От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 04 ChatGPT

 

Ако изкуственият интелект ChatGPT носи радост като изход от рутинните неща, то тия дни нещо не му се получава. Умникът, натъпкан с купища информация сигурно е заскрибуцал пред вида на разпространяваното в интернет видео с обезглавения украински войник. Софтуерните му магьосничества направо са се скапали пред вида на лежащия на земята човек в зелена униформа, борещ се за живота си, докато върху него, коленичил мъж с бяла лента, най-накрая отрязва с нож главата му! Клетият Чат бот, замислен като прогресивна удивителна на технологичните фантазии, дори той няма как да отговори защо и докога подобни зверства като тези на наемниците от Вагнер върху украинските бойци, ще се извършват!

Иди обясни на тийнейджърите какво, за Бога, се случва с човечеството и от християнския свят! Лесно беше, когато Ислямска държава взривяваше интернет с кървави видеа на екзекуции на "неверници". Ето че, православните мъже от Вагнер, които се сражават повече от година рамо до рамо с войските на Кремъл, осакатяват и разграбват мъртви тела по време на война, напук на Женевската конвенция и всички останали мъдри закони на Брюксел, напоследък вече и режат глави. Да сочиш злото на ИДИЛ и да правиш тонове пропаганда от това срещу вярващите в Корана, идваше отръки на медиите. Когато обаче вярващите в Христа извършват същото, става ясно,че не е до религиите, нито е до етноса. Жалко и срамно, но факт.

Папа Франциск още не се е произнесъл за кървавото видео. Сигурно чака да се провери автентичността му. Другите глави на християнските църкви са потънали в скръб на Разпети петък заради изтезанията и екзекуцията на Иисус пред повече от две хиляди години. Политическите персонажи от Брюксел публикуваха своите потресения от обезглавения войник. Като цяло ЕС включи в списъка си със санкции наемническата група Вагнер, заради активно участие в руската агресивна война и системно нарушение на човешките права в Африка. Представям си как Пригожин, Песков и Путин свиват рамене.

Пред вида на обезглавения в публична екзекуция украински войник, замълчаването по каквото и да е велико съображение, не е кой знае колко етично поведение.

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...