Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 27 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Зейнеп Зафер
38519

Завинаги изселени…

Най-известни, защото не се поддават на асимилация, са четирите села: Корница, Рибново, Лъжница и Брезница… Автор: Зейнеп Ибрахимова     Най-известни, защото не се поддават на асимила... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Борислав Гърдев
21126

Милош Форман на 80 години

Творби, с които сме израсли, които са формирали нашия интелект и поведение и които са ни накарали да станем по-добри, по-смели, по-борбени и непримирими... Автор: Борислав Гърдев „Знам, че звучи... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Румен Спасов
13579

Светилник и за съвремието

Цялостен и консервативен, в духа на най-добрата българска традиция, но и с боляща съвременна проблемност, спектакълът „Железният светилник“ на режисьора Асен Шопов, започва да набира скорост… Автор: ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Елиф Батуман
17106

Животът след бестселъра

Животът на Елиф Батуман се променил напълно след като публикувала успешна книга. Тук тя описва какво означава вече да не се чувстваш като аутсайдер – и как е, когато помолиш Джонатан Франзен за малко ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
20898

Просяк

Докато вървим с дъщеря ми по Иван Асен, аз оглеждам къщите. Къщите в София са грозни, защото са стари и старостта не ги облагородява, а само съсипва мазилките им. Автор: Калин Терзийски Докато вър... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сюзън Зонтаг
18765

Болестта като политическа метафора

Да описваш явление като рака е равнозначно на подбуждане към насилие. Използването на рака в политическия дебат насърчава фатализма и оправдава „суровите“ мерки – както и укрепва широко разпространена... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стивън Пинкър
21577

За опасността от идеите

Моралният ред не се е срутил когато е било доказано, че земята не се намира в центъра на слънчевата система, така че тя ще оцелее и след други ревизии на разбирането ни за това как функционира светът.... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Груев
39667

Насилие и идентичност: пиринска Македония в етнонационалните политики на комунистическия режим в България – Част 2

Още в годините преди Втората световна война започва и паралелното формиране на новия македонизъм – югомакедонизъм, намиращ се и в осно­вите на македонската национална идентичност днес. Той възникв... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Симон дьо Бовоар
10325

Мандарините

Значи ти разполагаш с единствения некомунистически вестник, който стига до пролетариата! Даваш ли си сметка каква отговорност носиш? Автор: Симон дьо Бовоар Симон дьо Бовоар, „Мандарините“Изд. „Ко... прочетете повече..

Дискусии - България
Анджела Родел
11934

Ако искаш да твориш, България е по-добро място от Америка

Чалгата е капитализъм в действие, но не е краят на културата, размишлява етномузикологът Анджела Родел Автори: Анджела Родел, Анита Димитрова Чалгата е капитализъм в действие, но не е краят на кул... прочетете повече..

Дискусии - България
Кристен Годси
22716

Коса

Американската антроположка Кристен Годси – една от малкото специалистки по България, предполагам – предпочита да формулира резултатите от изследванията си отчасти под формата на разкази, изпълнени със... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Павла Петкова
10374

Сякаш

Всяка вечер, понякога и през нощта, Харон се връщаше и донасяше тумбесто шише с водка. Независимо от положението на звездите, двамата сядаха навън, ако огънят беше угаснал, раздухваха жарта, разсипвах... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сюзън Зонтаг
50280

Спин и неговите метафори

Възприемането на болестта като наказание е най-старата представа за нейната причина – представа, изключително враждебна към самите болни, но пък споделяна от мнозина, които са се кичели с гордата дума... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цветозар Цаков
12438

Истествено!

Веднъж една жена ме спря на тротоара, постлан някъде под пожълтелите есенни листа на малкия провинциален град, и ме попита дали това е правилната посока за гарата. Това беше правилната посока, но тя в... прочетете повече..

Дискусии - България
Любослава Русева
16024

Що е ефектът „Бам!“ и има ли почва у нас

Покойният президент на Туркменистан Сапармурад Ниязов, самопровъзгласил се за Туркменбаши, т.е. за Баща на туркмените, беше обявил извън закона всички инфекциозни заболявания, в този число холерата и ... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Груев
47030

Насилие и идентичност: пиринска Македония в етнонационалните политики на комунистическия режим в България – Част 1

Студия на известния историк Михаил Груев, в която се обобщават резултатите от работата на екип от български учени, работещи по темата за паметта в Пиринска Македония, свързана с годините на комунистич... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Исая Бърлин
19002

Разговори с Пастернак и Ахматова – Част 2

Ана Андреевна Ахматова беше изключително величествена жена, с бавни жестове, благородна глава, красиви, донякъде строги черти и изражение на огромна тъга. Автор: Исая Бърлин част 1 част 2А сега с... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Бойка Асиова
21070

Криворазбраният Талев по Асен Шопов

Нямам насита на Талев, та затова всеки нов афиш с името на големия писател ме привлича неудържимо. И ето ти нова постановка в Театъра на армията. Асен Шопов в началото на второто десетилетие на ХХІ ве... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Administrator
87554

Една лакмусова тема

Дори и за неизмеримо краткото историческо време от пет години, в което наблюдавам по-внимателно развитието на онова, което бих си позволил да нарека „нашенски обществен тон“, тенденцията към сравнител... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Юрген Хабермас
13581

Повече скромност, по-малко илюзии

Отговорността за миналото в една страна, в която се е случило нещо толкова екстремно, колкото в Германия, но не само там, би трябвало да се изразява в особено недоверие срещу традициите и културните к... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Румен Леонидов
11992

Несвоевременни размисли - Част 2

След Освобождението населението в Прилеп избира за секретар на общината Тодор Кусев, който по-късно става духовник под името Методий Кусев. Развълнуван от избора на съгражданите си, будният българин в... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Асен Валентинов
9993

Смяна на крепостите

Едва ли мога да пиша за мен самия. Винаги съм писал, обръщайки се към някой друг. В повечето случаи това са били писма или пасажи от един ден, от един сън, от една тъга, която е преливала. Автор: Асе... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джеймс Глийк
33236

Кое дефинира един мем?

Жак Монó, парижкият биолог, който сподели Нобеловата награда от 1965 за откриването на ролята, която информационната РНК играе при пренасянето на генетическата информация, предложи следната аналогия: ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Исая Бърлин
28490

Разговори с Пастернак и Ахматова – Част 1

Той е говорил със синовете си, те били готови за страдание. Забрани ми да споменавам отново този въпрос. Чел съм книгата, сигурно вече съм разбрал какво тя, и преди всичко разпространението й, означав... прочетете повече..

Изкуство - Литература
В. С. Наипол
13172

Да разбереш Борхес

Борхес, говорейки за славата на писателите, беше казал: „Важен е образът, който си създавате в умовете на хората. Образът – както при Байрон – в края на краищата може да се окаже по-важен от творчеств... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Ангелина Давидкова
12715

Елза

Този път тя идва десет минути по-рано и чака в коридора. Чувам острите ѝ токчета ту по-силно, ту по-приглушено. Напред-назад, напред и пак назад. Автор: Ангелина Давидкова Този път тя идва десет м... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кънчо Кожухаров
15463

Китайско пясъчно коте

Китайското пясъчно коте живя у нас точно месец и три дни, а първите проблеми възникнаха още с влизането в къщи… Китайското пясъчно коте не може да живее без любов. Автор: Кънчо Кожухаров Когато по... прочетете повече..

Резултати 1 - 27 от 27