Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2024

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 37 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
2183

Делиорманска одисея: Разград на границата на две епохи

Разград се намира в историко-географската област Делиорман или в по-ново време Лудогорие, която е разположена в североизточната част на Дунавската равнина. Ако се позовем на древната история на град Р... прочетете повече..

Дискусии - България
Джоузеф Суайър
780

Българската конспирация – част 5

Когато сигналните огньове са запалени в Крушево, 800 души под командването на влаха Питу Гуле нахлуват в града. Камбаните на екзархистката, патриаршеската и влашката църква започват да бият, защото ту... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Лика Ешкенази
792

Диагнозата се потвърди: Синдром на Даун

Диагнозата се потвърди: Синдром на Даун Автор(и): Лика Ешкенази     Автори на тази книга са Лика Ешкенази, популярна поп, джаз и етнопевица и синът ѝ Иво, роден на 24.06.1977г. със С... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Тимъти Ноа
623

Икономистите, които откриват най-богатите хора на всички времена

Струва ми се, че походът към концентрирано богатство не е нито неизбежен, нито зависи от формата на някаква крива върху графика. В условията на демокрация той се определя от политическия избор и още о... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
1103

Восток дело тонкое

Обичам да пътувам с автобус до Истанбул. Винаги срещам невероятни образи. Ако са на възраст, изглеждат като излезли от албуми от края на осемдесетте. Усмивки от старите ленти. Ако са млади, са странно... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Майкъл Кимидж
618

Митовете, които изкривяват представата на Америка за Русия – и обратно

„Митологията не е лъжа“, пише Джоузеф Кембъл, големият изследовател на мита и архетипа. „Тя е метафорична.“ Митовете и метафорите осигуряват разказите, които вдъхновяват патриотичната преданост, мотив... прочетете повече..

Дискусии - България
Сирил Е. Блек
709

Началото на Студената война в България: един личен поглед

Основната цел на американската политика в Югоизточна Европа до 1946 г. беше да се ограничи това, което се възприемаше като експанзионистична съветска политика, и беше постигнато общо съгласие, че най-... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Ян Вернер Мюлер
444

Митът за социалните медии и популизма: Защо моралната паника е погрешна

Всяка медийна революция в историята е предизвиквала морална паника: за печатарската преса се твърди, че е предизвикала религиозни войни; радиото даде на света Адолф Хитлер; телевизията създаде възможн... прочетете повече..

Дискусии - България
Джоузеф Суайър
1096

Българската конспирация – част 4

През ноември 1893 г. Дамян Груев свиква събрание в Солун, на което е избран Централен (изпълнителен) комитет от шест души с председател д-р Христо Татарчев (от Ресен) и секретар. Те решават да ра... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
712

Историята на Червенокоска – част 10 (край)

2006-та беше последната година, в която имах по-осезаеми контакти с детската публика в България. Беше мило и неочаквано преживяване – в Градската софийска библиотека ми съобщиха, че млади учителки от ... прочетете повече..

Изкуство - Телевизия
Инкоо Канг
1495

„Истински детектив: нощна страна“ открива сърцето на мрака

Възраждането на престижния полицейски сериал на HBO (с Джоди Фостър във водещата роля) балансира между свръхестествените разцветки и ясно изразените човешки ужаси. Автор(и): Инкоо Канг   &... прочетете повече..

Дискусии - България
Джоузеф Суайър
972

Българската конспирация – част 3

През март 1878 г. победоносната Русия диктува в Сан Стефано договор, който обединява двете провинции, предложени от посланиците (с изключение на Добруджа, която е присъдена на Румъния), в една Ве... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Луи Менанд
759

Дали изкуственият интелект означава смърт за интелектуалната собственост?

Генеративният изкуствен интелект е последното от дългата поредица нововъведения, които оказват натиск върху вече нефункциониращата ни система за авторско право. Автор(и): Луи Менанд   &nbs... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
865

20-те най-четени текстове в „Либерален преглед“ за 2023 г.

Както заглавието подсказва, тук са представени двадесетте най-четени текстове от „Либерален преглед“ за миналата година. В случай,че сте пропуснали нещо, тук можете да го намерите отново. Автор(и): А... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Параг Хана
813

Азия на първо място

Ние сме едва в началната фаза на проникването на Азия във всички останали цивилизации, както Западът го е правил в продължение на векове. Както не е било възможно да се предвиди въздействието на европ... прочетете повече..

