Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Ей тука съм, в „майката Родина“, както твърдеше пред Ердоган един лидер на партия в България и то точно преди избори, знаете.

Автор(и): Вилдан Байрямова

Геополитическите рискове разкриха дълго пренебрегвани проблеми в социално-икономическия модел на Германия. Семейните предприятия, които са в основата на икономиката на страната, търсят нов път.

Автор(и): Ерика Соломон

Повечето от постиженията, които оценяваме, както в Олимпийските игри, така и навсякъде другаде, са произволни. Световните рекорди на Гинес са начин да се признае стойността на всяко човешко усилие: да се отбележи абстрактното постижение.

Автор(и): Имоджен Уест-Найтс

Докато Западът се отдръпваше, Русия и Китай навлязоха във вакуума, като агресивно ухажваха развиващите се страни и се възползваха от разочарованието от САЩ и Европа, представяйки алтернатива срещу това, което се възприема като западна хегемония.

Автор(и): Лиз Слай

Русия, една година след нахлуването в Украйна

Миналата зима моите приятели в Москва се съмняваха, че Путин ще започне война. Но сега, както ми каза един от тях, „страната претърпя морална катастрофа“.

Автор(и): Кийт Гесен

Какво се случва, когато сюрреалистичното въображение на най-великия жив аниматор в света, Хаяо Миядзаки, се превърне в увеселителен парк?

Автор(и): Сам Андерсън

Благодарение на усърдната работа на учените и на няколко компании и политици последната година може ни не беше чак толкова лоша, колкото изглежда на пръв поглед. Ето нашия обзор на най-добрите новини, които се появиха през 2022 г.

Автор(и): Сабрина Вайс

Траекторията на Зеленски – от комик до медиен мениджър, от президент до военен президент – често се окачествява като изненадваща, но това, което го прави убедителен като политически лидер, е талантът на комика да разкрива същността на въпросите.

Автор(и): Маша Гесен

Епохата на мегазаплахите

Ако не предприемем решителни действия, ще навлезем в период, който ще прилича не толкова на четирите десетилетия след Втората световна война, колкото на трите десетилетия между 1914 и 1945 г.

Автор(и); Нуриел Рубини

На 4 септември 62% от чилийските гласоподаватели отхвърлиха новоизготвената конституция, която трябваше да замени онази, наложена от режима на Пиночет през 1980 г. Дори в столичния регион Сантяго 55% бяха против. Маржовете по доходи бяха високи във всяка група. Според проучване на Мигел Анхел Фернандес и Еухенио Гусман, петата най-нископлатена част от населението е гласувала с „не“ в съотношение 75% към 25%; на върха на стълбицата на доходите цифрите са 60% към 40%.

Автор(и): Тони Ууд

Днес и трите велики сили са изправени пред несигурно бъдеще, в което не може да се изключи колапс или някаква степен на дезинтеграция. Наборът от проблеми е различен за всяка от тях, но предизвикателствата, пред които е изправена всяка страна, са от основно значение за самото съществуване на тази сила.

Автор(и): Робърт Каплан

Напълно свободните, политически активни жени са заплаха за авторитарните и склонните към авторитаризъм лидери – и затова тези лидери имат стратегическа причина да бъдат сексистки настроени.

Автор(и): Зои Маркс, Фатме Хагигаджу и Ерика Ченовет

Поне от XVIII в. насам Африка е била широко разглеждана на Запад, сякаш е съществувала извън потока на историята. Това никога не е било вярно.

Автор(и): Хауърд У Френч

В четвъртък президентът Байдън помилва хиляди хора, осъдени за притежание на марихуана съгласно федералното законодателство. Този ход представлява фундаментална промяна в реакцията на Америка към наркотика, който повече от половин век е в центъра на сблъсъка между културата и полицията. 

Автор(и): Майкъл Шиър и Золан Канно-Юнгс

Кризисното изменение на климата и свързаните с него огромни човешки миграции ще променят селското стопанство и ще преобразят световния ред – и вероятно никоя друга страна няма да спечели от всичко това толкова много, колкото Русия.

Автор(и): Абрам Лустгартен
Снимки: Сергей Пономарев

Икономисти от университета в Тюбинген са изчислили какво би се случило, ако Германия се отдели напълно от световната търговия: Икономиката ще се свие с близо 20%.

