Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2020 12 Borat Maria Bakalova

 

От издателя: публикувам тази дискусия, воден най-вече от усещането, че подобни „моментални снимки“ може би ще предоставят материал за бъдещите културни археолози на България. Монтен казва, че нашите мнения много често говорят повече за самите нас, отколкото за нещата и темите, които дискутираме. И, докато чета тези тук неща, се уверявам за пореден път в мъдростта на думите му.

Да, такива сме. Е и какво от това?

 

(И двете мнения са първоначално публикувани във „Фейсбук“)

 

 

Rozalina TemelkovaРозалина Темелкова е родена на 22.02.1978 г. във Варна. От 1996 г. живее и работи в София. Завършва право в СУ „Климент Охридски“, а след това магистратура по Бизнес Администрация в УНСС. От 2005 г. работи в рекламна агенция. 

 

Розалина Темелкова: Не!

Добронамерена дискусия с приятел в социалните мрежи днес ми даде повод да се замисля по-надълбоко на тема „известните и успели българи“ и длъжни ли сме да се гордеем с тях на всяка цена. Конкретен повод за приятелската размяна на реплики беше мнението ми за „Борат 2“ и изпълнението на младата българска актриса Мария Бакалова, която играе Тутар, дъщерята на Борат.

Нито филмът, нито изпълнението на Мария ми допаднаха и споделих това съвсем открито, след което станах обект на словесни нападки и някои недотам приятни обвинения, например, че не оценявам успехите на сънародниците ни в чужбина, а вместо това ги критикувам и им връзвам кусури. Беше даден пример как въпросната актриса точно за тази роля се радва на огромен медиен интерес, канят я известни водещи на токшоута, пресата я хвали и Холивуд е полудял по нея. Намекът, струва ми се, беше – коя си ти, какво разбираш от кино и какво собствено си постигнала, та си въобразяваш, че имаш право да критикуваш, да не харесваш и хейтиш една успяла българка.


Small Ad GF 1

Точно тази позиция, напълно противоположна на моята, ме размисли и накара да напиша настоящия текст. В този смисъл спорът беше полезен и изобщо винаги е полезно да чуеш друга гледна точка, различна от твоята.

Докато течеше дискусията, кой знае защо, си спомних репликата на Бойко Борисов по време на първата Ковид-вълна, когато нарече критикуващите мерките на правителството „тулупи“, които само се излежавали по диваните и не правели нищо. Напомни ми и за вчерашните думи на Кубрат Пулев, който сподели, че го интересуват само позитивните мнения, а тези, които го критикуват нарече лентяи. Цитирам по памет. Реакцията и на двамата към критика очевидно е сходна. Изводът: който не ме харесва, е тулуп, лентяй и неудачник. Това издава способността им да носят, или в техния случай, да не носят на критика.

Но да се върнем на темата за известните и успели българи и длъжни ли сме да се гордеем с тях. Като предварително се извинявам на засегнатите, веднага искам да кажа, че за мен Борисов и Пулев са известни и безспорно успели българи, но аз не се гордея с нито един от двамата. Тия дни покрай злощастната загуба на Кобрата от Джошуа и критиките към поведението на нашето момче преди, по време и след мача, се появиха някои гръмогласни и доста крайни обвинения към критикуващите. Че едва ли не са национални предатели, родоотстъпници и чисто и просто завистливи злобари, които не умеят да се радват на успехите на сънародниците си. Аз го приех направо като опит за налагане на мораториум върху критиката към известни българи. Някак тоталитарно ми прозвуча. За родните знаменитости като за умрелите – или добро, или нищо.

Уважаеми приятели, сънародници, патриоти, националисти, екзалтирани лица с татуировки на Ботев, Левски и байрака с надпис „Свобода или смърт“, позволете ми да не се съглася с вас. Позволете ми да имам различно мнение и да го споделям открито, макар това да не ви се нрави. 45 години страдахме заради отнетата ни свобода на изразяване, 45 години родителите, бабите и дядовците ни си прехапваха езиците до кръв от (само)наложено мълчание, защото внимаваха да не би случайно да се изпуснат и да изразят позиция – защото тогава беше опасно за живота да имаш позиция. Дядо ми заради едното лично мнение и до Белене е стигнал.

Та, нека се радваме на свободата на мнение днес. Имаме я – дайте да и' се наслаждаваме и да я упражняваме на воля. Без, разбира се, да обиждаме с нецензурни думи опонентите си, без да ги нападаме на етническа, религиозна, полова или друга принадлежност. Известните личности са избрали да бъдат публични, тоест общодостъпни, видими, осветени от прожекторите и в този смисъл уязвими. А това означава изложени на риск от критика, от недоброжелатели, че и от откровени хейтъри дори.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Кобрата, ако не беше се изтъпанил на тая висока сцена, каквато е рингът на професионалния бокс, можеше спокойно да говори каквото иска, да се хили и гримасничи колкото и на когото ще. Но той е избрал да бъде публичен, тоест доброволно е поел риск да бъде харесван и нехаресван. А за съжаление няма как всички да те харесват. То има как, ама в едни други политически режими, дето уж избягахме от тях с 200. Още повече, че Кубрат иска да служи за пример, нали така? Кой и къде ли не го кани да се изказва и то не само за бокс, ами и за политика, икономика, пандемия и какво ли не. И той се изказва и често играе на патриотичната струна, че трябвало българските деца да се вдъхновяват от хора като него, че всичко е възможно, че с труд всичко се постига. И е прав – постига се. Обаче не е прав да се държи като последен селяндур и квартален побойник. Щото децата ше вземат и в това да му подражават, а това не е ок. И е редно да се научи да носи на критика, така както се е научил да носи на бой, а не да нарича критиците си „лентяи“. Щото и ние, лентяите, оня ден платихме 3-те лева да го гледаме и да му стискаме палци. И не е проблем, че падна позорно, проблемът е, че позорно се държа. И това няма как да му бъде спестено. II не, няма да го аплодирам само защото е българин.

