От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2024 01 Bulgarian Conspiracy 3

 

Либерален преглед започва да публикува в продължения една от скандално-неизвестните книги по най-нова българска история – Българската конспирация на американския журналист Джоузеф Суайър, написана през 30-те години на миналия век.

Възможно най-кратко представяне:

Това е едно от най-добрите журналистически и научни разследвания на сложната и мрачна политика на България от обявяването на независимостта на страната до 30-те години на ХХ в. Съдържа ярки и подробни описания на политиката на фракциите, на един кървав и двуличен монарх, на демократичното и егалитарно българско селско движение, на финансираните с опиум бандити и на някои героични и достойни хора, борещи се за достойно общество в мир със съседите на България. Задължително четиво за всеки, който трябва да разбере Балканите.

Наред с други неща, книгата описва подробно превръщането на Вътрешната македонска революционна организация, ВМРО, от движение за македонско освобождение от османско владичество в организация за търговия с наркотици на дясната българска монархия и инструмент за политически убийства под контрола на нейната екстремистка върховистка фракция. Връзката между българската държава и супремасистката фракция е класически пример за държавно спонсориран тероризъм на Балканите през междувоенния период.

 

ГЛАВА II: Българската история

През 681 г. едно племе от хуните на Атила е преведено през Дунав близо до делтата му от техния деспотичен хан Аспарух. Това са българите (или Бугари) – войнствен народ с монголски черти, който погребвал живи вдовиците си и принасял човешки жертви на своите богове. Идещи от азиатските пустини, около 25 000 от тях преминават Дунав, и докато византийските владетели на Балканския полуостров защитават Константинопол от сарацините, завладяват земите между Черно море и река Искър и установяват укрепена столица в Плиска.

Век по-рано орда славяни от Централна Европа е заляла полуострова, поглъщайки разнообразните населения, които е заварила там, и придавайки предимно славянски характер на цялата земя между Черно море и Албанските планини; но те са мирни хора, разпръснати в племена, които нямат необходимата сплотеност, за да се противопоставят на способните и дисциплинирани българи на Аспарух. И все пак българите са били толкова малко и толкова ревностни многоженци, че в рамките на два века тяхната расова идентичност е била напълно заличена. Изчезнал дори езикът им. Но съвременните историци продължават да наричат този хибриден род българи, защото българите са били управляващата каста. Друга част от тях в Хърватия е изгубила дори името си.


Small Ad GF 1

Византийците, които не успяват да прогонят тези хищни нашественици, сключват съюз с наследника на Аспарух Тервел, който разширява владенията си на юг от Стара планина и на запад до река Тимок; през 718 г. той помага за освобождаването на Константинопол от сарацините.

Но не всичко върви добре между славяните и техните български господари, които изнасилват жените им и заробват децата им. Славяните са достатъчно многобройни, за да наложат на наследниците на Тервел приятелство с Византия; въпреки това войнствените български боляри, които се противопоставят на тази политика, убиват двама ханове и детронират други двама, макар че през 765 г. са разгромени от византийците; но като избиват славяните, симпатизиращи на Византия, прогонват 250 000 от тях в Тракия и Мала Азия и потискат племенните им организации, българите възвръщат възхода си и се развихрят в грабежи, когато Крум става хан през 803 г.

Крум превзема Трансилвания и навлиза в Унгария. През 809 г. той превзема София, но византийците го отблъскват и разграбват столицата му. През 811 г. обаче Крум унищожава византийската армия, убива император Никифор и пие вино от черепа му; след това побеждава император Михаил, щурмува Адрианопол, безуспешно обсажда Константинопол и се завръща у дома с множество пленници, които се заселват по Дунав, носейки култура и християнство сред своите пленници.

През 814 г. синът на Крум – Омуртаг – наследява обширни владения, простиращи се от Стара планина до днешните северни граници на Румъния, Хърватия и Източна Унгария. Той се споразумява с византийците и построява нова столица в Преслав, но сърбите успешно се противопоставят на усилията на наследника му да завладее и тях.

Византийският император Михаил III, осъзнавайки политическата стойност на Източната църква, работи за обръщането на македонските славянски племена към християнството, като на мисионерите му е наредено да преподават на славянски език. Най-способни сред тези мисионери са монасите Кирил и Методий, родом от Солун и вероятно от славянски произход, въпреки че баща им Константин е бил византийски офицер, а Методий е управлявал македонска провинция за Византия; въпреки това българите претендират за тях и ги почитат като светци-покровители. През 862 г. Кирил измисля азбука, която да представя неписаната дотогава славянска фонетика, като по този начин поставя началото на славянската (или кирилската) писменост.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Междувременно хан Борис, който напада Македония, е обсаден от император Михаил, докато владенията му са поразени от глад. Неспособен да се съпротивлява, той приема условията на Михаил, като едно от тях е да приеме християнството; така той се покръства през 866 г. – и накрая се оттегля в манастир; но българските боляри трудно приемат християнството, опасявайки се, че то може да ги лиши от привилегиите им. Византийският (или гръцкият) патриарх в Константинопол присъединява българската църква, като позволява на архивладиката ѝ да контролира вътрешните ѝ дела. Когато Методий (който е надживял Кирил) умира през 885 г., мисионерите, които той е водил в Моравия, бягат в България, където Борис ангажира някои от тях да организират църквата му и да обучават българи за свещеници, а други, начело с монаха Климент, насърчавани от Борис и от император Василий I, отиват през 886 г. да организират църква в Македония. Сръбските славяни са обърнати от други последователи на Методий през 879 г.

