От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2024 02 Firecurl Cover

 

Защо му е било нужно на Златко Енев да пише детска фантастика? Той е философ по образование, издател на елегантно онлайн списание за либерални теории, история и публицистика, но ето че след 2003 година издава за втори път своята Червенокоска в гората на Призраците! Освен това е примамил към своето необикновено фентъзи приключение и страхотната илюстраторка Дияна Нанева. С изкусните си рисунки около премеждията на Ането тя постига мултимедиен ефект. Нейните илюстрации заедно с литературния разказ и развихрения до лудост талант на писателя, плюс майсторски замисления съспенс на Червенокоска задействат една несравнима визуална комуникация! Четеш книгата и все едно гледаш анимационни филми на Уолт Дисни, или Пиксар!

Има един такъв епизод. Скитанията и бягствата на момиченцето от „страшното и лошото“ на чудната гора я срещат със странна дама. Тя се казва Джаста Дива. Понеже Златко Енев е като Александрийската библиотека, той е зареден едновременно с класически и съвременни музикални хитове. С името на певицата прави препратка към Винченцо Белини и неговата Каста Дива, като това хрумване действа на няколко нива. Чисто сюжетно, но и „връзва“ до голяма степен посланието на Червенокоска.

Примадоната се запознава чрез Ането с горските елфи, действащи едновременно и като фронтмени от рок банда. Тази едновременност е типична за сдвоената структура на книгата. Романът е за съвременните деца с техните компютри и геймърски страсти, издържан е в стила на модерно фентази. Но във фантазната тъкан на наратива са имплантирани уроците от авторитарните практики и лъстивите послания на фашизма. В тоталитарната Мравозония, която трябва да бъде прослава на социалното и технологично инженерство, сред мъждиво осветените галерии и хиляди фосфоресциращи гъби, се движат гиганти здравеняци в работни комбинезони и рога на планински козли. Заедно с хулиганите мравки Ането попада в „Трудово-възпитателна колония“, в която не става дума нито за труд, нито за възпитание, а е всъщност „затвор за деца“.

В кавъра на Бийтълс, изпълнен от малката, хитроумна героиня, елфите и Джаста Дива, се съдържа ключът към тайната защо един либерален философ и писател тръгва да пише уж детска книга. Романът на Златко Енев е като ниагарски водопад от образи и причудливи персонажи, които взривяват жанровите клишетата. В духа на класическия екшън, изграден от преодоляване на препятствия, коварства, предателства и много изобретателност ала Индиана Джоунс, той постига споменатата сложно сдвоена структура. Приказният сюжет с перипетиите на Ането прелива във фино поднесен софистицизъм за смисъла на прогреса, работещ като скучен швейцарски часовник. Този литературен похват има своето основание. Признава го певицата Джаста Дива:

Елфите също запяха, до един обхванати от магията на песента. Простата мелодия се изви и укрепна – силна, красива, опияняваща – докато накрая изглеждаше така, сякаш цялата гора запя, обхваната от непреодолим копнеж по топлина, щастие и радост.


Small Ad GF 1

След което суетната и самовлюбена примадона разкрива тайната си:

Когато започна да пея, аз мога да се превърна в каквото си поискам – младо момиче, вълшебница или вещица- просто защото вярвам в това, което пея. Ето това е магията – It’s easy.

Понякога човек трябва да върши и неразумни неща, инак душата му започва да пресъхва.

Това е Златко Енев. Създава чудно фентъзи за деца и възрастни, изприда от думите нови и нови значения и смисли, разплита разказ в разказа както в онази кукла Матрьошка, за да ни припомни колко страховито нещо е душата да пресъхне. Ако остане в прозаичния свят на едномерните неща и рационалното му описание.

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...