От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

 

От редакцията: Както заглавието подсказва, тук са представени двадесетте най-четени текстове от „Либерален преглед“ за миналата година. В случай,че сте пропуснали нещо, тук можете да го намерите отново.

 

 

20. Златко Енев – „За какво говорим всъщност, когато говорим за патриотизъм?“ (Прочит в YouTube)

Че България е изправена пред „цивилизационен избор“ е фраза, която се е превърнала в нещо като модерна мантра, доколкото мога да разбера от разстояние. Но съдържанието на самия избор, онова, което трябва да се избира, рядко става обект на някакъв по-прецизен и ясен разговор.

Автор(и): Златко Енев

 

 

 

 

19. Алтернативната пощенска система на Балканите: Разказ на един куриер по неволя

Навсякъде в бивша Югославия войната в Босна създаде граници, които прекъснаха семействата, приятелствата и всички други видове взаимоотношения; това беше последвано от постоянно разпадане на инфраструктурата – пътища, транспортни маршрути, автобусни линии, пощенски услуги. Сякаш някой искаше да се увери, че всички сме далеч един от друг, в нашите оградени и все по-хомогенни етнически общности.

Автор(и): Илир Гаши

 

 

 

 

18. За невидимата граница между изкуството и кича, или: 800 вариации по една картина на Салвадор Дали

Темата, с която ми се ще да ви занимая днес е колкото вечна, толкова и напористо-актуална: възможно ли е, особено в нашето време на изображения, генерирани с едно натискане на копче, да се прокарва сравнително ясна граница между изкуството и кича?

Автор(и): Златко Енев

 

 

17. Войната на Лудвиг Витгенщайн срещу философията

Роден е в патрицианско виенско семейство, син на най-богатия индустриалец в Хабсбургската империя, Карл Витгенщайн. Баща му е приказно богат стоманодобивен магнат и мошеник от висока класа, а цялото семейство е кипящ котел от психосоматични разстройства.


Small Ad GF 1

Автор(и): Тери Игълтън

 

 

 

 

16. Бунтът на Пригожин, съдбата на Путин и бъдещето на Русия

Вчера Евгений Пригожин, лидерът на наемническата организация „Вагнер“, започна бунт срещу руската армия и пряко предизвикателство към управлението на руския президент Владимир Путин. От днес следобед изглежда, че той поне временно е спрял това, което изглеждаше като поход към Москва.

Автор(и): Стивън Коткин, екип на сп. „Foreign Affairs“

 

 

 

2023 02 Kotkin

 

15. Как може да завърши войната в Украйна

Ако погледнете резултата от войната между Северна и Южна Корея, той е ужасен. В същото време това беше резултат, който позволи на Южна Корея да процъфтява. И ако има Украйна, колкото и да е голяма част от нея, която може да процъфтява като член на Европейския съюз и която може да има някакъв вид гаранция за сигурност – това би било победа във войната.

Автор(и): Стивън Коткин, Дейвид Ремник

 

 

2023 04 Orwell Camus

 

14. Оруел, Камю и истината

И за двамата писатели истината е не толкова метафизичен въпрос, колкото отношение. Техните романи се въртят около цикличното, всекидневно преживяване на света, по-скоро в света на нещата, отколкото онзи на идеите.

Автор(и): Уилям Фиър

 

 

 2023 10 Kotkin

 

13. Трябва ли Западът да заплашва режима на Путин заради Украйна?

Заплахата от смяна на режима в Русия – да се принуди Путин да сключи примирие, за да запази режима си, или да се насърчат други да го направят – е един от начините да се насочи Украйна по пътя към мира.

Автор(и): Стивън Коткин, Дейвид Ремник

 

 

2023 05 Rodel Gospodinov

 

12. Международната награда „Букър“ обяви първия си български победител

 

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

 

 2023 11 SOP

 

11. За жестокостта на „невинните“

В пернишкото училище вчера са били момче като Румен. Тийнейджър със СОП. Момичето му удря шамари, а той плаче. Тя не спира, пробва колко ще издържи. Шамар – още един шамар, а той продължава да плаче. Дори не ѝ се моли да спре.