Живопис
Super User
871

Вариации на тема „Пази Боже сляпо да прогледа“ или „Слепци водят слепците“

Трудно ми е да си помисля за друга фраза, която да е толкова глупаво и толкова постоянно цитирана в днешна България. „Пази Боже сляпо да прогледа“ не е нищо друго освен израз на вечния страх, че някой... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Жуно Диас
347

Прочел всичките 27 000 комикса на „Марвел“ – и оцелял да разкаже за това

При всичките си несъвършенства комиксите на „Марвел“ са дали на безброй читатели вдъхновение, признание и, пред лицето на по-голямото обществено отхвърляне, дом. Автор(и): Жуно Диас   &nbs... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
341

Историята на Червенокоска - част 9

Пролетта на 2005-та донесе нова куриозна история в живота на Червенокоска. Не помня точно дали беше мейл или телефонно обаждане, но по едно време изведнъж узнах, че с мен иска да разговаря… госпожа Ме... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
710

Историята на Червенокоска – част 8

В 2005-та канавата на солидния ми буржоазен живот се процепи окончателно, и то в няколко различни посоки. Първата и най-съсипваща от всички беше разпадът на семейството.. Автор(и): Златко Енев ... прочетете повече..

Дискусии - България
Джоузеф Суайър
1260

Българската конспирация – част 2

Под подредената си външност София беше скрит град на шепот и ужас, на изстрели в тъмното, на шпиони и подслушвачи, на анонимни писма и телефонни обаждания, на изнудване и заплахи. Борбата между напада... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александра Алтер
439

Как една полиаморна майка е преживяла „голямо сексуално приключение“ и е открила себе си

Книгата „Още“, която Doubleday ще издаде на 16 януари, излиза в момент, когато полиаморията преминава от периферията към обществения мейнстрийм. Около една трета от американците, анкетирани в проучван... прочетете повече..

Дискусии - България
Джоузеф Суайър
2505

Българската конспирация – част 1

Либерален преглед започва да публикува в продължения една от скандално-неизвестните книги по най-нова българска история – „Българската конспирация“ на американския журналист Джоузеф Суайър, написана п... прочетете повече..

Дискусии
Златко Енев
380

Историята на Червенокоска – част 7

През лятото на 2003-та най-неочаквано се сдобих с литературна награда. Всъщност наградата дължа най-вече на Любо Русанов, който през цялото време се грижеше за книгите ми с тихо, но непреклонно п... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Евгения Иванова
536

Турция – 100 години копнеж по модерност

В този текст ще се опитам да проследя копнежа по модерност и привиждането на неговото осъществяване в турското общество, като използвам за основа съчиненията на Нобеловия лауреат Орхан Памук и мащабна... прочетете повече..

Изкуство
Super User
264

Светът на Червенокоска (ранни версии)

Моля не обърквайте тези ранни рисунки с илюстрациите на Diana Naneva, които са напълно различни както по стил, така и по авторска концепция. Тези изключително красиви, но за жалост никога не влезли в ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Зейнеп Тюфекчи
403

Президент-силовак? Тези гласоподаватели го жадуват

Черил Шарп, 47-годишна продавачка, която беше сред многото граждани на щата Айова, неуспели да влязат на изпълнения до краен предел митинг на Тръмп миналия месец, звучеше доста уверено, когато я попит... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
465

Историята на Червенокоска – част 6

Брех, чудо! Повярвах значи не на шега във вибрациите вселенски, започнах най-сериозна кореспонденция с моето китайско тигърче. И подхвана тя нова непосилна борба, този път за публикуване на книгата в ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
358

Историята на Червенокоска – част 5

Това е важен момент не само заради (спорната) суперлатива, която съдържа. В хода на годините се срещнах с всевъзможни оценки на книгите, повечето от тях идещи от хора извън България (където книгата се... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
574

Историята на Червенокоска – част 4

А Любо Русанов, хрисим и благ като Господ, ми вика отсреща, „Господин Енев, това е най-доброто нещо, което някога е писано на български език за деца“. Падна ми ченето, увиснах целия като чифт прани к... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
405

Историята на Червенокоска – част 3

Прибрах се в Берлин окрилен и изпълнен с мечти за безумно красивите неща, които щяхме да направим заедно с българските майстори. И замайсторихме. Автор(и): Златко Енев     част 1 ча... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 37