От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 09 MOCHA 2

 

 8 август, 2022

 

Докато прясно назначени във властта гълъби и стари полицейски ястреби си кълват перушината, съвсем се забрави един позорен факт. Факт, който нагледно показва как и служебните министри са извадени от същия Гоголевски шинел. Изобщо не бива да ги тревожим с въпроса де е България в скапалия се поради войната в Украйна свят! Де е България в групата Рамщайн? Липсва! Защо ли? Не знаете, или знаете, любезни гълъби и ястреби, просто не ви пука!

По обществената телевизия вицепрезидентката Илияна Йотова с театрална интонация и майсторски преглътнати от мъката сълзи, сложи пръст в раната Украйна. Каза, че светът се изправял все повече пред страхотна хуманитарна криза. И понеже сме част от Европа, трябва да ни е грижа за това. Само че…Брюксел търси начини как да устрои над 6 милиона украински бежанци и създава групи тип Рамщайн да помага на разорената страна с каквото могат. А малката ни държавица се грижи само за себе си. Нещо като буржоазно островче в света на трагичната реалност. Управлявана е от президент, разкъсван между Москва и ЕС. Довчера беше управлявана от младите хитреци на Промяната. С тях споделяха властта симпатизанти и членове на БСП, обичащи вечно Русия. По въпроса няма ли ефективно да помогнем на Украйна, си траеше вътрешно разфокусираната ДБ, иначе от правилната страна на историята. Голямо траене цареше и в опозиционната мъглявина Герб, ДПС, за които никой не е сигурен със Зеленски ли са, или с Путин. Всички те вкупом свикнаха с над 80-те хиляди бежанци в България, с факта, че им е предоставен случаен и дългосрочно несигурен подслон над главите, мижави човешки права и стотинки социални помощи!

През април ППП, ДБ и ИТН отидоха на гости в кървящия Киев. Попътуваха с влака сред неприбраните още тела от Буча, изпонаизпращаха мейли до близките им за видените ужаси и… толкова. Кирил Петков обеща на Украйна да ѝ оправяме старата военна техника. Един вид, накриви си калпака пред президента Володимир Зеленски. До този момент не е ремонтирано и едно танкче, но пък правителството печелеше тайно с оръжие за Украйна. Човек да не попита шефа на Кинтекс колко хиляди тона оръжие сме изтъргували, че ще се изчерви от срам. България да е член на високоблагородния формат Рамщайн? Да не ни е изпила чавка акъла! Бедни сме, малки сме, трябва да си реформираме статуквото, да разкараме в историята модела Борисов, стига толкова пачки и чекмеджета са ни управлявали!

Ако се запитате на какво прилича франкофонката Илияна Йотова, която медийно реди развълнувани думи за хуманитарната криза, отговорът е лесен. Прилича на отблъскващия Тартюф и неговото перфектно лицемерие! Вицепрезидентката сигурно е изучавала Молиер в софийската френска гимназия. Няма начин да не е. Това обаче досега само ѝ придава европейско лустро, за разлика от оскъдното образование на президента. Той пък дума не обелва за страдащите в Киев и Одеса, само предупреждава „да не допуснем страната ни да бъде въвлечена във военния конфликт“. Никакъв обрат в политическото поведение и на двамата не се забелязва от първите дни на ракетните обстрели на украински градове, от хилядите разрушени сгради и трупове, от първите огромни потоци бежанци търсещи убежище, та до днес. Никакви.

А служебните гълъби и вчерашни полицейски ястреби са твърде заети да си скубят перушината.


Small Ad GF 1

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...

Убиец ли е Левски?

Неда Антонова 24 Фев, 2017 Hits: 11600
Не остана ни един що-годе приближен до…