От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 09 Alla

 

19 септември, 2022

 

Погребението на британската кралица и фокусите на Алла Пугачова пред Путин са доказателства от несимпатичен порядък. Ясно е, че Западът е повърхностен, паметта му е краткотрайна, преходна, мимолетна и схематична. Особено по време на война, цветовете стават ярко бели и плътно черни.

Няма нищо по-плоско от поредната роля на Soviet Superstar Алла Пугачова. Поискала снощи Путин да я стигматизира като „чуждестранен агент“! И знаете ли защо? Защото Кремъл бил подгонил поредния ѝ любовник – комика Максим Галкин, за „осъществяване на политическа дейност“! След всички възможни ползи, които Алла извлече от арменско-българския кичозен Филип Киркоров, неин съпруг, певицата си намери ново доходоносно битие. Кой си спомня, че тя е продукт на съветската система! Кой помни каква търговка е, че дори може да засрами пазарния капитализъм. Довчера първа певица с нейните „Миллион, миллион алых роз“, Пугачова ще осребри „дисидентство“ си пред очите на трогнатия от дързостта ѝ Запад. Никой няма да прояви дребнавост да ѝ припомни как кариерата ѝ започна от мега социалистическия „Златен Орфей“ в малка България. Нито как Държавният кремълски дворец я направи народна артистка на великия Съветски съюз в най-мрачните Андроповски години. Повърхности и мимолетни, гонещи антируските новини, агенциите цитират думите ѝ срещу Путин, сякаш е Анжела Дейвис и се бори за свободата на потиснатите. Все едно Лени Рийфенщал да пристане по нейни си, комерсиални причини, на Уинстън Чърчил. А сръдливият британски министър-председател да ѝ осигури Уестминстърското абатство, за да заснеме Лени поредния апологетичен, но този път за британската армия филм! Всъщност, защо не. Може да ѝ осигури, стига само Адолф Хитлер да умре от яд, че нацистката документалистка се е продала на врага!

Уинстън Чърчил страхотно мразеше българите и страната им. Не пропускаше случай да ги унижи, пращаше им бомби, за да вкусят „още от същото“, само да ги накаже че са се закачили интересчийски за Вермахта. Освен това бил силно впечатлен от познанията на обозе почившата Елизабет Втора, за която днес Лондон се е превърнал в полигон за снайперисти да пазят държавните глави, в това число и Румен Радев. И тя много го харесвала. Не му придиряла какъв расист е. Така както на нея, Западът и готините му медии, не придирят как Великобритания мълчеше за тъмното и кърваво минало на монархията – изпълнено с насилие, мъчения, изнасилвания и поробване, за да може британската корона да се обогатява през вековете. Покойната Елизабет Втора бе символ на същата тази корона и не бива да го забравяме, казва Юрген Цимерер, преподавател в университета в Хамбург. И той се чуди защо се премълчават тези факти! Добре, че специално за господин Чърчил движението „Чернокожите животи имат значение“ така го емна, че искаха да му свалят кървавата статуя в Лондон. Принц Филип бе обект на критики заради расистки изказвания, но кралицата си мълчеше. Мир на праха ѝ!

 

2022 09 facebook battles

 

(Необходимо) допълнение откъм Фейсбук, два дни по-късно

 

Предполагам, че тази част от текста ще ви забавлява още повече: трудно е човек да не се обърне и погледне какво точно е оставил след себе си...


Small Ad GF 1

 

Списание „Либерален преглед“

Казват, че българите реагират единствено на тухла в носа. Юлиана, строителката, работи с тухли.

Жозефина Иванова -> Списание „Либерален преглед“ Предлагам да не обиждате четящите списанието Ви, приравнявайки ги с реагиращи само на „тухла в носа“. Защото този текст специално не е толкова „тухла в носа“, а по-скоро нещо друго, което за по-елегантно няма да спомена, във вентилатора. А може за по-любезно да заменим „тухла“ с „топка“, но недостигаща носа, тъй като е ниска топка.

