Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 24 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Видрица – Всичко накуп
Ралица Фризон-Рош
16037

Слизате ли на следващата?

В Париж, ако бързате, непременно ще се качите или по-скоро ще слезете в метрото. То винаги е някъде наблизо, там на ъгъла, на съседната пресечка, на кръстовището отсреща, обозначено с емблематичната б... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
45544

За „андрешковското“ отношение към историята

Не мога да се освободя от усещането, че в днешна България някак напълно неоспоримо се е утвърдило едно, ще го нарека така, „андрешковско“ отношение към историята. Какво имам пред вид? Ами просто това,... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Митко Новков
14639

Злощастният Франкенщайн, тоест Алеко Константинов, наречен Щастливеца – част 2

Едвин Сугарев, един от най-фрустрираните български интелектуалци вследствие тази „местностност“, „свойскост“, извечност на Бай Ганю в пространствата на българското общежитие, изрича с отчаян патос: Б... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Иван Симеонов
13619

Стереотипизираният поглед на съвременните руски масмедии към Украйна

От края на 2013 година, когато в Украйна избухна Демократическата революция, наречена „Революция на достойнството“, в руските средства за масова информация започнаха да се използват следните клиширани... прочетете повече..

Дискусии - България
Петър Добрев
59008

Минев, Мандела, Хитлер

Големият проблем е тенденцията исторически личности от изключително сложния период около Втората световна война да се представят изцяло еднопластово в публичния дискурс, което автоматично подхранва не... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Марк Лила
14787

Франция в пламъци

В продължение на последния четвърт век във френското обществено пространство къкри политическа и интелектуална културна война, свързана с мястото на исляма във френското общество. На всеки няколко год... прочетете повече..

Изгледи - България
Аспарух Панов
8482

Политическите пороци на обществото преди 100 години и днес

Написан само девет години след Освобождението, анализът на Андрей Цанов звучи изключително актуално, сякаш е писан днес. Предлагам ви един цитат от уводната глава на книгата. Променен е само правописъ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Диана Иванова
14503

Тоталитаризмът вътре в нас

Един от най-малко изследваните аспекти на социализма засяга психическите последици от живота в несвободна среда. Някак си приемаме за естествено, че отпадането на външни ограничения и външен контрол е... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Тони Джуд
16466

Израел: алтернативата

Самият Израел е мултикултурно общество във всичко друго освен името си. Въпреки това той си остава отличителен сред демократичните държави с прибягването до етнорелигиозни критерии, чрез които да наим... прочетете повече..

Изкуство - Телевизия
Марин Трошанов
14685

„Дякон Левски“ или напразните усилия на любовта народна

Длъжен съм да напиша това ревю. Ще го направя в името на героите, с достойнство понесли всяка минута от четиричасовото филмово изтезание, наречено „Дякон Левски“. Сигурен съм, че след прожекцията са с... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Александра Джандева
7274

Безименно

Тя се страхува. Не, тя е в паника. И това се случва винаги, когато го види. Усмихва се, гушва го, не казва здрасти. Целува го. Някак небрежно, разсеяно. А как ѝ се иска да е иначе – да е жадно, да е г... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Митко Новков
20000

Злощастният Франкенщайн, тоест Алеко Константинов, наречен Щастливеца – част 1

Бай Ганьо, угнетяващият ни герой на Алеко Константинов – и според google, и според моите facebook приятели, е най-известният български литературен персонаж. В търсачката при кликване на... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Флеминг Роуз
12640

Копенхаген, слово и насилие

Кои са минималните ограничения срещу свободата на словото в една либерална демокрация, за да можем да живеем заедно в мир? Много малко, надявам се. Като минимум би трябвало да се отървем от всевъзможн... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Super User
23815

Най-четените текстове за 2014-та година

Както заглавието подсказва, тук са представени двадесетте най-четени текстове от „Либерален преглед“ за миналата година. В случай,че сте пропуснали нещо, тук можете да го намерите отново. Предупреждав... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Иван Кръстев
32237

Новият европейски безпорядък

През март 2014 европейците се пробудиха в света на Владимир Путин – свят, в който границите могат да се променят чрез сила, международните институции са безпомощни, икономическата взаимозависимост се ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Евгения Иванова
25976

Защо не съм Шарли

След като поотмина първоначалния ми шок, започнах да търся обяснение на интуитивното си усещане, че не съм Шарли.Докато търсех, изчетох множество текстове, посветени на трагедията, изгледах филма, раз... прочетете повече..

Изгледи - България
Диана Иванова
13482

ДС – табу, еуфория, страх

„Преди един месец научих от списъците на Комисията по досиетата, че брат ми е работил за Държавна сигурност…“ Мъжът, който казва това, е на средна възраст. Гласът му е тих. В стаята има още седем душ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Юлиана Методиева
12169

„Маргиналия“ помогна на берлинската ни диаспора да стане общество

Сънародниците ни определиха бившата Държавна сигурност като незаобиколим фактор в днешния живот на България, а журналистиката и (не)свободата на словото за проблем на повечето страни. Участниците в ди... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Аспарух Панов
9503

Ние имаме важна роля на Балканите. Ще я изиграем ли най-сетне?

След като политическата възбуда и медийната логорея около кончината на Президента д-р Желю Желев започнаха да отшумяват, дойде времето за трезвите изводи и анализи. Дори и със самата си смърт, д-р Жел... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Ангелов
14970

Как ще ги стигнем американците?

Каквото и да разправям, както и да върви животът ми, до края ще си остана емигрант, имигрант, новодошъл, аутсайдер, пришълец, чужденец, бездомник, странник, пътешественик, непринадлежащ. Човек, който ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Адам Гопник
13071

Два вида реч

Мнозина американци бяха наскоро озадачени или дори разтревожени от агресивния начин, по който френското правителство наказа някои така наречени „престъпления на омразното слово“, особено защото всичко... прочетете повече..

Дискусии - Култура
София Вури
30005

Гърция и гърците в новите български учебници по история

В тези учебници се наблюдава непремислена идеологизация, подхранват се мощни предразсъдъци и национални стереотипи – нещо, което не допринася за хармоничното съжителство на балканските народи. Не се а... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Милена Цветкова
21169

Краят на електронната книга

Електронната книга съвсем не е еманацията на дигиталните произведения. Нито е безсмъртна, нито е без недостатъци. Така че е време да мислим върху хипотезата за края на електронната книга като книга – ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Димитър Камбуров
20111

Тероризъм и политическа коректност

Но атаката срещу Шарли Ебдо е нещо много повече от атака срещу републиката, както я определи френския президент, много повече от нападение срещу демокрацията, светскостта, свободата на словото, плурал... прочетете повече..

Резултати 1 - 24 от 24