Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 28 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Есеистика
Сюзън Зонтаг
9687

Симон Вайл

Има определени епохи, които са прекалено сложни, прекалено оглушени от противоречиви исторически и лични преживявания, за да са в състояние да доловят гласа на разума. Разумността се превръща в компро... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Везенков
27525

За ненормализирането на комунизма

Докато носталгията по времето на социализма в собствения смисъл на думата ще изчезне с нашето собствено поколение, без дори да се полагат специални усилия, пред нас отсега стоят въпросите за тенденцио... прочетете повече..

Дискусии - България
Борислав Дичев
14254

Антиеврейското законодателство в България по време на Втората световна война

Антисемитската политика на българската законодателна и изпълнителна власт, независимо от причините, които са я наложили и степента, в която тя е прилагана, представлява мрачен период в живота на бълга... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Атанас Стойчев
6348

Зелена любов

Любов… Няма такива работи. Макар че, погледнат ли те така, направо се разтапяш. И там ти е грешката. Затова никакво лигавене. Особено с момичета, които не знаят какво искат. Момичета, които дълго разг... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дейвид Улф
11173

Световни мислители, 2013

След повече от 10,000 гласа от над 100 страни, резултатите от допитването на английското списание „Проспект“ са налице. Онлайн-допитванията често дават странни резултати, но представяните тук топ 10 с... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Томас Бернхард
6862

Сеч

Докато всички чакаха актьора, който им беше обещал да дойде на вечеря на Генцгасе някъде около единайсет и по­ловина, след представлението на Дивата патица, аз на­блюдавах съпрузите Ауерсбергер точно ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Николай Тома
7720

Поглед отвън

В книгата са събрани интервюта, ре­портажи и откъси от сценарии за документални филми, правени от съставителя с българи, установили се трайно в чужбина, и французи, съдействали за приемането на страна... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Улрих Бек
10158

Рисковото общество

Прави впечатление, че за разлика от съвременните заплахи, някогашните са се набивали в носа и в очите, т.е. били са достъпни за сетивата, докато днес рисковете на цивилизацията не се поддават на възпр... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цветозар Цаков
6811

Разказ за Доброто

Съжалявам, че трябва да Ви споделя това, но няма да мога да напиша разказа за Доброто, за който ме помолихте. Установих, че то – Доброто – просто не може да диша нашия въздух. За него не трябва да се ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Петър Мутафчиев
13201

Изток и Запад в европейското Средновековие – Част 2

Азиатският Изток прочее бе дал на Византия средствата на материалното ѝ могъщество, а предимно в същия Изток тя черпеше и духовни сили. И с това се обяснява голямият примес от азиатски елементи в нейн... прочетете повече..

Дискусии - България
Мария Тодорова
41434

Създаването на един национален герой – Васил Левски в българската обществена памет

Този материал е малка част от настоящия ми проект за посмъртната съдба на Васил Левски, основният национален герой на България. В него се вглеждам по-отблизо в периода между 1878 г. и 20-те години на ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стоян Гяуров
7801

Раждането на религията от духа на атеизма

Когато влизат в джамията, мюсюлманите се събуват. За същото настоява и Клара Цеткин: когато през 1920 влакът, с който пътувала, спрял на съветската граница, старата германска комунистка подканила сп прочетете повече..

Дискусии - България
Мемориален музей на САЩ за Холокоста
9853

Писмо от мемориалния музей на САЩ за Холокоста

Госпожо Председател: Пишем ви, за да изразим сериозната си загриженост по повод някои последни развития, които показват, че българското правителство и българския парламент се опитаха наскоро да изкри... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Жорж Превелакис
8752

Гърция – историята зад колапса

Гърция има централна позиция в европейското въображение. Щом само модерността е установила легитимността си на основата на античността, а страна като Германия е конструирала себе си около идеята за ми... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Йосиф Бродски
10144

Надежда Манделщам (1899–1980)

Има нещо в съзнанието на литераторите, което не може да понася представата за нечий морален авторитет. Те са склонни да се преклонят пред съществуването на някакъв Първи партиен секретар или Фюрер, ка... прочетете повече..

Изгледи - България
Албена Хранова
7052

Преброяване на българските възраждания

Академичното „дясно“ след 1878 г. (и особено в междувоенния период) развива поне две версии за края на Възраж­дането. Първата от тях е свързана преди всичко с автори­тета на Иван Шишманов, който твърд... прочетете повече..

Дискусии - България
Стилиян Йотов
20903

70 години война на интерпретациите

На 10 март тази година в София бе поставена и тържествено открита паметна плоча във връзка със 70-годишнината от „спасяването на българските евреи“, но и в „памет на жертвите на Холокоста“, доколкото ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Андреас Ернст
7313

Оптимистичната нация

Те потеглят от южносръбската провинция Прешево: Дилавер Мислиу, Гани Шакири и Назим Айдини. В раницата – голямо албанско знаме, което ще носят в продължение на четиринадесет дни, през планините чак до... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Мила Минева
7459

Кривите огледала на националното

Нека започнем с припомнянето на тезата на Бенедикт Андерсън, според когото наци­онализмът е ефект на срещата между печатарската преса, капиталистическите форми на производство и естественото многообра... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Атила Пок
13875

Политическите употреби на исторически митове и фабрикуването на омраза

Историческите митове представляват своеобразен мост между миналото и настоящето, те са много повече въплътени в настоящето, отколкото в миналото и са преди всичко документ на времето и мястото, където... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Тодор П. Тодоров
7104

Политическата хипноза като спорт

Иска ми се да представя в този текст няколко медийни казуса така, както се случиха за мен. Непосредственото случване тук е особено важно, тъй като посочва реални, „голи“ механизми и мотивите на тяхнат... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Петър Мутафчиев
27678

Изток и Запад в европейското Средновековие – Част 1

Под понятието Европа в обикновения език у нас се разбират не всички земи, които в географско отношение образуват европейския материк, а предимно тия от тях, в които живеят тъй наречените романо-герман... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Сали Макгрейн
8811

Дневник на измамата с дневниците на Хитлер

На 25 април 1983 списание Stern – немският вариант на Life – дава пресконференция със сензационно заявление: техният стар-репортер е открил сандъче с личните дневници на Хитлер, изгубени по време... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
6605

Ботушите

Дупката беше продълговата, на дълбочина – трийсет-четирийсет сантиметра. Трудно можеше човек да си представи как камионът се е измъкнал оттам, след като бе пропаднал сред подмитите от подпочвенит... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Имре Кертес
8227

Имре Кертес разговаря със себе си

Може би есетата на Жан Амери успяват да кажат най-много, дори и сред онези изключителни автори. Той има една великолепна дума: Weltvertrauen, което бих превел като „доверие в света“. Е, той пише колко... прочетете повече..

Изгледи - България
Александър Везенков
25702

Османизмът като политика на идентичността през епохата на Танзимата

Според едно почти общоприето схващане, „османизмът“ или идеята, че всички поданици на султана трябва да бъдат свързани в „братски“ съюз се превръща в държавна политика за Османската държава в епохата ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Лила Азам Зангане
6863

Да четеш Набоков на Набоков

Лила Азам Зангане – широко известна на Запад интелектуалка и писателка от ирански произход – си припомня вечерите, които е прекарала в Палм Бийч в компанията на Дмитрий Набоков – сина на писателя, кой... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Миша Глени
18596

Реалният Берлински конгрес

Споразумението от Берлин създава объркване и възмущение сред големи части от Балканите. Това е и голямото бедствие от 1878. Новите елити по балканската периферия научават добре урока, който им е набит... прочетете повече..

Резултати 1 - 28 от 28