Няма да аплодирам и младата Мария Бакалова за ролята и в „Борат 2“, само защото е българка. За мен и филмът, и изпълнението и са пълна халтура и напук на всички нахъсани патриоти, не се притеснявам да го споделя. Пожелавам и' успех и нови по- смислени и качествени роли. Ще се радвам искрено да пробие в Холивуд и да я гледаме в силни и въздействащи филми. Какъвто според мен „Борат 2“ не е.

Критерият за красиво и грозно, високо и низко (особено, когато става дума за изкуство, най-вече, когато става дума за изкуство) е субективен и няма нищо общо с националната принадлежност. Една картина е красива, независимо дали е нарисувана от българин, евреин, руснак, американец, поляк или нигериец. По същия начин една картина е грозна или едно актьорско изпълнение е слабо, една книга е посредствена, една песен не струва, без значение от етноса и паспорта на създателите и \ Всички онези, които са избрали да се трудят пред публика – независимо дали са спортисти, артисти или политици – трябва да бъдат подготвени за критика. Тя е в ДНК-το на професиите им. Освен това критиката е полезна, човек може да научи много от нея. Не за другите, а за себе си. Критиката учи на смирение. Аз самата често съм ставала обект на критика и винаги ми е била полезна. А най-любимите ми учители в гимназията са били най-големите ми критици. Критиката, освен всичко останало, издава отношение. Който критикува, се вълнува от обекта на критиката си, той не му е безразличен. Затова родните селебритита не бива да се страхуват от критика, а да се научат да я приемат хладнокръвно.

И последно – сляпото възхищение към българите, успели в чужбина, издава тежък комплекс за малоценност. Няма как да се възхищавам на всеки сънародник, постигнал нещо извън страната ни. Ще му се възхищавам, ако се убедя в качествата му, ако покрива моите критерии за професионализъм, морал, етика и естетика.

Точно този номер със сляпото възхищение към успелите на Запад нашенци играеше Царя през 2001-ва, когато НДСВ дойде на власт. Помните ли що успял народ от чужбина докара той? Родните комплексари му се вързаха и ги избраха тия успелите да ни управляват. Всички знаем какво стана после. А успелите преуспяха още повече на наш гръб. Затова е хубаво да имаме критично мислене и да обменяме свободно мнения и аргументи без излишен национализъм и патриотичен патос.

Стана дълго, затова завършвам с един линк, на който попаднах като написах в търсачката: „Famous people from Bulgaria“ (Известни хора от България). Разгледайте ги внимателно. Аз, като критикуващ лентяй и тулуп, докато се излежавах на дивана, ги прехвърлих. Редом до Григор Димитров, Васил Левски, Христо Ботев, Дора Габе и Иван Вазов например ще видите Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков и Росен Плевнелиев. Те всички са известни и успели българи, но аз избирам да се гордея само с някои от тях.

 

Theodore UshevТеодор Ушев е български графичен дизайнер и аниматор. Живее в Канада. Филмите му са спечелили повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция.

 

Теодор Ушев: Да!

И моите 50 стотинки по темата с Мария Бакалова и Борат. Още преди месеци написах тук, че нейната роля във филма е може би най-значителния акт, който български артист е правил някога.

През 1966 г. Сюзън Зонтаг пише есето си „Против интерпретацията“. В него има един параграф, който гласи (мой превод) „В бъдеще ще има художествени произведения, чието послание е толкова директно и ясно, чието въздействие толкова неоспоримо, чиято проява толкова навременна, че то, произведението, може да бъде просто такова, каквото е. И към което стандартните методи на критиката не могат да бъдат приложени“.

Ролята на това младо и талантливо момиче Бакалова в Борат е точно такъв пример. Сцената с Джулияни унищожи аурата около най-влиятелната фигура в екипа на Тръмп. Бакалова повлия на американските избори така, както никой друг филм, или художествено произведение не може да го направи. Този нахален, самонадеян акт е подобен на влиянието „Уотъргейт“ върху Никсън, или аферата Люински.

Бакалова е изключителна актриса. Останах зашеметен от кратката ѝ поява във филма на Грозева/Петров „Бащата“.

Бакалова ми напомня на Мая Новоселска или Вяра Коларова, неоспорими таланти.

Тя има едно от най-важните качество за един актьор – превъзмогва суетата. Тя „обслужва“ идеята. Тя се хвърля със всички сили да брани концепцията. Тя Е контекста. А в съвременното изкуство Контекста е всичко. Не темата. Не изразните средства дори. Не жанра.

Аз не съм фен на филмите на С.Б.Коен. Изгледах филма само заради Мария Бакалова. Тя „прави“ и „спасява“ филма. И аз имам естетически несъгласия относно похватите в него. Но това няма абсолютно никакво значение, когато говорим за нейната роля.