Хан Симеон, който наследява баща си Борис през 893 г., издига царството си до място сред най-културните народи на земята. Но той е изпълнен с дива амбиция. Той иска да получи Константинопол и да утвърди могъща Българо-византийска империя. Подлага на огън и меч Тракия, Албания и Македония, избивайки, грабейки и събирайки данък, изгаряйки византийски църкви и отрязвайки носовете на пленниците; през 914 г. напразно обсажда Константинопол, през 923 г. потушава народен бунт срещу войнствената си политика: след това кани сръбските боляри на банкет, избива ги и се втурва през земите им, унищожавайки всичко, което може.

В Македония, където християнството (под византийско покровителство) е много по-силно, отколкото в България, Симеон насърчава монаха Климент да създаде архиепископия в Охрид, наричайки я „Българска патриаршия“ и разширявайки нейната юрисдикция в цялото си владение. След това през 925 г. се провъзгласява за цар на българи и гърци, като изисква триумфално влизане в Константинопол. Но армията му е унищожена в Хърватия, след което той моли за намесата на папата и по този начин избягва последствията от глупостта си; преди да умре през 927 г., примирителните византийци го признават за цар на българите. Днес българите се гордеят със Симеон, но той е бичувал както народа си, така и съседите си. За да спечели титлата, той е изтощил царството си и е отдал Трансилвания на маджарите. За да укрепи личната си власт, той е покровителствал българските боляри и духовници, които заедно са ограбвали селяните, забогатели и деморализирани от това опустошение. Деморализацията предвещава разпад.

Синът на Симеон, Петър, се съюзява с Византия и създава Българска патриаршия, независима от патриаршията в Охрид, но българските боляри се разбунтуват и царството му изпада в анархия. Маджарите опустошават страната пет пъти; след това идват руснаците, които пленяват сина на Петър и негов наследник Борис II, превземат Преслав и избиват 20 000 жители на Пловдив. През 971 г. византийците отблъскват руснаците, освобождават Борис, свалят го от власт и анексират царството му. Първата българска империя престава да съществува.

Но през 963 г. македонските славяни, водени от местния първенец Никола Шишман, прогонват българските си потисници, като провъзгласяват Шишман за свой цар, а Преспа – за своя столица; но когато Византия присъединява Българската империя, тя изпраща армия, за да окупира Македония. Междувременно Шишман умира, а трима от синовете му са убити – последният от най-малкия им брат Самуил, който мечтае да възстанови българската империя.

През 976 г., след като разгромява византийците, Самуил се провъзгласява за „цар на българите“ и прави Охрид своя столица. Седалището на Македонската църква е в Охрид, а титлата е избрана за престиж, тъй като името Македония е потънало в забрава. През 986 г. Самуил изтласква византийците от същинска България и я анексира, навлиза на юг в Тесалия, след което окупира Сърбия (земя на сродни славяни), която става автономна държава под управлението на неговия зет. Но славата на Самуил е краткотрайна. Император Василий II завладява отново България, а след това унищожава армията на Самуил край планината Беласица през 1014 г. Василий изважда очите на 15 000 пленници, макар да оставя с по едно око един на всеки сто, с което да може да върне другарите си при техния цар. При вида на това ужасно шествие Самуил умира от мъка и ярост. Българската и Македонската патриаршия отново стават архиепископии под управлението на Гръцката патриаршия (Охридската архиепископия обхваща Сърбия).

Между 1048 г. и 1079 г. около 1 500 000 печенеги и кумани прекосяват замръзналия Дунав, като византийците им позволяват да се заселят в България и Тракия. Тези орди едва проникват в Македония отвъд Куманово, но променят характера на областите, които днес са България, като потопяват стария българо-славянски корен – макар че голямото влияние на църквата и установеният обичай запазват българското име и славянския език. Всъщност съвременните българи са продукт на двадесет различни групи (присадени върху славянското стъбло), както показват различните им расови типове.

Упадъкът на Византийската империя подтиква куманските братя Асен, Петър и Калоян да оглавят въстание на кумани и българо-славяни по Дунав. В рамките на десет години Асен и Петър на свой ред са убити, но през 1186 г. Калоян става „цар на българите и власите“, провъзгласява българската църква отново за независима и най-сетне принуждава византийците да признаят независимостта на самата България. Обсадата на Константинопол от кръстоносците през 1202 г. дава възможност на Калоян да прогони византийците от цялата страна между Призрен и границите на Тесалия и да постави гордата Охридска архиепископия отново под Българската патриаршия; след това той се съюзява с византийците срещу Балдуин Фландърски, новия „император на Изтока“, когото разгромява и пленява при Одрин през 1205 г., като го затваря в Търново, новата столица на България. През 1207 г. Калоян е убит при обсадата на Солун. Племенникът му, който го наследява, сключва съюз с франките, но не успява да смаже надигащата се сила на Сърбия и губи Македония в полза на епирците. След това е свален от власт от сина на Калоян – Асен през 1218 г.

[Иван-]Асен II, който се нарича „цар на българите и гърците“, побеждава и пленява император Теодор Комнин, деспот на Епир, през 1230 г., като отново присъединява Тракия и Македония и завладява части от Албания и Сърбия; построява много църкви и манастири, а Търново съперничи на Константинопол по великолепие. Но след смъртта му през 1241 г. империята му запада. Най-големият му син, който отново губи Тракия и Македония, е отровен през 1246 г.; но въпреки че вторият му син възстановява Македония за две години от 1254 г., българите са окончателно прогонени от възкръсналата Византия, а татарите идват през Дунав и искат данък.

