Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2010

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 30 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Майкъл Полан
21124

Политиката на храната

Кажете ми, къде изобщо започва политиката, ако не в онзи съдбовен момент, в който мама или татко протягат лъжичка с храна до устата на бебето, което упорито стиска устнички и за пръв път в живота си с... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Милена Цветкова
18413

Големият страх от читателите

Водещата причина за провеждане на полицейски акции срещу виртуални читални и библиотеки под натиска на меркантилни източници е прозрачна и отчайваща. А тя е недопустимо за ХХІ век непознаване на про... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
23839

За читанките и техните противници

„Не крадете труда ми, моля!“, пише в днешен текст на един от по-голямотиражните ни вестници известен български писател. Бързам да отбележа, че макар и да се каня в този си текст да защищ прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Клей Шърки
17709

Колапсът на сложните бизнес-модели

Бюрокрациите временно прекратяват действието на Втория закон на термодинамиката. В една бюрокрация е по-лесно да се направи един процес по-сложен, отколкото той да бъде опростен, и е по-лесно да бъде ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Кристин Димитрова
13546

Какво е да си български писател

Наскоро участвах в журито на младежки литературен конкурс. Очаквах да прочета за нещо, което младите автори са видели около себе си в света, впечатленията им от живота до този момент. За своя изненада... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Кертин
9898

В отговор на един въпрос ...

Понеже отговорът на господин Кертин (предвиден като коментар) се е получил малко по-дълъг, отколкото го позволяват коментарните полета тук на сайта – но най-вече защото е също толкова интерес прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
10043

Малекон

Забеляза я и този следобед във фоайето на хотела. Изглежда прекарваше всеки ден известно време – не повече от четвърт час – зад фотьойлите, наредени в полукръг около телевизора. Авт прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
10069

Неистовата напористост на емоцията

„Не знам какво е цивилизация, но ако я видя, мога да я разпозная. Същото се отнася и до българското…“ (Интервю за програма „Хоризонт“ на БНР) Автор: Златко Енев В студиото ...   Няколко и... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Хана Розин
38193

Краят на мъжете

По-рано през тази година, за пръв път в историята на САЩ, жените станаха мнозинство в работната сила. Повечето мениджъри днес са жени. И за всеки двама мъже, които ще получат университетска диплома пр... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Геерт Мак
9257

Бягство в провинциализма

Нашите трудности, както и решенията, са европейски, но нашият демократичен театър все още е национален. Демокрацията все още има за гражданите чисто национални измерения. Тя все още не е намерила път ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
17940

Из „Приказки за злояди деца“ – Част 4

Всеки, който поне веднъж е наготвил нещо и е нахранил ближния си, го обича истински. Автор: Красимир Дамянов 4. ИЗЧЕЗНАЛАТА ТАВА „Приказки за злояди деца“ не са приказки за злояди деца. Те са п... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Владимир Левчев
12009

Светът като нефтено петно

Oт няколко дена непрекъснато чувам по телевизията, че светът бил футбол. И се опитвам да си го представя – света – като футбол…  Автор: Владимир Левчев От няколко дена непрекъснато чувам по т... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Андре Глюксман
12847

Кадифената философска революция

Двадесет години след падането на Берлинската стена, борбата за политическа свобода продължава. Автор: Андре Глюксман Вечерта на 9 ноември 1989 стената на срама беше пробита. На следващата сутрин а... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мария Станкова
17353

Опрощението

Една от любимите ми теми. Кому е по-нужно опрощението? На този, който прощава или на онзи, комуто прощават? Щом един въпрос дава възможност за избор между два отговора, значи нещо не е наред. Автор: ... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Кертин
17618

Каруцата – след коня

Не училището е проблем на българското общество. Обратно, обществото е основният проблем на училището… Автор: Александър Кертин За реформата на образованието в България говорят главно тези, които и... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Светлана Дичева
17494

Заекът на Гала – Част 3

Борислав бе избрал неподходящо време да умре, можеше да се каже, че се беше превърнал в неизвестно в тяхното любовно уравнение и то в момент, когато крайният резултат се очертаваше като най-банален хе... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Павел Лешкович
15313

