Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2009

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 26 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Есеистика
Янко Янев
19168

Изток или Запад

Каквито и да са формите, в които българският дух изразява своята творческа сила, каквито и събития да обуславят неговото движение, винаги той се е развивал случайно, без каквато и да е вътрешна необхо... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Жанина Драгостинова
14991

Стокхолмски синдром

Две момичета, напуснали България по време на „Голямата екскурзия“, се чувстват като дърво без корен в Швеция Автор: Жанина Драгостинова В началото на 1989 г. много български турци от К... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Найден Шейтанов
45166

Сексуалната философия на българина

За българския сексуален фолклор знае всеки от нас – кой повече, кой по-малко. Ала доколкото ми е известно, никой досега не е направил нецеломъдрената ни народна словесност обект на научно-фи прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Иванова
20809

Трите степени на сатанизацията

Още преди поредната „доганизация“ да се случи в село Кочан, повечето политически партии системно се опитваха да привлекат привърженици на „Атака“ чрез националистическо говоренеАвтор: Евгения Ив прочетете повече..

Дискусии - България
Антонина Желязкова
16717

Психология на изборната активност

Избори 2009 г. бяха не толкова изненадващи, колкото симптоматични за политическите динамики в българското общество. Автор: Антонина Желязкова Избори 2009 г. бяха не толкова изненадващи, колкото прочетете повече..

Дискусии - Култура
Макси Обексер
10526

Мери или Майкъл

Че авторките на театрални пиеси трябва да бъдат по-добри от колегите си мъже, не учудва никого. Но че именно жените са особено безпощадни в преценките си едни за други е нещо ново, както показва едно ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Хайке Фалер
28084

Проектът розова виагра

От години насам учените се опитват да разкрият загадката на женската сексуалност. Изглежда, че най-после е направено едно решаващо откритие. Автор: Хайке Фалер     Ако Земята беше же... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Ришард Капушчински
16130

Преводачът – фигура от XXI век

По традиция мястото на преводача в литературната йерархия е било винаги встрани, а преводачите – често неизвестни, имената им изпускани или ограничавани до инициалите им, или заместени с техни псевдон... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Майкъл Уд
11549

Невъзможни копнежи

Добре е да се замислим над идеята за Томас Ман като маскиран Джойс, един Джойс, предрешен като Голсуърти, да речем ... Автор: Майкъл Уд „Той в огромна степен увеличи трудностите, свързани с това д... прочетете повече..

Изгледи - България
Тихомир Безлов
32438

Проституцията в България (Част 3)

Пазарните принципи на работа при износа на проститутки, малките „семейни фирми“, „приятелските мрежи“ и останалите описани по-горе форми, свързани с предприемачество на дребно при проституцията, не пр... прочетете повече..

Изгледи - България
Тихомир Безлов
22385

Проституцията в България (Част 2)

За разлика от проституцията в страната износът на проститутки като международен проблем е бил обект на изследване и разглеждан в докладите на много международни организации и правителства ... Автор: ... прочетете повече..

Изгледи - България
Тихомир Безлов
52696

Проституцията в България (Част 1)

В България темата за проституцията през последните 5–6 години се превърна в предмет на засилени дискусии и все повече си осъзнава като реален проблем ... Автор: Тихомир Безлов     1.... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Стивън Пинкър
22897

Защо все пак има мир?

В течение на последното столетие, картините на насилие от Втората световна война, Камбоджа, Руанда, Дарфур, Ирак и много други места и времена бяха буквално пирографирани в нашето колективно съзнание.... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Боян Пенев
38558

Превъплъщенията на Бай Ганя

Едва ли има друг образ в нашата литература тъй различно и противоречиво тълкуван, както Алековия Бай Ганю. Автор: Боян Пенев Едва ли има друг образ в нашата литература тъй различно и противоречиво... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Миклош Харащи
12475

В името на Бога

Възприемайки езика на човешките права, една нова резолюция на ООН, осъждаща „охулването на религията“ утвърждава контрола на деспотичните правителства над свободата на словото, като същевременно звуч прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Иван Хаджийски
57421

Оптимистична теория за нашия народ

Наистина, никой българин досега не е дръзнал открито да пораженствува с песимистични теории за нашия народ. От никоя българска трибуна върху лицето на този народ не е хвърлена публично кал, която да е... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цвета Стоева
18052

Моето недовършено самоубийство

Седя така вече поне 15 минути. Преговарям със себе си, успивам съвестта си и междувременно се нахъсвам допълнително. Мамка му, Катя – стегни се! Автор: Цвета Стоева Седя така вече поне 15 минути... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Майкъл Дирда
13030

Заплененият

През последните двадесет и пет години Пол Остър създаде една от най-особените ниши в съвременната литература. В частност, както много от почитателите му знаят, разказваческият му глас е толкова хипнот... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Владимир Трендафилов
21993

Литература и медии

В преходното време, в което живеем, литературата не е само литература. Слепота е да мислим иначе. Автор: Владимир Трендафилов Този текст е част от книгата на Владимир Трендафилов „Кризата, коят... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Джим Джармуш
14213

Киното като обяснение в любов към изкуствеността

Джим Джармуш разказва за любовта си към изобразителното изкуство, за силата на интуицията и границите на контрола при работата над собствените му филми. Автор: Джим Джармуш Интервю с Джим Джармуш ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Роберт Леви
19727

„Фелафел – българско сирене“ или алия през огледалото

Да се изследва взаимодействието между две култури, на практика означава да се изследва обменът на ценности. Автор: Роберт Леви „В цялата история на света, във всички значения н... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
14203

Ще те чакам след нощния влак

Тя беше минавала хиляда пъти пътя до гарата – някои от паветата бяха откъртени, наоколо растеше трева, кротка трева, която едва ли щеше да дочака друга пролет Автор: Здравка Евтимова   &nb... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Найден Шейтанов
40783

Духът на отрицание у българина

Психиката на нашето отрицание – прилична в нещо на съответната психика на другите народи – е отразена във фолклора ни, ала може да се наблюдава и в съвременното българско всекидневие. Авт... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
20549

За диалектиката на диалектите

Бях на девет години, когато за пръв път в живота си разбрах, че съм говорел не просто български език, а нещо по-странно, наричано с неразбираемата дума „диалект“. Бях на гости у братовчедите си, в ром... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Жени Георгиева
17774

Ние, които гласуваме

Недоволни сме от действителността си. Обезнадеждени. Отчаяни, дори. И сме с широко отворени очи към отговорността на политиците за това. И с плътно затворени очи за нашата собствена отговорност. Авт... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Дж. М. Кутси
13637

Из „Лятно време“: Недатирани фрагменти

Събота следобед е, през зимата, ритуално време за мача по ръгби. Заедно с баща си той хваща навреме трамвая до Нюландс, за встъплението в 2:15. Краткото встъпление ще бъде последвано в 4:00 от гла прочетете повече..

Резултати 1 - 26 от 26