Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 01 world better place 2022

Илюстрация: Язмин Монет Бътчър; Джаки Ванлиу; Getty Images

 

През тази година светът сякаш се потапяше от една криза в друга. Точно когато повечето страни се освободиха от оковите на пандемията, ужасът на войната се завърна в Европа, милиони хора по света пострадаха от екстремни климатични условия, а освен това се появи двойната болка от недостига на енергия и инфлацията. Но благодарение на усърдната работа на учените и на няколко компании и политици не всичко беше лошо. Ето нашия обзор на най-добрите новини, които се появиха през 2022 г.

 

Възобновяемите енергийни източници в САЩ генерираха повече енергия от въглищата и ядрената енергия

Повече от една пета от цялата електроенергия в САЩ вече идва от водноелектрически, вятърни и слънчеви централи, което означава, че възобновяемите енергийни източници са изпреварили въглищата и ядрената енергия, които съставляват съответно 20% и 19% от енергийния микс. Единствената година, в която това е било така, е била 2020 г., но тогава общото производство на електроенергия е било намалено поради пандемията. Прочетете повече в Scientific American.

Появи се първата влакова линия, преминала изцяло на водород

Германия пусна в експлоатация първата в света флотилия от влакове, задвижвани с водород. Паркът от 14 машини замени дизеловите влакове по крайградска линия в близост до Хамбург, където високите разходи за електрификация биха ги направили твърде скъпи. Влаковете, задвижвани с водород, са оборудвани с горивни клетки, които произвеждат електроенергия чрез комбиниране на водород и кислород, като не отделят други емисии освен водна пара. Прочетете повече в Deutsche Welle.

Месото, отгледано в лабораторни условия, вече се счита безопасно за консумация

В американските ресторанти скоро ще може да се предлага месо, за което не е било заклано животно. Американската администрация по храните и лекарствата определи отглежданото в лаборатория пилешко месо на калифорнийска компания като безопасно за консумация, което го доближава с още една стъпка до пускането му на пазара. Компанията Upside Foods отглежда месото от истински животински клетки в биореактори и първоначално ще го предлага за дегустация в малък брой водещи ресторанти. Прочетете повече в WIRED.

Учени откриха начин да намалят случайния улов на акули

Захранвано с батерии устройство, наречено SharkGuard, предотвратява случайното улавяне на акули и скатове в мрежите и въжетата за промишлен риболов, като излъчва кратък електрически импулс на всеки две секунди. Тези импулси временно свръхстимулират електросензорните органи на морските животни, наречени ампули на Лоренцини. Когато това се случи, те предпочитат да отплуват, без да се хванат в мрежите. Прочетете повече в The Guardian.


Small Ad GF 1

Страните по света се споразумяха за финансиране на борбата с изменението на климата и биологичното разнообразие

След историческото решение на COP27 през ноември за финансово компенсиране на най-засегнатите от климатичната криза страни, сега има и финансов пакет за биоразнообразието. На конференцията на ООН за биоразнообразието в Монреал през декември страните се споразумяха до 2030 г. да отделят 200 млрд. долара годишно за опазване на биоразнообразието. От тях 30 млрд. долара трябва да дойдат от страните от глобалния Север за усилия за опазване на околната среда в развиващите се страни. Прочетете повече в Carbon Brief.

Бобрите получиха правна защита в Англия

Четиристотин години след като са били преследвани до изчезване заради козината, месото и жлезите им, бобрите вече са защитен вид в Англия. От октомври е незаконно умишлено да се ловят, нараняват, убиват или по друг начин да се безпокоят тези гризачи, чиито бентове създават влажни зони. Причината за промяната на закона? Днес в Англия живеят стотици въведени наново бобри, така че правителството вече официално ги признава за местна дива природа. Прочетете повече в The Guardian.

Диви бозайници се завръщат в Европа

Някога на ръба на изчезването, популациите на емблематични животни като сиви вълци, кафяви мечки, бизони и, да, бобри, отново процъфтяват в Европа благодарение на законовата защита, промените в ползването на земята и човешките намеси, като например повторното превръщане в дива природа. Първоначално колониите от бобри в Англия са се появили отново чрез незаконно освобождаване или бягства от частни колекции, но напоследък правителството на Обединеното кралство разрешава освобождаването им в заграждения – през 2002 г. девет бобъра са докарани от Норвегия и официално пуснати на свобода в Кент. Прочетете повече в BBC.

