От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 12 Bulgarian Happiness

 

Две са зашеметяващите новини от седмицата, плюс класацията коя нация се чувства щастлива, според която България е на последно място. Защо българите се чувстват нещастни ще кажа после. Но най-напред за Тейлър Суифт и мега авторитетният Тайм, който я направи личност на годината. Като неин контрапункт е местният приз Човек на годината на БХК.

Тейлър Суифт, казва Тайм, намери начин да преодолее границите и да бъде източник на светлина. И това се случва през 2023 година, която беше преобладаващо мрачна. Търсенето на билети за турнето Eras било толкова голямо, че се сринал уебсайта за билети, но феновете въпреки всичко се събирали на паркинги, за да чуят музиката ѝ. В Сиатъл концертът на Тейлър дори предизвикал сеизмична активност, равностойна на земетресение с магнитуд 2,3! Освен това Тейлър се бори срещу Тръмп и за правото на аборт, вследствие което има големи неприятности.

Всяка година наградите „Човек на годината“ на правозащитната организация БХК предизвикваха оживление, радост и гордост, и то не само сред получите престижния приз. Но не и през същата тази мрачна 2023. Журито, съставено от готини хора като хипер чаровната и лъчезарна Тихомира Методиева-Тихича, не по-малко прочутия с доброто си сърце и забележителни дела Никола Рахнев, както и още куп други важни хора, дисквалифицираха номинираната за грижите ѝ за украинските бежанци Татяна Кристи. Имали основание – дисквалифицирали я. Посочили причините, както му е редът. Едно жури ако не си следва правилата, няма за какво да се нарича жури! Само че последва страшен скандал, чак български и европейски еврейски институции писаха осъдителни писма до шефа на БХК. Не че Татяна Кристи не е уважавана личност, номинацията ѝ е заслужена. Работата е в това, че е писала статуси, които не са съвсем окей за палестинците. Така да се каже, войната в Близкия Изток успя да се вмъкне и под юргана ни. Довчерашни другари в битката срещу антисемитизма като БХК и Шалом се сбиха!

И като заваля, та цяла седмица. Всичко живо се почувства скапано, все едно му изядоха тортата преди рождения ден. А защо ние българите се чувстваме прецакани и затова сме на дъното на класацията за щастие, има един отговор. Той, българинът, е свързан душевно със скандалите и негативизма, все едно е дал обет за цял живот пред попа в църквата. От мухата слон прави. Винаги може да напише донос, който да му даде бонус в личен план. И се кефи, ако скапе на някого настроението, перспективите, или нещо друго.

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...