Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Март 2024

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 24 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Политика
Исая Бърлин
786

Две концепции за национализма: интервю с Исая Бърлин

Ако има нещо, в което съм сигурен, след като съм живял толкова дълго, то е, че хората рано или късно започват да се бунтуват срещу унификацията и опитите за глобални решения от всякакъв вид. Автор(и)... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Кейт Суини
506

Обратните страни на положителността

Положителността е процъфтяваща индустрия. Хиляди книги, безброй блогове и новинарски истории, неизброими количества интернет меми и доста легитимни научни изследвания възхваляват щастието и позитивнот... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Петя Кокудева
261

В плен на мечтата, или: може ли страстта да пресрещне целта?

Много ме вълнува темата колко от днешните хора работят дълги години едно и също (поне 10 години) и какъв е процентът вече на хората, които сменят поприща доста различни едно от друго. Автор(и): Петя ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Рубен Андершон
319

„Оръжия за масова миграция“: как държавите се възползват от провала на миграционните политики

Никъде другаде провалът на подхода „война срещу всичко“ не се илюстрира толкова добре, колкото в борбата срещу миграцията. Автор(и): Рубен Андершон и Дейвид Кийн     Ако се вгледате ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Джошуа Лайфър
364

Какво представлява истинският Хамас?

Въпросът за същността на организацията е дали тя е предимно националистическа група с ислямистки характер, която би могла да бъде конструктивен участник в един значим мирен процес, или е по-радикална,... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Маша Гесен
829

Как да запазим надежда в епоха на катастрофи

Психоаналитикът и писател Робърт Джей Лифтън разказва какво е научил за човешката воля за оцеляване през седемдесетте години, в които е изучавал както жертвите, така и извършителите на ужаси. Автор(и... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Андрю Хигинс
339

Пътеката за никъде: Паметник на патронажната политика в Унгария

Министър-председателят Виктор Орбан, който е фар за „анти-пробудените“ [anti-woke] консерватори в чужбина, запазва властта си у дома, като раздава пари, твърдят критиците. Един от примерите за това е ... прочетете повече..

Дискусии - България
Джоузеф Суайър
670

Българската конспирация – част 10

Часът е осем вечерта на 20 август 1930 г. Лейтенант Крум Алексиев, адютант на генерал Жечев, командир на Софийския гарнизон, се намира в канцеларията на генералния щаб. Телефонът звъни. Командиръ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Тони Джуд
374

На ръба на пропастта: Кубинската ракетна криза от 1961 г.

Историята на кубинските ракети започва през април 1962 г., когато съветският лидер Никита Хрушчов решава да увеличи много съществено ограничената военна подкрепа, която СССР оказва дотогава на правите... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Ювал Ноа Харари
785

Има ли изход от израелско-палестинския капан?

Израелско-палестинският конфликт се подхранва от взаимния ужас от разрушението. Всяка страна се страхува, че другата иска да я убие или изгони и да прекрати съществуването ѝ като национален колектив. ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Дуайт Гарнър
724

22 от най-смешните романи, писани след „Параграф 22“

  Когато става дума за художествена литература, хуморът е сериозна работа. Ако трагедията въздейства на емоциите, то остроумието въздейства на ума. „Трябва да знаеш къде е смешното“, казва писат прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
939

Сред взривовете на врява и безумие…

Онзи ден се случиха две събития. На луксозната церемония на Академия Оскар Джонатан Глейзър получи златната статуетка за филма Зона на интерес. Другото събитие е свързано с Българска народна банка. Тя... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Шон О’Хейгън
691

Джонатан Глейзър за Холокост-филма си „Зона на интерес“: „Това не е за миналото, то е за настоящето“

За мен това не е филм за миналото. Той се опитва да бъде за настоящето, за нас и за нашата прилика с извършителите, а не за приликата ни с жертвите. Автор(и): Шон О’Хейгън     Джонат... прочетете повече..

Дискусии - България
Джоузеф Суайър
764

Българската конспирация – част 9

Късно на 14 април депутатът и генерал в оставка Константин Георгиев, председател на софийския клон на правителствената партия, е убит от неизвестни лица. На 16 април роднини, приятели, министри и офиц... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Бернард Авишай
525

Вътрешната война на Израел

„Да, ние сме расисти“, проповядва равин Елиезер Кащиел през 2015 г., оправдавайки окупацията като форма на великодушие. „Народите имат генетични недостатъци и ние сме длъжни да помислим как да им помо... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
559

За езика и преводите му – посредствените, добрите, възвишените

Само преди минути получих едно учтиво изказано критично мнение, което отприщи порой от мисли в главата ми. Да знаете само, че кусурите на машинния превод си личат и не правят добро впечатление, не че... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Дж. М. Кутси
315

Човекът с много качества

Четенето на Човекът без качества винаги ще бъде неудовлетворително преживяване. Но като се има предвид богатството на проектите на Музил, като се има предвид и мащабът на кризата в европейската култур... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Александра Алтер
352

Габриел Гарсия Маркес е искал да унищожи последния си роман. Сега предстои той да бъде публикуван.

Публикуването на [романа] До август добавя изненадващ обрат към наследството му и може да предизвика въпроси за посмъртните издания, които противоречат на указанията на писателя. Автор(и): Александра... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
683

Знаците на времето: Търново през възрожденската епоха

Етимологията на името на града има няколко догадки и предположения. Най-разпространената теория за произход на първоначалното име Търновград е славянската – от старобългарското „тръневъ“, „тръновъ“, в... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Ю Хуа
466

Ю Хуа в търсене на перфектното забавление

Ясно си спомням, че писането на първия ми разказ беше изключително болезнено. Можех да пиша само нощем, а тогава нямаше тоалетни в къщите на хората – трябваше да вървиш пет, шест минути, за да на... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Кенан Малик
824

Цензурата не може да бъде основа на справедливостта

Точно както варварството на атаката на Хамас не оправдава бруталността на израелското нападение срещу Газа, така и безсмислието на части от левицата не дава основание да се прекрати политическото заст... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Панкадж Мишра
5497

Холокостът след Газа

За повечето хора извън Запада, чийто първичен опит с европейската цивилизация е бил да бъдат брутално колонизирани от нейните представители, Холокостът не изглежда като безпрецедентно зверство. Така ч... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
564

„Какво означава днес Априлското въстание ?“ – Интервю на Златко Енев за БНР

Едно интервю, в което става дума най-вече за Априлското въстание, но всъщност за значението, което играе историята в нашата съвременност... Автор(и): Златко Енев     Радио „Бинар“: З... прочетете повече..

Дискусии - България
Джоузеф Суайър
901

Българската конспирация – част 8

Майският манифест от 1924 г. предизвиква целия български блъф – той осъжда присъединителните цели на онези, които така красноречиво са пледирали за македонска автономия! Освен това съюзът на ВМРО с Мо... прочетете повече..

Резултати 1 - 24 от 24