Рядък гълъб беше заснет с камера

За пръв път от 140 години насам изследователи са забелязали и научно документирали рядка птица – черношиестият фазанов гълъб. Големият сухоземен вид се среща само дълбоко в горите на Папуа-Нова Гвинея и се е смятал за изгубен за науката и вероятно за изчезнал. Прочетете повече в CNN.

НАСА ни даде подробен поглед към далечни галактики

Телескопът „Джеймс Уеб“, най-големият космически телескоп, създаван някога, достигна целта си в орбита около Слънцето през януари, след десетилетия на планиране и пътуване на милиони километри от Земята. Оттогава насам обсерваторията на стойност 10 млрд. долара е заснела фантастични изображения на различни космически обекти, като например планета извън нашата Слънчева система, мъглявини, в които се раждат звездите, и далечни галактики. Прочетете повече в Science.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Космическият апарат DART доказа, че можем да защитим Земята от астероиди

Понастоящем нито един астероид или комета не е на път да се сблъска със Земята, но е най-добре да сме подготвени. През септември НАСА и нейните партньори умишлено сблъскаха космическия апарат DART с малък астероид със скорост 14 000 мили в час, за да видят дали ударът може да го отклони от пътя му. Това се случи. Все пак, нека се надяваме, че никога няма да се наложи да го направим наистина. Прочетете повече в WIRED.

Хората се доближиха с още една стъпка до завръщането си на Луната

На 11 декември космическият кораб „Орион“ се приземи в Тихия океан след 25-дневен полет покрай Луната. Тестовият полет без екипаж беше част от мисията „Артемида“ на НАСА, която планира да изпрати първата жена и първия цветнокож човек на Луната още през 2025 г. Луната се превърна в популярна дестинация и за други национални космически агенции и частни компании, като тази година бяха проведени още няколко тестови полета. Прочетете повече в Scientific American.

Болестта на Алцхаймер стана частично лечима

В клинично изпитване на близо 1800 души с ранна форма на болестта на Алцхаймер – най-разпространената форма на деменция – лекарство с антитела забави темпа на влошаване на когнитивните способности с 27% при пациенти, лекувани в продължение на 18 месеца. Това се случва след десетилетия на разочарование от други лекарства, предназначени за забавяне или спиране на болестта на Алцхаймер. Въпреки това новото лечение не е лишено от рискове, включително мозъчни кръвоизливи и отоци, а 7% от хората, на които е било прилагано, е трябвало да спрат лечението поради странични ефекти. Прочетете повече в NPR.

Лекарите извършиха първата трансплантация на сърце от прасе на човек

През януари Дейвид Бенет стана първият човек, на когото успешно е трансплантирано свинско сърце – въпреки че 57-годишният майстор от Мериленд почина два месеца по-късно. И все пак дори няколко седмици са дълъг период от време при т.нар. ксенотрансплантация и изследователите имат желание за повече опити с хора. В дългосрочен план ксенотрансплантацията може да се окаже ключова за преодоляване на недостига на органи. Прочетете повече в Discover.

Гръбначни импланти помагат на парализирани хора да ходят отново

Няколко души с тежки травми на гръбначния стълб успяха да направят първите си стъпки в рамките на няколко часа, след като неврохирурзи имплантираха устройства за нервна стимулация в гръбначния им стълб. А с месеци на последователно обучение и чрез контролиране на устройството с помощта на таблет със сензорен екран един пациент дори си възвърна способността да кара колело и да плува самостоятелно. Прочетете повече в CNN.

За първи път в лаборатория бяха отгледани космени фоликули

Японски изследователски екип успешно създаде космени фоликули чрез модифициране на ембрионални кожни клетки на мишки. Фоликулите растяха в продължение на месец и достигнаха до 3 милиметра дължина. Този метод може да предложи подход за лечение на косопад или алтернатива на тестовете върху животни. Сега изследователите работят върху повторение на експеримента с човешки клетки. Прочетете повече в New Scientist.

