От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2023 03 Vldimir Penev

 

Статуетката „Икар“ за Владимир Пенев се превърна в златен ключ, но не само за артистичната му слава. Славата той я има отдавна. С този ключ той отвори вратата на добротата, гибелна за всеобщия маразъм и хейт. Кой е казал, че човечността е загубена?

По време на церемонията по връчване на наградите, от сцената на Народния театър Владо Пенев извърши чудо. Преди да кажа какво, ще отворя една голяма скоба. Тя е скоба за майките.

Искра Банкова е от журналистите на Екип 2, където e свещенодействала Нери Терзиева, светла ѝ памет. От Нери тя e научила онези удивителни неща за журналистическата професия, които през 90те я превърнаха в елегантна и мега полезна за обществото. Случва се непоправимото. Нейният син, великолепният Йосиф Шамли напуска този свят. Само майките, загубили децата си, знаят какво чудовище е скръбта. Никога не те изоставя, всекидневно те хапе до кръв, припомня ти колко си обичал сина си, който вече го няма.

Защо Владимир Пенев, артистът изиграл изумително поп Кръстю в спектакъла „Великденско вино“, заговори за Йосиф Шамли в словото си, след връчване на наградата Икар“? Защо произнася „Моя лична благодарност отправям към Йосиф Шамли, той си знае защо там горе“?

Софийският въздух тия дни, както и предишните седмици, така и предишните месеци, прилича на гъста лондонска мъгла. Трудно се диша. Дори да се отвори прозореца, или пък се заслуша в чудна музика, загледа картина или зачете разтърсващо хубава книга, човек все се чувства затънал в тази мъгла. Тя е попила в белите му дробове, погубвайки сякаш и охотата да бъде добър с останалите. Както и, разбира се, със себе си. Дали не заради тази безнадеждност Владимир Пенев произнесе думите за Йосиф Шамли, който е горе, на небето, следователно знае по-добре от нас какъв е смисълът да се живее? Хей, живи сте! Точка!


Small Ad GF 1

Владимир Пенев направи още един жест. Произнесе следните слова: „Затова ви призовавам, казвайте, когато виждате нещо хубаво, не пропускайте случай да кажете „обичам те“, дори на човек, който не ви е чак толкова симпатичен“. Възможно е, да му е „подсказал“ тези думи неговият „горен приятел“, Йосиф Шамли, който се е въплъщавал в Шекспировия Меркуцио, или в Прокурорът от „Братя Карамазови“. Не е невъзможно…

Призивът на забележителния актьор Владимир Пенев съединява горния свят със земния, банален, мъглив и дори противен „долен свят“, единственият обаче, с който разполагаме. Той направи още нещо. Превърна в по-поносим живота на майката, загубила сина си, приживе изоставен да живее с мизерна заплата и с трите обожавани дъщерички. Тя узна, как колегите, близките, поклонниците на Йосиф Шамли, все още го помнят като артист и приятел! Това е всичко, от което тя се нуждае!

Владимир Пенев, вие сте не само актьор. Вие сте голяма личност. От тези, за които не са измислени земни награди.

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...