Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2023

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Свят
Ричард Уолин
952

Да сънуваш на китайски

В днешен Китай комунистическите идеи живеят като идеологическа украса, която прикрива авторитарното политическо управление на ККП. По ирония на съдбата, докато преди „мисълта на Мао Дзедун“ е била изп... прочетете повече..

Дискусии - Бизнес
Джеймс Мийк
948

От Съмърдейл до Скарбимеж

Когато поляците настигнат британците, равновесието ще се изразява в една европейска икономика, която като цяло е много по-голяма, но в която британците от работническата класа ще са изостанали, а поля... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Имоджен Уест-Найтс
987

Странното оцеляване на рекордите на Гинес

Повечето от постиженията, които оценяваме, както в Олимпийските игри, така и навсякъде другаде, са произволни. Световните рекорди на Гинес са начин да се признае стойността на всяко човешко усилие: да... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Манола Даргис
822

По време на особено силния тазгодишен филмов фестивал в Кан желанията на жените привличат вниманието

След като приключи първият уикенд на филмовия фестивал в Кан, звукът от клатушкане на куфари по павираните тукашни алеи започва да изпълва въздуха. За недоспалите, които остават, 76-ото издание завърш... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Аманда Петрушич
1237

Недосегаемата Тина Търнър

В сряда замлъкна един от най-великите американски гласове – пестелив, яростен, нежен и нажежен до червено, съдържащ по някакъв начин както цялата история, така и бъдещето на рокендрола. Тина Търнър бе... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Мартин Еймис
870

Светът на Джейн

Понастоящем, както изглежда, Джейн Остин е по-гореща от Куентин Тарантино. Но преди да се опитаме да установим какво представлява феноменът Остин, нека първо да установим какво той не представлява. А... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Салман Рушди
973

Само Мартин звучеше като Мартин Еймис

Мартин Еймис беше син на трима бащи – един истински родител и двама литературни предшественици – Кингсли Еймис, Владимир Набоков и Сол Белоу. Автор(и) Салман Рушди     Мартин Еймис б... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Super User
2505

Международната награда „Букър“ обяви първия си български победител

Международната награда „Букър“ обявява първия си български победител Автор(и): екип на в. „Гардиън“     Времеубежище на Георги Господинов, преведена от Анджела Родел, стана първата к... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джордан Питърсън
1162

Джордан Питърсън: Предговор към „Архипелаг ГУЛАГ“

Ако през 1917 г. е имало някакво оправдание за това да бъдеш марксист (а и Достоевски, и Ницше много преди това са пророкували, че за тази доктрина ще се плаща), то сега за това няма абсолютно никакво... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Гари Сол Морсън
1321

„Архипелаг ГУЛАГ“: Епос на истинското зло

Днес думата „ГУЛАГ“ често се използва в преносен смисъл, но в Съветския съюз ГУЛАГ – абревиатура, обозначаваща система от лагери за принудителен труд – е нещо твърде реално. Милиони хора живеят и умир... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сюзън Доминус
1608

Работи ли терапията наистина? Нека разясним това

Терапията не е практика, която се опитва да поправи нещо, а такава, която се стреми да помогне на своите участници да извлекат максимална полза от предизвикателствата, пред които са изправени. Автор(... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Кая Гендж
1358

Защо Ердоган надделя в битката между конкурентните турски национализми

Реджеп Тайип Ердоган отново излезе начело на изборите миналата неделя, но не достатъчно, за да избегне втори тур. По този повод списание „Нюйоркър“ разговаря с Кая Гендж, писател и есеист от Истанбул.... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1197

Слово на омразата? Какво точно беше това?

Уважаеми господин Емил Кошлуков! Обществената телевизия под Ваше ръководство произведе пореден скандал, отново свързан с малцинствата. Става дума за сутрешния блок (16 май) когато събеседник беше лид... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
5918

Нощен автобус от Истанбул

Сепнато отварям очи при поредния завой на автобуса. Вън съвсем е притъмняло. Откога сме запътували, а този град не свършва и не свършва. Квартали, квартали, паркове, блокове, молове, автостради и пак ... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Златко Енев
1574

Близки срещи от третия вид или какво точно можем да научим от съприкосновението с достъпните форми на изкуствен интелект

Поводът за „натракването“ на този текст (а всъщност фотоалбум с малко по-разширени коментари) бяха, първоначално, заниманията ми с платформата Midjourney, една от по-достъпните и популярни форми на не... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Кейси Рей
792

Наркотичният кукловод на рока: как Уилям С. Бъроуз е променил рок-музиката

Не е трудно да разберем как неговите текстове – изпълнени с тревожни, дори зловещи образи – могат да послужат за храна на пънка или хеви метъла. Но неговата анти-истаблишмънт нагласа и нетрадиционни л... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Хилтън Алс
736

Портрет на Дейвид Боуи като отчужден артист

Боуи е изключителен шоумен, но новият документален филм Блян от лунната епоха [Moonage Daydream] рядко го показва в действие. Автор(и): Хилтън Алс     Последният път, когато видях Де... прочетете повече..

Живопис
Super User
1078

„Раждането на Венера“ от Сандро Ботичели – 40 вариации

Компютърно-генерирани вариации по безсмъртната картина на Сандро Ботичели. Автор(и): Златко Енев     Кликнете тук, ако искате да преминете директно към изображенията   Въведен... прочетете повече..

Живопис
Златко Енев
33740

За невидимата граница между изкуството и кича, или: 800 вариации по една картина на Салвадор Дали

Темата, с която ми се ще да ви занимая днес е колкото вечна, толкова и напористо-актуална: възможно ли е, особено в нашето време на изображения, генерирани с едно натискане на копче, да се прокарва ср... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1118

Сегашните леви и сенките на миналото

Има една много типична черта на левите хора преди и сега.Те са проклети демагози дори в най-интимен кръг. Например, казват всекиму според възможностите, всекиму според потребностите. Ами то не само е ... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20