Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2014

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - България
Борислав Геронтиев
11639

Спомен за Радичков

Нашите заседания нямаха край, както нямаха и смисъл. Едно важно събитие отминава, друго – още по-важно – се задава. Очакваме пленуми, готвим събрания, обсъждаме доклади, докладни записки, тезиси, съоб... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Борислав Гаврилов
14270

Историческите митове и „полезното“ минало

Някога прочутият английски есеист Самюел Бътлър бе казал, че след като сам Бог не може да променя миналото, а историците могат, то именно поради това Той би трябвало да толерира тяхното съществуване. ... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
17883

Борбата против пробуждането

Стана дума вчера, във Фейсбук, за поредната статия от „Прегледа“, човъркаща темата за „спасяването“ или липсата му, в най-новата българска история. Прощавайте, ако ви припомням неща, дето инак са ви п... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Везенков
26324

Спасяването на българските евреи – уникално ли е наистина? (Втора част)

Трагичната съдба на евреите от новите земи обикновено не се пропуска от изследователите, но някак остава на втори план зад щастливото оцеляване на евреите от старите предели на царството. Дори комунис... прочетете повече..

Изгледи - България
Владимир Свинтила
15468

От Маркс до Христа

Нашето източно православие е селско. Малкото одайче – варосано! – иконата, с китката цвете; ръкойката жито, вързана с червен конец; ритуалните хлябове; софрата на Бъдни вечер; молитвите за хората и за... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Касиел Ноа Ашер
11617

Касиел Ноа Ашер – интервю за списание „12“

Можем да определим Касиел Ноа Ашер с три думи – артист, майка и любовница. Тя обича да флиртува и провокира, със себе си и другите, но го прави неподражаемо. Видяхме се на 02 март, между едни от най-... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Албена Хранова
14879

„Дъщерята на Калояна“, или за неслучилия се случай „Тютюн“ – част 2

Ако и Боян Магесника да е главен герой преди всичко на мистичната линия в политическото дясно, то идеята за българското богомилство като родило Ян Хус, Реформацията и т. н. е официална идея на тогаваш... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ерик Хобсбом
21551

Евреите и Германия

Повечето от световната история докъм края на 18 век би могла да се напише само с маргинално споменаване на евреите, като един малък народ, първопроходник на световните монотеистични религии – дълг, пр... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Албена Хранова
15060

„Дъщерята на Калояна“, или за неслучилия се случай „Тютюн“ – част 1

Днешни прочити на биографично-литературните начертания на Фани Попова-Мутафова констатират едно забележително несъответствие между собствения ѝ живот и пропагандираните от нея идеи за жената в живота,... прочетете повече..

Европа
Моис Файон
19490

Берлин през очите на един художник с камера

Понякога – а при самия мен и съвсем не толкова рядко – човек трябва да види през нечии чужди очи мястото, в което живее, за да оцени красотата и поезията му. Тук: Берлин през очите на Моис Файон и Дан... прочетете повече..

Изгледи - България
Мартин Касабов
36605

Стоичков, Куката и Дядо Добри

Всички тези хора са събирателен образ на нашата лицемерна вяра. Погледнете големия кръст, който Куката носи, или футболистът, който благодари на бога за отбелязания гол. Аз имам проблем с вярата като ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Евдокия Борисова
11233

Реквием за всички нас

Спомняте ли си жегите на отчаянието в средата на 80-те? Поредицата от сушави години, довели селското стопанство почти до колапс, картофите, внасяни от „бедстващата“ Полша, режима на тока и водата, куп... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ивън Хюз
11606

Норвегия е най-доброто място на света за писателите

Посетете Норвегия и поне едно нещо веднага ще ви се набие на око: страната е наистина малка. Наброявайки около 5 милиона, населението ѝ е колкото онова на щата Алабама. Така че да се продадат тук поло... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Ивън Хюз
12588

Карл Уве Кнаусгор: една литературна звезда се бори с разкаянието

Преди да престане да участва в публични четения в родината си, норвежкият писател Карл Уве Кнаусгор  поема една вечер сцената в Дома на литературата в Осло – представителна пететажна сграда точно... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Димитри Иванов
21222

Хензел и Гретел

Казват на Маргарет Тачър: – Немците ни биха на футбол, спорт, който ние англичаните сме измислили, те ни биха на нашия национален спорт. А тя: – Ние два пъти ги бихме на техния. Автор: Димитри Ива... прочетете повече..

Изгледи - България
Светлозар Кирилов
14341

Българи и малцинство след потопа в „Аспарухово“

Как едно мащабно бедствие, което приковава вниманието на нацията и предизвиква кампании за помагане, влияе на отношенията между етническо мнозинство и малцинство в „Аспарухово“ – увеличава солидарност... прочетете повече..

Дискусии - България
Албена Хранова
13599

Десните дъщери

В последно време писаното от Фани Попова-Мутафова и особено романът ѝ „Дъщерята на Калояна“ (1936) е актуализирано през въпроса за женската идентичност в литературата, за литературата, писана от жени,... прочетете повече..

Дискусии - България
Евдокия Борисова
13851

Българските великолепни векове

Наскоро се разшумя около поредния амбициозен проект на американската телевизионна компания Ен Би Си да започне снимки на телевизионен сериал за живота на легендите от „Бийтълс“. Симптоматично е, че с ... прочетете повече..

Изгледи - България
Анастасия Пашова
29649

„Днес остана празно едно работно място“

Искам да започна с един цитат на Цветан Тодоров, в който извежда ня­кои общи характеристики на тоталитарните държави: „Тоталитаризмът, незави­симо дали е нацистки, съветски или камбоджански, има своит... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Пенка Ангелова
8119

„Нашият попмодернизъм“

Какво е попмодернизъм? Ако потърсим в интернет на кирилица, няма да го намерим, а на латиница ще излезе книгата на Марк Дегенс. Понятие, изнамерено от автора, но „до болка познато“. След всички постмо... прочетете повече..

Изгледи - България
Илия Троянов
9106

Там където е погребан Орфей

Митове и всекидневие на края на Европа, където архаичната култура среща постсоциалистическото настояще. Разказите на Илия Троянов се обединяват с фотографиите на Кристиан Мурбек в моментни снимки отв... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21