След това останалата част от тази краткотрайна втора българска империя се разпада. Михаил Асен е убит през 1256 от братовчед си Калиман, който смята да се укрепи, като се ожени за съпругата на Михаил, след което баща ѝ, руски княз, бърза с маджарска армия да спаси несъгласната дама. Калиман е прогонен от Търново и убит. Константин, братовчед на сръбския крал Урош, е избран на мястото на Калиман; но маджарите го разгромяват при Плевна и установяват князе по свой избор да управляват западните му земи, докато византийците завладяват отново всичко, което му остава на юг от Стара планина. Въпреки това българските боляри продължават да се занимават с интригите си, така че татарите отново преминават Дунава; след това селянинът Ивайло, като събира народа, отблъсква мародерите, побеждава омразните боляри, убива безполезния Константин, заема Търново и се оженва за вдовицата на Константин, но накрая е убит от татарите.

След това болярите възкачват на престола Георги Тертер, куманин, който се споразумява с татарите, но не успява да задържи болярите и някои от тях си издействат княжества. Така татарският хан Цака нахлува в Североизточна България, прогонва Тертер и се коронясва в Търново. Но синът на Тертер Светослав, който се е оженил за дъщерята на друг татарски вожд, прогонва Цака и е провъзгласен за цар през 1295 г.; с татарска помощ той се бори, с известен успех, с бунтуващите се български боляри и навлизащите византийци и почива през 1322 г. Синът му, който управлявал една година, превзема Пловдив, след което подражава на баща си, който наистина е направил забележителен подвиг – умрял е от естествена смърт. След това за цар е избран куманският владетел на Видин Михаил Шишман, женен за сестрата на сръбския крал Стефан Дечански; той побеждава настъпващите византийци и се съюзява с тях, след което отстранява сръбската си съпруга и напада Сърбия: но при Велбъжд (Кюстендил) е разгромен и убит през 1330 г. След това българите се подчиняват на Сърбия.

Това, че България е намерила място в историята преди Сърбия, несъмнено се дължи на послушанието на българите към техните първи ханове. Под ръководството на тези ханове те са тероризирали и удържали заедно славяните в самата България, докато славяните в другите части на страната са водили лек селски живот, а техните главатари са се карали и са воювали. Най-накрая чужди опасности са насърчили обединението.

Между 1169 и 1196 г. Стефан Неманя, избран за управител на Нови Базар, сплотява славяните от Босна, Черна гора и Западна Сърбия. През 1219 г. Сръбската църква (от 1018 г. под ръководството на Охридската архиепископия) е провъзгласена за зависима патриаршия в Ипек. През 1258 г. сръбският крал Урош превзема Скопие, Прилеп и Кичево от византийците, макар че три години по-късно те отново го прогонват; но през 1282 г. крал Милутин прави Скопие своя столица и разширява владенията си от Дибра до Кавала. Предполагаемите му останки се съхраняват като свещени реликви в катедралата „Света Неделя“ (или „Свети Крал“) в София.

При крал Стефан Душан сърбите завладяват целия Балкански полуостров до границите на Епир. Но докато оставят България да запази автономията си и своята патриаршия, славянска Македония става неразделна част от Сърбия, а Охридската архиепископия преминава под властта на Сръбската патриаршия. Построени са многобройни църкви и са дарени манастири, които остават острови на сръбско-славянската култура през вековете.

След битката при Велбъжд цар Душан поставя на българския престол своя шурей Иван Александър, племенник на цар Шишман. Александър се оказва способен владетел, но скоро е обсаден от настъпващите турци. Когато умира, той разделя царството си между синовете си, като дава Видин на единия и Търново на другия; но в рамките на една година Търново е превърнато във васалство на султана.

Междувременно Сръбската империя се разпада под управлението на слабия син на Душан – Урош, а местните управители обявяват независимост. Сръбската власт е смазана в битката при Косово през 1389 г., а сръбско-българската армия е разгромена край Одрин през 1391 г. Прочутият Кралевич Марко от сръбските балади, който е управлявал в Македония, трябва да приеме турския сюзеренитет, въпреки че македонската автономия е окончателно унищожена едва през 1413 г. Цяла България вече е покорена. Българо-унгарска армия е разгромена при Никопол през 1396 г., а през 1444 г. унгарският и полски крал Владислав, тръгнал да спасява балканските християни, е разгромен и убит при Варна.

Турците, макар и лоши администратори, са били щедри завоеватели, чието идване е сложило край на непрестанните размирици. Областите, които приемат тяхната вяра, могат да се управляват сами; от тези автономни части произлизат помаците. На някои труднодостъпни градове в централната част на Стара планина турците предоставят привилегии срещу данък или услуга, като тези градове запазват християнството и традициите си и в крайна сметка отглеждат революционните герои на Българското възраждане. Но българското духовенство, страхувайки се не толкова за паството, колкото за богатствата си, бяга във Влашко: така през 1394 г. турците свеждат изоставената Търновска патриаршия до архиепископия под егидата на гръцката патриаршия, която е запазена в Константинопол като посредник между мюсюлмани и християни. Сръбската патриаршия също е потисната през 1459 г., като Сръбската църква преминава под управлението на Охридската архиепископия, която запазва (под контрола на Гръцката патриаршия) автономията си и славянското дребно духовенство.

Но през 1557 г. сръбският велик везир възстановява Сръбската патриаршия, като разширява юрисдикцията ѝ до Словения на северозапад, до Щип и Радовище в Македония и на изток до Самоков, макар че оставя на Охридската архиепископия Битолската, Прилепската и Дибренската област. Сръбско-македонското въстание през 1689 г. което не успява и австрийските войски се оттеглят, принуждава емиграцията на север. Около 100 000 славяни от Стара Сърбия и Северна Македония са организирани от тази патриаршия, което довежда до голямо литературно възраждане сред народа. Едва през 1766 г. Сръбската патриаршия е потисната по настояване на Гръцката патриаршия, която работи за елинизирането на балканските християни. Славянската литургия е премахната, а местното духовенство постепенно е изместено от гръцкото. Същото сполетява и Охридската архиепископия през 1767 г.

