Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2023

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Мария Касимова-Моасе
725

Jojo Rabbit и скритата мъдрост на света

Имам един малък ученик, с когото тази година работим върху това как се пише есе. Днес говорихме по един известен казус – ако имаш уникална възможност да се срещнеш за час с когото си поискаш, сти... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Юлиана Методиева
1393

Подлудяването на света е необратим факт. Засега.

Тия дни София съвсем заприлича на Лондон, Брюксел или Париж. Дори дагестанската столица Махачкала се записа в графата на нарастваща тревога от пожара в Израел и ивицата Газа. Автор(и): Юлиана Методие... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
777

За Тейлър Суифт и неустоимата омая на болката

Без повече увъртания – Тейлър е довела до съвършенство изкуството на претворяване на болката в нещо друго, сюблимно и възвисяващо, разбираемо на най-дълбоко, напълно несъзнателно ниво, от всеки и всяк... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Иън Бурума
986

Какво разкрива Токийският процес за империята, паметта и присъдата

Съюзническият трибунал в следвоенно Токио е създаден по модела на този в Нюрнберг. Това е първата грешка. Автор(и): Иън Бурума   Генерал Хидеки Тоджо, министър-председател на Япония по вре... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Айзък Чотинер
2006

Какво означава войната за палестинците в Израел

Ако режимът на Израел над палестинците е от вид, който се определя от насилие дори извън времената на война, ако този апартейд е все още активен, това винаги ще подклажда палестинското насилие. Автор... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Дж. М. Кутси
705

Създаването на Самюъл Бекет

Макар че десетилетието на 1930-те години може да се е сторило на Бекет като години на [психически] блокаж и стерилност, в ретроспекция можем да видим, че те са били използвани от по-дълбоки сили в нег... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Робърт Саполски
1019

Робърт Саполски не вярва в свободната воля (но не е задължително да се съгласите.)

Искам да отуча хората от мигновената реакция на схващането, че без свободна воля ще изпаднем в безредие, защото не можем да носим отговорност за нещата. Не е вярно, че в един детерминистичен свят нищо... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Мартин Скорсезе
700

Мартин Скорсезе за създаването на филма „Убийци на цветната луна“

Режисьорът обсъжда снимането на филми извън студийната система и намирането на точния начин за заснемане на историята за поредица от убийства, извършени след откриването на петрол в земите на [индианс... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джейсън Фараго
1898

Защо културата е в застой

През 1965 г. Сюзън Зонтаг може да напише с безгрижна увереност, че новите стилове в изкуството, киното, музиката и танца „се сменят един друг толкова бързо, че изглежда не дават на публиката възможнос... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Пам Белук
735

Учените предлагат ново обяснение за дългия Ковид

Екип от учени предлага ново обяснение за някои случаи на дълъг Ковид, въз основа на откритията им, че нивата на серотонин са по-ниски при хората с усложнено състояние след боледуването. Автор(и): Пам... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Самант Субраманиан
657

Вътрешен човек: как Майкъл Луис e влязъл в най-тесния кръг от хора около Сам Банкман-Фрийд

Когато се появява слух, че Vanity Fair е плащал на Майкъл Луис по 10 долара на дума – докато повечето журналисти иначе си остават с по 50 цента – почти няма значение дали това е вярно. (Оказва се, че ... прочетете повече..

Дискусии - Бизнес
Дейвид Яффе-Белани
608

Визията на криптоимператора: по къси панталони, но със собствени правила

Кратката история на крипто-мениджъра Сам Банкман-Фрийд, който се прослави с изграждането на бизнес за 40 млрд. долара в хода на по-малко от три години, след което фалира и в момента е на съд по обвине... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Мартин Индик
1063

Защо Хамас нападна – и защо Израел беше неподготвен

Сутринта в събота, 7 октомври, палестинската групировка Хамас извърши изненадваща атака срещу Израел в безпрецедентен мащаб: изстреля хиляди ракети, инфилтрира бойци на израелска територия и взе неизв... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Антония Апостолова
860

За наивното добро и тържествуващото зло

Ако израелци убият 400 бебета (или 4, или едно, примерът е условен), не с погрешка паднала ракета, а поединично и методично – ще ненавидя тези израелци. Ако палестинци убият бебетата – ще ненавидя тез... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1214

Щастието на целия свят не струва колкото една сълза по бузата на невинно дете

Ако страданията на украинчетата, арменчетата, еврейчетата и палестинчетата не предизвикват възрастния свят да изтръгне завинаги гнилия зъб на отмъщението, то напразно са и тревогите за планетата. Ще ж... прочетете повече..

Изкуство - Телевизия
Шридхар Папу
2172

Как Тейлър Шеридан създаде най-популярния телевизионен сериал в Америка

Намираме се в началото на 2017 г. Сценаристът Тейлър Шеридан стои пред ръководството на Viacom и описва Йелоустоун – телевизионния сериал, който е замислил заедно с продуцента Джон Линсън. Автор(и): ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мерве Емре
778

Юне Фосе, Нобеловата награда и изкуството на това, за което не може да се говори

В романите и пиесите си норвежкият писател непрекъснато изследва границите на възприемаемия свят. Автор(и): Мерве Емре     През септември в Осло присъствах на предпремиерата на пиеса... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
778

За Юне Фосе и отказа да приемем неизбежното

От езика, далеч повече от картините, се очаква и изисква да служи като средство за комуникация и разбирателство. И когато, следвайки същия път, който е поела и живописта някъде от около стотина години... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Мерве Емре
1331

Юне Фосе в търсене на покой

Норвежкият писател [и тазгодишен носител на Нобелова награда] създава десетилетия наред странни и почитани творби. Но той все още не знае откъде идва писането. Автор(и): Мерве Емре    ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Стивън Коткин
2541

Трябва ли Западът да заплашва режима на Путин заради Украйна?

Заплахата от смяна на режима в Русия – да се принуди Путин да сключи примирие, за да запази режима си, или да се насърчат други да го направят – е един от начините да се насочи Украйна по пътя към мир... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сюзън Нейман
1112

Една объркана историческа равносметка

За германците изразяването на възмущение от германските прегрешения е лесно. Онези, които се изкушават да се възмущават от еврейските такива, ще се страхуват, че гневът е атавистичен, породен от антис... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21