Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Август 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 13 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
11443

Римски истории през август – част 1

„Трябва да сте съвсем откачили, за да тръгнете през август към Рим“, отсича Деска, братовчедка ми, многознайката на фамилията. От двайсет и пет години живее в Гренобъл и съвсем е заприличала на францу... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Стоян Гяуров
8338

Перманентно покаяние

Дали Ролф Петер Зиферле е планирал скандала, който предизвика книгата му Finis Germania, дали е могъл да предполага, че от нея ще се продават по няколкостотин екземпляра в час, че ще стане номер 1 в „... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Волфганг Щреек
10890

Не без нацията ми

Нациите и техните държави, твърдят, са „социални конструкти“. Ала това не означава, че могат по всяко време да бъдат деконструирани. Семейства, бюрокрации, акционерни дружества също са социални констр... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Франсис Фукуяма
10441

Продължавам да вярвам в прогреса

Прогресът в историята никога не е бил праволинеен. През двадесети век преживяхме две световни войни и една ужасяваща икономическа криза. Накрая обаче все пак успяхме да създадем демократически институ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Иън Бурума
8215

Глупци, страхливци или престъпници?

Главните процеси във връзка с военните престъпления започват в Нюрнберг през ноември 1945 и продължават до октомври 1946. Ребека Уест, която описва болезнено бавния развой на процесите в поредица от р... прочетете повече..

Изгледи - България
Веселина Седларска
12914

Пари за роми, пак

Сложете в едно изречение думата ром/циганин и каквото ви хрумне число и всеки ще повярва. „Пък един циганин имал да плаща седем хиляди за ток и пет хиляди за вода, ама нито му ги търсят, нито му спира... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Аманда Тауб
7103

Предметите от ежедневието като инструменти на страха

Този път беше Барселона. Обикновена кола за разнасяне на стоки беше превърната в смъртоносно, не подбиращо жертвите си оръжие. Изглежда че това беше пореден удар срещу доверието в едно от основните н... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Юлиана Методиева
11979

Иван Кръстев: Източноевропейците тълкуват събитията с безпокойство, дори с ужас

Новата революция през XXI в. е миграцията – не революция на масите от ХХ в., а разрушаващата граници революция на индивиди и семейства. Тя не е вдъхновена от идеологически описания на светлото бъдеще,... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Борис Фаликов
8035

Културните войни в днешна Русия

През пролетта на 2015 Тихон – митрополитът на Новосибирск – подаде съдебна жалба срещу мениджъра на Новосибирската опера, Борис Мездрих, и режисьора Тимофей Кулябин. Последният беше поставил продукция... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Маша Гесен
9226

Защо авторитарните водачи се страхуват от LGBT-правата?

Да се гледа към човек, който олицетворява избора – възможността да бъдем или да станем различни – може да бъде като поглед в някаква бездна от несигурност. В този смисъл, наблюдаването на прайд-парад ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Тони Николов
9177

Вапцаров и македонизмът

Българо-македонският прочит на „общата история“ все трябваше да започне някой ден. Което не се случи нито след падането на Берлинската стена, нито след разпада на Югославия. Как обаче ще заработи мулт... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Стефан Дечев
32673

„Да се остави историята на историците!“ Но на кои?

„Аз нямам обща история с България!“, „Имаме обща история и с други държави!“, „Може да го честваме Илинден като общ религиозен празник!“, „Всеки си има национална история!“, „Нямаме обща, а сходна ист... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
16918

Илия Минев, „Власт и съпротива“, и борбата на историческите интерпретации

Публикувах текста на проф. Стилиян Йотов „За пренаписването на историята – част 3“ с пълното съзнание, че той е силно спекулативен и предизвикващ множество напълно справедливи въпроси – като се започн... прочетете повече..

Резултати 1 - 13 от 13