От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2024 01 Fascisation

 

Онзи ден някой е залепил снимка на Хитлер на портата на синагогата в София. От организацията на евреите в България „Шалом“ са се възмутили и са прави, това е скандално.

 

2024 01 Shalom

 

Фашизацията отдавна е в ход из Европа, видя се и в Рим преди няколко дни

 

2024 01 Fascisation 2

 

Но ми направи впечатление коментарът под поста на „Шалом“ на една жена, явно от еврейски произход. Тя е написала, че когато неграмотните стават много това води до увеличаване на антисемитизма. Палестинците в България вече станали твърде много и били същите като неграмотните роми, бре! И този коментар са го харесали 4 души, никой не е възразил. Той си стои там вече втори ден. Тоест не са виновни нацистите в София, а неграмотните палестинци, които идват в София!?! Виновникът е ясен, добре. Но нима банкерите и индустриалците, които са осигурили успеха на Хитлер в Германия са били неграмотни палестинци?

 

2024 01 Benrei

 

Чудно ми стана как един акт на антисемитизъм може да породи у един човек от етническо малцинство такива чувства към друго малцинство? При условие, че и ромите и евреите заедно са били избивани от Хитлер в концлагерите. Изглежда интеграцията не прощава на никого, а тези, дето по-добре са се интегрирали, бързо прихващат стереотипите на съответното мнозинство.

Затова ромите трябва да внимават, вървейки по този път на интеграцията, да не прихванат нещо заразно. Няма ваксина срещу това. Тръгва се от Хитлер, минава се през антисемитизма, после през палестинците, но накрая задължително всичко приключва с ромите. Просто е неизбежно. Ромите са проблемът през 21 век. И това е траекторията, по която тече мисълта на много хора, вижда се във Фейсбук, а Фейсбук не лъже. Трябва да се реагира на това и доколкото мога винаги го правя, за да покажа, че нас ни има, преди да ни отпишат съвсем от живите (Костадинов вече ни вижда като приказни герои).


Small Ad GF 1

Ами ако Хитлер се събуди и реши този път да избива само Циганите? То ще е празник, нали? Ще имаме ли съюзници или – сами срещу всички?

 

 
Орхан Тахир е български юрист, експерт, активист за човешки права и член на дружеството „Гражданско общество в действие“.

Pin It

Прочетете още...