крайна сметка за автономия на Македония – или под управлението на европейски генерал-губернатор (или княз) и суверенитет на султана (като България), или в рамките на федерация на свободни балкански държави, но отхвърлят всички идеи за съюз с България или Сърбия.

Автор(и): Джоузеф Суайър

През март 1878 г. победоносната Русия диктува в Сан Стефано договор, който обединява двете провинции, предложени от посланиците (с изключение на Добруджа, която е присъдена на Румъния), в една Велика България, но конгресът в Берлин отменя този договор, като предоставя автономия (под управлението на княз) само на същинска България и Софийската област, докато планът на посланиците се прилага за Източна Румелия.

Автор(и): Джоузеф Суайър

Под подредената си външност София беше скрит град на шепот и ужас, на изстрели в тъмното, на шпиони и подслушвачи, на анонимни писма и телефонни обаждания, на изнудване и заплахи. Борбата между нападащите върховисти и защитаващите умерени беше в разгара си и се водеше от невръстни стрелци, които се спотайваха в кафенетата, очаквайки заповед за убийство.

Автор(и): Джоузеф Суайър

Либерален преглед започва да публикува в продължения една от скандално-неизвестните книги по най-нова българска история – „Българската конспирация“ на американския журналист Джоузеф Суайър, написана през 30-те години на миналия век.

Автор(и) Джоузеф Суайър

Но ми направи впечатление коментарът под поста на „Шалом“ на една жена, явно от еврейски произход. Тя е написала, че когато неграмотните стават много това води до увеличаване на антисемитизма. Палестинците в България вече станали твърде много и били същите като неграмотните роми, бре!

Автор(и): Орхан Тахир

Защо българите се чувстват нещастни ще кажа после. Но най-напред за Тейлър Суифт и мега авторитетният Тайм, който я направи личност на годината. Като неин контрапункт е местният приз Човек на годината на БХК.

Автор(и): Юлиана Методиева

Съкрушително право е детето, което казало, че възрастните хора не го харесват. Думите му са горчива рефлексия за света, в който то е принудено да обитава. Те са обратната връзка на уж грижите на много загрижените родители, на доскоро нископлатените му учители, на визионерите раздаващи с пълни шепи (не)конвертируемия училищен опит на Финландия, Ирландия или Португалия, на менажерите на неговото детство и тийнейджърство.

Автор(и): Юлиана Методиева

В пернишкото училище вчера са били момче като Румен. Тийнейджър със СОП. Момичето му удря шамари, а той плаче. Тя не спира, пробва колко ще издържи. Шамар – още един шамар, а той продължава да плаче. Дори не ѝ се моли да спре.

Автор(и): Юлиана Методиева

Ако страданията на украинчетата, арменчетата, еврейчетата и палестинчетата не предизвикват възрастния свят да изтръгне завинаги гнилия зъб на отмъщението, то напразно са и тревогите за планетата. Ще живеем екосъобразно, а около нас милиони деца без дом, деца бежанци ще вървят през чужди земи.

Автор(и): Юлиана Методиева

Навръх празника на САЩ попитах американски приятели от еврейски произход, окей ли са със страната си. Не са ли вбесени от неотдавнашните решения на Върховния съд, с които се отмени позитивната дискриминация в приема на студенти в елитните университети! Нали с това ги направи по-бели и по-азиатски и по-малко чернокожи и латиноамериканци!

Автор(и): Юлиана Методиева

Ако се вгледаме във фактите ще видим, че има нула разстояние между Светия Синод и лидерите на Поход на семейството! Иначе казано, между чернокапците, Кристиян Шкварек и Александър Урумов, водещи в класацията „най-най-назадничавите българи“, цари историческо родство и интимност. Нещо като сиамски близнаци. Ако решиш да отделиш единия от другия, ще стане беля!

Автор(и): Юлиана Методиева

Уважаеми господин Емил Кошлуков!

Обществената телевизия под Ваше ръководство произведе пореден скандал, отново свързан с малцинствата. Става дума за сутрешния блок (16 май) когато събеседник беше лидерът на Движение 21 Татяна Дончева, известна с острия си език и нисък стандарт на комуникация.

Автор(и): Юлиана Методиева

Има една много типична черта на левите хора преди и сега.Те са проклети демагози дори в най-интимен кръг. Например, казват всекиму според възможностите, всекиму според потребностите. Ами то не само е откровено невъзможно заради спецификите на хомо сапиенса, но е било и долнопробна лъжа в личното им битие.

Автор(и): Юлиана Методиева

Аплодисментите за Ицко Финци снощи в зала „Азарян“ са повече от благодарност към него. Защото човек има нужда от щастие, а неговата артистична стихия го излива с щедри шепи.

Автор(и): Юлиана Методиева

Три думи, между които на първи поглед няма никаква връзка. Ако към всяка от тях добавя още една, ще подскажа в коя подетите от медиите дискусии ще се опитам да налея малко масло в огъня.

Автор(и): Ванцети Василев

Ако изкуственият интелект ChatGPT носи радост като изход от рутинните неща, то тия дни нещо не му се получава. Умникът, натъпкан с купища информация сигурно е заскрибуцал пред вида на разпространяваното в интернет видео с обезглавения украински войник.

Автор(и): Юлиана Методиева

Статуетката „Икар“ за Владимир Пенев се превърна в златен ключ, но не само за артистичната му слава. Славата той я има отдавна. С този ключ той отвори вратата на добротата, гибелна за всеобщия маразъм и хейт. Кой е казал, че човечността е загубена?

Автор(и): Юлиана Методиева

Тя е разговаряла с Том Ханкс, подготвяла е среща със Стивън Спилбърг, а в архива ѝ има снимки от срещите ѝ с Бил Клинтън, Мадлен Олбрайт, принц Чарлз.

Автор(и): Юлиана Методиева

Бълха я ухапала агенция Пик. Съдът я осъжда да заплати трицифрена глоба за публикувана обида и клевета срещу уважаваната съдия Владислава Цариградска, агенцията пет пари не дава.

Автор(и): Юлиана Методиева

Добре е човек да гледа с очите на емигрант българо-испанската продукция „Васил“ с копродуценти Mina Mileva и Vesela Kazakova. Поне да се опита. Дори когато премиерата му тече в претъпкана до козирката зала, а организаторите пренасочват феновете към друга зала...

Автор(и): Юлиана Методиева

За Кметицата на Перущица, дето подгони една джаз певица и разбърка кошера с националистическите оси, трябва да чете повече за актуалните българи, които прославят света. Не, че само тя спада към представителите на властта, чиито познания кой кой е в България са повече от оскъдни.

Автор(и) Юлиана Методиева

Прочетете още...