Но Сръбската патриаршия е запазила сръбския национализъм. В рамките на петдесет години Кара Георги и Милан Обренович издигат знамето на въстанието, към което се присъединяват много македонски славяни, а през 1817 г. малка Сърбия си извоюва автономия. Въпреки че сърбите обявяват своята църква за автономна, те не възстановяват патриаршията си, тъй като намират за по-удачно от политическа гледна точка да ограничат юрисдикцията на църквата си до териториалните си граници и да я оставят под духовната власт на гръцката патриаршия, която се радва на руско благоразположение. През 1878 г. Сърбия става напълно независима и оттогава играе трудна роля – един вид Пиемонт на южните славяни, ту с Австро-Унгария, ту против нея, докато след Световната война не се появява Кралство Югославия.

Но българите, останали без никаква национална институция от 1394 г. насам, потънали в апатия и невежество и изолирани от Стара планина и Рила, никога не емигрират и не се бунтуват. Като нация те са забравени – изгубена раса; но името им е оцеляло, като терминът бугар е бил широко използван за обозначаване на обикновен селянин, нехранимайко или прост рая, и в крайна сметка е преминал в нашия език с тясно и неприлично значение[1].

Славянските селяни от Балканския полуостров, които се придържат към християнството само по силата на суеверие, са безсрамно експлоатирани от деградиралото гръцко свещеничество на една корумпирана църква, която покровителства магьосничеството и езическите обичаи и учи, че ограбването или измамата на мюсюлманите не са грях. Гръцката патриаршия, която се интересува единствено от това всички местни християни да повярват, че са гърци, продава епископства и енории на всеки, който може да плати; а купувачите, които се интересуват единствено от данъците, които могат да изтръгнат от своите паства, призовават на помощ легионите от дяволи и вампири от езическите времена и се свързват с местните вещици, за да плашат селяните, които ги понасят само от страх. Атеизмът се разпространява широко, а българската практика да се връзва възел на кърпа, за да се улови злият дух на всеки свещеник, срещнат по пътя, се е зародила в онези дни.

Левантинските търговци и събирачи на данъци също са големи бичове. Търговците са гърци или елинизирани славяни с пъргав ум и без скрупули, които изземат от бавните турци контрола над цялата търговия, ограбвайки както хазната, така и селяните. Християнските славяни – които могат да се издигнат до най-високите постове в Османската империя, ако изпълнят съответните условия – всички се наричат гърци, тъй като църквата, духовенството и училищата им са гръцки, а търговският и културният им език също е гръцкият. Тези ренегати се срамуват, че са славяни, защото славянинът е работник, бугар или рая, крепостен селянин, който обработва земята и дава половината от реколтата на мюсюлманския господар, докато гъркът може да чете и пише и да граби от службата си, той е привилегирован аристократ, който живее в градовете, защитен от Капитулациите[2], разглезен от чужди търговци и консули. Македонският славянски монах Паисий, който през 1762 г. пише история в един сръбски манастир на Атон, презрително ги упреква, че са забравили рода и родния си език.

Християнските селяни плащат десятък или други данъци върху всички продукти, които не предават на земевладелците, както и върху изнемогващия си добитък. На хартия тези данъци са умерени, но турците, за да получат поне нещо от една страна с нечестни чиновници, продават правата за събиране на данъци по райони на тези, които предлагат най-много; а тези паразити, обикновено християнски първенци, обикалят със стража или въоръжени слуги на бея и измъкват всичко, което могат. Те рядко се задоволяват с 50% печалба. Влиянието им върху корумпираните младши чиновници задушава молбите на селяните, които поради това не са склонни да произвеждат повече, отколкото им е необходимо. На практика мюсюлманските селяни също не са в по-добро положение, въпреки че презират деморализацията на християните.

Такива условия раждат бандити и разбойници. Разбойниците, наричани хайдути, хора, които са се противопоставят на някаква несправедливост, често са били идеалисти, герои на много балади, Робин Худ-овци, които ловуват богаташи; те са помагали на бедните, тероризирали са хищниците и са налагали грубо правосъдие по своите места.

Възраждането на Сърбия раздвижва македонските славяни и емигрантите в Сърбия се завръщат със сръбски книги, за да открият училища. Още през 1813 г. има училища във Велес и Прилеп, през 1838 г. – печатница в Солун, а към 1850 г. (преди началото на българската пропаганда) между Банско и Охрид има тридесет училища.

Но възраждането на сърбите и въстанието на гърците (през 1821 г.) ожесточават турците срещу славянските им поданици, които, развълнувани от тези събития, започват да се обръщат към Русия, от 1774 г. призната за покровителка на православните християни. В Русия някои изследователи на балканските славяни вдъхновяват словашкия учен Венелин да изучава тяхната история и през 1830 г. той е изпратен на Балканите от руски учени. Откривайки, че неосвободените славянски селяни се наричат бугари, макар че това име е загубило всякакво национално значение, този ентусиаст с богато въображение нарича всички тях българи. Това име, за което има исторически прецедент и същевременно представлява удобно разграничение от освободените сърби, се харесва на картографите, дипломатите и дори на самите сърби, тъй като със сигурност е по-подходящо от името „гърци“, под което турците познават всички свои православни християнски поданици.

Венелин разпалва българските ученици с патриотично усърдие, а богатите български търговци, които откриват, че вече няма особена изгода да се наричат гърци в Турция, започват да създават български училища и книги с най-различни руски букви. Първото българско училище е открито в Габрово през 1835 г. и скоро в България има над двеста. Създават се комитети в Букурещ, Белград, Цариград и в Русия, млади българи отиват в чужди университети и скоро тези националисти се убеждават, че Александър Велики и повечето други балкански знаменитости също са сред техните предци.

