От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2024 03 Nyirmartonfalva

 

В желанието си да получи малка част от милиардите евро, предоставени на страната му от Европейския съюз, един кмет в Източна Унгария кандидатства за пари, за да построи „алеята в короните на дърветата“, която да осигури панорамна гледка към гората край селото му.

Унгарските чиновници, отговарящи за разпределението на европейските средства, харесали идеята и през 2021 г. одобрили безвъзмездна помощ на стойност около 175 000 долара. Издигнатата алея в село Ниймартонфалва, близо до границата с Румъния, сега се простира на близо 100 метра, редом с дървена наблюдателна кула.

Има само един проблем: кметът, привърженик на управляващата в Унгария партия „Фидес“, който е собственик на земята, където миналата година е построена алеята, изсякъл всички дървета и ги продал за дърва, преди да започне строителството. Така че „алеята в короните на дърветата“ гледа към празно пространство от пръст.

Проектът е един от десетките хиляди, реализирани в Унгария в рамките на програми, финансирани от Европейския съюз, които имат за цел да намалят икономическата пропаст между по-богатите първоначални членове на блока на запад и по-новите участници, особено тези на изток.

Но дори и да се възмущава от Брюксел за това, което смята за намеса във вътрешните работи на Унгария, министър-председателят Виктор Орбан използва тези средства на ЕС за насочване на парични средства и други облаги към своите политически съюзници.


Small Ad GF 1

Уведомен от турист, който миналата година се натъкнал на извисяващата се дървена конструкция на пусто място, Акош Хадази, опозиционен законодател, подпомогнат от критични към правителството информационни агенции, превърна пешеходната пътека в кауза на опозицията.

„Цялата система тук е изградена на базата на това, че Фидес предоставя финансови услуги на своите поддръжници“, каза Хадхази в Будапеща, като даде за пример пешеходната пътека Nyirmartonfalva.

Предупреден от медийния шум, изпълнителният орган на Европейския съюз поиска обяснение от унгарското правителство. В отговор Жолт Пап, унгарски служител, отговарящ за отпускането на европейски средства за развитие на селските райони, изпрати през август писмо, в което се казва, че правителството е разгледало алеята в короните на дърветата, установило е, че тя „не отговаря напълно“ на условията на заявлението за безвъзмездна помощ (предвид факта, че не са останали дървета) и е отменило финансирането.

„Целта на проекта няма да бъде реализирана в обозримо бъдеще“, се обяснява в писмото.

Службата на ЕС за борба с измамите в Брюксел заяви, че води „текущо разследване“ на проекта. Не е ясно кой в крайна сметка е платил за пешеходната пътека.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

При неотдавнашно пътуване до Ниймартонфалва имаше малко посетители, само няколко деца от селото, които бяха на училищна екскурзия.

„Наричаме го нашия Мост на въздишките“, казва Атила Роза, избирател на Фидес и жител на Ниймартонфалва. „Всеки път, когато го видиш, въздишаш по това колко много е струвал.“

Журналист от Atlatszo, сайт за разследващи новини, направи видеоклип, в който анализира пешеходната пътека като авангардно произведение на изкуството. Заглавието му е: „Корумпиран кмет или неразбран гений?“

В чужбина Орбан е почитан от много десни европейци и от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за това, че громи „движението на пробудените и джендър идеологията“ и се зарича да защитава националния суверенитет срещу диктата на Европейския съюз.

У дома обаче лепилото, което крепи подкрепата му, според независими политически анализатори и негови противници, са парите, които са в основата на мрежа от преплетени държавни институции и частни предприятия, управлявани предимно от съюзниците на партията на Орбан „Фидес“.

През януари Transparency International, организация за борба с корупцията, класира Унгария като най-корумпираната страна в ЕС.

В речта си в четвъртък посланикът на САЩ Дейвид Пресман заяви за Унгария: „Всички аспекти на държавната власт – от обществените поръчки, до лицензирането, субсидиите за туризма, концесиите, данъчните и одиторските действия, регулаторната политика – осигуряват благоприятно третиране на компании, собственост на партийни лидери или на техните семейства, роднини или стари приятели.“

Подтикнати от репортажи на разследващи журналисти, много хора в Унгария от години насам роптаят срещу богатството на хора като Лоринц Месарош, някогашен безпаричен монтажник на тръби от родното село на Орбан, който сега е един от най-богатите хора в страната.

Миналия месец обаче на това, което Фидес отдавна отхвърля като политически мотивирани слухове, бе дадена подкрепа от човек от дълбокото вътрешно пространство на системата – Петер Магяр, някогашен висш ръководител в държавни компании и бивш съпруг на близка съюзничка на Орбан.

Магяр заяви пред Partizan, независима новинарска медия, че „няколко семейства притежават половината държава“.