Убеден съм, че на 21 април ще имаме Първата номинация за Оскар за български актьор. А защо не и самия Оскар. И те ще бъдат извоювани в съревнование с такива актриси като Глен Клоуз, Оливия Коулман, Джоди Фостър, Аманда Зейфрийд…

И тази номинация ще бъде признание за българската актьорска школа.

Надявам се тя да бъде придружена и от първата номинация на български филм в категорията за чуждестранен филм – „Бащата“ на Петьо и Кристина. И аз ще бъда щастлив за това не от патриотизъм. А от уважение и респект към тези артисти.

Защото знам какъв неистов труд и жертви стоят зад всяко стойностно произведение по тези земи.

И колко е трудно да катериш върхове, когато те дърпат обратно в калта.

 

Коментари към текста на Темелкова

Chavdar Panov

Според речника, халтура е: „1. Работа, извършена недобросъвестно, небрежно, за пари, както и резултатът от нея. 2. Странична работа за допълнителни средства.“ Кое точно от двете визира авторката? Аз бих заложил на второто, да речем, че Бакалова се е хванала на малко странична работа със Саша Барън Коен, вместо основната ѝ там в Бургас ли беше, къде, не помня. Или няма да аплодираме речника, само защото е български? Всъщност, цялата „филмова критика“ в статията опира до тази квалификация, честно казано, не очаквах, че дори Вълко Червенков има нещо общо с филма.

Chavdar Panov

 За пари – пасва. В сърцето на пазарната икономика това е свещено правило

Vessislava Tancheva

Много кисело това грозде.

Маргарита Ив. Желязкова

Изключително комплексарско писание. Което цели да каже, какво?

Ваня Ангелова

„Коя е па тая?!“ преобладава сред коментарите, гледам. И ми стана гордо и патриотично.

Hristina Koemdzhieva

Много долнопробен хумор и израз на същия.

Elena Dimitrova

Добре е, че написаното и авторката са велико регионални, та са „значими“ само у нашата си одая, наблъскана с възвишено и смислено.

Zlatina Belcheva

Представи си да успееш да вземеш главна роля във филм със Саша Барън Коен, половината свят да те аплодира и да се говори, че ще си номиниран за Оскар, цяла Америка и Великобритания да е възхитена от теб, и накрая някакъв човек от хола си да ти каже, че за нищо не ставаш

Rossitsa Nedelcheva

Zlatina Belcheva Представете си да си Моцарт и да си написал Реквиема и някакъв човек от хола да каже „Ква е тая простотия, веее“, което се случва доста често.

Представете си да сте Андреа или Преслава или както там се казват, да сте много известна, да ви канят навсякъде, да пълните стадиони и зали и някакъв човек от хола да каже „малеее, ужас!!!“, както правя и аз .

Та – да, възможно е, и е въпрос на вкус. Аргументът на авторката, че не сме длъжни да харесваме нещо само защото е българско, в този смисъл ми се струва съвсем валиден. Нито защото „половината свят го харесва“.

Zlatina Belcheva

 Да, съгласна съм, че липсва конструктивна критика в статията, просто ми се струва, че целта на статията не е да критикува актьорската игра, а да разсъждава по темата „длъжни ли сме да аплодираме всеки българин, само защото е българин“. Поне така я разбрах аз.

Zlatina Belcheva

 така е -за българина всичко е много лесно, само някой друг да го направи, а той да оплюе накрая труда му

Zlatina Belcheva

 и то, разбира се, без да каже Защо

Ana Peykova

, амии, трудът не е цел. Той е средство да направиш(постигнеш) нещо (цел, идея, художествен продукт). И не се оплюва труда, а точно резултата от него, който си е световно известна халтура. Какво като я харесва света?! Много хора обичат вулгарни неща. И какво, да им се радваме ли(непременно)??!

Zlatina Belcheva

 този сайт става от ден на ден по зле

Rossitsa Nedelcheva

 Разбира се, че всичко е въпрос на вкус, но едно е конструктивна критика, друго е да твърдиш, едва ли не, че хората я харесват само защото е българка. Актьорската ѝ игра беше феноменална в една изключително трудна продукция – това е също лично мнение, което, както авторът на статията, имам право да имам

Zlatina Belcheva

, защо да не може да не ни харесва?! Трябва ли да рькопляскаме на всеки!

Zlatina Belcheva

 щот не знаят Български …

Hristo Hristov

Ниво на статията: коментари в zamunda

Mitko Mitashki

Сигурно има много българки които се снимат в високобюджетни порно филми, печелят награди от техните си. Обаче никой не говори за тях, и сигурно много и не знаят. Просто въпрос на гледна точка.

Zlatina Belcheva

 Да, представям си и се радвам, че има инакомислещи хора, с непритъпено критично, естетично чувство и морал, които да имат смелостта да се изправят срещу масата. Била тя великобританска, американска или недай боже, българска

Rossitsa Nedelcheva

 Абсолютно не сме длъжни, съгласна съм. В случая аз лично смятам, че е заслужила аплодисменти, но това все пак е лично мнение.

Zlatina Belcheva

 Защо не?

Rossitsa Nedelcheva

 Хората харесват различни неща, не е нужно да си с тълпата.

Zlatina Belcheva

 priceless

Нина Куцарова

Наградите „Оскар“ девалвираха отдавна!

