От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2024 03 Vladigerov

 

Онзи ден се случиха две събития. На луксозната церемония на Академия Оскар Джонатан Глейзър получи златната статуетка за филма Зона на интерес. Другото събитие е свързано с Българска народна банка. Тя пусна в обращение възпоменателна монета „125 години от рождението на Панчо Владигеров“. Важен детайл за Холивуд беше, че някои от знаменитостите в театър „Долби“ носеха по дрехите си пропалестински значки, а други се бяха закичили с атрибути, напомнящи за израелските заложници, държани в плен от Хамас. Един вид, изкуството си е изкуство, но сме във война.

Какво е общото между двете събития ли? Етническият им контекст.

Юбилейната медна монета „125 години“ е като ключ към пещерата на Али Баба и 12-те разбойници. В пещерата има и срамни тайни от миналото, а разбойниците са всевъзможни историци и политици. И не само те.

Само малцина са наясно с етническия произход на световноизвестния композитор Панчо Владигеров. Няма как и откъде да знаят. Историята е редактирала фактите за семейството му. В Музикалната академия носеща неговото име едва ли знаят за дядото на композитора и историята на възхитителния Опус 47 (Meditation hebraique)! Между другото, показателно е, че когато просвирил на пиано новата творба на учениците си Константин Илиев и Лазар Николов, те били във възторг, но не… одобрили заглавието. Предложили да я нарече просто Поема… С книговезкото си ножче Панчо Владигеров изчегъртал написаното с мастило Meditation и написал желаното.

Опус47 започва със старинната еврейска мелодия на молитвата кадиш, която дядото на композитора, Леон Пастернак, потомък на руски евреи, му пеел. Вещи в музиката хора отбелязват, че в опуса напълно се разпознават еврейските интонационни мотиви. Но сред задължителните произведения на Владигеров е рапсодия Вардар, която звучеше на всички конгреси на БКП. (Между другото, за Еврейска поема Димитрий Шостакович възкликнал: „Такова произведение се пише веднъж на сто години!“).

Българските майстори на асимилационния подход си знаят работата. Все така пишат за Панчо Владигеров, че „в душевно единение с еврейския му корен, народностното съзнание на твореца винаги е било дълбоко българско, родолюбиво“. Такива са времената, родолюбиви и националистически… Колко поколения още няма да знаят, че семейството му е ставало жертва на антисемитски гонения? Или че столичен вестник е публикувал заглавието „Панчо Владигеров. Потомък на Юда. Свири на абисинска цигулка“. Биха узнали как името на Владигеров е записано в „Жълта книга“, издадена от Националсоциалистическата партия в Германия и озаглавена „Речник на евреите в музиката“, която е била изложена публично през 1942 на витрината на немската книжарница в София – точно на страницата, която го посочва сред забранените автори!


Small Ad GF 1

Еврейският контекст поражда срамни, но и горди събития. Това в Холивуд е от вторите!

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...