Правото на аборт напредва – извън САЩ

Докато американците пострадаха от загубата на конституционното право на аборт, други страни реформираха положително законите си. През февруари Колумбия стана осмата страна в Латинска Америка и Карибския басейн, която декриминализира абортите в ранните етапи на бременността. Финландия и Малта също са в процес на облекчаване на своите закони за абортите, които са едни от най-строгите в Европейския съюз. Прочетете повече в Times of Malta.

Още държави забраниха терапията за „обръщане“ на хомосексуални хора

Законите срещу практиките, целящи насилствена промяна на сексуалната ориентация или половата идентичност на дадено лице, известни като конверсионни терапии, набират скорост по света. Франция и Нова Зеландия забраниха тези вредни практики в началото на годината, а през октомври сенатът на Мексико гласува законопроект, който ще превърне провеждането на конверсионни терапии в престъпление (сега законопроектът очаква одобрение от долната камара на парламента). Прочетете повече в Gay Times.

Инструментите на изкуствения интелект промениха начина, по който творим

Редица инструменти на изкуствения интелект откриха нови възможности за подпомагане на човешкото творчество. DALL-E 2 може да превръща въведените текстове в ярки изображения, а езикови модели като ChatGPT могат да отговарят на сложни въпроси и да пишат сравнително последователни есета или компютърен код. Но ChatGPT далеч не е съвършен: той често дава неточни отговори. Освен това може да генерира отговори само с помощта на данните, с които е бил захранван и обучаван, което е продължавало само до 2021 г. Така че неговата база от знания вече е остаряла, а системата не може да търси нова информация в интернет – все още. Прочетете повече в Slate.

Основателят на веригата за облекло Patagonia раздаде милиардите си за опазване на околната среда

През септември Ивон Шуинар, 83-годишният основател на американската марка за облекло Patagonia, обяви, че е прехвърлил собствеността на компанията си (на стойност 3 млрд. долара) на редица тръстове и организации с нестопанска цел. Цялата печалба на компанията, която възлиза на около 100 млн. долара годишно, ще бъде използвана за подпомагане на борбата с изменението на климата. Прочетете повече в The New York Times.

По-кратката работна седмица най-накрая се наложи

През юни 70 британски компании започнаха най-мащабното досега изпитание на четиридневна работна седмица, като около 3300 служители работиха по-малко часове, без да се намалява заплащането им. След шест месеца служителите на компаниите са били по-щастливи, а производителността е останала същата или се е повишила. Сега общо 100 британски компании са се съгласили да въведат четиридневната работна седмица за постоянно. Прочетете повече в The Guardian.

Млади хора в Европа получиха културни подаръци за рождените си дни

В стремежа си да съживи творческите индустрии, които пострадаха от дългогодишните съкращения на финансирането и пандемията, през ноември Германия обяви, че всеки, който навърши 18 години – а през 2023 г. това ще бъдат около 750 000 души – ще има право на ваучер на стойност 200 евро (213 долара), който да похарчи за посещения на театър, музеи или кино. Испания дори предлага 400 евро, докато френските и италианските младежи се възползват от такива културни ваучери съответно от 2021 г. и 2016 г. насам. Прочетете повече в Time.

Популярността на женските спортове рязко нарасна

Твърде дълго време женските спортове получаваха по-малко внимание от мъжките – но през 2022 г. подкрепата за тях набъбна. Рекордните в световен мащаб 91 000 зрители гледаха мача на Барселона с Реал Мадрид през март в Шампионската лига за жени на УЕФА, а в най-различни спортове в САЩ броят на зрителите, финансирането и наградните фондове са се увеличили. Въпреки това все още има дълъг път, преди женските и мъжките спортове да достигнат равнопоставеност. Прочетете повече във Forbes.

 

Източник

 

Сабрина Вайс е журналистка на свободна практика, която се занимава с наука, здраве и околна среда. Тя е редовна сътрудничка на WIRED, а нейни статии са публикувани и в National Geographic, New Statesman и Neue Zürcher Zeitung. Сабрина е авторка на три нехудожествени книги за деца. Живее в Цюрих.

 


Pin It

Прочетете още...