Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 34 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Том Вандербилт
10083

Защо литературната слава е толкова непредсказуема?

Избирайки която и да е случайна година, например 1903, човек открива заглавия като Дъщерята на лейди Роза от Мери Аугуста Уорд, Гордън Кийт от Томас Нелсън Пейдж, Малкото овчарче от оня свят от Джон Ф... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
6354

„Господ слиза в Атина“ на Секулов – любовно-революционна история

Александър Секулов е един от малкото нашенски автори, които уважавам – пише прекрасно и не е част от медийната машина на оная клика, която е окупирала публичното пространство и претендира за собствено... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Меир Шалев
11730

Херцог Антон и слугинята Зога

Младият херцог Вилхелм от рода Геслер умря при зло­полука по време на лов, когато беше едва петгодишен. Дива гъска изпляска с криле, в гъсталака изтрещя изстрел, дете­то падна на земята, загърчи се и ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Нели Лишковска
9748

Първо умиране

Ясно си спомням първото си умиране. Би могло да се сравни с първото влюбване и с чиста съвест бих употребила сравнението, ако това – второто – не е чак такова клише. Усещанията са горе-долу същите. А... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Таня Рупел – Тера
18028

Мълчанието е злато

Той беше странно момче. Чуваше го още от малък зад гърба си, от близки и чужди, казано с почуда или неприязън. И вече не му правеше впечатление. Автор: Таня Рупел – Тера Той беше странно момче. Чу... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Ангелов
9741

Това се случи в Ипанема

Лежа на плажа в Ипанема и мисля какво да напиша за Гранта България. Ипанема е по-малката, но по-богата сестра на Копакабана, име синоним на латиноамериканската екзотика и южното слънце. Копакабан... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Нилс Кадрицке
8751

Гръцки гласове

Ако европейската солидарност не се реализира, то много скоро отново ще се формира мнозинство, което да припише собственото нещастие преди всичко на плановете и машинациите на старите зли врагове, коит... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
13879

За капаните на паметта

Понякога, като ме налегнат тия, си мисля, че господ сигурно много ни мрази това нас българите (или много ни обича – знае ли го човек каква му е работата господня?) Защото, как иначе да си обясня преиз... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Емил Андреев
9105

Възпоминания от София

Цяла година не бях в столицата. И ето днес, два дни след стара Коледа, отново съм тук в едно уютно кафене на „Раковска“. Компанията ни е страхотна и международна – истински хора, в истинска среда – и ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Деян Енев
12936

„Българчето От Аляска“ (Откъс)

Влакът за Белград беше излязъл като че ли от музея на социалистическото изкуство. Но хората, пътуващи за сръбската столица бяхме днешни хора. В купето бяхме поетът Г. К., аз, едно немкинче с гаджето с... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
11498

Пълни шепи с красиви разкази в „Българчето от Аляска“ на Деян Енев

Името на Деян Енев отдавна се върти около ми – разминал съм се с него в редакцията на „Сега“, но в годините, прекарани там, колегите не спираха да говорят с огромно уважение за него. Автор: Христо Бл... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
7911

Седма степен по Медведев­-Шпонхойер

Семейният живот не се оказа толкова страшен колкото ми се стори в началото. Имаше си и своите предимства; изправителният дом беше винаги чист и добре поддържан, режимът – отворен и с право на приятелс... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Ася Маркова
17899

Кой се страхува от политическата коректност?

На използването на политически коректен език, доколкото той изобщо се чува в българското публично пространство, по правило се гледа като на лицемерие, прикриващо истинските имена на нещата, заради дру... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Бертолд Зелигер
15514

Тортата трябва да бъде разпределена отново

В споровете около авторските права става дума преди всичко за интересите на музикалната индустрия. А всъщност трябва да бъдат подсилени интересите на самите музиканти. Един план от пет точки. Автор: ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Орхан Памук
15115

Гневът на прокълнатите

Преди винаги мислех, че катастрофите засилват човешкото усещане за общност. Веднага след големите истанбулски пожари от детството ми и земетресението отпреди две години, първият ми инстинкт беше да сп... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Даниел Баренбойм
13490

