Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2024

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 33 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Ривка Галхен
1019

Мислейки за изкуствения интелект заедно със Станислав Лем

През 1974 г. Филип К. Дик пише писмо до ФБР за опасността, пред която е изправена американската научна фантастика. Тази опасност е Станислав Лем. Дик предупреждава, че Лем е „абсолютен партиен функцио... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Джейкъб Микановски
379

Слънчеви бури, ледени ядра и зъби на монахини – новата наука за историята

През последното десетилетие способността на учените да извличат информация от материални останки нарасна експоненциално. В някои случаи, като например изучаването на древния климат, старите техники бя... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Гари Сол Морсън
584

Руското настояване за изключителност

След разпадането на СССР либерализмът, смятан за чужд, беше изместен от различни видове национализъм, един от които, евразийството, изглежда е придобил статут на полуофициална идеология. Автор(и): Га... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Маша Гесен
306

В сянката на Холокоста

В сянката на Холокоста Германия отдавна регулира начините, по които се помни и обсъжда Холокостът. През 2008 г., когато тогавашната канцлерка Ангела Меркел говори пред Кнесета по повод шестдесетата г... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
883

До Колхида и назад

Ако можеше и Язон като мене, хоп, и – право на самолета Варна-Истанбул. Оттам е лесно, с прикачване до Трабзон. После с автобус по крайбрежната магистрала: яваш-яваш и право до Колхида. Има-няма, ден-... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Стивън Надис
361

Има нова теория за това къде се крие тъмната материя

Една нова идея, изведена от теорията на струните, предполага, че тъмната материя е скрита във все още невидимо допълнително измерение. Учените се надпреварват да проверяват теорията, за да разберат да... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Тим Адамс
433

Mожем ли да предскажем колапса на обществата?

Откакто съществуват сложни човешки общества, има хора, които предсказват техния неизбежен колапс. През последните години темата за апокалипсиса стана много по-научна; животинските вътрешности и планет... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джия Толентино
258

Легалната марихуана в Ню Йорк щеше да бъде революция. Какво се случи?

Съдебни дела. Нелицензирани магазини. Корпорации, които се опитват да излязат на пазара. Неуредиците при въвеждането на един закон, който се опитва да осигури социална справедливост с помощта на марих... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Гари Сол Морсън
706

Евгений Водолазкин – Живот извън времето

Като носител на наградите „Солженицин“, „Голямата книга“ и „Ясная поляна“, както и на номинации от шортлистите за Националната награда за бестселър и руската награда „Букър“, в очите на мнозина Евгени... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Кевин Рууз
381

В горещия център на страховете около изкуствения интелект

Няколко седмици преди пускането на Клод, нов чатбот с изкуствен интелект от стартъпа Anthropic, нервната енергия в централата на компанията в Сан Франциско може да задвижи ракета. Автор(и): Кевин Руу... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Филип Майер
346

Пикасо и жените: неговите музи и изтривалки за крака

Жените са темата на живота му; те му осигуряват идеалната повърхност за проектиране. Но проекциите са мимолетни и затова Пикасо постоянно се грижи за тяхното обновяване. Непостоянното му поведение спр... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Надя Биърд
355

Художникът, който държи ценни произведения на изкуството като „заложници“, за да защити Джулиан Асанж

Използвайки тридесет и двутонен сейф от швейцарска банка, в който държи уникални творби на Пикасо, Рембранд и Уорхол, Андрей Молодкин казва, че ще ги унищожи, ако основателят на Уикилийкс умре в затво... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Тимъти Снайдър
920

Политиката на вечността на Владимир Путин

На сутринта, когато законът за „чуждестранните агенти“ влезе в сила, на централите на неправителствените организации в Москва се появиха графити с надпис „Чуждестранен агент на САЩ“. Една от мишените ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Антон Трояновски
961

Последните месеци на Алексей Навални, според собствените му думи

Тръмп. Индийска храна. Матю Пери. И книги, книги, книги. Откъси от писма, получени от „Таймс“, показват активния ум на Навални, дори в условията на брутален затвор. Автор(и): Антон Трояновски &nbs... прочетете повече..

Дискусии - България
Джоузеф Суайър
842

Българската конспирация – част 7

Нещо като бик с непокорна коса, самообразован и добронамерен селянин с природна прозорливост – това беше Александър Стамболийски. Смелата опозиция срещу абсолютната власт на Фердинанд го изведе начело... прочетете повече..