Списание „Либерален преглед“ -> Жозефина Иванова

Изгубил съм до такава степен каквото и да било уважение, та дори и досег, с каквито и да било четящи откъм България, че всякакви опити за разговаряне ми се струват напълно излишни. А инак Юлиана изправя пред носовете ви огледалце, каквото аз нямам. Оглеждате се в него, виждате се и бърчите носове: „Бошкееей, каква грозотия!“

Списание „Либерален преглед“

Най-добре не реагирайте, поне на тези текстове. Нямам нужда нито от меда, нито от жилото ви.

Жозефина Иванова -> Списание „Либерален преглед“

Извинете, че Ви заговорих, но съм останала с впечатлението, че основно такива Ви четат. Това с огледалцето е трогателно клише. Хубав ден!

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Жозефина Иванова -> Списание „Либерален преглед“

Между другото, Галкин не е поредният любовник, както твърди текстът, а съпруг на Пугачова.

Списание „Либерален преглед“ -> Жозефина Иванова

Не било това нивото ви, а? Хахахаха.

Kalojan Mukov -> Списание „Либерален преглед“

И каква е целта на това прокремълско писание? Отдавна ми прави впечатление от други текстове, че малко се опитвате да симпатизирате в известна степен на Путин в текущата война. Каква е причината? Криворазбрана „обективност“, „неутралност“? Наистина не разбирам причината

Лиза Котева -> Kalojan Mukov

от 4000-ците са

Списание „Либерален преглед“ -> Kalojan Mukov

И по какъв точно начин „малко се опитваме да симпатизираме в известна степен на Путин в текущата война“? Дайте някакви примери.

Списание „Либерален преглед“ -> Kalojan Mukov

Хем „малко“, хем „в известна степен“, хем „в текущата война“. Лично на мен езикът ми се заплита от толкова много канцеларщина, ако и всеки да си е различно луд, разбира се.

Списание „Либерален преглед“ -> Лиза Котева

Лиза Котева Моята собствена глупост е в това, че се подлъгвам да ви обръщам внимание. Знам, че е пълна глупост и губене на време, и все пак не ми минава, вече толкова години. Куцо и сакато се изрежда да ме одумва тук, а на мен все не ми увира главата да разбера, че хорската глума край няма, каквото и да прави човек.

Kalojan Mukov -> Списание „Либерален преглед“

Не виждам никъде остро осъждане на агресията, наричане на режима там с истинското му име (фашистка диктатура). Бих желал да видя примери за такива текстове, остро осъждащи руската агресия и режима на Путин като цяло. Също, защо този текст за Алла Пугачова точно след като тя се възпротиви на кремълския режим? Досущ като в руските държавни медии, защо?

Списание „Либерален преглед“ -> Kalojan Mukov

Думата фашизъм е пълна езикова подметка, Калояне. Използват я единствено дебили, които нямат понятие от това какво и що е фашизъм. А такива като тебе, дето, ако нещо не е изписане с тлъсти лайнени букви, просто не могат да го усетят, щото нямат обоняние за нищо по-различно, място тук нямат. А сега, за да кажа всичко това отново, само че на език, който си в състояние да разбереш: ДЕБИЛ НЕЩАСТЕН!

Kalojan Mukov -> Списание „Либерален преглед“ Помолих за текст, осъждащ категорично агресията в Украйна, а насреща получавам епитети.. Какво да кажа, то просто нямам какво да кажа  Терминът „фашизъм“ въобще не е гумена подметка, а е съвсем на място спрямо кремълския режим. Терминът „фашизъм“ въобще не е гумена подметка, а е съвсем на място спрямо кремълския режим. Имаме краен национализъм, имаме частен бизнес(поне номинално), имаме милитаризъм и агресия спрямо съседна страна, имаме и авторитарна диктатура, дори известно боготворене на водача. Ами сори, ама си се доближава доста до някои познати от миналото неща. Но по-интересното за мен тук е как се съчетава либерализмът със неосъждането на такъв режим? Че то това е антиподът на всичко ляво и либерално, защо тогава от Вашето списание пускате от техните неща? Права ще излезе Мая Маркова, че ако ужким левите „правозащитници“ се занимавахте по-малко с хора като баща и Дянко Марков (без да отричам и неговите прегрешения) и повече с наистина сериозни проблеми, нямаше да имат шанс хора като Путин

