Последните най...


Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Тя е разговаряла с Том Ханкс, подготвяла е среща със Стивън Спилбърг, а в архива ѝ има снимки от срещите ѝ с Бил Клинтън, Мадлен Олбрайт, принц Чарлз.

Автор(и): Юлиана Методиева

Бълха я ухапала агенция Пик. Съдът я осъжда да заплати трицифрена глоба за публикувана обида и клевета срещу уважаваната съдия Владислава Цариградска, агенцията пет пари не дава.

Автор(и): Юлиана Методиева

Добре е човек да гледа с очите на емигрант българо-испанската продукция „Васил“ с копродуценти Mina Mileva и Vesela Kazakova. Поне да се опита. Дори когато премиерата му тече в претъпкана до козирката зала, а организаторите пренасочват феновете към друга зала...

Автор(и): Юлиана Методиева

За Кметицата на Перущица, дето подгони една джаз певица и разбърка кошера с националистическите оси, трябва да чете повече за актуалните българи, които прославят света. Не, че само тя спада към представителите на властта, чиито познания кой кой е в България са повече от оскъдни.

Автор(и) Юлиана Методиева

Ерес ли е във Факултета по журналистика един професионален глас да каже, при това с усмивка – не, не сме живели 45 години в тъмно средновековие! И да, процесите в медиите са вървели успоредно на целия европейски континент.

Автор(и): Юлиана Методиева

На Чехия не ѝ трябват пиар консултанти, за да затвърди имиджа си на голяма демокрация. Страната, родила Ян Палах и Хавел, влезе вчера в директна комуникация с хитлероподобния Путин, за да му изправи косите.

Автор(и): Юлиана Методиева

Времето на демократичното ни съзряване се върти в кръг. Като змия, която иска да си захапе опашката. Председателката на СЕМ Соня Момчилова е ярък пример за змията, пардон, за кръга.

Автор(и): Юлиана Методиева

Страхотна подлост е да си мейнстрийм медия и да напишеш некролог с гаднярски подмятания за смъртта на маргинална личност. В случая става дума за кончината на малкия човек Георги Софкин.

Автор(и): Юлиана Методиева

В продължение на дълъг период от време употребата на термините „фашистки режим“ и „фашистко управление“, отнасящи се до държавната система в България е пряко свързана с идеологическото отношение, което има БКП към политическите процеси в България след Първата световна война. Както в повечето случаи и по този въпрос българските комунисти възприемат изцяло тезите на Коминтерна.

Автор(и): група български историци

Русия ни е прецаквала неведнъж, а този факт вече и в нереформираните училища го преподават. Историята защо и кой е провалил Велчовата завера обаче, е направо хит! Това разбрах онзи ден, когато бях на курбан в Стефаново, с някогашното име Вратца.

Автор(и): Юлиана Методиева

В нашето дирене се кръстосват три историографски дебата: за характера на властта, упражнявана от България върху окупираните територии; за автономията на решенията ѝ спрямо Третия райх; за българската политика по предоставяне на гражданство. Тези въпроси се съсредоточават в един ключов залог: оценката на българските и германските отговорности за депортацията и за изтреблението на евреите от „новите земи“.

Автор(и): Надеж Рагару

България депортира от територии, обявила за свои, евреи, на които е отказала българско поданство. Този спасителен статут им е забранен (т.е. смъртната им присъда е подписана) по силата на български антисемитски закони, включително влезли в сила преди присъединяването на страната към Оста.

Автор(и): Румен Аврамов

Етническият хърватин и американски киноактьор Джон Малкович ще влезе този сезон в Народния театър. Супер! Ще го посрещне главният режисьор Александър Морфов. „Здрасти, пич“, ще каже Малкович, с онзи израз и поглед, дето му печелят сума награди. „Здрасти, пич“, ще му отговори Морфов, който е слабост на хилядите си зрители и на почти всички директори на Народния театър. Главният режисьор се чувства пред американската звезда като равен с равен, макар че току що е отървал кожата след вандалските си изцепки срещу пиарката на Народния театър.

