Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2023

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 23 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Финтан Отул
494

Разединеното кралство

Безпокойството за бъдещето на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия не е новост. То датира още от началото на историята. Но за много британски граждани смъртта на кралица Елизабет II придаде ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Алекс Мошакис
504

„Трябваше да бъде напълно откачено“: Грета Гервиг за реализацията на „Барби“

Нивото на секретност около Барби беше толкова високо, че ми беше позволено да гледам само първите 20 минути от филма, което направих в голяма зала за прожекции, сама, с изключение на прожекционист, сл... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ванеса Виденова
659

За „Барби“ или какво всъщност означава да бъдеш „жена“?

Отидох да гледам „Барби“ с голяма компания, на открито в Борисова градина, излегната на несъвсем удобен пуф, мислейки си че ще гледам нещо цветно и забавно, но надявайки се на по-дълбок замисъл и анал... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Дина Найери
3377

Неблагодарният бежанец: „Нямаме дълг за връщане“

През 1994 г., когато бях на 15, станахме американски граждани. Изпитах облекчение, радост и искрена благодарност. Присъствахме на церемония по даване на гражданство на футболното игрище в кампуса на м... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Оуен Хатърли
1200

Студийни трикове

Издигането на репутацията на Маккартни за сметка на тази на Ленън през последните няколко десетилетия има нещо общо с начина, по който популярната музика се превърна в по-малко важна част от младежкат... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Юлиана Методиева
733

Демоничното зло е зло заради себе си

Давид Козак е отличен студент, няма криминално досие, нито история на насилие, а по-рано тази година е спечелил награда за бакалавърска теза от Полския институт в Прага. Родителите му са разделени. Ня... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
501

За човешката памет, бъдещето на шахматната игра и един куп други, нелесни за приемане неща

За добро или зло, машините идват – и нашият единствен шанс е в това да се обединим, а в някакъв момент може би и слеем с тях. Автор(и): Златко Енев     Ще ви призная нещо, което допр... прочетете повече..

Златко Енев чете „Червенокоска в гората на призраците“
Super User
252

Златко Енев чете „Червенокоска в Гората на призраците“: 01 Въведение

В тази чърва част ще се запознаем с Ането и Мама, които живеят сами в малка къщичка на края на града, плюс мистериозния господин Нерод Лапцев, който се появява неизвестно откъде, за да... [gallery ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Ричард Броуди
562

„Анатомия на едно падение“ е престижно кино – също като роман, купен на летище

„Анатомия на едно падение“ е престижно кино – също като роман, купен на летище Според консенсуса на артхауса опасността, пред която е изправено съвременното кино, е художественото му отслабване, пред... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
908

За щастието в страната на Щастливеца

Защо българите се чувстват нещастни ще кажа после. Но най-напред за Тейлър Суифт и мега авторитетният Тайм, който я направи личност на годината. Като неин контрапункт е местният приз Човек на годината... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Махмуд Мамдани
1439

Израелско-Палестинският въпрос – историческо и културно проучване

Ционизмът вероятно е най-съвършеният израз на европейската политическа модерност в колониален контекст. Той е едновременно продукт на потисничеството на евреите в условията на европейската модерност и... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Панкадж Мишра
682

Големите илюзии на либералната демокрация

Големите илюзии Оплакванията и увещанията на все още предимно белия, мъжки и среден коментаторски свят напомнят за присъдата на Джеймс Болдуин, че „светът на белия човек, интелектуално, морално и дух... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Фиона Хил
611

Украйна в новия световен безпорядък

В така наречения „Глобален юг“ и в това, което свободно наричам „останалият свят“, няма усещане за САЩ като добродетелна държава. Широко разпространени са схващанията за американската гордост и лицеме... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Хелън Пфайфър
844

Божията сянка: османският султан, който е формирал съвременния свят

Съвременните западни историци понякога пренебрегват Селим, но техните османски предшественици не са го правили. На Селим е посветен цял жанр – Selimnames или „приказки за Селим“. Макар че са предимно ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Адам Шац
651

Патологии на отмъстителността

Неизбежната истина е, че Израел не може да потуши палестинската съпротива с насилие, също както палестинците не могат да спечелят освободителна война в алжирски стил: израелските евреи и палестинските... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тед Джоя
525

През 2024 напрежението между макро- и микрокултурата ще прерасне във война

Как според вас ще се развие културата в Америка през следващите 5-10 години? По-конкретно по отношение на тенденцията микрокултурите да продължават да разрушават чувството за единство, което старата м... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Сам Лански
1007

Тейлър Суифт е Личност на годината на списание „TIME“ за 2023 г.

Тейлър Суифт ми разказва история, а когато Тейлър Суифт ви разказва история, вие слушате, защото знаете, че тя ще бъде добра – не само защото е имала необикновен живот, но и защото е необикновена разк... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
613

„Не съм по вкуса на възрастните хора“

Съкрушително право е детето, което казало, че възрастните хора не го харесват. Думите му са горчива рефлексия за света, в който то е принудено да обитава. Те са обратната връзка на уж грижите на много... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Луи Менанд
590

Как да четем Джейн Остин погрешно

Писателката е била внимателна наблюдателка на своето време. Днес читателите биха искали да я превърнат в огледало на нашето собствено. Автор(и): Луи Менанд     „Какво би казала Джейн... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Зак Снайдър
440

Режисьорът на „Лигата на справедливостта“ Зак Снайдър за насилието, загубата и екстремното фенство

Зак Снайдър успява да играе със системата и да запази душата си, като същевременно прави почти всичко, което поиска. В момента това означава, че се опитва да превърне космическата си опера „Бунтовниче... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Юрген Хабермас
783

Грешката на Европа

Следващото интервю с Юрген Хабермас е проведено от редактора на списание Granta на 23 юли 2023 г. Автор(и): Юрген Хабермас     Редактор: Никога не сте избягвали да заемате позиции п... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Лорън Ойлер
474

Последната седмица в Мариенбад

Отидохме, защото мислехме, че ще е забавно; после разбрахме, че действието на филма дори не се развива там. Действието му се развива ако не в съзнанието, то в комбинираната обстановка на няколко центр... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Чарлз Дюиг
604

Вътрешната история на партньорството на Microsoft с OpenAI

Двете компании са създали протокол за амбициозно, но безопасно пускане на изкуствен интелект. А след това бордът на OpenAI взривява всичките им внимателно заложени планове. Автор(и): Чарлз Дюиг &n... прочетете повече..

Резултати 1 - 23 от 23