Списание „Либерален преглед“ -> Kalojan Mukov

Кои точно „техни неща“ съм публикувал, Дебилски? Непрекъсанто говориш тук общи приказки и ми се усукваш като настъпен плужек, защото единственото ясно нещо от всичките ти приказки е, че не си виждал „Либерален преглед“ и през плет.

Доживях и това, вчерашни идиотчета да ме обвиняват, че съм бил путинист.

Kalojan Mukov -> Списание „Либерален преглед“

Признавам, не го чета съвсем редовно, щото си имам и други задължения. Скоро не см му хвърлял поглед. Затова и помолих за текстове, остро осъждащи агресията. Е, чакам си ги

Списание „Либерален преглед“ -> Kalojan Mukov

Прост и някак „истествен“: не съм ви чел, но си знам и без да чета. И после няма да ви смятам за тълпа от тъпанари, а?

Kalojan Mukov -> Списание „Либерален преглед“

Ама не ме интересува за какво ме смятате, чакам си опровержението на тезата, че на практика подпомагате путинизма с писания като това за Алла Пугачова и че се занимавате с дребни глупости, от което печелят хора като Путин. Ако и да смятате друго, за мен това е крайният ефект. Чакам си опровержението, с факти

Списание „Либерален преглед“ -> Kalojan Mukov

Добре познат – и за съжаление широко разпространен – човешки типаж: ти го плюеш, то пие с жадна ненаситност.

Aleksandra Aleksandrova -> Списание „Либерален преглед“

Не е проблем, стига „тухлата“ да представлява солидни аргументи, а не тъпи намеци кой с кого е любовник, което всъщност за мислещите по същество не представлява интерес.

Preslava St. Kirova -> Списание „Либерален преглед“

Госпожата автор не за пръв път работи с тухли, а не с факти. Жалко, защото доста харесвах някои от статиите ви.

Mariana Kolova -> Списание „Либерален преглед“

странна позиция в комбинация с „либерален“ в името.

Angelova Lubov

Текстът е изключително глупав по същество.А за качество, да не говорим, среден студент българска филология, ще го напише по-добре.Неверни и не проверени факти, елементарни разсъждения…щом била спечелили Златния Орфей, била нещо си., и сега правела циркове…ха..ха, ама пък кралицата така и така, що си мълчала.Чърчил мразел българите и държавата ИМ.Методиева от хелзингските села ли е? Изключително повърхностно писание. Само плюнки пръска, страшно напомня материал от Работническо дело.

Margarita Jeliazkova

Боже, колко грозен и злобен текст!Formularbeginn

Aleksandra Aleksandrova

Изключително махленски тон. Това дори не бих го нарекла статия, защото липсва каквато и да е аргументация, а злобните лични определения са всичко друго, но не и белег за професионализъм. Нивото на статията е като на вестник Шок. Бях останала с впечатление, че публикувате по-подбрани неща.

Krasi Konova

Изключително неуместно, меко казано.

Керачка Михаел

Простотии!

Alonzo Moseley

Не разбирам кое в статията предизвика такова спонтанно възмущение – твърдението, че кралското семейство е расистко и олицетворява морално дискредитираната британска класова система чрез една средновековна институция?

Списание „Либерален преглед“ -> Alonzo Moseley

Хората просто се радват, че НАЙ-ПОСЛЕ прочитат нещо, по което могат да изкажат мнение, Алонзо. Останалото са наддумвания.

