Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2009

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Технологии
Малкълм Гладуел
23848

Ще бъде ли безплатно бъдещето?

„В дигиталната област вие можете да се опитвате да държите Безплатното под контрол“, пише Крис Андерсън, „но по някое време силата на икономическата гравитация ще надделее.“ Автор: Малкълм Гладуел ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Славенка Дракулич
15359

Защо не се завърнах в Белград

Славенка Дракулич се пита защо не е посетила Белград нито веднъж в продължение на седемнадесет години. Тя разбира, че скритите причини за това са свързани с Югославските войни. И все пак се чуди от ка... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Груев
503518

Религия и политика: проблемът с българо-мюсюлманските идентичности

Както е известно, самосъзнанието при българите мюсюлмани, а и при всяка друга общност, не е изначална, константна, непромелива във времето величина. Всяка „традиционна“ или не идентичност е натоварена... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
14423

BOTEV.COM

Людмил Писков приключи новия постинг за блога си в първите минути от тържествения ден. Пришпорван от искрен патриотизъм с турбо-елементи на носталгия, той изпращаше редовни послания в едно интернет пр... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Ели Иванова
41675

Две мнения за политическата коректност

Поговорката е Дума дупка не прави, но както всички поговорки, и тя си има противоположен абсолютен двойник: Лоша рана зараства, лоша дума не се забравя. Автор: Ели Иванова Американските либерали се... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Мохсен Макмалбаф
15118

Бъдещето на Иран ще бъде много кърваво

Интервю с иранския кинорежисьор Мохсен Макмалбаф. Той е наблюдавал внимателно събитията в Техеран и се чувства тясно свързан с демонстрантите. Макмалбаф поддържа опозицията около Мир Хосейн Мусави. А... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Ралица Фризон-Рош
24488

С аромат на теменужки

Мандраджията трябва да е с музикален слух, за да чуе дали питите сирене са узрели“, заявява възрастен мъж, собственик на хижа-мандра с престижния алпийски щемпел „Бофор“. Автор: Ралица Фризон-Рош ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Антон Терзиев
16436

Негово Височество

Тази вечер пред зала Универсиада опашката е двойна. „Еротичното изложение“ се закрива. Краищата на върволицата шумолят като език на змия. Тихо и възпитано хората се ръгат, блъскат, настъпват, смигат. ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Дебора Болник
32034

Науката и бизнесът на генетическите изследвания на родословието

Комерсиалните тестове на генетичното родословие имат значителни научни ограничения, но са нещо напълно сериозно за множество хора, които се подлагат на тях. Автор: Дебора Болник*     ... прочетете повече..

Дискусии - България
Владимир Трендафилов
106966

За генетичния профил на българите

Странно как не последва никакво брожение около данните, които изскочиха от швейцарския институт по генетика „Игенеа“, оповестени у нас почти само от в. „Труд“ (броят от 27 май т. г.). Автор: Владимир... прочетете повече..

Дискусии - България
Владимир Левчев
38688

Антинационалист по патриотични съображения

Aз съм антинационалист по патриотични съображения. Миналият век ни даде изобилие от примери – от Хитлер до Милошевич – за това каква полза може да има от националистите в политиката една нация. Но тов... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Венцислав Божинов
18798

Богородица с цветето

Агиос Вулгарос – така ме знаят в Кастраки. Имах друго име, което не помня или не искам да си спомня... То е все едно. Десет години вече станаха, откак очите ми се радват на Тесалия, и сякаш тук съм ро... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Владимир Трендафилов
34700

Професията професионализъм (Част 2)

„Професионализъм“, да повторя, е култово понятие у нас. Но къде са системите на разсъждение и анализ, в които то се спряга? Можем ли да го разглеждаме на някакъв контрастен фон? Веднага идва на ум гот... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Владимир Трендафилов
27121

Професията професионализъм (Част 1)

В нашата култура професионализмът е своеобразна професия. Има култ към него – нещо повече, имаме тъждество между „култура на професионализма“ и „култ към професионализма“. Той е самоценност, крайна це... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ивайло Дичев
21044

Национализмът на невидимите класификации

Когато се каже национализъм, обикновено човек си представя драматични неща – войни, кланета, саможертви. Тази му версия, възпявана от официозната култура, днес намирисва на нафталин. Автор: Ивайло Ди... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Юрген Нефе
17553

Безтелесната книга

Времената на печатната книга се приближават към края си. „Няма причини за печал“, казва немският журналист Юрген Нефе. Автор: Юрген Нефе   В сянката на глобалната финансова криза на ранния 2... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дубравка Угрешич
15012

Фризьорката с кученцето

Кое точно съставлява родината? Още от детството тя ни се налива в главите като образ и собственост – най-често неразделно свързана с една държава, с която можем да се гордеем. Но дали родината наистин... прочетете повече..

Дискусии - България
Алексей Кальонски
47938

Кампанията по смяна на имената (1970–1974)

В контекста на „единната социалистическа нация“ и инструментализирането на историята за конкретни политически цели фиксацията на властниците върху мюсюлманските имена напомня автосугестия за лекуване ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Владимир Левчев
35378

Корупция и избори

Според „Трансперънси интернешънъл“ българите са убедени, че корупцията в страната е непобедима. България е най-корумпираната страна в Европейския съюз. Няма друга страна, в която доверието към съдебна... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Ели Иванова
24934

Седем начина за празнуване на 24 Май

Вярно е, че на днешно време всички празници много си приличат. Особено когато става дума за обществени празници. Трябва да има събиране на хорско множество на едно място – ок. Трябва да има музика – д... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20