Автор(и): Юлиана Методиева

 Доскоро никой не знаеше какви са заплатите на офицерите на ДАНС. Което по принцип буди опасения за правата и свободите ни, нали така! 

Автор(и): Юлиана Методиева

Три дни вече в социалните мрежи се публикуват унизителни вицове за най-гледаното шоу „Избор на председател на Парламент“. Политическите актьори, стари и свежи депутати от 48-то НС, четат онлайн творчеството, а после се самобичуват по този повод публично, пред камерите и на трибуната. Не се изпотяват от неудобство, ни най-малко.

Автор(и): Юлиана Методиева

Новината, че Мария Бакалова оглавява комисията за избора на български филм за Оскар е страхотна. Звучи като реванш на младите. Нали помните скандала от миналата година! Един много стар и много женомразки настроен театрал се изказа гадно за нея и успеха ѝ в „Борат-2“ на Саша Коен!

Автор(и): Юлиана Методиева

Опитите на политически лидери от популистката периферия да „законодателстват“ на територията на Софийския университет, изисквайки отстраняване на уважаван преподавател в лицето на проф. Александър Кьосев, са нелепи и недопустими.

Автор(и): група български интелектуалци

Статията е част от по-голямо изследване на документите, свързани с едно от най- големите престъпления на комунистическия режим – избиването без съд и присъда на местните елити (25-30 000 души), при това по особено садистичен начин.

Автор(и): Петър Воденичаров

Може спокойно да се подминат ироничните гримаси по телевизията на синдикалистката Григорова по адрес на Украйна и жертвите от войната. Да се махне с ръка, защото какво друго може да се очаква! Жената си е левичарка от онези, домашно производство. Мрази капитализма, обича Газпром, за заплати говори, но за отделния човек пет пари не дава. Типична комунистка, няма изненади.

Автор(и): Юлиана Методиева

Пред Дома на хумора и сатирата в Габрово има артефакт с бюстовете на Карл Маркс, Енгелс и Владимир Улянович Ленин. Няма шега. Габровчани си ги гледат и навярно по-възрастните от тях тайно въздишат за отминалите времена.

Автор(и): Юлиана Методиева

Съдът се разигра тази седмица. Видя се как Тошко Йорданов затърси истерично извънсъдебно споразумение с Асен Василев за „онези“ клевети. Иначе го очаква присъда! После Джамбазки поредно беше предупреден за „либерасти“, „соросоиди“ и прочее словесни извержения.

Автор(и): Юлиана Методиева

Служебното правителство на Румен Радев има огромни грижи с газта, пътищата и уж хаоса, оставен му от кабинета на Промяната. Не му е да проиграва апокалиптични сценарии! Обаче… ако страхът от ядрена авария в атомната електроцентрала в разкъсваната от война съседна Украйна предизвиква в Румъния призиви за масово разпространение на йодни таблетки, за да намалят риска от рак, то не е ли валидно същата политическа грижа и медицинска логистика да се случат и в България?

Автор(и): Юлиана Методиева

Проучването на „възродителния процес“ има различни гледни точки. Едната принадлежи на историците и изследователите, които се опират на отделни изворови материали, а другата – на самите турци, които го преживяват. Различен поглед върху „възродителния процес“ имат неговите организатори, а съвсем друг – потърпевшите.

Автор(и): Мила Маева

Национал-комунистическо клише са честванията на опълченците и на Радецки, дето пристигнал с гръм. Панихидите и кичозните възстановки на връх Шипка са според вкуса на партийци, кметове и читалищни старухи. Но…всенародното празнуване на 145-ата годишнина от Шипченската епопея придоби нов, путински елемент.