Но българските селяни не са особено запалени, а чорбаджиите често са открито враждебни. Капитан Мамарчев, който води българските доброволци заедно с руснаците срещу Турция през 1829 г., на два пъти не успява да вдигне знамето на въстанието, защото нито едно въстание не може да успее, ако народът не е подготвен. Затова националистите работят за възстановяването на българската църква – след което гръцкият владика в Търново изгаря библиотеката на старата Българска патриаршия (през 1825 г.).

За освобождение от Гръцката патриаршия и право на собствен език в църквите си народът е нетърпелив навсякъде, а тиранията на гръцките епископи и свещеници предизвиква бурни протести от старите сръбски епископии в Скопие и Самоков през 1828 г. Вълненията се разрастват, докато на много места народът не изгонва гръцките си свещеници; тогава няколко български водачи се насочват към униатската църква, която е съюзник на Рим, но използва славянския ритуал и вече е спечелила много привърженици в Южна Македония. Обезпокоени от тази маневра, която застрашава влиянието им над балканските славяни, руснаците отвличат униатския патриарх и се обявяват за българската кауза.

Портата, раздразнена от разбунтувалите се сърби и гърци, насърчава българската агитация, за да отслаби Патриаршията (извор на гръцки национализъм) и да предотврати разширяването на влиянието на Сръбската църква, тъй като българите са послушни и все още политически апатични, а лидерите им заявяват лоялността си към Турция. На 10 март 1870 г., по руско внушение, Портата провъзгласява Българска екзархия със седалище в Цариград и без задължения към Патриаршията, освен консултации по въпроси на вярата. Патриаршията я обявява за схизматична църква.

Портата дава на Екзархията юрисдикция над цяла България и Източна Румелия, както и над Ниш, Пирот, Видин, Самоков, Кюстендил и Велес, които до 1766 г. са били епископии под управлението на Сръбската патриаршия. Освен това една клауза предвижда, че ако две трети от населението на други области го пожелае, те също могат да преминат под управлението на Екзархията. Малко пропаганда или принуда от страна на българи или турци са били необходими, за да накарат македонските славяни да изберат (славянската) Екзархия, която обещава край на (гръцкото) свещеническо изнудване, така че през 1872 г. Охрид и Скопие преминават под управлението на Екзархията, а на хората се казва, че вече са българи. Сръбските протести и сърбофилските молби за сръбски духовници са напразни; освен това продължаващата вярност на Сърбия към Гръцката патриаршия разочарова македонските славяни.

За Русия Екзархията е канал, по който могат да се контролират австро-унгарските планове и да се разпространява руското влияние сред балканските славяни; така че в екзархийските каси се вливат пари, българското християнство се превръща в политическа конспирация, а църквите – в тайни сборища. Под руска егида революционните комитети в Цариград и печатниците в Търново, Шумен и Пловдив изливат подстрекателство пред очите на лекомислените власти. И все пак много българи предпочитат автономията под властта на султана пред независимостта под закрилата на автократична Русия, макар че, подобно на по-късните младотурци, настояват за радикални реформи в рамките на една изостанала от времето империя. Но още повече българи са ентусиазирани за обединението на България, Сърбия, Македония и Черна гора в рамките на една сръбско-българска държава. Действително през 1867 г. в Букурещ са сключени споразумения между Българския национален комитет и представители на Сърбия и Румъния, като тези държави трябва да освободят балканските славяни, които ще бъдат обединени със Сърбия под ръководството на княз Михаил – макар че като отплата за това Румъния ще вземе Добруджа. Българските революционни герои са посрещнати радушно в Белград, където Сава Раковски, Любен Каравелов, Ангел Кънчев, Стефан Караджа, Васил Левски, Христо Ботев и много други намират съчувствие и помощ, тъй като всички те се чувстват славяни по душа и мнозина от тях са се сражавали срещу турците през 1862-7 г. Героично те вдигат три неуспешни въстания и извършват безброй смели подвизи, а предателствата от по-късни дни не опетняват честните им имена; техният идеализъм е идеализъм на хора, израснали в свободата на Стара планина.

Но през 1876 г. в Босна и Херцеговина избухва бунт: Сърбия и Черна гора обявяват война на Турция, сръбската армия настъпва към Ниш и Враня, Кумановско-Кратовският окръг се надига в знак на съпричастност. Бунтовете са потушени, сърбите победени, църквите им и 61 училища в Македония са затворени. Междувременно български отряди са преминали Дунав от Румъния, насърчили са християните от Панагюрище и Копривщица да се разбунтуват (изгорили са онези, които са се съпротивявали) и са нападнали мюсюлмански селища. Но бунтовниците са твърде малко. Със съгласието на турските власти разярените мюсюлмани-помаци отвръщат на удара, като избиват около 6000 християнски мъже, жени и деца, много от тях в малката църква в Батак. Тогава Гладстон, обхванат от справедлив гняв, осъжда всичко, което е турско. Европа е разбунена и възможността за Русия е дошла. Но с това е създадена пагубната „баташка традиция“, защото българските националисти са открили, че избиването на християни от мюсюлмани е грандиозна пропаганда.

През декември 1876 г. на конференция на посланиците в Константинопол е постигнато съгласие турската територия между Черно море и Албанските планини да бъде разделена на две самоуправляващи се провинции с християнски управители, чиито столици са Търново и София. Народът е възхитен от това споразумение, което обещава свобода от хищни земевладелци и данъкоплатци. Но Портата се възпротивява. На 24 април 1877 г. Русия обявява война, като към нея се присъединяват Румъния, Сърбия и Черна гора. В историческата обсада на Плевен и отчаяните боеве на прохода Шипка участват български доброволци, но не се стига до повсеместно въстание срещу турците, които имат много приятели сред селяните.