Може и да стане опасно

Кураторът на изложбата Ars Homo Erotica, която се провежда от 11 юни до 5 септември 2010 в Националния музей във Варшава, говори за липсата на срам в античността, за срама на католическа Полша в наши ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Паул Шефер
13124

Холандия и драмата на мултикултурализма

Преди десет години холандският социолог Паул Шефер предупреди страната си за опасността от „мултикултурна драма“. А днес? Един разговор за интеграцията в наши дни. Автор: Паул Шефер Ди Велт: Преди... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Любен Дилов – син
24964

Любен Дилов – афоризми – Част 2

Разпали се дискусия, а това със сигурност означава, че нещата си заслужават да бъдат продължени ... Автор: Любен Дилов Л. Дилов – афоризми – Част 1 Л. Дилов – афоризми – Част 2 21.  &n... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
17404

Из „Приказки за злояди деца“ – Част 3

Кога се е появило сиренето, с точност не знам, а и едва ли е толкова важно; някои учени предполагат в Египет, други – още по-отдавна, в Месопотамия, а трети са склонни да отнасят появата му едва ли не... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Светлана Дичева
19072

Заекът на Гала – Част 2

Този човек ме изнервя с присъствието си. Трудно ми е да кажа защо. Всеки път пред него се заключвам, натъпквам емоциите си някъде в черния дроб или дванадесетопръстника и му предоставям за комуникация... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мария Станкова
20961

Иаков и битката му с Бога – как да победим егото

Появата на Яков в Стария завет съвсем не е случайна. Това, че е брат-близнак, също е много знаково. Всъщност Яков е олицетворение на човешкото его. Автор: Мария Станкова Старият завет е книга,... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Цвета Стоева
21011

Истинският

Истинският мъж е като любимата ти блуза в разхвърлян гардероб. Знаеш, че е някъде там, но никога не можеш да я откриеш, когато ти трябва. Автор: Цвета Стоева Истинският мъж е като любимата ти блу... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Амос Оз
24607

Израелската сила, носеща се по водите

Дори и ако Израел прихване още сто кораба по пътя към Газа, дори ако той изпрати войски, които да окупират ивицата още сто пъти,  силата не може да реши проблема, който се състои в това, че ние н... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Любен Дилов – син
56335

Любен Дилов – афоризми – Част 1

Публикувам тук някои от афоризмите на господин Дилов с искрената надежда, че той няма да се почувства ограбен по никакъв начин, а напротив – ще види в това онзи акт на възхищение пред неповторим... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Леонидов
20014

Днес Ботев щеше да е безработен

Ако масата не изпитва глад към свободното изразяване, към умното, аргументирано, критичното мнение, ако публиката е трето качество, ще чете и гледа само продукция от трето качество. Автор: Румен Леон... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
21404

Из „Приказки за злояди деца“ – Част 2

След обяд, когато измиели кухненските съдове и ги оставели да се оцеждат на сушилката, те повеждали разговор. Това били най-приятните часове в къщата, особено в събота следобед... Автор: Красимир Дам... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
10372

Хлябът на обед

Щастието е просто нещо, казваше ми ти. Щастие е да намерим сянка наблизо и ти да ме гледаш. Но в Манд няма сенки. Автор: Здравка Евтимова     Не биваше да го правиш, Джана. Щастиет... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мария Станкова
25770

Жертвоприношението на Исаак или защо съществуват неудачниците

Много известна история. Бог иска от Авраам да принесе в жертва първородния си син. Не става въпрос за сина му от Агар, а за детето от Сарра – Исаак, който се ражда по чудо. Автор: Мария Станк... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Мартин Шимечка
16297

Дилема ’89: Баща ми беше комунист

Словашкият автор и журналист Мартин Шимечка и унгарският архитект и бивш самиздат автор Ласло Райк разговарят тук за ролята на бащите си в следвоенния комунизъм и за недостатъците на дебатите, засягащ... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 30