Julie Hit

Да сравняваме Моцарт с тази помия „Борат“ е доста нелепо

Zarko Aleksandrov

 иска да го четат повече хора и прекалено свали нивото.

Mitko Mitashki

всъщност в тези филми споменава ли се „актьорския“ състав!?!)

Velichka Draganska

 беше хубав сайт

Zlatina Belcheva

 Друго си е да трябва да се гордеем с „Кобрата“…

Zlatina Belcheva

 КАТО Асен Блатечки – Лейди Гага.

Rossitsa Nedelcheva

намирате това за аргумент? Това е толкова плоско kолиото и хола!?! Що но губи времето?

Mariyana Beshovishka

 кой е казал, че не може да не ви харесва? Не сме овце, че всички едно и също да харесваме  Въпросът е да не се омаловажават постиженията на една страхотна актриса с думите, че се харесва само защото е българка.

Em Tj

 Казала е – филмът е халтура, от което можете да си направите сами изводите.

Em Tj

Nadya Valkova-Antov пфхахаха и аз по същата логика можех да „кажа“ псевдожурналистика и да не прочета и ред под заглавието, но първо прочетох и се убедих в това на базата на халтуростатията и липсата на доводи

Zlatina Belcheva

 Всеки човек има право на мнение. Но в статията не казва, че не става. Ако европейския съюз каже че трябва да приютиш бежанец, ти от тоалетната нямаш ли право да се противиш? Твоето мнение тежи, колкото и на другите. Приеми го.

Kristina Lambeva

За мен тази статия е един чудесен анализ, който цели фокус върху критичното мислене. Премерено и аргументирано представяне на гледна точка. Всеки сам избира какво да намери на или между редовете.

Ralitsa Staykova

Аз мисля, че авторът на статията просто иска да каже, че светът е много цветен и критиката в своето начало, позитивна или не, е пример за една философска дестинация, каквато е свободата! Не е нужно да се надгражда критика над критиката, особено позовавайки се на неуместни аргументи като националност, цвят на кожата, етнос, но дори и начин на живот по време на пандемия (става дума за „диван чапраз“)

Yoko Zaharieff

На журналистката ще отговоря така:

Миличка, само защото ние тук в България живеем в блатото на чалга културата и сме в ширините на най-ниското интелектуално ниво, простотията, безхаберието, употребата на грозни думи, вербалната и физическа агресия са ежедневие, на теб никога няма да ти направи впечатление актьорската игра на Мария Бакалова.

За хората отвъд пределите на Балаканите това поведение е меко казано събитие.

А ти можеш да продължиш там, от бюрцето у вас, от диванчето и миниатюрното си „хоум офисче“ да пишеш и да си хейтиш на воля!

Neli Emrovic

Ама нали разбирате, че докато се радваме на успехите на българи в чужбина, не го правим същевременно тропайки ръченица. А доколкото разбирам, излежавайки се на дивана няма как да отбираш от спорт, от кино и от политика. Не всички, които харесваме постиженията на Бакалова сме селяндури прости.

Neli Emrovic

Когато ресорът ти е пенкелер и в едната дописка си сравнил актьорската игра с халтура, вкарал си имена на политици и спортисти, само защото събитията са съвпаднали, но си пропуснал да се обосновеш за мнението си, по-добре хващай диктофона и се връщай към анкетите.

Yavor Nedev

Споко, Темелкова. Докато вие редите словоблудствата си, други ще редят успехите си. В нещо много по-значимо от провинциалната медия с претенция да бъде нещо повече от журналистическа халтура. Гледайте себе си първо.

Veselina Kostadinova

Изкуството е много субективно и слава богу. Надявам се да доживеем деня, в който да не обсъждаме толкова примитивно и комплексарски българското участие в холивудска продукция, а това да си бъде една най-обикновена случка. Дотогава обаче ще трябва да има истерия всеки път, и истеричните Диванча Праз хора ще сипят изключително компетентните си мнения. От мен браво на г-жица Бакалова – за усилията и за възможността да черпи актьорски опит в Холивуд. Филмът – не съм го гледала, не е моят жанр, но ако ми остане някой ден време може и да хвърля едно око.

Anna Georgieva-Jopen

Чудесно казано и всеки има право на мнение, познавайки задълбочено сферата или проблема, който критикува, а е доказано, че критиката е градивна и ако човек е искрен пред себе си, това ще му помогне да върви напред като надгражда създаденото докато достигне съвършенството.

Стоян Минеков

Е, спокойно, не очаквахме да омесите пита, и да я посрещнете на летището, с чубрица и мед…… Дали ви харесва, или не, Холивуд все още диктува правилата във филмовата индустрия. Харесвам европейско кино, но да успееш да получиш роля, в „кошер“ като холивудския, не е никак лесно. Гледах интервютата на Мария Бакалова, нито се превзема, като 99% от родните актьори, нито е обявила, че това е ролята на живота и. Какво има повече да се нищи… Халтура ли била ролята и, горди ли сме с нея… Обърнете внимание на халтурата в родния ефир, и на актьорите, които от сутрин до вечер ни поучават как да живеем, от разни риалита …

Danail Naydenov

Всеки има правото да пише това, което пожелае в интернет. Едно от постиженията на човечеството се оказва и негово проклятие, разбира се, но това ще е тема за дру разговор.

Въпросът ми към Площад Славейков е следният:

На какво основание смятате изпълнението на Мария Бакалова за халтура, а същевременно пишете хвалебствени слова за книгата на Веселин Маринов?