Дискусии - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
821

Историята като приказка или разказ за масова употреба

Единственият период в българската история, за който имаме вълнуващ, детайлен и собствен разказ за героични събития е революционното движение и Освобождението на България от османска власт. Този тип ра... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Юлиана Методиева
363

За правото на невидимите

На Балканите стават и чудеса. В Гърция гей двойки гърмяха шампанско, хиляди се разцелуваха по площадите и се заклеха във вечна благодарност на премиера Кириакос Мицотакис. Още тази сутрин вече постъпи... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ханс Кунднани
388

Евро-белота

За мен „евро-белотата“ е етническа/културна идея за Европа. Моят аргумент е, че съществуват както етнически/културни, така и граждански форми на идеите за Европа, които водят началото си поне от Просв... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Франсин дю Плесис Грей
383

Благочестивата съпруга на маркиз дьо Сад

Донатиен Алфонс Франсоа, маркиз дьо Сад, е може би единственият писател, който никога няма да загуби способността си да ни шокира. А в революционната – всъщност садистична – връзка, която той създава ... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
966

За космополитизма и други човешки лудости

Публикувах тия дни в „Прегледа“ едно от по-знаковите си интервюта („по-знаково“ единствено за мен, предполагам и уточнявам) – и неочаквано получих цяла серия от интересни, предизвикващи размисъл въпро... прочетете повече..

Дискусии - България
Джоузеф Суайър
2145

Българската конспирация – част 6

На 8 октомври 1912 г. Черна гора внезапно атакува към Шкодренското езеро, за да изпревари намесата на Великите сили и да затрудни Турция да разгледа ултиматума на балканските съюзници, представен... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
1837

„Реквием за никого“ в светлината на европейското разбиране

Остава си обаче факт, че насилието е неразделна част от нашата култура, от нашия начин на живот. И, разбира се, то винаги е насочено към слабите – обикновено това са жените, децата, малцинствата, коит... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Майлс Бърк
680

Артър Милър за развода си с Мерилин Монро: Всичко се сгромоляса като в експлозия

„Имаше нещо необичайно в него, разбира се, от културна гледна точка, ако искате да го наречете така“, казва драматургът Артър Милър за брака си с холивудската звезда Мерилин Монро. Автор(и): Майлс Бъ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дженифър Ъглоу
307

Изгубеният шедьовър на Дюрер

Когато през 1729 г. в кралския дворец в Мюнхен избухва пожар, той унищожава картината „Успение Богородично и коронация“, нарисувана от Албрехт Дюрер между 1507 и 1509 г. Това е „изгубеният шедьовър“ о... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Грациела Мочкофски
364

Втората смърт на Пабло Неруда

Политическите сътресения доведоха до появата на ново поколение леви политици, както и на феминистко движение, което призовава за отчитане на институционалното насилие над жените в Чили. Неруда е изобл... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Емили Базелон
694

Пътят към 1948 г. и корените на един вечен конфликт

Една определена година е по-важна от всяка друга за разбирането на израелско-палестинския конфликт. През 1948 г. евреите осъществяват своята крайно невероятна мечта за държава, а палестинците преживяв... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Юлиана Методиева
692

Против едноизмерността

Защо му е било нужно на Златко Енев да пише детска фантастика? Той е философ по образование, издател на елегантно онлайн списание за либерални теории, история и публицистика, но ето че след 2003 годин... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Дейвид Марчезе
459

Джон Малкович за това, какво означава (наистина) да си Джон Малкович

В тази модерна класика на екзистенциализма – Да бъдеш Джон Малкович от 1999 г. има сцена, в която Джон Малкович, играещ версия на самия себе си, влиза в портал, който други използват, за да се качат в... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Юлиана Методиева
444

За мишките и хората

Заобиколила ловко останалите лепкави и дяволски неща, за да стигне до него. След отчаяните опити да го спаси ѝ е оставало само да легне, за да сподели смъртта му. След като не може да направи нищо дру... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дъглас Престън
905

Разгадана ли е най-сетне една стара съветска загадка?

Странната съдба на група скиори в Урал предизвиква безкрайни спекулации вече близо 70 години. Палатката им е частично срутена и до голяма степен затрупана от сняг. След като я изкопават, издирвач... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 33