Как канцлерът си представя предстоящия свят без подобни ексцесии може да се види от другите гости, които той покани на неотдавнашната среща на върха на Г-7 в допълнение към шестте други водещи индустриални държави и Европейския съюз: Индия, Индонезия, Южна Африка, Сенегал и Аржентина. Пет държави от три континента – а сенегалският президент Маки Сал е и представител на Африканския съюз с неговите 55 държави членки. От особен интерес са поканите, отправени към Индия и Южна Африка – две от така наречените държави от БРИКС, които заедно с Бразилия, Русия и Китай образуват асоциация на нововъзникващите икономики, отдавна считащи себе си за ясен антипод на могъщата Г-7.

Автор(и): екип на сп. „Шпигел“

След като спечели Нобеловата награда за мир през октомври миналата година, руският журналист Дмитрий А. Муратов заяви, че според него отличието е трябвало да отиде при друг руснак: затворения опозиционен лидер Алексей А. Навални.

По-късно Муратов, редактор на независимия вестник Новая газета (който си подели наградата с журналистката Мария Реса от филипинската новинарска медия Rappler), обяви, че ще дари наградата си от около 500 000 долара в подкрепа на различни благотворителни каузи.

А сега Муратов – чийто вестник преустанови издаването си в края на март, заявявайки, че все по-драконовските закони за пресата в Русия не позволяват да се отразява вярно войната в Украйна – подарява самия Нобелов медал от 23-каратово злато.

Автор(и): екип на в. „Ню Йорк Таймс“

По различни показатели демографските показатели на Русия приличат на тези в много от най-бедните и най-слабо развити общества в света. През 2009 г. очакваната продължителност на живота на 15-годишна възраст в Русия се оценяваше като по-ниска от тази в Бангладеш, Източен Тимор, Еритрея, Мадагаскар, Нигер и Йемен; още по-лошо, очакваната продължителност на живота на възрастните мъже в Русия се оценяваше като по-ниска от тази в Судан, Руанда и дори опустошената от СПИН Ботсвана. Въпреки че руските жени се справят сравнително по-добре от руските мъже, смъртността сред руските жени в трудоспособна възраст през 2009 г. е малко по-висока от тази на жените в трудоспособна възраст в Боливия, най-бедната страна в Южна Америка; 20 години по-рано смъртността на жените в трудоспособна възраст в Русия е била с 45 % по-ниска от тази в Боливия.

Автор(и): Никълъс Еберщадт

Дилемите на санкциите [срещу авторитарните режими] от 1930-те години показват, че на агресорите трябва да се противодейства, когато те нарушават международния ред. Но това доказва и факта, че жизнеспособността на санкциите и шансовете за техния успех винаги зависят от глобалната икономическа ситуация. При нестабилни търговски и финансови условия ще бъде необходимо да се определят приоритетите на конкуриращите се цели и да се подготвим добре за непредвидени ефекти от всякакъв вид. Използването на санкции срещу много големи икономики просто няма да е възможно без компенсаторни политики, които да подкрепят икономиките на санкциониращите страни и на останалия свят.

Автор(и): Никълъс Мълдър

Всъщност много от тези, които са помогнали за създаване на репутацията на чеченците по време на първата (1994-1996 г.) и втората (1999-2009 г.) чеченска война, сега се борят не за, а срещу Русия в Украйна.

От 2014 г. насам два чеченски доброволчески батальона се сражават срещу подкрепяните от Русия сепаратисти и редовните руски сили в Донбас – батальоните „Шейх Мансур“ и „Джохар Дудаев“. Повечето от техните бойци избягаха от Русия след падането на Чеченската република Ичкерия – де факто независимото правителство, което контролираше Чечения между двете войни.

След нахлуването групировките разпространиха множество аудио- и видеосъобщения и постове в социалните мрежи, в които обещават подкрепа за борбата на украинците.

На 27 февруари Адам Осмаев, командир на батальона „Джохар Дудаев“, обеща да помогне на Украйна да победи.

„Искам да кажа на украинците, че истинските чеченци днес защитават Украйна“, заяви Осмаев. „Ние сме се борили и ще продължим да се борим за Украйна до самия край“.