Simeon Beloreshki

Е, хубава работа?! Че да не би някой да смята, че нещо може на бъде харесано от всички?! Не го харесваш, ами хубаво?! Що трябва да биеш тъпана?! Ама бил си говорил в социалните мрежи и егаси спора се разразил?! Вярно?! Спор? В социалните мрежи?! Ужас …

Nadejda Mihajlova

Уважаема госпожо Темелкова. Общата черта на всички българи е отричането, с основен аргумент „Не ми харесва“. На мен пък не ми е интересно вече да чета кой какво не харесва. Мисля, че повече за същността на естетическите вкусове на изказващия се говори това, което му харесва. За съжаление в това, което сте написала не видях какво Ви харесва и пред какво се прекланяте, освен че с лека ръка наредихте Георги Димитров до Васил Левски. Бъдете здрава и търсете, твърде възможно е да откриете.

Dilyana Lulcheva

Всеки си има право на мнение и мисля, че статията е добре аргументирана. Още не съм гледала филма, но това, което ме изненадва е разликата между критиката и публиката. Обикновено, ако един филм е хем добре направен и гледаем, хем все пак има нещо ново да покаже, са доста близки оценките на критиката и публиката (високи). Тук критиката му дава много по-висока оценка от публиката… Достигането до ролята на Мария Бакалова си е постижение само по себе си и дори и да има кусури, тя тепърва ще се развива като актриса. Мисля, че идентификацията по национален признак е много неуместна. Аз поне в този глобален свят, в който живеем, трудно успявам да изпитам някаква национална гордост. Може би когато видя златните медали на децата математици, защото ми е ясно колко е трудно в тази продънена образователна система, но не знам дали е национална гордост това или уважение към хората, които ги учат тези деца и самите дечица. https://www.rottentomatoes.com/m/borat_subsequent_moviefilm

 

ROTTENTOMATOES.COM

Borat: Subsequent Moviefilm (2020)

Borat: Subsequent Moviefilm (2020)

Yulika Doncheva

Безумнна, словесната салата!

Размисли на лузър над домашна ракия и салатка от кисело зеле с червен пипер!

Невероятна компилация от несравними неща като филм. изкуство, спорт и ганьовски комплекси.

Фен съм на Саша Коен от повече от 15 години. Неговото изкуство не е за всеки. Снимането на живо без подготовка и с опасност за живота не е като Мостовете над Мадисон и Мерил Стрип, ако това е очаквала авторката.

Разбираемо е, че не всеки е любител на този вид изкуство.То е сурово, грозно и в час и половина разобличава лицемерието, невежеството, хомофобията, антисемитизма, религиозния фанатизъм,, расизма, омразата, фанатизма не само при високо уважавани лидери но и дълбоко в обществото.

Мария е страхотна истинска, смела, талантлива и ще я видим след два месеца в номинациите на най- престижната гилдия за филмово изкуство „The Oscars“ давана от AMPAS.

Get over your ignorance, and jealousy, get a life!

Christina N. Dobreva

Критиката към Мария Бакалова, ако изобщо може да я има за такова мокюментъри, при това изключително забавно, стига човек да не страда от тежки предразсъдъци, е толкова нелепа, колкото беше осмиването на „Тирирам“ преди 25 години. Тутар е само началото, що трябва да го пресичаме непременно.

Mina Uzanicheva

В текста няма почти нищо за Бакалова, нито за изпълнението ѝ във филма. Той е основно за Кубрат Пулев, Бойко Борисов и свободата на словото. Да, свободата на словото е огромна ценност! Да, човек трябва да има право на мнение и право да изкаже своето мнение. Но още от студентски си години помня какво каза един преподавател, който е един от най-интелигентните хора, които съм срещала през целия си живот. Името му е акад. Димитър Мишев, за съжаление, отдавна не е сред живите. Той каза, че за да даваш оценка на работата на другите, трябва да бъдеш поне на тяхното ниво в тяхната собствена работа. В противен случай имаш право единствено на лично мнение.

Dobrinka Dantcheva

Абе да те е избрал Саша Барън Коен да работи с тебе, да си почти номиниран за Оскар, да те канят най-интересните водещи на шоу програми в САЩ и да ги впечатлиш (апропо, с чудесен английски), да ти дадат достъп до Тръмп и Руди Джулиани, а пък ти да си дремеш на дивана в хола и да плюеш, не си е работа. Извинете, не ви познавам.

Eli Bakalova

Чакайте сега, аз едно не разбрах. Че не харесвате филма и изпълнението на адашката ми по фамилия (съвпадението е случайно) – ясно. Ама да напишете и две думи защо, аджеба, ги намирате за халтура? Нещо?

Площад Славейков, ако плащате хонорари за подобни словоблудства, къде да си пратя CV-то, понеже и аз ги мога? Мога дори да вмъкна и някой аргумент на вкус, колкото да не е съвсем блудкава редичка от думи, каквато се е случил да бъде този текст.

И за да завърша в стила на авторката – много искам да кажа, че намирам авторката за повърхностна, а текстът ѝ – за лишен от аргументативна основа. Ама няма да ви кажа защо!

