Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2022 12 Avatar 2

 

Не всички са дълбоко влюбени в Пандора, пищната и зелена горска планета, която Джеймс Камерън върна в мултиплексите с дълго отлагания „Аватар: Пътят на водата“. Питър Брадшоу от „Гардиън“ я нарече „мокър, сладникав, струващ милиарди долари скрийнсейвър“. А ако прегледате коментарните секции на повечето материали за филма, става ясно, че мнозина се надяват той да умре по касите на кината, като заедно с него си отидат и плановете на Камерън за още пет филма. В края на краищата се съобщава, че „Пътят на водата“ трябва да спечели 2 млрд. долара само за да покрие разходите си, а канадският режисьор наскоро заяви пред Vanity Fair „Нека си го кажем право, ако „Аватар 2“ и „Аватар 3“ не изкарат достатъчно пари, няма да има „Аватар 4“ и „Аватар 5“.

За съжаление на тези скептици, тази седмица Би Би Си съобщи, че „Пътят на водата“ е надхвърлил 1 млрд. долара приходи само за 14 дни, което е най-бързият филм от 2022 г., преминал тази граница. Такива цифри не се получават без гласност, която вероятно ще направи „Пътят на водата“ да се превърне в един от най-касовите филми от постпандемичната ера.

Реалността е такава, че ако приходите от филма не спаднат рязко през новата година, вероятно всички ще трябва да приемем, че ни чака дълъг път заедно с тази история. И така, как ще изглежда „Аватар 3“, когато се появи по кината през декември 2024 г.?

Кулминацията на „Пътят на водата“ бе смъртта на първородния син на Джейк и Нейтири, Нетиам, след схватка с възкръсналия полковник Майлс Куарич и неговите човешки съюзници. Куарич се измъкна жив, след като беше спасен (някак си) от сина си Спайдър, докато семейство Съли остават при живеещото насред океана племе Меткайина на източния бряг на Пандора. Можем само да предположим, че когато главният ръководител на RDA генерал Франсис Ардмор бъде надлежно информиран, Куарич ще получи много по-големи ресурси, за да търси и унищожи заплахата от Съли веднъж завинаги. И така, как хората от народа на’ви ще отвърнат на удара в третата част?

Тук „Пътят на водата“ подава няколко улики. Знаем, че Кири (Сигорни Уийвър) току-що е започнала да използва свръхспособностите си, получени от Ейва, за да контролира флората и фауната на Пандора. Знаем също, че на горската планета има разумни същества, различни от На’ви, които тепърва започват да осъзнават собствената си роля в защита на земята си.


Small Ad GF 1

Възможно ли е в заглавието на следващия филм да има още подсказвания? През 2019 г. Камерън потвърди, че (на този етап) той се нарича „Аватар: Носителят на семената“. От продуцента Джон Ландау знаем, че бъдещите епизоди вероятно ще представят нови кланове на’ви, макар че споменаването на семена може да не се отнася непременно до ново племе – също толкова лесно може да намеква и за бременност.

Имаше намеци от Ландау, че в бъдещите епизоди ще бъдат включени нови пейзажи на Пандора. „Ще излезем навън и ще видим различни биоми, а това ще постави собствени технологични предизвикателства“, каза той пред Collider. „Как ще ги представим? Точно както водата представи предизвикателства в този филм.“

Вече знаем, че има райони на Пандора, където гравитацията е радикално намалена, така че може би Na’vi биха могли да живеят в небето. Може би те живеят и под земята, макар че е трудно да си представим приключенията на племената, които прокарват тунели, които биха направили толкова зрелищно 3D.

Новите герои, които ще се присъединят, включват още един на’ви, известен като Пейлак, който ще бъде изигран от Дейвид Теулис, както и учената д-р Карина Мог, изиграна от Мишел Йео. Уна Чаплин ще играе героиня на име Варанг, която също звучи като родом от Пандора. Може да си представите, че поне един от тях може да бъде нарочен за новия голям злодей на сагата, въпреки че Камерън потвърди, че Куарич, вероятно в синята си комбинирана форма, ще бъде основният злодей на поредицата в обозримо бъдеще.

Колко време ще е минало между втора и трета част? Вероятно отговорът ще бъде не много, ако вземем предвид, че филмите са заснети един след друг (третият филм вече е в процес на подготовка). Това означава, че може да мине известно време, преди да започнем да виждаме пристигането на колонисти от Земята, въпреки че в „Пътят на водата“ вече научихме, че те са на път.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

От друга страна, пристигането на цивилни хора на Пандора като че ли предлага на третата част най-добрия потенциал за свежи сюжетни промени и морални интриги. Виновни ли са земляните от 22-ри век, че планетата им умира и те се нуждаят от нов дом, при положение че повечето от разрушенията на околната среда вероятно са извършени от техните предшественици? И може ли някои от тези новопристигнали да изберат да застанат на страната на На’ви срещу РДА?

Доколко третата част ще придвижи историята напред след сравнително разчупените събития в „Пътят на водата“? Ландау говори за желанието си да се увери, че всеки филм работи като самостоятелна част, но както са научили последователите на обширната филмова вселена на Марвел, в тези макросаги идва определен момент, в който трябва да сте в крак с времето, за да не прекарате по-голямата част от филма напълно объркани.

Всеки, който не е гледал първия „Аватар“, преди да гледа „Пътят на водата“, сигурно се е чудил какво става, когато Куарич разбира, че е възкръснал под формата на гигантски син космически елф. И като се има предвид, че според слуховете четвъртата част ще бъде озаглавена „Ездачът на Тулкун“, може би някои от нас ще се чешат по главата, ако не са гледали епизода, в който бяха представени разумните китоподобни същества.

Колкото повече продължават да се появяват тези филми, толкова повече онези, които ги харесват, ще трябва да навлязат в тях. По същия начин, за онези, които изобщо не харесват „Аватар“, може би е по-добре просто да се отдръпнат сега, като се има предвид, че всички бъдещи епизоди ще бъдат с продължителност повече от три часа и инвестицията на време и енергия вероятно ще бъде мъчителна.

Останалите няма да могат да се отърват от „Аватар“ през следващото десетилетие. Хората се произнесоха и очевидно смесицата от Танцуващ с вълци и Фернгули: Последната джунгла е точно онова, което са търсели.

 

Източник

 

Бен Чайлд е автор към филмовата рубрика на Guardian и блогър на сайта The Week in Geek


Pin It

Прочетете още...