Автор(и): екип на сайта OCMedia

Войната в Украйна предизвика сътресение на световните енергийни пазари. Сега планетата е изправена пред по-дълбока криза: недостиг на храна.

Решаваща част от световните количества пшеница, царевица и ечемик са блокирани в Русия и Украйна заради войната, а още по-голяма част от световните количества торове са блокирани в Русия и Беларус. В резултат на това световните цени на храните и торовете се покачват. От инвазията през миналия месец цените на пшеницата са се увеличили с 21%, на ечемика – с 33%, а на някои торове – с 40%.

Сътресенията се усложняват от основните предизвикателства, които вече повишаваха цените и ограничаваха доставките, включително пандемията, ограниченията в транспорта, високите енергийни разходи и неотдавнашните суши, наводнения и пожари.

Сега икономисти, хуманитарни организации и правителствени служители предупреждават за последиците: увеличаване на глада в света.

Автор(и): екип на в. „Ню Йорк Таймс“

Преобладаващото мнение е, че Путин ще успее да преживее всяка вътрешна реакция. Това най-вероятно е вярно. В персоналистичните авторитарни режими – където властта е съсредоточена в ръцете на една отделна личност, а не е споделена от партия, военна хунта или кралско семейство – лидерът рядко бива прогонен от поста си от войни, дори когато претърпи поражение. Това е така както защото другите елити не са достатъчно силни, за да държат диктатора отговорен, така и защото вътрешната публика има малко възможности да накаже лидерите за техните действия. Репресивните режими като този на Путин в Русия обаче се отличават с това, че често изглеждат стабилни чак до момента, в който вече не са. Путин пое голям риск, като нападна Украйна, и има вероятност – която изглежда нараства – това да постави началото на неговия край.

Автор(и): Андреа Кендъл-Тейлър и Ерика Франц

Искам да ви разкажа за провидението.

Не зная какво представлява то, къде живее и откъде идва, но точно днес имам рядката възможност да ви го опиша с думи.

Днес следобед телефонът ми звънна веднъж, после спря.

Поглеждам – Мария Спирова от Лондон. Чухме се онзи ден и знам, че – в добавка на обичайната си работа – се занимава с координация на доброволци за извозване на украински бежанци.

Връщам обаждането. Набрах те по погрешка, ми казва. Но въпреки това продължаваме да си говорим.

И от дума на дума, тя ме пита: има ли около тебе хора, които са готови да извозват бежанци от румънската граница?

От границата с Молдова ли, питам?

Не, от северната, казва. Под Лвов, до Ивано-Франкивск. Има огромно стълпотворение на хора.

Автор(и): Манол Пейков

Описван като „лаборатория на анадолската кухня“, „етнографски музей“ и „градина на изгубени култури и забравени вкусове“, ресторантът Чия софрасъ е творение на Муса Дагдевирен, четиридесет и девет годишен готвач от Южна Турция, който е ръководил амбициозен проект за документиране, възстановяване и преоткриване на турската хранителна култура. От 2005 г. той и съпругата му издават тримесечно списание Yemek ve Kültür („Храна и култура“). Всеки брой включва рубрика, озаглавена „Седем забравени народни рецепти“, събрани от Муса по време на периодичните му пътувания от Балканите до Кавказ, по време на които той спасява от забвение различни диви зеленчуци, колбаси, кисело мляко и сирена. В Ерзурум той е открил един забравен вид поничка.

Автор(и): Елиф Батуман

Още откакто Зара, трансджендърно момиче, е на 8 години, тя е сигурна, че иска да порасне като жена. След разговори с родителите си и сеанси с терапевт тя започва социален преход: променя името си на Зара и местоименията си на тя/той. Когато навършва 9 години, започва да се приема блокери на пубертета – лекарства, които поставят физиологичното ѝ развитие в застой, докато стане достатъчно голяма – 14 години според лекаря ѝ – за да започне естрогенна терапия и да развие женско тяло.

Миналата пролет обаче Арканзас прие закон, първият по рода си в страната, който забранява на лекарите да прилагат хормони или блокери на пубертета на трансджендърни хора под 18 години. Законопроектът, наречен Закон за предпазване на подрастващите от експерименти (SAFE), преодоля ветото на губернатора Аса Хътчинсън и трябваше да влезе в сила на 28 юли, около месец след рождения ден на Зара. Сега той е спрян поради съдебно оспорване от страна на Американския съюз за граждански свободи [A.C.L.U.].