Германците, евреите и музиката

По мое мнение е невъзможно за който и да е човек в началото на 21-ви век да твърди с увереност, че притежава само една-единствена идентичност. Автор: Даниел Баренбойм Жестокостта на паметта се раз... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
10869

Пожелай си нещо

Веднага зад завоя хубавата му къща блесна върху заснежения склон. Колкото и да нямаше слънце, все някой лъч успяваше да се отрази от шоколадовите й олуци и тъмната алуминиева дограма, на вид досущ кат... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Макс Брукс
9951

Американският писател Макс Брукс: „Ще победим заедно - или ще загинем поотделно!“

За мен историята е по-важна от всичко друго. Винаги съм я обичал, защото миналото ми помага да си обяснявам настоящето. Всичко в „Z-та световна война“ идва от реални исторически събития. Аз само добав... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Макс Брукс
9507

Откъс от „Z-та световна война“

Пълен хаос. Не знам как другояче да го опиша. Пълно безхаберие и липса на организация, ред, контрол… Едва бяхме оцелели от четири жестоки схватки – в Луцк, Ровно, Новоград и Житомир. Шибаният Житомир.... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
8548

Макс Брукс довежда ада на Земята в „Z-та световна война“

Светът, който се срива в бездната, оглежда се, почти изгубен, и бавно започва да драпа обратно към светлината. Роман с десетки главни герои, всеки от които уникален. Автор: Христо Блажев Макс Брук... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Александър Шпатов
10574

Ендекария

– Заповядайте – усмихва се А. на поредния участник, докато заедно с програмата му подава и пачка специално изрисувани банкноти от ленена хартия с примеси памук – Вашата субсидия от НДК Банк. Автор: А... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Велко Милоев
7956

За човешкото

Опитвал съм се неведнъж в едно отпуснато, свободно лутане на мисълта да си отговоря какво ни прави човеци. Кое е уникалното, с което сме излезли от лоното на природата, което ни отделя от другите диша... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Кадер Абдола
8043

Писателите слушат телата си

Лексиката на политиците и въобще политическата философия отдавна не функционират. Поне не постоянно. Затова управляващите пробват като оръжие изрази, изначално присъщи на литературата. Автори: Кадер ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тони Джуд
18149

От дома на мъртвите: изследване на модерната европейска памет

Ако през идещите години ние ще трябва да си припомняме защо е изглеждало важно да се изгради един определен вид Европа от крематориумите на Аушвиц, то само историята може да ни помогне. Новата Европа,... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христо Блажев
10835

„Медальонът“ на Галина Златарева оставя смесени чувства

Този път ви предлагам ревю на мащабен исторически роман – „Медальонът” на Галина Златарева. Двата тома получиха сериозно медийно рамо и лично аз с огромен интерес се зачетох в тях. Автор: Христо Блаж... прочетете повече..

Дискусии - България
Любослава Русева
20528

България търси дъно

Българският „Титаник“ се свлича в бездната, защото ежедневното и все по-ожесточено саботиране на усещането за нормалност, вкус и смисъл е тъкмо самообричане на безкрайно пропадане. И господарите на се... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Кенан Малик
13955

Защо словото на омразата не бива да бъде забранявано

Да се изисква някои неща да не могат да бъдат изказани, независимо дали в името на уважението към някаква вяра или на не-нападането на някаква култура, е средство за защита на властта на онези, които ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
11980

Дяволът

Седя на най-високата точка и както ви казах – готвя се да правя зло. Първичното зло… знаете ли за него? Аз го нося. Знаете ли, наричат ме Луцифер? Носител на светлина. Викайте ми Светльо. Хаха. Автор... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Пенка Ангелова
14117

Изопачена до узнаваемост

Запознах се със Сибиле Левичаров на Лайпцигския панаир на книгата, където тя получи наградата за литература за 2009г. Познавах я преди това от предните й два романа – „Понг“ (1998) и „Consummatus“ (20... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ивайло Дичев
17865

Фрагментирането на автора в мрежата

Приближава ли ни епохата на интернет към края на автора? Всекидневните наблюдения върху практиките в мрежата сякаш подкрепят подобно заключение.  Автор: Ивайло Дичев Nothing is original.... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 34