През март 1878 г. победоносната Русия диктува в Сан Стефано договор, който обединява двете провинции, предложени от посланиците (с изключение на Добруджа, която е присъдена на Румъния), в една Велика България, но конгресът в Берлин отменя този договор, като предоставя автономия (под управлението на княз) само на същинска България и Софийската област, докато планът на посланиците се прилага за Източна Румелия. Северна Добруджа (само) преминава към Румъния. Босна и Херцеговина стават автономни под турски сюзеренитет и под егидата на Австро-Унгария, която окупира тях и санджака Нови Базар (коридор, водещ към Македония), но Русия се противопоставя на македонската автономия, опасявайки се, че ако са автономни, македонците ще се насочат към Сърбия (тогава протеже на Австро-Унгария), преди да бъдат побългарени, тъй като има многобройни петиции за македонска уния със Сърбия (която сега се простира до Враня). Така Македония остава под турско управление.

Княз Александър Батенберг, племенник на руския цар Александър II, който през 1879 г. е избран от извънредно събрание в Търново да управлява българското княжество, е неопитен младеж на двадесет и две години. Той открива, че София (избраната столица) е доминирана от руски комисар (княз Дондуков-Корсаков) и руски чиновници със съмнителна почтеност, чиято опека предизвиква недоволство.

За да потуши препирните, той суспендира конституцията, но през юли 1884 г. разрешава провеждането на свободни избори, които довеждат на власт Петко Каравелов, неуспешен привърженик на митническия съюз със Сърбия. Каравелов тайно заговорничи за обединение на Източна Румелия с България. На 18 септември 1885 г. негови приятели в Пловдив залавят българофилския християнски генерал-губернатор и провъзгласяват Съединението. Княз Александър, който е обещал, че няма да нарушава статуквото, не е бил консултиран, но едва ли би могъл да отхвърли осъществения факт на съединението, който възбужда див ентусиазъм; все пак Русия, раздразнена от преждевременните действия, които събуждат у европейците подозрения за намерението ѝ да побългари Македония чрез Екзархията и в крайна сметка да създаде Велика България под свой контрол (планът „Сан Стефано“), изтегля военните си инструктори от неподготвената българска армия, оставяйки я почти без офицери.

Армията е съсредоточена на изток, за да посрещне очакваното турско нахлуване в разбунтувалата се Румелия, но западните сили възпират Турция и тя приема съюза.

Въпреки това сръбският крал Милан, таен съюзник на Австро-Унгария от 1881 г., иска Видин като компенсация за увеличената сила на България и повежда армията си към София; но българите, водени от княз Александър, разгромяват сърбите при Сливница и Пирот и са спрени там само от австро-унгарските заплахи. Мирът е сключен в Букурещ през март 1886 г. и въпреки че нито една от двете страни не е спечелила съществено, безразсъдната агресия на Сърбия отваря горчива вражда, докато забележителната победа на България издига престижа ѝ в целия свят.

Сега руснаците агитират яростно срещу княз Александър, чието независимо поведение, според тях, лишава изолирана България от тяхната защита. Страхът да не загубят руската подкрепа за проекта „Велика България“ вдъхновява някои импулсивни офицери (сред които Александър Протогеров и Радко Димитриев) да нахлуят в двореца през нощта на 21 август 1886 г., да принудят княза да подпише абдикацията си и да го прогонят от страната; след това тези заговорници се оказват почти без подкрепа и бягат – но в крайна сметка са помилвани.

На 29 август принцът е призован отново. Но по внушение на руски консул, който го убеждава, че благоденствието на България зависи от добрата воля на Русия, той безкористно предлага да абдикира отново, ако царят пожелае това. Царят (Александър III) му казва да се махне; така и става, като на негово място остава регентски съвет. Сега в София пристига друг руски комисар, генерал Каулбарс; но в знак на несъгласие с него Събранието избира датския принц Валдемар за наследник на Александър, след което всички руснаци отново си тръгват. Тогава принц Валдемар се отказва от престола. Така България няма нито княз, нито покровителка.

Не е лесно да се намери друг принц. Либералът Стефан Стамболов, силният човек на Регентството, кани султана да стане княз на България, като майсторската му идея е Балканска федерация под турски сюзеренитет, но султанът я отхвърля от страх пред Русия. По същата причина крал Карл Румънски също отказва трона на двойната монархия. И накрая, тъй като републиката се смята за неработеща, Регентството колебливо приема княз Фердинанд Сакскобургготски, който е избран за княз от Извънредно Събрание в Търново на 22 юли 1887 г. Макар че никоя от великите сили не го предпочита особено, Великобритания, Австро-Унгария и Италия въздържат Русия да се намеси срещу него, макар че в продължение на девет години Русия отказва да го признае, което пречи на европейските дворове да го приемат.

По покана на княз Фердинанд Стамболов провежда избори толкова безскрупулно, че малцина русофили получават места в Събранието. След това започва ожесточена агитация срещу Фердинанд, владиките отказват да се молят за него, а Стамболов се сблъсква с поредица от сериозни бунтове (най-значимият от които е воден от македонския майор Паница), които той потушава с тежка ръка. След това по Стамболов е стреляно в София, а финансовият министър, който е с него (Белчев) е убит. Година по-късно българският представител в Цариград (Вълкович) също е убит от русофили. Разярен, Стамболов се обръща безмилостно и безразборно срещу своите противници. Умереният русофил Каравелов и главните му приятели, макар и невинни, са измъчвани, за да признаят съучастие в убийствата, макар че Каравелов отрича пред чуждестранните представители, които го посещават в затвора, да е бил малтретиран, желаейки да спести този позор на страната си.