Автор(и): Сабрина Имблър

В продължение на хиляди години замръзналата земя е поглъщала всякакви органични материали – от пънове на дървета до вълнести мамути. С размразяването на вечната замръзналост микробите в почвата се събуждат и започват да се хранят с размразяващата се биомаса. Това е смрадлив, органичен процес, подобен на това да изключите фризера си и да оставите вратата отворена, само за да се върнете ден по-късно и да видите, че пилешките гърди отзад са започнали да гният. В случая с вечната замръзналост това микробно разграждане освобождава постоянно количество въглероден двуокис и метан. Научните модели сочат, че вечната замръзналост съдържа един и половина билиона тона въглерод, което е два пъти повече от количеството, което понастоящем се съдържа в земната атмосфера.

Автор(и): Джошуа Яфа

В момента журналистиката в Русия преживява мрачни времена. През последните няколко месеца повече от сто журналисти, медии, правозащитници и неправителствени организации получиха статут на „чуждестранни агенти“. В Русия те са „врагове на народа“. Много от нашите колеги останаха без работа. Някои от тях бяха принудени да напуснат страната.

Нормалният живот на човека се отнема за неизвестен период от време. Може би завинаги… Това се е случвало и преди в нашата история.

Автор(и): Дмитрий Муратов

Учените са реагирали по-бързо на Омикрон, отколкото на който и да е друг вариант. Само за 36 часа от първите признаци на проблеми в Южна Африка във вторник изследователите анализираха проби от 100 заразени пациенти, обобщиха данните и предупредиха света, каза Тулио де Оливейра, генетик от Училището по медицина „Нелсън Р. Мандела“ в Дърбан.

Автор(и): екип на в. „Ню Йорк Таймс“

Отново сме на позната територия – нарастваща загриженост за нов вариант на коронавируса.

Последният е най-силно мутиралият вариант, откриван досега – и има толкова дълъг списък с мутации, че един учен го определи като „ужасяващ“, а друг ми каза, че това е най-лошият вариант, който е виждал.

Все още е рано и потвърдените случаи все още са съсредоточени предимно в една провинция в Южна Африка, но има признаци, че може да се е разпространил и по-нататък.

Веднага възникват въпроси за това колко бързо се разпространява новият вариант, способността му да заобикаля част от защитата, осигурявана от ваксините, и какво трябва да се направи по въпроса.

Има много спекулации, но само малко ясни отговори.

Автор(и): екип на BBC

Всеки е чувал за фамилията Ротшилд, а може би по-малко за Сасуни, Кадури, Полякови и Гунзбург. И все пак Ротшилдови са само една от редицата еврейски бизнес династии, които процъфтяват по целия свят между падането на Наполеон и Втората световна война. Историята на тези забележителни семейни фирми далеч не е скрита, макар и да е слабо позната. В началото са патриарсите: Майер Амшел Ротшилд (1744-1812 г.), съвременник на Гьоте, който започва да търгува с антики във франкфуртското гето; Давид Сасун (1792-1864 г.), наследник на знатна багдадско-еврейска династия, който бяга в Британска Индия от политическите машинации в родния си град; Джоузеф Евзел Гунзбург (1812-78), алкохолен магнат от Подолието като наследник на престижно равинско родословие, което се простира в петнадесет поколения назад; Соломон Поляков (1812-97), евреин от Щетъл, който заминава от Беларус за Москва, оставяйки съпругата си Злата да се грижи за магазина; и Елеазар Силас Кадури (1867-1944), бивш чирак на Сасун, който скъсва с покровителите си и се захваща със самостоятелна дейност като „Е. С. Кели“ в Хонконг. Основаните от тях фирми са характерни за политическите и икономическите революции, които извеждат Европа до световно господство.

Автор(и): Абигейл Грийн

Според разследване на мащабно изтичане на данни, активисти за човешки права, журналисти и адвокати по целия свят са били обект на посегателства от страна на авторитарни правителства, използващи хакерски софтуер, продаван от израелската компания за наблюдение NSO Group.

Разследването, проведено от Guardian и 16 други медийни организации, показва, че има широко разпространена и продължаваща злоупотреба с хакерския шпионски софтуер на NSO – „Пегас“, за който компанията настоява, че е предназначен за използване само срещу престъпници и терористи.