Автор(и): Юлиана Методиева

В Народната библиотека днес ще има говорене в памет на поетесата Малина Томова, сценаристка на забранения сериал „Гори, гори, огънче“. По време на излъчването му, многобройни трудови колективи, спонтанно възмутили се зрители и управляващите като цяло, заклеймиха и накрая свалиха от екран сериала.

Автор(и): Юлиана Методиева

В едно интервю Екатерина Йосифова, за която безутешно тъгувам, разказва как Янош Корчак отказвал да спаси себе си и просто вървял заедно с детската редичка към газовата камера. „Децата – казва голямата поетеса – не се боели в последните си мигове, защото той е бил с тях“.

Автор(и): Юлиана Методиева

Телевизията е виновна избирателите да се плетат като пате в кълчища за кого да гласуват. При това не само заради актуалните ѝ тъпотии, но и заради придобитите завинаги журналистически стереотипи. Между тях е несъмнената хомофобия и антициганизъм. Водещ принос за това наследство има някогашният водещ на „Всяка неделя“. „Кеворкизмите“ му са вирулентни като коноравируса. Изтощават организма до оглупяване.

Автор(и): Юлиана Методиева

Нешка Робева е комунистически феномен. Милата, взе че се разсърди на Румен Радев за онзидешното му срамно слово. Бил „заличил националното си достойнство, традиции и култура, покорно приемайки промяната на историята ни, слугувайки на чужди интереси“. Да се чуди човек защо не си гледа художествената гимнастика, след като там ѝ е експертизата.

Автор(и): Юлиана Методиева

Аз принадлежа към поколението, родено в края на 1950-те години. Но, примерно, моят приятел и връстник Ангел Ангелов-Джендема, чиито песни слушахме през 1980-те, има баща, лежал в затвора през 1950-те години.

Автор(и): Владимир Левчев

Що за политически кич е имената на влиятелната проф. Искра Баева, заедно с члена на НС на БСП Ани Пирински и чувствителния на темата за децата и хората в неравностойно положение социолог Стан Додов, да се наредят до Мая Манолова? Каква невъзможна комбинация с нея правят!

Атор(и): Юлиана Методиева

След Панорама и тази сутрин пред Нова телевизия Костадин Костадинов обяви заканата си да внесе сигнал до прокуратурата за Америка за България и зловредното ѝ влияние върху политическия живот и медии. Звучи абсурдно, като да е решил да лови пушека от пожарищата през лятото.

Автор(и): Юлиана Методиева

Докато прясно назначени във властта гълъби и стари полицейски ястреби си кълват перушината, съвсем се забрави един позорен факт. Факт, който нагледно показва как и служебните министри са извадени от същия Гоголевски шинел.

Автор(и): Юлиана Методиева

Нийлс Армстронг бил казал „малка стъпка за човека, голяма за човечеството“. Не съм сигурна колко спечели човечеството от лунната авантюра на САЩ. Но днес хората на София направиха своята крачка в борбата със страха от Русия и диктатора ѝ.

Автор(и): Юлиана Методиева

В неделя, пет дни преди обира на хазната, дойде от Тетевен Васил тетевенецът, който е бояджия в Орхание, намери ме и ми каза: „Стоян те вика да отидеш, той ще те чака в Чипилското ханче в Правец, за да ти каже нещо.“ Аз тръгнах и отидох. Намерих Стояна в ханчето и с него излязохме навън.

Автор(и): колектив под ръководството на професор Александър Бурмов

Отдавна е известно, че истинската стойност и на учителя, и на ученика, може да се определи по това дали (и кога) ученикът ще надмине своя учител. Но ние неоправдано рядко се замисляме за предаването на „майсторлъка“ в нещата, към които закономерно и основателно изпитваме антипатия и погнуса – например клеветата и доносничеството.

Автори: Д-р Георги Карев

Прочетете още...

Васил

Юлиана Методиева 26 Ян, 2023 Hits: 423
Добре е човек да гледа с очите на емигрант…