Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2014

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 24 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Петър Къдрев
24827

Новите крепости в паралелния свят на „подобреното“ минало

Преди четири-пет години отново се озовах сред останките на симеоновия Преслав. Какво беше разочарованието ми, когато видях, че драгоценните каменни зидове, които пазеха спомена за отминалото време, бя... прочетете повече..

Изгледи - България
Иван Бедров
16266

Има ли вече кой да натовари вагоните?

Сигурно повечето от вас са си казали „Е, чак пък толкова“, когато малко по-нагоре намесих влаковете от 1943 г. Радвайте се, че днес казваме „Е, чак пък толкова“. Утре може и да не е така. Автор: Иван... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Александър Теодоров-Балан
8300

Тоз Балан разваля хубавия български език!

Друга пък харна домакиня гощава на чай свои женски гости и ги весели с „балановщини“, за да повиси още вкуса на сладкишите си. Знаете ли бе, как казва Балан на „фотел“ (фотьойл) по български? „Гъзосед... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Милан Кундера
29431

Трагедията на централна Европа

„Географската Европа“ (простираща се от Атлантика до Урал) винаги е била разделена на две половини, които са се развивали поотделно: едната свързана с античния Рим и Католическата църква, другата зако... прочетете повече..

Изгледи - България
Мария Дерменджиева
8114

Майските събития и ДС

Преди 25 години, на 10 ноември 1989 г., бе извършен вътрешнопартийният преврат, който формално постави началото на българския преход към демокрация. Протестните акции на турското малцинство от януари–... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Георги Марков
8702

Увод към „Задочни репортажи“

Две противоположни желания са ме съпровождали през целия ми път, откакто преди шест години видях за последен път слънчевия гръб на Витоша, до тук, където сега прозорецът ми гледа в тиха лондонска улиц... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Ирена Бокова
14170

Идентичности – конструирани, вменявани, налагани…

Българите мюсюлмани са описвани като общност, чиято културна специфика се изгражда на основата на религиозната обвързаност с исляма и етническата им характеристика, свързвана с българския език.Етничес... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Филип Анастасиу
8325

Стани Бог

– Добър вечер, уважаеми зрители! Добре дошли на финала на първи сезон на най-новия, най-гледания и най-коментирания риалити формат тази година „Стани Бог“. Днес, от нашето студио в Голгота, ще прослед... прочетете повече..

Изгледи - България
Димитър Кенаров
33951

Освободеният разум

Българската криза на историческа памет едва ли засяга единствено младите хора, особено що се отнася до литературните произведения на Марков. Повечето възрастни в наше време знаят името му, но само във... прочетете повече..

Дискусии - България
Мюмюн Тахир
19935

Национализъм и идентичност

Преди да заговорим за национализма и неговите проявления, както и за практическите му измерения, добре би било още веднъж да си припомним понятията за нация и национална идентичност. Това е необходимо... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Коста Костов
12743

Писмо в бутилка, или както ви харесва...

Да бъдеш втори, означава, да бъдеш първи сред загубилите. Е, не е чак толкова лоша позиция, особено ако става въпрос за някой, който се е считал за втори след Исус. Разбира се, това е Джон Ленън. През... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Джейкъб Микановски
19085

Запечатаното време: Джоф Дайър за Андрей Тарковски

Тарковски може да бъде труден за харесване режисьор. Филмите му са плашещи монолити, често бавни, масивни или непроницаеми. Да се гледат е работа. Те изискват ниво на търпеливост и внимание, които мог... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
7234

Томче от Рилке

„Не мога да го разбера твоето приятелче, всичко до което се докосне – и рита!“.  Преживявал си черна дупка, разказа ми Венко последните новини от София, (не попита обаче аз  в каква съм). Ра... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елена Пеева-Никифоридис
7433

Коледна пуйка

Цели два дни човечеството очакваше да настъпи краят на света на 20.12.2012 г., малко преди Коледа. Ако баба ми беше жива, сигурно щеше да се смее и да каже, че хората са се побъркали и си мислят, че с... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Аспарух Панов
11957

Държавници ли са българските президенти и как защитават националните ни интереси?

Двама български президенти са хипер активни през новия политически сезон. Настоящият, Росен Плевнелиев и предишният, Георги Първанов. Те са непрекъснато в заглавията и коментарите на българските медии... прочетете повече..

Изгледи - България
Анастасия Пашова
16539

Искаме да сме равни, не еднакви

Турската историография разглежда групата като наследници на тюркски племена, дошли на Балканите преди османските турци. В Гърция са определяни като говорещи славянски език, ислямизирани елини. Има тео... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Джордж Оруел
13127

Предотвратяването на литературата

Но в края на краищата, как се стига дотам, че книгите изобщо биват написани? Над едно най-ниско ниво, литературата е опит за повлияване на възгледите на съвременниците чрез записване на личния опит. И... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Любомир Калудов
34524

За Христо Фотев, катедралите и мишките

По средата на замъка Храдчани в Прага стои катедралата Свети Вит. Строежът й е започнал през 1344г., завършена е през 1929г. Близо шест века кралете на Бохемия и техните приемници са строили това готи... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Златко Ангелов
16296

„You Fucked Thousands of Men“

В своето дълбоко послание, „Нимфоманка“ е филм за съчувствието. Структурата на филма е гениално проста, и поради това непоклатима. Изстрадала, самоненавиждаща се жена разказва своя живот на ерудиран и... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
8815

Всеки край е едно начало

Смехът му отново отекна в селската тишина, ехото се понесе нагоре по баирите, стигна до потъналия в размисли Карлък, върна се обратно меко и обезсилено и като кученце легна кротко в нозете му. Ариф др... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Михаил Груев
25461

Идеологическият завой към национализъм и политиката на БКП към мюсюлманското население в страната в края на 50-те и през 60-те години на 20 век

Сред важните дългосрочни последици от предприетата през 1956 г. от новия съветски лидер Никита Хрушчов десталинизация и последвалата дълбока системна криза в Полша и Унгария следва да се причисли и ок... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Алекс Шуматов
22202

Дяволът и търговецът на картини

Това е най-голямата кражба на художествени произведения в историята: 650,000 творби, плячкосани из Европа от нацистите, много от които не са намерени никога. Но през миналия ноември светът научи, че г... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Константин Павлов
12663

Константин Павлов: Интервю в утробата на Кита

Бях на 32 години и тогава дойде вторият и решителен удар, който продължи дотогава, докато не се смилиха да ме вземат в киното. Това е един откъс от 7-8 години без нито един лев. Не става дума за пари ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Александър Теодоров-Балан
19173

Десет заблуди за езика у нас

Ако поимам да отбележа тук „десет заблуди за езика“ у нас, то не е че са само толкоз; но толкоз намирам от пòважните, за да обърна върху тях вниманието на радетели, които обичат да решават въпроси за ... прочетете повече..

Резултати 1 - 24 от 24