От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

Oronavirus covid-19 crashes statistics and is ready to explode like a bomb

 

Най-известният германски вирусолог е объркан. След като поднови издаването на изключително популярния си немски подкаст след летните ваканции, Кристиан Дростен каза на слушателите си, че е „много трудно да се оцени“ настоящата ситуация.

Никой не може да каже със сигурност колко хора в Германия са заразени в момента с коронавирус. Официалният брой случаи, съобщени от Института Робърт Кох (RKI), центърът за контрол на заболяванията в страната, може да се окаже два или дори 20 пъти по-нисък от истинския. „Трябва да си признаем честно, че всъщност не знаем каква точно е ситуацията с вируса в момента.“

Сигурно е само едно: Броят на коронавирусните инфекции отново нараства значително. След облекчаването на мерките за блокиране в средата на юли, всеки ден се съобщава за около 300 до 500 нови случая, но сега тази цифра се е увеличила до 1300 на ден, като дори наскоро е достигнала над 2000.

„Много съм загрижен от последните събития в Германия“, казва ръководителят на RKI Лотар Вилер. Свидетели ли сме на началото на страховитата втора вълна от коронавируса в Германия? Дали скоро ще бъдем заплашени от ново блокиране, от затваряне на училища и много други ограничения? Канцлерката Меркел също определи ситуацията като „тревожна“.

За много хора е все по-трудно да приемат тези предупреждения на сериозно, тъй като в момента има много малко смъртни случаи, свързани с коронавирус. В интензивните отделения има и достатъчно легла. Условия като препълнените отделения за интензивно отделение, наблюдавани в Италия през пролетта, изглеждат като далечно минало.


Small Ad GF 1

И дали нарастващият брой случаи не се обяснява просто с факта, че толкова много хора наскоро са се завърнали от почивка, както и с това, че пациентите, които имат много малко симптоми, сега се тестват по-редовно? Или е възможно вирусът да е станал по-малко опасен чрез мутация?

„Много човешка реакция е да се тълкуват всички признаци като индикатори, че нещата могат да се подобрят“, казва Ема Ходкрофт, епидемиолог от центъра Biozentrum към университета в Базел, който се специализира в молекулярни и биомедицински изследвания. „Но трябва да сме логични в отношението си към епидемията.“

И логиката е ясна: Проучвания от Великобритания и Испания показват, че смъртността от инфекция на COVID-19 е 0,8 до 0,9 процента – многократно по-висока, отколкото при грип.

Но „хората не са устроени така, че да бъдат постоянно сковани от страх,“ казва Ходкрофт. „Ако една изключителна ситуация продължи твърде дълго, ние губим страха си от нея. Но ако намалим предпазливостта си, вирусът отново ще се разпространи безмилостно.“

Което ни води до въпроса: Колко опасна е ситуацията в Германия в момента? И какво още се очаква за страната?

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

1. Дали причината да имаме повече потвърдени случаи се дължи на факта, че сега има по-широко тестване?

Нека да започнем с това, че Доналд Тръмп е всъщност прав. „Броят на случаите в САЩ се увеличава все повече, тъй като тестваме много повече от която и да е друга страна“, писа президентът на САЩ преди няколко седмици в Туитър. Простото правило е, разбира се, вярно: Ако търсите болестта, ще откриете болестта.

Тази връзка може да се наблюдава и в Германия: Докато в началото на юли всяка седмица са били тествани половин милион души, тази цифра се е увеличила до 1,1 милиона души към края на август, включително и сред хилядите завръщащи се туристи. Не е чудно, че оттогава броят се е увеличил, като се има предвид, че много хора са били тествани, въпреки че показват само малко или изобщо никакви симптоми – хора, които вероятно никога не биха отишли ​​ сами на лекар.

Но това е само половината от историята. Увеличението на броя на случаите в Германия не може да се обясни само с увеличаването на тестовете. Базисният извод е, че всъщност има повече заразени хора, отколкото през май или юни.

