Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 37 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Есеистика
Велко Милоев
10025

За недостатъците на раждането

От детството или от комсомолското юношество ми е останало едно клише – „борба с живота“. Клишето трябва да е било предназначено да се тълкува класово – тоест всекидневната борба на онеправданите за на... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Леа Коен
22484

Няколко думи за поемата на Гюнтер Грас и споровете около нея

Критиката срещу държавата Израел много често придобива характер на нападки срещу евреите като такива, включвайки в тях дори онези, които не живеят в Израел. Това се прави с презумцията, че по принцип ... прочетете повече..

Дискусии - България
Христо Кючуков
33884

Участието на ромите във войните

Целта на тази статия е да се представят малко известни факти, свързани с мястото и ролята на ромите в изграждането на България и българското общество като цяло. Автор: Христо Кючуков Увод Настоящ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Венцислав Занков
10669

Не можеш да се учиш да четеш с Достоевски

Моята лична драма е, че колкото и да съм неанонимен, това не ми помага да живея от изкуство. Автори: Венцислав Занков, Елена Кръстева Г-н  Занков, в Деня на труда 1 май раздавате за трети път... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Томас Хютлин
9130

Просто ги премахнете, мой човек

В едно интервю за списание Шпигел немският поп-стар Ян Дилей и Кристофър Лауер, представител на Пиратската партия в Берлинския парламент, дебатират по въпроси като стойността на изкуството в дигитална... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Антъни Лърман
35323

Гюнтер Грас, антисемитизмът и инфлацията на злото

Осъждането на стихотворението на Гюнтер Грас „Това, което трябва да се каже“ е типично за едно фундаменталистко разбиране на антисемитизма, което функционира извън сферата на фактите, твърди британски... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
9721

Аз харесвам „Симетрия“ на Захари Карабашлиев или защо пишем рецензии за книги?

Захари обича случките. Търси ги около себе си, за да ги превърне в белетристика. В Симетрия той ме убеди, че от този подход и с този негов глас, могат да се получат чудесни разкази. Автор: Златк... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Чарлз Симич
15367

Тоалетната муза

Ако вие сте като мен, то сигурно винаги имате нещо за четене в тоалетната. Няма значение какво. Един репортер ми разказа как веднъж прекарал нощта в дома на един от експрезидентите. Изпитвал отчаяна п... прочетете повече..

Дискусии - България
Владимир Свинтила
17110

Генералната мерзост на българския живот

Това е една много болезнена тема: генералната мерзост на българския живот и свързаните с тази мерзост общонационални пороци, примерно предателството – не като предателство, а като интимно убеждение, к... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
9945

„Симетрия“ на Захари Карабашлиев – разочарованието на делника

Да, това си е Карабашлиев – чудесно написани, леки за четене, удобно разкъсани между България и чужбина… но този път просто няма интересни истории. Автор: Христо Блажев Захари Карабашлиев, „С... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Георги Малинов
21616

Как спрях да чета, или теорията на трите страници

Една сутрин се погледнах в огледалото и забелязах, че съм отслабнал. Умствено. Първо се уплаших, после реших, че не е толкова страшно. В смисъл, че може пък и да не съм отслабнал. Умствено. Ако преди ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Велко Милоев
11814

За края на четенето

На темата Book burning са посветени много публикации в интернет, а съответната статия на Уикипедия съдържа списък от 121 свидетелства за горене на книги… Автор: Велко Милоев Романът антиутопия „45... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Румен Леонидов
10221

Четците

Когато българските писатели станат толкова потребни на читателите си, може би общността ни сама ще се сети да се взре какво става в родната литература. Дотогава към духовната ни работилница няма да им... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тарик Али
28055

Молли и еретици

През целия 20 век Западът, за да защищава собствените си икономически интереси, поддържа най-назадничавите, деспотични и реакционни останки от миналото, подпомагайки с всички средства борбата срещу ис... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Александър Шпатов
9510

Май

Големите разпродажби ще бъдат предвестниците, но в града пролетта наистина ще дойде едва когато пуснат фонтаните. Няма да го кажат по новините, няма да има снимки по вестниците, просто един ден ще я в... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
12303

12 + 2 страхотни разказа – Александър Шпатов, записвам си да го следя!