Въпреки това Стамболов е велик държавник, който издига страната си до високо ниво на ефективност: той търси приятелството на Турция, вярвайки, че това ще допринесе най-добре за икономическите и политическите интереси на България и за възвръщането на доминиращата позиция в Македония, от която турците са лишили Екзархията (в полза на Патриаршията) след неуспешния заговор на екзархийските духовници през 1880 г. Русия се опитва да противодейства на независимата политика на Стамболов през 1889 г., като вдъхновява Сърбия да потърси съюз с България срещу Турция за подялба на Македония – проект, който насърчава и Австро-Унгария, сключила със Сърбия през 1887 г. таен договор, според който Сърбия трябва да се компенсира за сметка на Турция за загубата на Босна и Херцеговина; но Стамболов отхвърля това предложение, както и подобно предложение от Гърция през 1891 г.

Като убеждава Събранието да се съгласи наследникът на принца да бъде възпитан в римокатолическата вяра, Стамболов прави възможен бракът на Фердинанд с римокатолическата княгиня Мария Бурбонска и Пармска през 1893 г. Но докато Стамболов разгневява по този начин Екзархията, хитрият княз не иска да изгуби престиж заради обещанията си към папата и към съпругата си: така княз Борис, който е кръстен на 30 януари 1894 г., е кръстен в православната църква през февруари 1896 г.

Осъзнавайки твърде късно грешката си да доведе непоносимия Фердинанд в България, Стамболов планира заедно с военния министър да потисне царската привилегия за назначаване и повишаване на офицерите в армията, с която Фердинанд злоупотребява, за да създаде войнствена военна клика от свои последователи. Хитрият Фердинанд забърква в домашен скандал Стамболов и военния министър, след което уволнява последния и поставя на негово място любимия си генерал Рачо Петров, чиято поквара вдъхновява много хули и шеги.

Фердинанд не иска да се откаже от привилегиите си и се опасява, че Стамболов може да възроди плана си за Балканска федерация; освен това Русия не го признава, докато Стамболов управлява, а срещу „неговия Бисмарк“ [т. е. Стамболов] го подстрекава и германският император. Затова той решава да се отърве от Стамболов. Сред съюзниците си той има българизираните македонски емигранти, които мразят Стамболов, защото той не търпи намесата им, презира предателството им и твърди, че народът на Македония трябва сам да решава съдбата си. Фердинанд подстрекава опозицията срещу Стамболов, който след това подава оставката си на 18 май 1894 г., смятайки, че князът няма да посмее да се откаже от него. Но тайният подземен проход между двореца и руската легация е бил добре използван. Оставката на Стамболов е приета, на негово място идва консерваторът Стоилов и Русия признава Фердинанд, който след това властва с покварени политици като свои пионки.

Кабинетът на Стоилов печели изборите със сила, масово уволнява служителите на Стамболов и се отказва от преследването на Стамболов и неговите приятели по обвинения в нечестност едва когато разбира, че това ще разкрие собствената им шокираща корупция. Затова пък те обявяват, че Стамболов е организирал убийството на министъра си Белчев, за да има повод да смаже противниците си, но заедно с това държат в затвора Каравелов и приятелите му (които Стамболов е вкарал там именно за предполагаемо съучастие в това убийство), за да не могат те да се противопоставят на Стоилов! Стамболов, сега вече с намордник в България, отвръща чрез чуждестранната преса, нападайки яростно Фердинанд, след което е убит. На 2 юли 1895 г. той е нападнат на една софийска улица и въпреки че носи ризница под палтото си, ръцете му са отрязани, преди някой да се намеси. Докато умира, той обвинява Фердинанд, че е подбудил това нападение, за което по тайни указания полицията е съдействала. Има демонстрации срещу британската, германската и австроунгарската легация, които протестират, а гръцкият, румънският и турският вицеконсул са ранени по време на безредиците на погребението му. Убийците на Стамболов са македонски емигранти, които скоро добавят към жертвите си и Алеко Константинов, известния писател, който се осмелява да се подиграва на сънародниците си за техните нечистоплътни маниери и преувеличени амбиции.

Падането на Стамболов слага край на българо-турското приятелство и двете страни търсят разбирателство със Сърбия, която пък търси съюзници срещу Австро-Унгария, след като собствените ѝ национални си стремежи са изпаднали в безнадеждно противоречие с австро-унгарските амбиции за излаз на Егейско море и свободен път на Изток. През 1897 г. крал Милан Обренович посещава София и там е договорен митнически съюз, като са определени българските и сръбските сфери на влияние в Македония и Стара Сърбия. Но Австро-Унгария заплашва Сърбия с икономическа блокада, ако това споразумение бъде ратифицирано, а България – с прекъсване на дипломатическите отношения, ако Стоилов не се извини. Русия стои дискретно настрана – всъщност между 1895 и 1906 г. Русия и Австро-Унгария водят самоотвержено сътрудничество на Балканите. И Сърбия, и България отстъпват, след което Австро-Унгария сключва със Стоилов тайно споразумение, според което, ако европейска Турция бъде разделена, България няма да претендира за територии на запад от река Струма, а ще получи Източна Сърбия (Пирот, Ниш и Враня), докато Австро-Унгария се задължава да подкрепя Фердинанд и неговата династия. Неутралитетът на България по време на Гръцко-турската война (1897 г.) е възнаграден с още четири епископии за нейната Екзархия и други отстъпки в Македония.

