Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2021

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 38 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Свят
Super User
3953

Те отхвърляха ваксината. Сега искат да разберете, че съжаляват за това

На фона на възобновяването на коронавирусните инфекции и смъртните случаи, някои хора, които преди са отхвърлили ваксините или просто са чакали твърде дълго, сега се борят с последствията, често по мъ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Ян Вернер Мюлер
3226

Популизмът и хората

Новите авторитарно-популистки държави не само че не са фашистки в познатия исторически смисъл; в един важен аспект те преобръщат модела на нацисткото управление с главата надолу. Както показва политол... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
4000

Стадният имунитет е невъзможен. Какво да правим тогава?

Пандемията е мащабен експеримент за това колко солидарно може да бъде едно общество. Имаше солидарност с възрастните и болните хора, защото те трябваше да бъдат защитени повече от всички останали. Но ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Super User
3235

Вариантът Delta е симптом на по-голяма заплаха: Отказът от ваксини

Всеки заразен човек, където и да е по света, дава на коронавируса още една възможност да се превърне в нов вариант. Колкото повече са инфекциите в световен мащаб, толкова по-вероятно е да се появят но... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Гартън Аш
3855

Време за ново освобождение?

Грешката на Запада след 1989 г. не беше в това, че празнувахме случилото се в Берлин, Прага, Варшава и Будапеща като триумф на либералните, европейските и западните ценности. То действително беше всич... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Амия Шринивасан
4719

Има ли някой „право“ на секс?

На 23 май 2014 г. Елиът Роджър, 22-годишен младеж, отпаднал от колежа, стана най-известният в света „инцел“ – недоброволен целибат [човек, обрекъл се на безбрачие]. На теория терминът може да се прила... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Тимоти Ву
3350

Могат ли технологиите да ни помогнат да запазим съзнанието си завинаги?

Могат ли технологиите да ни помогнат да направим съзнанието си вечно? Нека разгледаме следната притча за един много богат човек, когото ще нарека Никола Фламел. С напредването на възрастта си Фламел ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
3659

Пътешествие из размирната бивша Югославия: „Те никога няма да престанат да ни мразят“

Погледната отгоре, Сърбия е рай. Столицата Белград е идилично разположена на мястото, където се сливат реките Дунав и Сава. Шумадия, историческото сърце на страната, е тучно зелена и хълмиста. Но таз... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Анастасия Пашова
3715

„Битки в миналото“ или „Битки за миналото“: Българските национални модели на памет и политика на паметта

Статията проследява развитието на културата на паметта в България от Руско-османската война от 1877-1878 г. до наши дни по отношение на историографията, местата за спомен, празниците, учебниците за уч... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
2959

Виктор Орбан е обвинен, че е използвал софтуерната програма „Пегас“ за шпиониране на журналисти и критици

Според съдебномедицински анализ на няколко мобилни устройства, правителството на Виктор Орбан е използвало ново оръжие във войната си срещу медиите в Унгария. Някои от най-инвазивните шпионски програм... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Super User
3046

Изтичане на информация разкрива глобална злоупотреба с оръжие за кибернаблюдение

Според разследване на мащабно изтичане на данни, активисти за човешки права, журналисти и адвокати по целия свят са били обект на посегателства от страна на авторитарни правителства, използващи хакерс... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Михал Билевич
3210

Антисемитизмът в Полша: Икономически, религиозни и исторически аспекти

Статията разглежда феномена на антисемитските предразсъдъци в Полша след 1989 г. Сравнителните данни в международен план показват, че предразсъдъците срещу евреите остават видими в Полша независимо от... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Натали де Соуза
3446

Редактирайки бъдещето на човечеството

Редактирането на генома почти гарантирано ще увеличи социалното неравенство. Подобно на повечето модерни медицински процедури, включително IVF-PGT, то ще бъде скъпо. Първата (не-CRISPR) генна терапия,... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Франсис Фукуяма
5731

Срещу политиката на идентичността – част 2

Хората никога няма да престанат да мислят за себе си и за своите общества от гледна точка на идентичността. Но идентичностите на хората не са нито фиксирани, нито непременно дадени по рождение. Иденти... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Administrator
2950