И БАМ!!! Февруарският разказ те забива от раз, а по „Славейков“ стичат се бленувани тълпи купувачи на книги! Интересът ми е събуден, инстинктът на читател надушва нещо хубаво. И не бърка ни най-малко.... прочетете повече..

Дискусии - България
Владимир Свинтила
19970

Развратителното въздействие на администрацията върху духа

Българската общност има един архаичен характер, и то архаичен в много отношения, както с реминисценции от античността, така и от славянската община, чрез гилдиите от Византия, вследствие на което се о... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Таня Рупел – Тера
14981

Залези

Гледам с неовладяна тъга на запад. Осъзнавам, че това са последните седмици, в които ще имам още тоя разкош и не мога да се наситя. Какъв лукс е да тъгуваш по изгубеното слънце! Явно съм разглезена бо... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Имре Кертес
13451

Унгария на Имре Кертес: една страна от погрешната страна на историята

Унгарският нобелов лауреат Имре Кертес разговаря с литературната критичка Флоранс Ноавил за отчаянието си от културата на омраза, която разкъсва страната му. Автори: Имре Кертес, Флоранс Ноавил Им... прочетете повече..

Дискусии - България
Христо Кючуков
13468

За да не се повтори никога!

Беше февруари 1985, когато една сутрин не можах да стигна до селото. Навсякъде имаше войници с автомати и кучета, танкове, градът беше обсаден. Беше страшно… като на война. Автор: проф. дпн Христо Кю... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ян Вернер Мюлер
17182

Провалът на европейските интелектуалци?

Интелектуалците са обвинявани в неспособност да възстановят доверието към подкопаната от криза Европа. Но призивите за легитимиране на европейските повествования – комбинирани с носталгия по златното ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Александър Андреев
25569

Това, което трябва да се каже

Дискусията около стихотворението на Гюнтер Грас, публикувано в „Зюддойче цайтунг“ и коментарите в българското медийно пространство… Автори: Гюнтер Грас, Александър Андреев, Петер фон Бекер, Милен Рад... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Светлана Дичева
10553

Любовно обяснение върху бамбукова кора

Хората са привързани към историята. Може би заради тази слабост към миналото не са в състояние да си осигурят бъдеще. Преди десетилетия в зоологическата градина в Единбург се е състояло представление,... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Кармела Чурару
21879

Историята на „Историята на О“

„Историята на О“ шокира читателите по целия свят още с появата си. Садомазохистичната любовна афера е написана в стил „прекалено директен, прекалено хладен, за да принадлежи на жена“. Днес, шестдесет ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Васил Славов
9253

Птицелов

В началото миризмата бе като драскотина. Драскотината не се съсири, не хвана кора. Продължаваше да кърви. Зловонието й наподовяваше дъх в спарено купе. Автор: Васил Славов В началото миризмата бе ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
28641

Как сa измислени еврейската и другите нации по света

Да напишеш такава книга е безкрайно трудно. Още повече ако се числиш към еврейския народ, въобразил си уникалност и самовнушена богоизбраност. И готов на всичко, за да превърне в несъмнена истина хард... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Шломо Занд
15670

Конструирани спомени

Няма съмнение, че личният опит може да повлияе на избора на изследователска тема, който историкът прави в много по-голяма степен, отколкото това е възможно за един математик или физик. Но би било греш... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Груев
14427

Никакъв македонец не бех, ама като го пише в документа, то те дразни…

И аз като повечето тукашни българи съм от бежанско семейство, по бащина линия родата ми е от Драмско, а по майчина – от Серско. Но съм се родил тук в България, в Неврокоп [дн. Гоце Делчев]. Като дойде... прочетете повече..

Дискусии - България
Владимир Свинтила
17656

Идеята за равенство сред българите

Има една дълбоко вкоренена идея в българското съзнание, идеята, че всички сме равни. Това е плод не на Просвещението, на естественото право. Това е равенство не пред законите, а просто фактическото ра... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Калеб Крейн
13246

Призракът на Хавел

„Един призрак се носи над източна Европа“, пише чешкият драматург Вацлав Хавел през 1978, „призракът на онова, което на Запад се нарича ‚несъгласие‘“. Перифразирайки началната фраза от Комунистич... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 37