От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 09 Mitrof Dugina

 

Национал-комунистическо клише са честванията на опълченците и на Радецки, дето пристигнал с гръм. Панихидите и кичозните възстановки на връх Шипка са според вкуса на партийци, кметове и читалищни старухи. Но…всенародното празнуване на 145-ата годишнина от Шипченската епопея придоби нов, путински елемент. Посланичката Елеонора Митрофонова забърка отвратителна каша от историческите комплекси на българите на тема освободители и цените на Газпром! Как светите кости на загиналите не простенаха под нозете ѝ, не знам! На всичко отгоре като подгряваща група на Митрофанова беше про-кремълският мотоклуб „Нощни вълци“, made in Bulgaria. Всичко е точно.

Рециклирането на националистическите клишета е стихията на руския фашист Александър Дугин, идеологът на Владимир Владимирович. Атентатът, погубил дъщеря му Даря, мир на праха ѝ, е тест за изследователи и политици да узнаят най-накрая кой кой е в Русия и дали близкото обкръжение на диктатора Путин е чак толкова близко и лоялно. В голямата си част българските коментатори не анализират подземния тътен под краката на московския самодържец, правят се на слепи и глухи за назряващите контра-действия срещу руския милитаризъм и наблягат на необходимостта от разследване на извършителите. Няма как да е иначе. Ако си бил кореспондент в Москва каква друга линия на мислене да имаш! Нищо, че световните медии отдавна публикуват данни за руски партизански групи, за киберотмъстители. Хит стана изявлението на екс депутата от руската Дума Иля Пономарьов, че зад бомбения атентат стои Националната републиканска армия. Като всяко народно опълчение, това също ще се бори против властта на руския президент Владимир Путин. Което е надежда и хоризонт за всички, които жалят жертвите на Украйна.

Дугин и дъщеря му са санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за действия за дестабилизиране на Украйна. Същата тази Украйна, срещу която родината на полковничката – депутат на Руската федерация Елеонора Митрофанова, води вече шести месец война! Британските медии определят Даря Дугина като чест и високопоставен разпространител на дезинформацията във връзка с Украйна и руското нахлуване в Украйна на различни онлайн платформи. Терористичният акт не е бил насочен към нея, а към бащата фашист, новия Распутин. Но, казват, съдбата си играе на зарове.

Българските „Нощни вълци“, както и бившите ни кореспонденти в Москва най-вероятно слушат „Любе“ и Йосиф Кобзон. Също както симпатизантите на БСП. Те всички превърнаха в обидно клише честванията на връх Шипка. Присъствието на Митрофанова там е не само дразнещо. То нагледно показва как се приватизира историята ни от московските дипломати, заедно с избраните откъси от поемата „О, Шипка“ на Иван Вазов. Не че поетът има вина за това, но над 170 години да се просълзяваме от неговото „И Радецки пристигна с гръм“ е твърде извратено. Особено в контекста на водената вече шести месец война срещу Украйна.

18 август, 2022

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...