През януари 1899 г. Фердинанд се уморява от кабинета „Стоилов“, но новото правителство (съставено от шовинистичните оддръжници на Радославов) предизвиква сериозни безредици в провинциите, като се опитва да възстанови десятъка, а македонските емигранти създават проблеми с Румъния. През 1901 г. Фердинанд поставя начело Рачо Петров, но неговите поддръжници бързо се забъркват във финансов скандал; след това князът, планирайки да използва отново руското благоразположение, разрешава свободни избори, на които се връщат русофилите Каравелов и Данев, макар че Каравелов подава оставка, когато заинтересовани лица успешно се противопоставят на плана му за тютюнев монопол. Докато е на власт, Данев осъжда Радославов и колегите му за злоупотреби, приема закон срещу уволняването на държавни служители по политически причини, а през 1902 г. подписва военен съюз с Русия, за да балансира договора, който Австро-Унгария е сключила с Румъния през 1901 г.

Този съюз с Русия съвпада с двадесет и петата годишнина от освобождението на България, така че на тържествата на прохода Шипка присъства внушителна руска военна делегация: след това Фердинанд посещава Петроград. Малко по-късно македонските емигрантски приятели на Фердинанд, които разчитат на руска подкрепа, удвояват революционната си дейност в Турция, но Русия има свои собствени проблеми в Далечния изток, така че Данев преустановява дейността на революционните организации в България. Раздразнени, емигрантите са още по-разгневени от факта, че Русия, желаейки да спечели сръбски симпатии, подкрепя претенциите на Сръбската църква към Скопската епископия; след това бурната агитация принуждава Данев да подаде оставка през май 1903 г. Фердинанд назначава австрофилски кабинет под ръководството на Рачо Петров, който насърчава катастрофалното Илинденско въстание в Македония. Петров отменя закона на Данев за стабилизиране на държавните служители, попълва административните постове със свои привърженици и фалшифицира изборите. Радославов и колегите му са амнистирани, в чужбина са направени огромни поръчки за военни материали, а Фердинанд и лакеите му се облагодетелстват от високи комисионни.

Димитър Петков, който в крайна сметка наследява Рачо Петров, договаря таен договор със Сърбия, според който България предоставя железопътни съоръжения до морето за износа на Сърбия, а Сърбия се съгласява да не се противопоставя на българските претенции в Македония на юг от Скопската област. Преговорите приключват в Ниш през 1906 г. Върховистите агитират толкова яростно срещу споразумението, което оставя Скопие на Сърбия (в знак на недоволство убиват Петков и министъра на просветата Печев в София), че когато Австро-Унгария също протестира срещу него, предлагайки на Сърбия равностойни предимства за нейната експортна търговия, то е прекратено.

През 1907 г. Русия се съгласява да помогне на България да получи излаз на Егейско море на изток от река Струма, но поражението ѝ от Япония отслабва българското уважение към нея. Междувременно македонски емигранти нападат гръцки селища в България в отговор на безчинствата на гръцките банди в Македония; има стачки, студентски бунтове и демонстрации срещу Фердинанд, чиито безпринципни методи карат опозиционните партии да се обединят под ръководството на Александър Малинов, демократ с рядка честност, който става министър-председател през януари 1908 г. и изправя сваленото от него правителство пред съда за техните нарушения.

През лятото на 1908 г. Турция е в разгара на революция – ситуация, която Фердинанд и император Франц-Йосиф, срещайки се в Будапеща през септември, се споразумяват да използват. Намирайки претекст в дискредитирането на българския представител в Цариград, Фердинанд провъзгласява пълната независимост на България, като на 5 октомври 1908 г. приема титлата в Търново. В същото време Австрия и Унгария едновременно анексират Босна и Херцеговина – съкрушителен удар върху националните стремежи на Сърбия. Русия възпира Турция да нападне България, като изплаща разликата между исканото от Турция обезщетение и сумата, която България се съгласява да намери.

Така България става независима суверенна държава.

 

Източник: Joseph Swire, Bulgarian Conspiracy, R. Hale, 1939

 

[1] Макар че в първоначалното си значение думата е обозначавала проникващия партньор в еднополов мъжки акт, понякога Bugger или Buggar може да се счита за лека ругатня. В Обединеното кралство терминът се използва често за изразяване на недоволство, за обозначаване на някой или нещо, чието поведение е неудобно по някакъв начин, или може би като израз на изненада. В Съединените щати, особено в Средния Запад и Юга, това е безобиден жаргонен термин, който означава „малко животно“.

[2] Турските Капитулации са грамоти, издадени от последователни султани на християнски народи, с които се предоставят права и привилегии в полза на техните поданици, пребиваващи или търгуващи в османските владения.

 

Джоузеф Суайър e американски журналист и автор, тясно свързан с политическите борби в България от началото на 1930-те години. Пристига в София през октомври 1932 г. като акредитиран кореспондент на агенция Ройтерс и вестник Ню Йорк Таймс. През 1934 г. се запознава с Дамян Велчев, към когото бързо изгражда дълбоко възхищение и силно лично приятелство. Когато Велчев пада от власт през 1935 г. и е арестуван, Суайър става негов защитник и тази защита е толкова енергична, че в края на годината българските власти отказват да подновят визата му. През 1936 г. изгоненият журналист провежда страстна кампания, за да предотврати изпълнението на смъртната присъда, издадена на Велчев през пролетта на същата година. Три години по-късно Суайър публикува книгата си Българската конспирация – яростна атака срещу онези, които според него са отговорни за преследването на Велчев и за страданията на България.

Pin It

Прочетете още...

Подаръците на 1989 година

Александър Везенков, Копринка Червенкова, Христо Буцев 13 Ян, 2015 Hits: 9046
За моето поколение това не е било поредната…