Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Въздух дишаме, за да го издишаме! Един се опитал да го задържи за себе си, но умрял на третата минута. Оттогава е прието, че ако живееш само за себе си, можеш да умреш на третата минута и че въздухът е не само наш, а и на всички други. Те поемат смес от вече дишан и още недишан, така че девствен въздух няма и нищо непорочно не влиза в дробовете ни.

Поемаме вече замърсеното, после го издишваме с добавено лично замърсяване оттам – мръсотията е обща и всички участваме в нея, за да измъчим хлорофила. Той чисти ли, чисти, фотосинтезира и отделя кислород…

Каквото и да правиш, ти си „преносител на замърсяване“! Говорейки и за красивото, ти го „издишваш“. Описваш прекрасното, смесвайки го с личния си дъх. Всяка песен, стих, молитва е дъх от корема ти. Носи аромата на убити, глътнати и храносмлени животни. И да вдишаш невинност, издишваш вина. Обща вина за общия ни живот. Не случайно ни наричат общество. Общи са нещата около нас – звездите, студът, жегата, дъждът, сушата… Общи са и нещата вътре в нас – кръвта, бъбреците, сърцата. Вече присаждат и сърца. Не е направен опит да ги разменят – да сменят душата с друга. Промяна няма да се забележи – духът ни е общ, сълзата, усмивката. Така е и със съня, страстта, мисълта. Общи (взаимно заменими) са идеите, стремежите, така че…

Внезапен налудничав извод: Ние всички сме един човек!

Всички около теб са ти! Можеш да обичаш, мразиш, мамиш, презираш, помагаш на, тичаш след, бягаш от… Себе си! Всеки от нас е виновен за всички човешки безчинства… Правим деца, за да вдишат от вината ни и да я издишат, като невинност. Да вдишат потта на съвкуплението, с което са създадени, и да издишат щъркелите, които са ги донесли.

В училище децата почват да изучават нашата вина. Тези, които по-дълго остават невинни, наричаме лоши ученици…


Small Ad GF 1

Обмисляйки това, се разхождам между дървета. Зеленината ме приема сред клоните си. Чувствам се не само част от всички вини и хора, но и от всяко листо и буболечка, от Космоса и се почесвам, и… Осъзнавам, че дори за това просто почесване милиони години са подреждали събития в причинно-следствената връзка. Милиарди звезди и планети са кръжали в сложна зависимост от орбити, гравитационно привличане и отблъскване. Зад едно почесване стоят светлинни години, титанични сили, грандиозни взаимоотношения между небесни тела. Значи? Значи нямам право на прости движения и незначителни постъпки – обиждам Вселената!

Ще огранича почесванията и…

„Day after day alone on a hill,
the man with the foolish grin
is keeping perfectly still“.

Това е от „Бийтълс“. Към него има и мелодия. Това са й нотите: Ми, ми, ми, ми! Ми, ми, фа, сол, ла…

Това пък е мой буквален и непрофесионолен превод на думичките под нотите:

„Ден след ден сам на хълма, човек с глупава физиономия стои неподвижен…“

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Стефан (Теди) Москов е български театрален, телевизионен и кинорежисьор, роден през 1960 г. в София.

Pin It

Прочетете още...