Ivaylo Zafirov

Винаги ме е учудвало това да се обсъжда всеки с български паспорт, който по някакъв начин си проправя пътя извън пределите на страната. Това показва колко комплексирани сме, колко ниско мнение имаме за себе си и колко сме завистливи. Не визирам конкретния случай, а като цяло. Представете си ако се окаже, че на Елън Мъск баба му е от Арбанаси, примерно. Една лична национална гордост ще се надигне у всеки патриот, всички медии това ще дъвчат и няма да има маса, на която да не се обсъжда „нашето“ момче.

Donka Varamezova

Картините не са грозни или красиви. те са въздействащи или не. Щото „Викът“ на Мунк не е кой знае каква красота, но е силна и въздействаща картина!

А напоследък е пълно с едни кичозни уж патриотични картинки на моми в носии, които за мнозина сигурно са красиви, но са гняс

Julia Karadjova

Г-жа или г-це Темелкова, добре че драснахте 2 реда, за да чуем и Вашето име. Доста повърхностно подхождате към творчеството на Саша Барон Коен. Борат 1 и 2 са с много дълбоко съдържание и гениално скрит подтекст. Вие сте просто Темелкова и на 5 км от София едва ли някой знае коя сте. А той е Саша, Саша Барон, Саша Барон Коен…

Neven Ivanov

Женска злоба и завист. Страната ни има нужда да бъде рекламирана за да се привлекат чужди инвестиции. Знаем, че лоша реклама няма. Това е актьорска игра. Въпрос към Вас, авторът на тази публикация- Какво сте направили за да се прослави България?

Madlena Meier

Браво! И аз съм на същото мнение като авторката на статията! Който иска да ме плюе – да ме плюе! Ако вторият филм е същият като първият…… оле майко – не можах да го изгледам до края…… от простотия ми се повдигна тогава …… преди много години!

А, Мария Бакалова ако наистина е толкова кадърна, времето ще го докаже!

И в България се научете, че всеки има право на мнение и то ако не съвпада с това на другите не трябва веднага са се захващате с обидите!

Много точна и добре написана статия!

Metodi Damyanov

А според мен авторът на статията има проблем с това, че Пулев и Бакалова са известни и хората говорят за тях, а за Темелкова – не. А тя колко е „по-“ от халтурчицата Бакалова и от някакъв си там побойник с мнение за всичко… Супер си беше това момиче в ролята и бяха осъществили много готина химия с Барън-Коен. Говори за субективността в изкуството и в същото време определя филма като халтура (независимо дали е такъв или не). Айде холан от непризнати кифли!

Tsvetelina Borisova

Нямам мнение за конкретната актриса, нито я познавам, нито съм гледала нещо с нея, но МНОГО се радвам да прочета най-сетне нещо критично!

Ivaylo Kirov

Чудно защо нападате автора  И той човек – и той има мнение!!! Това че не се харесва – не значи че не е права! Научете се най сетне да приемате чуждо мнение.. и не обиждайте хората – само защото не разбирате начина им на мислене

Denitsa Mircheva-Simeonova

Авторката може би не е наясно, че съществува жанр, наречен сатира.

Ivaylo Kirov

На мен никога филмите на „Борат“ не са ми харесвали. Не съм специалист – за да оценявам как е влязла в ролята … но щом критиците я харесват – значи е ОК! Авторката я слага съвсем умишлено в кюпа на халтурата …

Mina Uzanicheva

Допускам, че изпълнението на Бакалова е такова, каквото са изискали от нея сценарият и режисьорът.

Диана Русева

Ето защо нашите актьори, неразбрани и културни не са в Холивуд. Сега го разбрах. Искат ги, но те не се дават. Браво!

Todor Polimenov

Никой никого не кара да „аплодира“, така че заглавието на този коментар е безсмислено. Във всеки случай по-естествено щеше за зчуви „Не ми хареква играта на N.N.“. Обаче не мога да скрия учудването си, че в подзаглавието се използа соц-терминът „халтура“. Това ми се струва малко неадекватно. А иначе по-същество: главната артистка в „Борат 2“ се справя идеално с нуждите на „Борат 2“. Такъв е смисълът на филма, такава е играта. Няма нужда да „злобеем“ за това дали тя е българки, или не. При всички положения е забавно, че във филма се говори на български.

Olga Morton

Права е жената. Не е нужно да се възхищаваме на всеки, добил популярност. То и Хитлер е бил популярен, ама що народ е избил… А тази актриса, която играе в този скапан филм, е много зле. Това, че я канят насам и натам, е поредната порция „жълтурщина“ на медиите в САЩ. Пошлостта е на пиедестал в тези врмена. Е, и аз като авторката на статията, няма как да се гордея с такива хора.

Hristo Gavrilov

Човек трябва да е много, ама много глупав за да не харесва Борат. Всеки, който разбира филма го харесва. Всеки който има малко мозък го разбира. Недейте да ми отговаряте негативно на коментара, че само ще се изложите и ще затвърдите казаното от мен. Хубав ден!

Svetlana Popova

Предлагам да направите материал и за Петър Батаклиев, Канада, ето част от филмографията му, без театралните постановки и преподавателската му работа в Монреал https://www.imdb.com/name/nm0060669/; http://www.canadiantheatre.com/dict.pl? term=Batakliev%2C%20Peter

Albena Kovacheva

И за градивна критика се изисква определена култура.Авторката на статията има право да харесва или не каквото и да било, но е добре да разбира поне малко от сатира, ирония, сарказъм.Ако е поклонничка на Сара Джесика Паркър и целия „светски блясък“ как да не разбереш „възмущението“

Nikol Emilova

видно е, че автора на статията, въобще не е запознат с проектите на Саша Барон и какво точно прави, ноо нека типично по нашенски да се направим на много умни и да сложим черен печат, на нещо, което не можем да асимилираме напълно!