„Пегас“ е зловреден софтуер, който заразява iPhone и устройства с Android, за да позволи на операторите на инструмента да извличат съобщения, снимки и имейли, да записват разговори и тайно да активират микрофони.

Автор(и): Екип на в. „Гардиън“

Това, което ще бъде запомнено за XXI век, повече от всичко друго, освен може би последиците от променящия се климат, е голямото и окончателно преместване на човешкото население от селския и земеделския живот в градовете. Ще завършим този век като изцяло градски вид. Това движение обхваща безпрецедентен брой хора – два или три милиарда души, може би една трета от световното население, и ще засегне почти всички по осезаем начин. Това ще бъде последното движение на човечеството с такъв размер и обхват; всъщност промените, които то прави в семейния живот, от големи аграрни семейства към малки градски семейства, ще сложат край на основната тема в човешката история – непрекъснатото нарастване на населението.

Последният път, когато хората са извършили такава драматична миграция, в Европа и Новия свят между края на XVIII и началото на XX век, прекият ефект е бил пълно преосмисляне на човешката мисъл, управление, технологии и благосъстояние. Масовата урбанизация предизвиква Френската революция, Индустриалната революция, а заедно с тях и огромните социални и политически промени от предходните два века. И все пак този разказ за човешките промени не може да бъде открит във вестниците от 40-те години на XIX в. или в парламентарните дебати от началото на XX в.; миграцията, свързана с града, и възникването на нови, преходни градски анклави е история, до голяма степен непозната за хората, които са пряко засегнати от нея. А катастрофите на неправилно управляваната урбанизация – човешките неволи, революционните въстания и войните – често са били пряк резултат от тази слепота: Ние не успяхме да отчетем този приток на хора и в този процес създадохме градски общности от наскоро пристигнали хора, които попаднаха в капан, бяха изключени и възмутени. Голяма част от историята на тази епоха е история на хора с изтръгнати корени, лишени от право на глас, които правят спешни и понякога насилствени опити да си извоюват място в градския ред.

Ако днес допуснем подобна грешка и отхвърлим голямата миграция като незначителен ефект, като фонов шум или съдба на други, която можем да избегнем в собствените си страни, рискуваме да претърпим много по-големи експлозии и разриви. Някои аспекти на тази голяма миграция вече се развиват пред нас: напрежението по отношение на имиграцията в Съединените щати, Европа и Австралия; политическите експлозии в Иран, Венецуела, Мумбай, Амстердам, предградията на Париж. Но много от промените и прекъсванията изобщо не се забелязват. Ние не разбираме тази миграция, защото не знаем как да я погледнем. Не знаем къде да гледаме. Нямаме място, нямаме име за една от най-важните координатни точки на нашия нов свят.

Автор(и): Дъг Сондърс

Четвъртфиналният мач на Аржентина срещу Англия на Световното първенство по футбол през 1986 г. винаги ще се помни с двата гола на Марадона, които, взети заедно, са своеобразна стенограма на неговата гениалност и безразсъдство. Първият, дръзката игра с ръка, е нагла, опортюнистична измама – която по някакъв начин проработи. Вторият му гол, отбелязан минути по-късно, е известен просто като „Голът на века“: зашеметяващ, мързелив спринт от 70 метра с топката, залепена неправдоподобно за левия му крак, докато английските защитници се размятат безпомощно встрани. Емблематичната аржентинска телевизионна реплика обобщава усещането: „Диего, – крещи задъханият диктор, – от коя планета си?“

Автор(и): Даниел Аларкон

Никой политик, общество, държава – включително Европейският съюз, Организацията на обединените нации или Световната здравна организация (СЗО) – не е подготвен/а за потенциалните конфликти, с които е свързано разпространението на ваксината, нито пък за въпросите относно справедливостта на решенията, които ще възникнат в международен план и във всяка страна поради неизбежния недостиг на ваксини.

Изглежда близко до ума да се предположи, че богатите, могъщите и егоистичните ще надделяват както обикновено. Освен ако – и това е много голямо АКО – различните страни, въвлечени в процеса, не успеят да установят заедно някакви базисни правила за това кой, кога и защо, ще получава достъп до ваксината.