Франчайзът Scream

Франчайзът Scream Между 1893 и 1910 г. норвежкият художник Едвард Мунк създава четири версии на произведението, наречено Schrei der Natur („Крясъкът на природата“), което оттогава се е превърнало в е... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Едгар Волфрум
2554

Началото на Федералната република, преработването на нацисткото минало и последиците от него за днешния ден

Не само на национално ниво се правят все повече опити за налагане на насоки за справяне с диктаторското минало; на европейско ниво също могат да се забележат усилия за по-голяма хармонизация и установ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Гартън Аш
2825

Сравнителни ужаси

Като цяло, поради богатството и достъпността на документацията, както и поради факта, че двете системи са се наложили в една и съща държава, Германия предлага най-добрата възможна основа за сравнение ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Чарлз К. Ман
3091

Как картофите са променили света

Картофите, които хората от Андите са пекли преди контакта си с европейците, не са били съвременните картофи; те са отглеждали различни сортове на различна надморска височина. Повечето хора в едно село... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Super User
2948

Името на този молец е обида. Учените вече няма да го използват

Американското ентомологично дружество вече няма да нарича често срещани видове насекоми „цигански молци“ и „цигански мравки“, тъй като имената им са обидни за ромския народ. В сряда Ентомологичното д... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Кенан Малик
2587

Живот в многообразие

Концепцията за хомогенна Европа, която е станала разнообразна благодарение на съвременната имиграция, се разпада, когато се отърсим от историческата си амнезия. Представяме си нашите общества като осо... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Сюзън Зонтаг
3995

Умът като страст

Протестът на Канети срещу историческото разглеждане на нещата е насочен не само срещу този най-вероятен редукционизъм. Той е и протест срещу смъртта. Да мислиш за историята означава да мислиш за мъртв... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Уолтър Айзъксън
4284

Кой в края на краищата е изобретил компютъра?

ENIAC, завършен от Преспър Екърт и Джон Маучли през ноември 1945 г., е първата машина, която включва пълния набор от характеристики на съвременния компютър. Тя е изцяло електронна, свръхбърза и може д... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Иванов
5975

Асимилационната политика на комунистическия режим в България срещу мюсюлманите и тяхната съпротива и борба за човешки права

В края на 60-те година мултикултурните „експерименти“ на режима приключват и се разработва политика на пълна асимилация на мюсюлманите в България. Старт за това дава Тодор Живков на заседание на Полит... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Гари Таубс
2865

Дали захарта не е най-популярният наркотик?

Представете си наркотик, който може да ни опиянява, да ни зарежда с енергия и може да се приема през устата. Не е необходимо да се инжектира, пуши или смърка, за да изпитаме възвишеното му и успокоява... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Джон Ъпдайк
4923

Могат ли гениталиите да бъдат красиви?

Ако лакмусът на порнографията е тя да възбужда (обикновено мъжкия) зрител, то Шиле не е порнограф. Неговите голи тела, измършавели и луничави, ни карат да се чувстваме напрегнати и тъжни, въпреки че м... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джъстин Х. Васало
2758

Светът, създаден от Хенри Форд

Ключовата роля на Форд в разпространението на технологиите се дължи на неговото отличие в американската индустрия. Форд с право е смятан за пионер на масовото производство, което е създало безпрецеден... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Линкълн Мишел
3941

Романи, новели и сборници, о, Боже!

Обичаме да се преструваме, че изкуството си е изкуство. Че авторът пише това, което е вдъхновен да напише, без да се интересува от нищо друго освен от гласа на музата. Това е полезна измислица. Добре ... прочетете повече..

Дискусии - България
Мила Маева
4859

Заселването на българските турци в Турция – 1989 г.

Прави впечатление, че за разлика от другите мигранти, които използват Турция като транзитна зона към страните от Западна Европа и САЩ, за преселниците от България тя е място за постоянно заселване. По... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тимоти Ву
2714

Ще се влоши ли обществото с усъвършенстването на технологиите?

Проблемът с технологичната еволюция е, че тя е под наш контрол и, за съжаление, не винаги вземаме най-добрите решения. Това е и основната разлика между технологичната и биологичната еволюция. Биологи... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Ферис Джабр
2759

Колко дълго можем да живеем?

През 1990 г., малко след като Жан-Мари Робин и Мишел Алар започват да провеждат национално проучване на френските столетници, една от техните софтуерни програми изписва съобщение за грешка. Едно от из... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 38