Vladimir Vinev

Защо трябва да се чувствам задължен да се радвам на тази тъпня, само защото момичето е от България?

Teodora Ma

Не съм гледала филма, но подкрепям принципната позиция да можем да изразим критично мнение към своите „успели“ сънародници.

Атанас Бюлбюлев

Мислех, че ще прочета нещо за Бакалова, а вътре Бойко, Пулев, Джошуа и Георги Димитров.

П. П.: българският патриот не харесва филма, защото „хубавото момиче играе грозна циганка, така ли представят България отново?!?“.

Ivan Atanasov

Гледах филма и много ми хареса играта ѝ.

Цветозар Цаков

Твърде много думи, за да кажеш, че не разбираш един филм.

Gabriela Petrakova

И аз няма да я аплодирам само защото е българка… Ще я аплодирам и защото ми хареса!

Michaela Berova

Площад „Славейков“ вас със закон трябва да ви забранят. Вие сте най-голямата халтура в журналистиката.

Николай Стефанов

Много добра статия! Изключително точна и убедителна от първата до последната буква.

Momchil Stepanov

Аргументираната критика е едно. Заклеймяване от типа „това е халтура“, защото не ти харесват жанра и филма е елементарно и няма нищо общо с професионална критика. Като не те кефи, казваш „не ме кефи“ и приключваш.

 

Violeta Yordanova

Тази статия е отвъд Мария Бакалова. Четете с разбиране.

Иво Иванов

Наистина въпрос на гледна точка, но там където е измислен шоу бизнеса, виждат качествата и я оценяват Бакалова, колко български актьори изобщо могат да се похвалят със договор със световна агенция, когато се коментира нейните качества, хубаво да се познава нейната биография, фактите говорят много добре за нея!

Snejka Stefanova

„За да даваме оценка на работата на другите, трябва да бъдем поне на тяхното ниво, в тяхната сфера на дейност. В противен случай имаме право единствено на лично мнение.“

А вашето лично мнение не ви показва в добра светлина (в моите очи), неизвестна госпожо. Просто избивате комплексите си.

Svetoslava Brankova

Сатирата не е лесен жанр, разбираем от всички. Филмът показва много презрели проблеми в народопсохологията не само на средния американец и гротесно изкарва на показ последствията от толерирането им. Що се отнася до играта на Мария Бакалова – адмирации. Не, защото е българка.

Stanimira К.

Хората в България до толкова са зажаднели за нещо, което да подхрани националното им самочувствие, че са готови да аплодират всеки успех на българин в чужбина, дори и да е със съмнителна стойност. Сиромах човек и на нова кръпка се радва. Да се надяваме, че г-ца Бакалова ще покаже по-добри актьорски качества в бъдеще. Иначе ще си остане „много шум за нищо“.

Атанас Петров

Разпилян текст…Що се отнася за киното – Темелкова се е загубила из жанровите мъгли…На запад от Калотинва не ядат ряпа!…Текстът е на един „кантар“ с одумваните герои на текстописеца!

Vanya Stephenson

Щом режисьорът я е допуснал до ролята и я намира за достатъчно добра, че филмът да стане факт, няма много значение дали ние я или не я аплодираме. Иначе, да, и аз четох, че филмът не си заслужава.

Bojidara Dineva

Да, доста дълго! Безсмислено дълго!

Разми се, основното Ви послание, в многословие и разнопластовост!

Най-трудно се пишат кратки текстове, които казват много или всичко! И са най-ценени!!!

Бих Ви подкрепила за някои от позициите Ви, но изпуснахте шанса си!

Тиа Николова

Режисьора е искал да е с косми под мишниците.Можело е да откаже ролята, но е предпочела да я изиграе.Изглежда, че само с „лоша“ реклама се става известен, а е и по-лесно.

велина андреева

Да, аз също споделям същото мнение. Не аплодирам нещо, което не ми харесва, или е модерно/популярно в момента, не лицемернича пред либералите. Пък и това са мнения във фейсбук-минават и заминават. Недай си тази актриса да попадне под ударите на кинокритиката в Щатите, защото не всички са толкова либерални.

Ivona Hecht

Не съм гледала филма, но знам, че ако образът, създаден от актьора, кара хората да намразят актьора, това значи, че актьорът си е свършил чудесно работата.

Nikolay Mihaylov

Често се случва, когато чакам автобус на някоя спирка или съм на опашка за банани примерно, да се появи от някъде някоя жена и другите жени, които вече са там, да почнат да я оглеждат като гладно куче кило свински ребра. Тва го могат само жени. Авторката на текста явно чака от доста време на некоя селска, на която така или иначе не спира никакъв превоз. И сега гледала филма и аха да се изкаже.

Ivan Radev

Всеки може да си пише каквото си иска, но като си журналист и работиш в някаква медия, поне трябва аргументите да са риторически издържани. Актрисата няма общо с Кубрат, Бойко, Г.М. Димитров и прочие, с които е сравнена. Тя е получила роля, изиграла я е професионално и дали ни харесва или не сценарият, режисьорът, филмът и животът е отделен въпрос. Бакалова не е направила нищо непрофесионално, жалко или обидно, за да се сравнява с горепосочените.