Оценката на института Робърт Кох показва, че броят на случаите се увеличава много повече, отколкото би могло да се очаква само въз основа на броя на тестовете. Това е така, защото делът на положителните тестове също се е увеличил. Ако реалният брой инфекции би бил постоянен, делът би трябвало да намалее с увеличаването на тестовете.

Сред младежите от 15 до 34 години степента на позитивност вероятно е нараснала до около 1,5% през последните седмици. Преди тя е била по-малко от 1% – ясна индикация, че коронавирусните инфекции наистина се увеличават, особено сред по-младите хора.

2. Защо в момента толкова малко хора в Германия умират от COVID-19?

В момента заболяването обикновено убива по-малко от 10 души на ден в Германия. Подобна е ситуацията и в други европейски страни. Отделите за интензивно лечение до голяма степен са се върнали към нормален режим на работа. SARS-CoV-2 изглежда е загубил голяма част от силата си.

Възможно ли е вирусът да е мутирал по време на пандемията и да е станал по-малко агресивен?

„Няма индикации за това“, казва Ходкрофт, която изследва този въпрос в Базел като част от проекта Nextstrain. Германският вирусолог Дростен е стигнал до същото заключение. „Като цяло научните наблюдения не са отбелязали промяна във вируса“ казва той.

Това, което се е променило забележимо, е възрастовата структура на пациентите: В много страни сега се заразяват предимно по-млади хора. През март хората от 5 до 34 години са представлявали около 30 процента от случаите в Германия. Сега обаче те са около 60 процента от всички случаи. През април почти 20 процента от заразените са били на възраст над 80 години, но сега възрастните хора рядко се заразяват.

Тези цифри предоставят най-важното обяснение за ниската смъртност, тъй като рискът от смърт от COVID-19 зависи силно от възрастта. Рискът от смърт при мъжете над 80 години е 57 пъти по-висок, отколкото при мъжете между 40 и 59 г. В сравнение с 20 до 39-годишните, рискът от смърт сред възрастните хора е дори 644 пъти по-висок.

Не е сигурно, че по-младите хора ще продължат да представляват най-голям брой от инфекциите през следващите седмици и месеци, дори и ако много възрастни хора проявяват изключителна предпазливост и избягват социалните контакти, доколкото е възможно. Опитът от пролетта показва, че когато младите хора участват в партита, работят, пътуват и се заразяват, в един момент вирусът се пренася и при възрастните.

„Възрастните хора в крайна сметка ще се заразят, защото семействата се срещат, поради което вирусът няма да остане само сред младите“, казва Дростен.

„Това е хазарт“, обяснява Ходкрофт. „Колкото повече се увеличава броят на случаите, толкова по-голяма е вероятността отново да видим, че повече възрастни хора се заразяват. Същото се случи и в Швеция, въпреки целенасочените усилия за защита на възрастните хора.“

В Испания, където от няколко седмици броят на заразените отново е опасно висок, нараства и броят на смъртните случаи.

А във Флорида облекчението, че вирусът вероятно е станал по-малко опасен, се оказа мимолетно и скоро се заразяваха все повече и повече възрастни хора, при множество смъртни случаи. „Трябва да направим всичко възможно, за да поддържаме броя на клиничните случаи възможно най-нисък“, казва Ходкрофт.

3. В кой момент пандемията излиза извън контрол?

Ако погледнете отблизо ситуацията във Франция, можете да предположите от какво се страхуват германските епидемиолози и политици.

В продължение на три месеца броят на инфекциите в съседката на Германия оставаше на ниско ниво, но през август те експлодираха. Понастоящем се регистрират повече от 7000 случая на ден, като в някои дни те достигат дори над 15 000. Оказва се, че Франция вече е преминала точката, при която е възможно да се удържа разпространението на епидемията.

Всъщност може би има критичен праг, над който инфекциозните процеси излизат извън контрол, макар че все още никой не може да каже къде точно се намира тази стойност.

Онова, което се случва в страни като Франция и Испания, може би има нещо общо с един феномен, известен от физиката: „просмукване“. С негова помощ се описва например как електрическата проводимост внезапно се увеличава, когато съдържанието на метал в дадена метално-стъклена смес надвиши определен праг.

