Последните най...


Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 09 Socialism

 

Що за политически кич е имената на влиятелната проф. Искра Баева, заедно с члена на НС на БСП Ани Пирински и чувствителния на темата за децата и хората в неравностойно положение социолог Стан Додов, да се наредят до Мая Манолова? Каква невъзможна комбинация с нея правят! Платформата „Прогрес“ щяла да бъде за натиск върху партиите, политиците и ще „предприеме курс към изграждането на единна, силна и модерна лява алтернатива в България“! Дежа вю! Нещо като Българска Социалдемокрация, по-известна като „Евролевица“ на Александър Томов или като Социалдемократите на Николай Камов. Все едно се намирам на битака. Продават стара вещ за нова, мързеливите домакини я купуват, макар че после вкъщи мърморят.

Какво може да свързва Ани Пиринска, с нейните копнежи за лява солидарност извън БСП, с Мая Манолова? Или пък къде са допирните точки между депутатката от аматьорските два парламента от миналата година с уважаваната Искра Баева? Звучи добре как „видимата левица не е лява, а истинската левица е невидима в обществото“, но аман от звучащи добре фрази! Всеки помни родената от площада партия (движение) „Изправи се. Мутри вън“, като тази филологическа и политическа нелепост си е чиста улика за невчесаните леви мисли на Мая Манолова, прибавени към прочутата ѝ липса на хигиена с кого да си дружи – с Васил Божков, с Румен Радев ли! Битието ѝ на политик е като широко ложе за удоволствия. Няма смисъл да се прави на целомъдрена, защото от това няма грам полза.

Колкото до лявото, се сетих за нещо.

Студентите през 60-те си падаха много по Маяковски. Неговият поетически манифест „Лев марш“ беше любим. Стиховете му

Зaлeпeтe нeбeтo cъc знaмeнa!
Koй въpви тoчнo тaм?
Нaлявo!
Нaлявo!
Нaлявo!

мобилизираха в София и Мадрид хората, които страдаха за угнетените. Харесваше им най-накрая да се сложат „пpъcтитe нa пpoлeтapиaтa въpхy гъpлoтo нa cвeтa“, както призоваваше Маяковски. Никой не си признаваше каква е връзката между поета и касапницата, в която се превърна октомврийската революция. Миналото на левите идеи е толкова проблематично, че и най-симпатичните нови леви социолози и политолози не могат да го избелят.

8 август 2022

Юлиана Методиева е българска публицистка и обществена деятелка. Дългогодишна главна редакторка на списание „Обектив“, издавано от Българския Хелзинкски Комитет (до 2014 г.).

Pin It

Прочетете още...

2017 05 Europe right

Македония или ЕС?

Даниел Смилов 01 Май, 2017 Hits: 7691
„Европа на отечествата“ е Европа като една…