Ivona Hecht

Авторката е права, че не е резонно да бъде хвален някой, само защото е българин, и че това снижава критериите за оценка на успешност.

Savina Ivaylova Topurska

Много изненадваща статия от страна на „Площад Славейков“… жалко и разочароващо.

Albena Ivanova

Харесвам различните гледни точки и мнения! Мили братя и сестри не си позволявайте да страдате от излишен, фанатичен патриотизъм! Статията е точно и логично обоснована.

Julie Hit

Никой не е длъжен да харесва тази помия на филмов жанр, заради едната хубавелка. Дано да се издигне актрисата и да има възможността да играе в нещо по-смислено. Успех!

Hristina Kuneva

Не разбирам защо е този хейт. Авторката поддържа тезата за право на различно мнение и това е право на всеки. Не може грозно да оплюваме всеки, който изказва мнение различно от нашето!

Mihail Bakalov

Няма голямо значение колко е добро изпълнението на жената, важно е, че създава поле за изява на драскачите. Така че би било редно да я аплодирате, все пак на нейна милост дължите създаването на словесния бълвоч, който не прочетох докрай.

Pencho Ivanov

Много хубав текст и адски точен! Браво!

Julia Stefanova

Просташко, вулгарно и най-вече крайно посредствено изпълнено. Може би щеше да е „вървежно“ във времената на масовите гаражни видеотеки, но за съвременния потребител на небракувани художествени филми е пълна „боза с лимонтозу“. Съчувствам на родителите ѝ, ала още повече съчувствам на българската възрожденска история, от която бъдещият лимитиран сериал с нейно участие вероятно също ще се постарае да направи поредната си разтегателна дъвка за отегчените креватни сеирджии на родните задгранични сапунки.

 

Princesa Jana

Няма защо да се сърди за неприятните впечатления, които има Саша Барон Коен от България. Те не са субективни, така не виждат всички западняци.

 

Yulika Doncheva

New York Film Circle Critics has spoken:

Maria Bakaliva Best supporting actress

https://variety.com/…/new-york-film-critics-circle…/…

 

Vladimir Hristov Vladimirov

Първо, филмът засяга всички съвременни наболели теми и Коен ги усмива толкова добре, че само фразата „филмът не ми хареса“ спира изобщо интересът ми към това писание, защото веднага се вижда липсата на ниво.

Да наречеш „халтура“, на изпълнението на нашето момиче, при положение, че щом тя изчезне от екран и Коен увисва, е меко казано нелепо.

 

Hristo Hristov

Оставям това тук: https://www.urbandictionary.com/define.php? term=ButtHurt

 

Коментари към текста на Ушев

Iva Ekimova

Чудесен коментар!

Bilyana Savova

… когато тълпата те дърпа в калта.

Christo Komarnitski

Само не съм съгласен, че филмът има нужда от „спасяване“. Ако не бяха избрали Бакалова, машината щеше да намери друга подходяща част. Колкото до Мария, пожелавам и успех, тепърва трябва да се доказва, тази роля беше една малка част от актьорството. Стискам палци „българщината“ да не я провали.

 

Theodore Ushev

Не, тази роля НЕ БЕШЕ една малка част от актьорството.

Sylvia Atipova

Написал сте моите мисли относно значимостта на една номинация Оскар за БГ актьорска школа и за покоряването на върхове, когато перманентно те дърпат обратно в калта.

Що се отнася до значимостта на ролята – само времето може да покаже това.

Diana Chavdarova

Сцената с Джулиани е безкрайно и неоспоримо значима, но се вписва повече в разследващ журнализъм под прикритие, отколкото в актьорско изкуство. Дали може да влиза в различни образи като Коен?

Diana Chavdarova

 само в този филм Мария влиза в няколко роли. А да влезеш толкова убедително в ролята на документален журналист е изключително актьорско постижение.

Momchil Stepanov

 В този филм я видях да играе предимно себе си.

Boyko Krastanov

Спрях да чета на „не съм фен на филмите на Коен“. После се сетих, че става дума за Саша Барън

Lora Gene

А имаме ли право да не харесваме? Или сме предатели?

Въобще не разбирам драмата честно.

Само знам, че стереотипът никога не ми е бил забавен и не намирам никакво изкуство в цялата работа. Иначе сигурно е много талантлива, желая успех на всички, само не разбирам защо трябва нещо да харесваме заради националност

Veni Markovski

Колко е приятно човек да се събуди рано-рано и да види, че и други ранобудни хора са на същата вълна: положителна, утвърждаваща, подкрепяща. Благодарности за Вашите думи, г-н Ушев, защото е хубаво да има повече такива примери: един успял българин да подкрепя друг успял българин!

А на Мария Бакалова пожелавам още много успехи и нови роли!

П.П. И автокоректорът на Епъл да научи бързо, че „Бакалова“ е вярното изписване, а не „Бакалов“

П.П.П. Споделих този статус и на личната, и на публичната ми страница, защото си струва!

Elena Dimitrova

„И колко е трудно да катериш върхове, когато те дърпат обратно в калта.“- силно и болезнено тъжно! Успех!

 

 

Розалина Темелкова е родена на 22.02.1978 г. във Варна. От 1996 г. живее и работи в София. Завършва право в СУ „Климент Охридски“, а след това магистратура по Бизнес Администрация в УНСС. От 2005 г. работи в рекламна агенция.

Pin It

Прочетете още...