Автор(и): Юлиана Методиева

 

 

2023 06 Reading

 

10. Всички обичаме да четем. Защо толкова се страхуваме от четенето? 

Много от революционните правителства на ХХ век започват с програми за насърчаване на масовата грамотност, а след това, веднага щом те постигат успех, се заемат със забрана на книгите, затваряне на писатели и замяна на литературата с пропаганда.

Автор(и): А. О. Скот

 

 

2023 01 DS

 

9. Миналото никога не си отива. То дори не е минало

Млади колеги от Факултета по журналистика нерядко се жалват от човешките качества на немалко от преподавателите в отделните катедри. От хора пред пенсия и бивши ченгета на ДС не можело да се диша.

Автор(и): Юлиана Методиева

 

 

 

2023 09 Europocentrism

 

8. „Заблудата на европоцентризма“: митовете, заложени в основата на европейската идентичност

Разглеждането на европейската идентичност като вид регионализъм ни позволява да мислим по-ясно за различните ѝ версии в историята по начин, подобен на онзи, който използваме, когато правим разлика между различните видове национализми.

Автор(и): Ханс Кундани

 

 

2022 12 Bulgarian Communism Oren

 

7. Българският комунизъм: пътят към властта (1934-1944) – част 3

ГЛАВА ТРЕТА: Прочистването на лявата опозиция

Сред заинтересованите страни няма почти никакви съмнения, че Старата гвардия ще съсредоточи енергията си в опит да си възвърне изгубените позиции. В края на краищата такова е неписаното правило на фракционизма и тайната война сред политическите организации като цяло – и на комунистическите партии в частност.

Автор(и): Нисан Орен

 

 

2023 03 Rammstein Deutschland

 

6. Германия и германците

Тази вечер ще ви говоря за Германия и германците – смело начинание, не само защото темата е толкова сложна, толкова разнообразна, толкова неизчерпаема, но и с оглед на страстите, които я заобикалят днес.

Автор(и): Томас Ман

 

 

 

2023 06 Freud

 

5. Непознатият Фройд

Фройд е поставил началото на псевдонаука – т.е. номинално научно начинание, което е толкова погрешно в основата си, че не може да си позволи да подложи хипотезите си на безпристрастна партньорска проверка от страна на широката общност, а вместо това трябва да прибягва до уговорки, които изключват всякаква възможност за опровержение.

Автор(и): Фредерик К. Крюс

 

 

2023 12 Dina Nayeri

4. Неблагодарният бежанец: „Нямаме дълг за връщане“ 

 

През 1994 г., когато бях на 15, станахме американски граждани. Изпитах облекчение, радост и искрена благодарност. Присъствахме на церемония по даване на гражданство на футболното игрище в кампуса на местния колеж. Беше четвърти юли и десетки други нови граждани щяха да положат клетва заедно с нас.

Автор(и): Дина Найери

 

 

2023 01 Patr vs Nat

 

3. Патриотизъм и национализъм 

Колкото и да е трудно, не можем да пренебрегнем задачата да работим за насърчаването на патриотизма: за да оцелее и да процъфти, политическата свобода се нуждае от граждански добродетели, т.е. от граждани, способни да се ангажират с общото благо, да се изправят в защита на общата свобода и права.

Автор(и): Маурицио Вироли

 

 

2023 01 Batuman on Russian Literature

 

2. Препрочитайки руската класика в сянката на войната в Украйна

Как да се справим с идеологията на „Ана Каренина“, „Евгений Онегин“ и други любими книги.

Автор(и): Елиф Батуман

 

 

2023 05 Two Women

1. Нощен автобус от Истанбул

Сепнато отварям очи при поредния завой на автобуса. Вън съвсем е притъмняло. Откога сме запътували, а този град не свършва и не свършва. Квартали, квартали, паркове, блокове, молове, автостради и пак квартали. И хора, хора. Вече си мисля, че всичко до Бургас е застроено и Истанбул няма свършване. Над главата ми примигват две топли кафяви очи. Съседката по място в автобуса.

Автор(и): Евдокия Борисова

 

Pin It

Прочетете още...

I have a dream

Златко Енев 23 Ное, 2010 Hits: 11535
Ставам посред нощ от леглото, защото не мога…