От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2024 02 Greece LGBTQ

 

На Балканите стават и чудеса. В Гърция гей двойки гърмяха шампанско, хиляди се разцелуваха по площадите и се заклеха във вечна благодарност на премиера Кириакос Мицотакис. Още тази сутрин вече постъпи и първата обява за брак на еднополова двойка! Църквата в Атина, една от най-правоверните към библейските казаници-недоизказаници как хомосексуалната любов била грях, заскърца със зъби.

Премиерът технократ, бакалавър по социални науки в Харвардски университет съвсем не обръща внимание на чернокапците. Още по-малко изчислява какво ще загуби за следващ мандат от мощния процент консерватори-хомофоби. Каза „край на сериозно неравенство за нашата демокрация“. Хубавите неща се изричат просто, но преди това трябва да се положат кански усилия.

Имам десетки приятели от ЛГТБ+ общността. Толкова са много, а са „невидими“. Още от комунистическите времена те са преследвани, но и днес търпят вербално и физическо насилие. Сърцето ми се свива, че ходят със съзнанието, че са втора ръка хора. Трябва да се любят на тъмно, не им позволяват да осиновяват деца. В училище ги подлагат на такъв отвратителен тормоз, че някои искат да се самоубият. Когато си млад и джендър различен, крехкостта ти е като фин виенски порцелан. Счупва се и при най-лек допир.

Един от тях от e толкова квалифициран, че може да стане отново външен министър, за чест и слава българска. Но няма да стане по причина на сексуалната си ориентация, която бе демонизирана във времената на възход на национал-популизма от последните 12 години. Върховният административен съд пък отряза завинаги правото на две майки тяхното „бебе Сара“ да получи български акт за раждане и документ за самоличност.

Още докато го имаше Иван Гешев при него отиде делегация от правозащитници. Отидоха заради ултранационалиста Расате, злокобен ревнител на всичко българско и родно, който бе нашамаросал млада жена от Рейнбоу хъб, като преди това разбил цялата мебелировка на общностния център. Представиха на уж божем имащия власт главен прокурор проучване как нацисти, футболни хулигани, агресивни тийнейджъри, защитници на традиционните семейни ценности и хора, които се съмняват в сексуалната си ориентация, най-често нападат словесно и физически гейове, лесбийки, трансджендъри и други сексуални малцинства. Потърсиха защита срещу насилието на полова основа. Знаем какво се случи нататък. Нищо не се случи.


Small Ad GF 1

55 годишният лидер на Нова демокрация Мицотакис държал вчера пламенна реч преди гласуването. Той принадлежи към либералната фракция на партията си. Казал, че мярката ще изравни Гърция с 36 държави в световен мащаб, които вече са приели закони по въпроса. Имал е мечти, сбъднал ги е. В българския парламент също има значителен процент от хора сред градските партии, които са настроени проактивно в полза на един подобен законопроект. Така те биха защитили правото на щастие на гейовете и лесбийките без да отнемат на никой друг от мнозинството нищо! Нищо! Те ще могат ако желаят да станат бащи и майки на дете, изоставено от Бога в някой от проклетите Домове. Какво им липсва да направят същото като Кириакос Мицотакис?

Между другото, героичната реформа на гръцкия премиер нямаше да мине без подкрепата на основната опоцизионна партия Сириза. А ние си имаме само Корнелия Нинова в левия социалистически спектър…

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...