Епидемиолозите използват този модел, за да разберат по-добре как се разпространяват инфекциозните заболявания. „По време на блокадата във Франция ниският процент на контакт и ниската мобилност гарантираха, че локалните огнища остават малки“, казва математикът Питър Трапман от Стокхолмския университет. Той използва феномена на просмукването, за да обясни, например, предаването на патогена на чумата между семейства от пясъчни мишки.

Според този модел инфекциите първоначално „къкрят“ в изолирани клъстери и вирусът рядко прескача от една група в друга.

Ако след края на блокадите броят на инфекциите, а също и контактите между хората се увеличава бавно, разпространението на инфекциите няма да се ускори много. В клъстерите ще има повече случаи, но огнищата ще си остават локални. Епидемиолозите се надяват това да е настоящата ситуация в Германия.

Но когато хората започнат да се движат повече, имат засилени социални контакти и процентът на заразяване продължава да нараства, веригите от инфекции се развиват между групи, които всъщност са отделени една от друга – и вирусът изведнъж започва да се разпространява неконтролируемо.

Моделът показва, че епидемичната ситуация може внезапно да излезе извън контрол.

Защо изглежда, че това вече се е случило във Франция?

Дростен отдава това на факта, че броят на инфекциите през пролетта е бил значително по-голям там, отколкото в Германия. „Мисля, че все още сме под прага на просмукване в Германия, но Франция и Испания може би вече са го надминали.“ Фактът, че тези страни започнаха блокирането си едва през късната пролет, означава, че може би те имат по-голяма инфекциозна маса.“

4. Умират ли по-малко хора от COVID-19, защото вече се предлагат по-добри лечения?

Повечето експерти се съмняват, че тази зима ще има достатъчно ефективна ваксина. Въпреки това е постигнат значителен напредък при лечението на болни.

От многото лекарства, които бяха тествани през първите няколко месеца по целия свят, успешни се оказаха най-вече три: антикоагуланти, дексаметазон за потискане на прекомерния имунен отговор и лекарството Remdesivir, което потиска възпроизводството на вируса. „Сега имаме много по-добро разбиране за тази болест“, казва Мариус Хьопер, изпълняващ длъжността директор на отделението по пневмология в Медицинската академия в Хановер.

Торстен Фелд, старшият лекар в Института по тропическа медицина в Университетската болница в Дюселдорф, също е предпазливо оптимистичен. „Определено не бих казал, че вече всичко е ясно“, казва той. „Сигурен съм, че ще имаме още един критичен период през есента и зимата.“ И въпреки по-добрите възможности за лечение, той смята, че пациенти все още ще умират, включително и под 50 години. „Все още не сме в състояние да изключим това. Но сега знаем какво да правим – подготвени сме за почти всички сценарии. Не мисля, че ситуацията в болниците ще излезе извън контрол толкова лесно.“

Така че изглежда, че по-доброто лечение също е довело до ситуация, при която по-малко инфектирани хора умират, отколкото в началото на пандемията. И все пак лекарите са притеснени от тревожните дългосрочни странични ефекти, наблюдавани при хиляди пациенти, които са претърпели само леки симптоми: изтощение, затруднена концентрация, задух, сърдечни проблеми и постоянна загуба на обоняние са само някои от възможните симптоми, които измъчват много от пациентите с месеци – а в най-тежките случаи и до края на живота им.

„Трябва да бъдем внимателни“, казва епидемиоложката Ходкрофт. „През зимата, когато хората прекарват повече време на закрито, рискът от инфекция автоматично ще се увеличи.“

Ако цифрите се покачват само бавно, казва Ходкрофт, има опасност хората просто да свикнат с все по-високите цифри – и политиците да се изкушат да избегнат непопулярните мерки за ограничаване на пандемията. „Наложително е да имаме ясен план за това какво ще правим през следващите месеци“, казва тя.

Източник

Pin It

Прочетете още...