От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Ако приемем, че отношението към малцинствата е лакмус за демократичността на едно общество, редно е да се запитаме какво е отношението към най-голямото етническо малцинство днес в Европейския съюз. Какво се случва с ромите в сърцето на Европа, в родината на Лист и Барток, там където само преди месец, група дисиденти от времето на комунизма, изпратиха до премиера Орбан писмо, озаглавено „Упадък на демокрацията – възход на диктатурата“.

Когато през 2008 г. унгарски нео-нацисти извършиха серия от въоръжени нападения срещу роми в Унгария, никой не искаше да види заплахата надвиснала над унгарската демокрация. Расистките нападения продължиха и през 2009 г., а сред невинните жертви на терора попаднаха и деца. Петгодишният Роберт (Робика) Чорба и баща му бяха застреляни на 23 февруари, при опит да се спасят от горящата им къща в с. Татарсентгьорг, която преди това е подпалена с коктейли „Молотов“. По данни на базираната в Будапеща организация „Европейски център по правата на ромите“, в периода 2008 – 2010 г., в Унгария са извършени 48 расистки нападения срещу роми, в резултат на които са загинали 9 души, а ранените са повече от 11. Според редица анализатори за извършители на убийствата са подозирани лица, свързани с „Унгарска гвардия“, паравоенно крило на крайно дясната партия „Йобик“ („По-добрите“).

През 2010 г. именно анти-ромските и анти-семитските послания помогнаха на „Йобик“ да се превърне във втора парламентарна сила с 47 представители в унгарския парламент от общо 386 депутати. Управляващата дясно консервативна партия „Фидес“ призна „Йобик“ за свой коалиционен партньор, с което легитимира крайната десница. Изборната победа вдъхна увереност на лидера на „Йобик“, Габор Вона и той заяви публично, че ромите са опасност за обществения ред и трябва да бъдат затворени в трудови лагери.

На 22 април 2011 г. Червеният кръст евакуира 277 жени и деца от унгарското село Гьонгьошпата, след като в продължение на почти 2 месеца ромите там бяха тероризирани от близката до „Йобик“полувоенна екстремистка организация „Ведеро“. Официалното обяснение за присъствието на „Ведеро“ в селото бе провеждане на младежки тренировъчен лагер. Лично лидерът на „Йобик“ пристигна в селото, за да подкрепи акцията на „патриотите“, с което даде да се разбере каква е истинската позиция на управляващите. А тя не закъсня. Държавният секретар на унгарското правосъдно министерство Золтан Ковач нарече пред „Би Би Си“ евакуацията на ромите от Гьонгьошпата „чиста политическа провокация“. В синхрон с официалната власт говорителят на унгарския Червен кръст обясни извеждането на хора от селото като предварително планирана великденска екскурзия. „Екскурзиантите“ се завърнаха по родните си домове на 24 април, след като полицията овладя ситуацията. Ръководителите на „Ведеро“ бяха арестувани и впоследствие освободени, тъй като властите не намериха правно основание за задържането им.

Само 3 месеца след априлските събития, партия „Йобик“ успя да спечели кметския пост в Гьонгьошпата, по този начин етническият конфликт се оказа прелюдия към „окупирането“ на властта от крайната десница. Новата власт в селото приложи сегрегация в местното училище, където класовете бяха разделени на унгарски и „цигански“, а безработните роми бяха принудени да полагат обществено полезен труд в своеобразен трудов лагер, напълно в духа на мотото на нацистките концлагери „Arbeit macht frei“ („Трудът освобождава“).


Small Ad GF 1

Днес, Унгария има нова „Орбанова“ конституция, заклеймена като анти-демократична от опозицията в страната и от Европейската комисия. По площадите на Будапеща могат да се видят транспаранти с надпис „Орбанистан“, а държавният дълг, който според премиера е намалял, достигна ненадминати нива от 82.9% от БВП по статистика на Националната банка. Обяснението на ултранационалистите за ситуацията в страната е просто и лесносмилаемо – циганите и евреите са виновни, те унищожават унгарската нация. На фона на спадащото доверие към управляващата партия „Фидес“, нараства подкрепата за коалиционния партньор „Йобик“. Повечето политически наблюдатели подценяват „кафявата опасност“, но същевременно признават засилването на политическото влияние на десните екстремисти. Според агенция „Ройтерс“ броят на унгарските граждани, поискали политическо убежище в Канада през 2011 г. се е увеличил 2 пъти в сравнение с 2010 г. и за никого не е тайна, че голямата част от тези хора са етнически роми. Големият въпрос, който вълнува все повече роми в Централна и Източна Европа е могат ли да разчитат на закрилата на националните си държави или ще трябва да разчитат повече на европейското си гражданство. А дали Европейският съюз е готов да защити най-голямото си малцинство, дали е готов да защити демократичните ценности, на които е основан?

Да почетем жертвите на терора!

В ранното утро на 23.02.2009 г., група нео-нацисти хвърлят коктейл "Молотов" в къщата на младо ромско семейство в унгарското село Татарсентгьорг. Бащата Роберт Чорба грабва в ръце 5-годишния си син Робика и се опитва да го спаси от горящата къща. Бащата и синът са застреляни от упор пред дома им. Само за периода 2008-2009 г. в Унгария са извършени 8 убийства на роми от расисти, а броят на ранените надвишава 11 души.

На 23.02.2012 г. (четвъртък) от 17.00 до 17.30 ч. пред унгарското посолство на ул. "6-ти септември" № 57 в София, ще бъде почетена паметта на ромите – жертви на расистки атаки с едноминутно мълчание и запалване на свещи. Всеки, който се чувства съпричастен е добре дошъл. На същия ден и в същия час събитието ще бъде отбелязано и в много градове по света, сред които:

Брисбейн (Австралия)
Ню Йорк (САЩ)
Канзас Сити (САЩ)
Торонто (Канада)
Лондон (Великобритания)
Дерби (Великобритания)
Стокхолм (Швеция)
Гранада (Испания)
Хага (Холандия)
Берлин (Германия)
Хамбург (Германия)
Мюнхен (Германия)
Нюрнберг (Германия)
Будапеща (Унгария)
Печ (Унгария)
Егер (Унгария)
Мишколц (Унгария)
Оберварт (Австрия)
Прага (Чехия)
Кошице (Словакия)

Инициативен комитет за отбелязване на събитието в София, България:
Ангел Лилков, Васил Чапразов, Димитър Георгиев, Елана Ресник, Емилия Данчева, Орхан Тахир, Румян Русинов, Тано Бечев, Христо Христов.

Нека бъдем солидарни със семействата на убитите и да не позволяваме на расизма да взима невинни жертви!

Орхан Тахир е български юрист, експерт, активист за човешки права и член на дружеството „Гражданско общество в действие“.

Pin It

Прочетете още...