Mariana Kolova -> Alonzo Moseley

глупостта. 

Kalojan Mukov

Още от началото на войната оставам с неприятното впечатление, че в това списание се опитват да прокарват фина оправдателна линия към Москва. Оставя лош послевкус. Имах по-високо мнение, а и доста материали са качествени, но от войната насам опитите за прокремълска симпатия загрозяват пейзажа. Очевидно, поради по-левия уклон на списанието, и тук имаме работа с типичния за левичарството синдром днешна Русия да се отъждествява с нявгашния СССР и с лявото, без да си дават някои хора сметка, че сегашният режим е крайнодесен всъщност. А то и самият соц по ония години не е бил китка за мирисане, де, така че всъщност не е толкова учудващо

Списание „Либерален преглед“ -> Kalojan Mukov

?????? Умеееееен!

Списание „Либерален преглед“ -> Nevena Tsacheva

Опитвам се да се сдържам. Не е лесна работа.

Списание „Либерален преглед“ -> Nevena Tsacheva

Има всичко. Дърлене, глупости всякакви. Аз съм тук от 15 години насам и всяка патица, която се появи за малко тука, счита за свое право да се накряка на воля, белким спаси някой и друг Рим. Слава Богу, омръзва им, рано или късно.

Kalojan Mukov -> Списание „Либерален преглед“

Нещо по същество относно критиката ми? Кое не е вярно в нея?

Emilia Slavova

Много неуместно.

Валентина Михайлова

Това текстче, ако е публикация, писана за списанието – много жалко. Ако е текст от фейсбук стената на госпожата, няма проблем – всеки има право да оклюка мъжете на всяка звезда и да ги използва за аргументи, както и да си мисли, че това е анализ

Alex Chem

е, че аз по-добри съм ги чувал от бабите пред блока… Толкова ли нямате какво да публикувате?

  • Лиза Котева

Лично аз блокирам това „списание“, за да не се чете през моята аудитория.

Sonia Zafirova

Юлияна Методиева дори е проявила деликатност: както по отношение на собственичката на личен гроб на хълма в Йерусалим, където, според юдаизма, щели да възкръснат погребаните, така и спрямо носителката доскоро на английската корона. Впрочем, каква ви е вас, Елизабет Сакс-Кобург-Гота (Уиндзор), какво добро е направила за държавата ни?

Nina Valcheva

След тази статия трябва да се прекръстите „Кремълски преглед“. Този памфлет се издига в класацията ми на най-т@пи опити за оригиналност. Интересно ми е как подбират хората си в Български хелзинкски комитет? По глупост?

Maria Dinkova

Превъртях го 2-3 пъти докато го четях през телефона и взех салфетка, щот имам ринит.

Ruslan Tonev

Откъде се пръкват такива…? То бива глъмотия!

Margarita Jeliazkova

Ruslan Tonev да имате нещо общо с Елхово? Защото за пръв път срещам някой, който не е от Елхово, да употребява думата 'глъмотия' 

Жозефина Иванова

Не.

Стефан Белов

Малии

John Steed

https://farm66.staticflickr.com/…/52373914208…

Списание „Либерален преглед“

Направо не мога да ви се нарадвам. Като агитка пред Софийската баня сте, някъде през '79-та.

 

Юлиана Методиева е журналистка, изследователка на малцинствата. Съ-основателка на БХК (1992). Била е главна редакторка на в. „1000 дни“ (1991-1993), на сп. „Обектив“ (1994-2013), а от 2014 досега издава сайта за човешки права Маргиналия. Авторка е на книга посветена на нетрадиционните вероизповедания „Не стреляйте по Дейвид Кореш“ (1993), както и на книгата за масовите уволнения в БНР „Между микрофона и властта“ (2001), сценаристка е на документалния филм „Те, другите“ (1998).

Pin It

Прочетете още...