Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2023

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 8 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Юлиана Методиева
1263

Ицко Финци на 90, или актьорът-ансамбъл

Аплодисментите за Ицко Финци снощи в зала „Азарян“ са повече от благодарност към него. Защото човек има нужда от щастие, а неговата артистична стихия го излива с щедри шепи. Автор(и): Юлиана Методиев... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Антъни Бърджес
1137

Часовниковото състояние на Антъни Бърджес

Нито един създател на сюжети или персонажи, колкото и велик да е той, не може да бъде смятан за сериозен мислител – дори Шекспир. Всъщност е трудно да разберем какво наистина мисли писателят-изобретат... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Уилям Фиър
2214

Оруел, Камю и истината

И за двамата писатели истината е не толкова метафизичен въпрос, колкото отношение. Техните романи се въртят около цикличното, всекидневно преживяване на света, по-скоро в света на нещата, отколкото он... прочетете повече..

Дискусии - България
Ванцети Василев
1381

Чинията, архипелагът и мемориалът

Три думи, между които на първи поглед няма никаква връзка. Ако към всяка от тях добавя още една, ще подскажа в коя подетите от медиите дискусии ще се опитам да налея малко масло в огъня. Автор(и): Ва... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Гартън Аш
1405

Постимперската империя: как войната в Украйна променя Европа

Историята обича непредвидените последствия. Последният пример за това е особено ироничен: Опитът на руския президент Владимир Путин да възстанови Руската империя чрез повторна колонизация на Украйна о... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1352

ChatGPT и мълчанието на агнетата

Ако изкуственият интелект ChatGPT носи радост като изход от рутинните неща, то тия дни нещо не му се получава. Умникът, натъпкан с купища информация сигурно е заскрибуцал пред вида на разпространявано... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
1249

When I’m sixty four

Събудих се сутринта с нормалния пулс от 55 и не съвсем нормалната потребност да напиша някаква равносметка на момента. За това има точно определени причини, една от които е, че колегите от студентскит... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Чарлс Роузън
1307

Има ли бъдеще класическата музика?

Има ли бъдеще класическата музика? Автор(и): Чарлс Роузън     Смъртта на класическата музика е широко огласявана днес в книги, списания и вестници, за което се изтъкват различни... прочетете повече..

Резултати 1 - 8 от 8