В публикация във Фейсбук Магяр насочи огъня си към зетя на Орбан, бизнесмена Ищван Тиборч. „Каква е вашата тайна?“ попита Магяр. „На 37-годишна възраст имате 100 милиарда, куп хотели, банки, фондови мениджъри, много бивши ценни държавни имоти.“ (Числото, което споменава, изглежда е форинт, унгарската валута, което би се равнявало на около 280 млн. долара).

След това Магяр попита: „Колко общо сте получили под формата на държавни заеми или безвъзмездни средства, за да изградите портфейла си?“.

Не успяхме да се свържем с Тиборч за коментар. В отговор на въпросите на Magyar Hang, независим консервативен седмичник, за ролята на тъста му в неговия успех и дали е получил държавни субсидии или заеми, Тиборч заяви, че „не иска да участва в политически битки“.

В петък Магяр привлече хиляди хора на анти-Фидес митинг в Будапеща и обяви, че създава движение „Вдигнете се, унгарци!“, за да се противопостави на „корупцията и непотизма“ в партията на Орбан.

Огромното богатство на няколко свързани с Фидес магнати в Будапеща е само най-видимият аспект на програмата за възнаграждение за лоялност, която се простира извън столицата до градове и отдалечени села като Ниймартонфалва.

Одобреното заявление за отпускане на безвъзмездни средства за „алеята в короните на дърветата“ е подадено от кмета Филемон Махоли, бизнесмен, който се кандидатира като кандидат на Фидес на последните местни избори през 2019 г., побеждавайки досегашния социалист.

Махоли е успял да получи финансиране от Европейския съюз за редица проекти в допълнение към алеята. Любопитно е, че като се има предвид как е изсякъл дърветата в близост до тази структура, той е осигурил и безвъзмездна помощ от 126 000 долара за програма за засаждане на дървета.

Преди това е получил 130 000 долара за проект, който е представил като проект за насърчаване на туризма чрез изграждане на къща за гости, построена до обширната му къща в края на селото. В един от последните дни в къщата за гости няма нито гости, нито персонал.

Притокът на европейски средства към Унгария се забави през последните години заради споровете на Орбан с Брюксел относно върховенството на закона, правата на малцинствата и други въпроси. Според Центъра за европейска политика, германска изследователска група, преди разправиите Унгария е била третият по големина нетен получател на пари от Брюксел.

Парите са помогнали за преобразяването на пренебрегвани преди това райони като Ниймартонфалва, за който жителите казват, че сега е по-добро място за живеене, отколкото преди Орбан да дойде на власт през 2010 г.

Външната стена на кметството е облепена с табели, на които е отбелязано как със средства от Брюксел са платени слънчеви панели, канализационни тръби, пътни работи и други подобрения. Местната детска градина също е получила пари.

Никой обаче не празнува безбрежната алея в короните на дърветата.

Золтан Палфи, шведски унгарец, който живее в селото, казва, че е бил потресен, когато я е видял за първи път. „Не можех да повярвам на очите си“, казва той. „Помислих си, че това може би е място за кацане на космическия кораб на Елон Мъск“.

Кметът Махоли не се забавлява от подобни подигравки.

Петра Магяр, друга местна жителка, казва, че Махоли я е заплашил, че ще я лиши от работата ѝ като социален работник на заплата в селото, след като е поставила усмихнато личице под пост във Facebook, който леко осмива неговата алея.

Г-жа Магяр запазила работата си, но все пак си намерила друга в близкото село.

„Това беше красиво място, преди той да изсече всички дървета“, казва тя. „Сега имаме дълъг мост насред нищото.“

Когато миналата година законодателят Хадхази за първи път повдигна въпроса за злоупотреба с пари на Европейския съюз, Махоли първоначално отвърна на удара, като заяви в интервю за унгарска телевизия, че „никога не е имало изискване“ да има дървета за алеята в короните на дърветата.

Напоследък обаче Махоли се е снишил. Когато репортер на „Таймс“ посети кметството на селото, помощникът на кмета заяви, че интервюто няма да бъде възможно, тъй като кметът е далеч по работа. Махоли пристигна с колата си няколко минути по-късно и се втурна в кабинета си.

По-късно същия ден, забелязвайки репортерите в изоставената къща за гости, кметът нахлува от съседната си къща, треперейки от ярост и крещейки за Верижния мост в Будапеща – емблематична структура, чийто скъпоструващ скорошен ремонт от контролираното от опозицията правителство на столицата предизвика обвиненията на Фидес в корупция.

„Търсете парите там, а не тук“, крещеше кметът.

 

Източник

 

 
Андрю Хигинс е ръководител на бюрото на в. „Ню Йорк Таймс“ за Източна и Централна Европа във Варшава. Той е в екипа, удостоен с наградата „Пулицър“ за международен репортаж през 2017 г., и ръководи екипа, спечелил същата награда през 1999 г., докато е шеф на московското бюро на The Wall Street Journal.

Pin It

Прочетете още...

Архипелаг Европа

Карл Шльогел 08 Май, 2008 Hits: 17807
Европа от времето на Студената война се…