Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Кратката история на крипто-мениджъра Сам Банкман-Фрийд, който се прослави с изграждането на бизнес за 40 млрд. долара в хода на по-малко от три години, след което фалира и в момента е на съд по обвинения във финансово измамничество в особено големи размери.

Автор(и): Дейвид Яффе-Белани

Когато поляците настигнат британците, равновесието ще се изразява в една европейска икономика, която като цяло е много по-голяма, но в която британците от работническата класа ще са изостанали, а поляците от работническата класа никога няма да се радват на сигурността и просперитета на своите изчезнали британски колеги.

Автор(и): Джеймс Меек

Публичното изявление на Марк Зукърбърг от миналата седмица, че той и жена му, Присила Чан, ще отдадат 99 процента от богатството си за Инициативата Чан-Зукърбърг, предизвика огромен интерес, състоящ се от равни дози хвалебствия и порицания.

Хвалебствия, поради намерението на двойката да използват почти всичките 45 милиарда долара, на които се оценява състоянието им, за благотворителни цели; порицания, тъй като инициативата е оформена не като благотворителна организация, а като компания с ограничена отговорност и ще си остане в тяхно притежание, оставяйки им свободата да избират различни лобистки и насочени към печалба дейности.

Автор: Джош Баро

Толкова много сме свикнали с мисълта, че със завършването на училище „спираме да учим и започваме да работим“, че говорим като за различни етапи от живота ни.

Автор: Ари Де Гаус

Банки, битки и психология на прекалената самоувереност. (Остарявайки и придобивайки все повече опит, ние започваме да надценяваме точността на собствените си преценки.)

Автор: Малкълм Гладуел

Идеята, че аутсайдерите могат да печелят от непринадлежността си към основната група изглежда противоположна на нашето разбиране за начина, по който функционират малцинствата. Но същевременно е очевидно, че съществуват моменти и места, при които малцинствата могат да извлекат полза от утвърждаването или дори преувеличаването на своята различност.

Автор: Малкълм Гладуел


Настоящата финансова криза кара света да затаи дъх. Немският философ Петер Слотердийк – автор на една от философско-литературните теории за глобализацията – разговаря тук за гигантски псевдо-състояния, икономика на паниката и новата сила на държавата.

Автор: Петер Слотердийк

Едно провокиращо ново изследване внушава, че просветените философии на мениджмънта могат да се разпространят извън офисите – и по този начин да допринесат за промяната на света.

Автор: Метю Батлс

Прочетете още...