Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2016

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 23 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Кенан Малик
8488

Отвъд дебата около Брекзита

Основната политическа разделителна линия из цяла днешна Европа протича не между ляво и дясно, между социална демокрация и консерватизъм, а между хората, които се чувстват у дома си в – или поне са скл... прочетете повече..

Дискусии - България
Снежана Попова
8540

Езикът на медиите: еманципацията възможна?

Доколкото думите са в медиите, налице е и журналистическа повествователна нишка, която може да бъде копринена юзда на нетолерантното и ксенофобско говорене. Но при възход на десните партии, икономичес... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Димитър Илиев
8789

Майната им на Шулц, Юнкер и еврорегулациите за кривите краставици!

Майната им на Шулц, Юнкер и еврорегулациите за кривите краставици! Европа не е това и смисълът от ЕС не е този. Каквото и да става, аз никога, ама никога повече не искам да се подлагам на унижението д... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Светлозар Василев
14264

Търнър в очите на Увалиев

През 1980 Петър Увалиев публикува своето изследване върху британския художник Дж. М. У. Търнър. Той прилага теориите на Зигмунд Фройд и Жак Лакан, за да обясни връзките между биографията и специфичния... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Аврам Агов
13778

Нанкин – стар и нов Китай

Откъдето и да се погледне забуления в тънка мантия от влага и смог Нанкин, навсякъде се чувства забързания ритъм на растежа. Мащабът на осеммилионния град е респектиращ, но той е на 15-то място по нас... прочетете повече..

Дискусии - България
Жана Попова
6638

Три скорости на пробягващите образи

Опитвам се да проследя как телевизиите лишават от основания за избор решенията на хората, които изобразяват на екран. Човек има избор. И още докато го прави, е намислил мотивите или изобретил оправдан... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Даниел Смит
11577

Наречи детето зебра

Онова, което следва [заявлението на британския епидемиолог Андрю Уейкфийлд, че е открил връзка между ваксинациите против дребна шарка и аутизма], е една само-ускоряваща се, необичайно дълга и креслива... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Петър Чолаков
8556

Преди Брекзит, встрани от хористите

„I am not too bad“ – „не съм прекалено зле“, това е отговорът на баналния въпрос от ежедневието „как си“, който англичаните нерядко обичат да дават. Тези думи, в които озадаченият чужденец може да про... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Александър Кьосев
18223

Смътният: ,,Непосилната лекота на битието“ на Милан Кундера

Преди време, когато за първи път прочетох „Непосилната лекота на битието“ и споделих впечатленията си (възторга си) с един мой познат англичанин – доцент по чешка литература, той не можа да сдържи учу... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Джордж Оруел
10805

Почит към Каталония

Най-лошото в това да си търсен от полицията в град като Барселона е, че всички кафенета отварят толкова късно. Когато си принуден да спиш без покрив над главата, обикновено се будиш по зазоряване, а н... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ина Мерджанова
13451

Ислямът и жените на Балканите

Посткомунистическите процеси на Балканите водят до значителни промени в ролите и мястото на жените мюсюлманки както в самите мюсюлмански общности, така и в обществото като цяло. Както вече посочих в п... прочетете повече..

Изгледи - България
Боряна Телбис
8978

Да се страхуваш

А защо всъщност не можем да живеем заедно, беше и един от въпросите, които ни провокираха да се върнем в селата Розово, Телиш и Калище, станали медийно известни през 2013 и 2014 година с протестите, к... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Пери Андерсън
10720

Имитационна демокрация

Руските либерали намират прехода от Елцин към Путин също толкова труден за приемане, колкото и руските болшевики са намирали еволюцията от Ленин към Сталин. Но Путин не е създателят на руската система... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Лазар Копринаров
12205

Бурката: западният поглед

Присъствието на ислямския дрес код (задължителното облекло за вярващата мюсюлманка: бурка, никаб, фередже и т.н.) в западноевропейското публично пространство произвежда оживени политически дебати и св... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Тимъти Снайдър
12433

Войните на Владимир Путин

След инвазията в Чехословакия съветският лидер Леонид Брежнев обеща „братска помощ“ за всяка източноевропейска страна, която се опитва да се отклони от официалната линия. На съветските граждани Брежне... прочетете повече..

Дискусии - България
Super User
7956

Езикът на омразата: степени на толерантност

В началото на 2015 година се запознах със семейство сирийски бежанци, които бяха получили хуманитарен статут. Идваха от Харманли и разказаха потресаващи неща. Бяха тръгнали в сравнително добро благосъ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Костадин Костадинов
16278

Последният войнишки император – част 3

Долу на „Аксаков „ни чакаше кола, натовариха ме в нея и ме закараха в Дирекция на милицията до „Лъвов мост“. Там ме свалиха по едни стълби до приземния етаж и ме заключиха в килия. Цял ден ме държаха ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джоузеф Стиглиц
7644

От единия процент, при единия процент, за единия процент

Алексис дьо Токвил веднъж е описал онова, в което е виждал специфичната гениалност на американското общество – нещото, което е наричал „собствен интерес, разбран правилно“. Последните две думи тук са ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Вергил Немчев
8294

Толкова обичаме Берба

На всекиго се е случвало, опитвайки се да обясни свое пристрастие с разумни доводи, да прозвучи неубедително – не поради липса на основания, а поради вечното противоречие между разум и чувства. Пребив... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Зигфрид Кракауер
10631

Детективският роман

Детективският роман, който повечето образовани люде знаят само като извън-литературно и зле-скалъпено произведение, задоволяващо се да води мизерно съществуване по заемни библиотеки, постепенно се изд... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Костадин Костадинов
10268

Последният войнишки император – част 2

Втория си ауреус открих през октомври 1943 г. Изкопах си го с тези две ръце. Точно бях навършил 17. След като бомбата уби родителите ми и бутна къщата ни на Дунава, една наша леля от Чепеларе взе да ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Антоний Тодорoв
9147

Ляво, дясно: как да се ориентираме?

Институтът за дясна политика обяви края на лявото, защото БСП вече не е фактор, а основният политически дебат в България е между консерватори и либерали (очевидно все десни). Радан Кънев от ДСБ обяви ... прочетете повече..

Изгледи - България
Мартин Вълков
45362

„Заповед за уничтожението на известни категории интелигентни лица“ от 1915 г.

Настоящата статия разглежда един аспект от българското участие в Първата световна война, който не само не е изследван в нашата историография, но може да се каже, че дори е и напълно непознат – вълната... прочетете повече..

Резултати 1 - 23 от 23