Само допреди пет месеца патогенът SARS-CoV-2 беше напълно неизвестен. Днес хиляди изследователи в повече от 12 страни работят над 130 програми за развитие на ваксини срещу него. Около една дузина фармацевтични компании и държавни изследователски институции вече са започнали изпитания върху хора в САЩ и Китай, но също така във Великобритания, Австралия и Германия.

Никога досега учените, фармацевтичните компании, стартъпите, финансиращите и регулаторните органи не са постигали толкова бърз напредък, въпреки че все още е напълно несигурно кога, как и дори дали някой от тези проекти ще даде плод.

Все още не е известно колко дълго ще продължи надеждният имунитет след ваксинацията. Опитът с други коронавируси подсказва, че може да се наложи ваксината да се прилага на всеки една, две или три години. Това би увеличило в пъти риска от глобален недостиг, а освен това би засилило конфликтите относно разпространението.

Разработването на ваксини винаги е било дълъг, изключително скъп и най-вече високорисков процес. Субстанциите, с които изследователите свързват надеждите си, могат да се окажат нефункциниращи или дори смъртоносни при клиничните тестове. Едно холандско проучване е установило, че едва около 6 процента от всички проекти за ваксини, правени някога, са достигали реално до пазара.

Чрез обединяване на силите си страните, провеждащи изследването, биха могли да сведат до минимум риска от евентуален провал. Но да се постигне подобно единство е нещо хронично трудно – и това се дължи не само на неотдавнашната ескалация в споровете между Вашингтон и Пекин. 

Автор(и): Екип на списание „Шпигел“

Към петнадесети век португалските търговци по крайбрежието на Западна Африка вече са осъзнали печалбите, които могат да получат от закупуването на африканци и изпращането им в чужбина – или в Лисабон за вътрешно обслужване в испански и португалски домакинства, или до новозаселените атлантически острови, където започва масовото отглеждане на захарна тръстика. В един процес на естествено разширяване тази доходоносна търговия с африкански роби се разпространява отвъд Атлантическия океан до онези райони, където по една или друга причина коренните народи на Америка се оказват неподходящи за вида работа, необходим на европейските заселници, нетърпеливо използващи минералните и селскостопански ресурси от новозаетите земи. В резултат на това през шестнадесети век вече е изградена мрежа за търговия с човешка стока – мрежа, която обвързва във взаимно съучастие вождове и търговци в Кралство Конго и африканската вътрешност, с търговци в Севиля и Лисабон, заселници в Мексико и Перу, както и производители на захар в Бразилия. Още към 1600 г. около 275 000 черни роби вече са транспортирани в Европа и Америка, а през следващия век ще бъдат изпратени пет пъти повече.

Това голямо трансокеанско движение на човешки същества означава, че се появяват най-различни нови расови смеси, докато европейци, азиатци, африканци и коренни американци съжителстват и се смесват едни с други, произвеждайки потомство с толкова голямо разнообразие от цветове, че в испанската Америка от XVIII век е съществувала модна серия от картини, изобразяващи различни расови комбинации, всяка със свое собствено название. Но следствията от контактите между хората в тази начеваща Океанска епоха не се ограничават единствено до предаването на гени. Налице е и още едно, далеч по-зловещо наследство, тъй като контактът между народите означава и ново, невиждано дотогава разпространение на смъртоносни болести.

Европа и Азия, свързани по суша, са споделяли епидемиите си в продължение на хилядолетия – и именно европейците са били ония, които са се поддавали на болести, когато все по-голям брой от тях са се опитвали да започнат нов живот в непознатия азиатски климат и среда. В Америка обаче това е съвсем друга история. Изолирани от големите пандемии, които периодично са обхващали евро-азиатската суша, местните американски народи се оказват ужасяващо уязвими за новите европейски болести – едра шарка, морбили, грип – към които европейците вече са изградили известна степен на имунитет. Следствието от това е, че в рамките на само един век след пристигането на Колумб, коренното население на континентална Америка е намаляло с около 90 процента, а Таѝносите, населявали Антилските острови по време на неговото пристигане, са изчезнали напълно.

Автор(и): Дж. Х. Елиът

Прочетете още...

Сценични майки

Елиф Батуман 08 Окт, 2014 Hits: 15776
Веднъж Набоков е казал, че вдъхновението за…