От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Скъпи сънародници,

Обръщам се към вас, защото разбрах, че ще взимате властта. Дълго се опитвах да разбера кой протестира, срещу какво протестира и какво иска, за да намеря своето място сред народа. Затрудних се, честно казано. Чух една жена да обяснява, че е джи пи и протестира, че няма направления. Един човек пък беше излязъл да каже, че не само тока е проблем, а и парното. Най ми хареса едно момче, което никой не го пита какъв е и за какво протестира, но то си каза, че е за мирен протест, щото „на мачовете винаги може да се биеме, тука протестираме мирно“. Тези искания, макар да не ги съпреживявам лично, ги разбирам. Обаче все още се затруднявам с това за „промяна на политическата система“. Много сложно ми се струва. Да се свика Велико народно събрание. Да се пише нова конституция, ама не просто от великите народни представители, а от самия народ- на улицата, в кръчмата и най-вече във Фейсбук. Народът да поеме властта, ама не чрез депутатите, а директно (все още не съм си изяснила как именно, но това си е мой проблем, ще се постарая повече). Синдикатите, гражданските движения и обикновените, но будни и активни граждани да получат квота в парламента. Изобщо, всички викат, че властта трябвало да се поеме от „народа“, щото бил „суверен“. А както казах, коя съм аз да споря с телевизора?! Само слушам. При това с чувство за вина, щото обикновено чета, но тези дни много слушам.

Партийни мушмороци от всякакъв калибър и цвят се репчат по телевизора, а за капак медиите изровиха и разни политически фосили от близкото и не толкова близкото минало. А насреща им едни хора (не от неуважение, ама не им запомних имената) викат, вие не сте „народа“, ние сме. Малко неловко ми стана, щото нито едните ги припознавам, нито другите. Обаче викам си, щом първите са ни управлявали досега, защо вторите да не ни отпочнат сега? Агитките все едно не могат да ритат по-добре от Бойко Борисов? И всяка баба може да каже „тенк ю“, да не говорим за конграчулейшън. Да не говорим колко хора владеят българския като втори език по-добре от Цветан Цветанов. А колко пък могат да пият повече и да псуват по-цветисто от Вежди Рашидов! Да не споменавам пикаенето във фонтани и други прояви на насъщни човешки нужди, които не са (и не бива да бъдат!) привилегия на политиците. И целият този потенциал е напълно блокиран от политическата класа, която се е издигнала до върха на собствената си некомпетентност и е време да падне оттам, с як народен шут, вика телевизорът. И го подкрепям, да не си помислите нещо! 

Обаче, скъпи сънародници, съзирам някои чисто организационни проблеми, заради което почувствах нужда да ви пиша. Щото без организация е възможно да се получат някои несправедливости в крайна сметка, а нали за това е всичко, за справедливостта и световния мир! (или това беше от друг конкурс?)  На първо място, трябва да се опишат надлежно вакантните постове във властта, за да не стане объркване: правителство, конституционен съд, председател на ДКЕВР, патриарх, папа (щото не виждам причина да се ограничаваме тясно национално, глобализация е!). Сигурно има и други, допълнете, аз само ви подсещам.  

После, трябва да се гарантира ред някакъв, най-добре роднина, милиционер и пак така, щото сме си свикнали. Трябва и да е ясно как ще се провежда кастингът и да се избере жури. За председател на журито мисля Андрей Слабаков е най-подходящ, няма две мнения. Професионален протестиращ, режисьор, телевизионна звезда (щото за политиката режисурата и присъствието пред камера са решаващи фактори, знаете). Членовете на журито обаче са проблем, тъй като е важно да са независими, а пък известно е, че всички сме братовчеди. Предвид състава на протестиращите също е важно да се държи сметка за футболните пристрастия, за да няма дискриминационно третиране (и нулева толерантност към чуждопоклоннически пристрастия към извънбългарски клубове!). Т.е. Христо Стоичков отпада, макар да смятам, че е човек широко скроен и непринуден. С това ми се изчерпват идеите, но мисля, че стана ясно къде са препъни-камъните, та оставям на суверена да реши. Щото не е редно така, поотделно всеки да си решава.

Но въпросът не е само да се вземе властта, въпросът е какво да се прави после. Тука мисля, че народът е по-наясно: да се национализират ...(по списък), да се изгонят чуждите инвеститори и да се заменят с наш си, патриотичен български капитал (който не е на народа, ама се управлява от народа, да не стане объркване), да се намалят цените и да се увеличат заплатите и пенсиите. Не съм чула искане да се премахнат данъците, но съм сигурна, че не може никой да не се е сетил, явно просто съм пропуснала, така че го добавям и това в програмата на народната власт.


Small Ad GF 1

Обаче има един проблем, за който суверенът още не се е сетил и държа да го поставя овреме – изборите. Щото, нали, народът като вземе властта, тогава за какво са изборите? То и сега никой не ходи да гласува, тъй че народът очевидно си е решил въпроса. Така че, като пишем нова конституция, да не забравим да ги махнем. За парламента викате, народът да влезе в парламента, ама ако цялата власт е на народа, какво има да ги делим институциите и властите? За партиите е ясно вече, те така или иначе скоро ще изчезнат от само себе си, щото съставът им ще излезе в пенсия.

А, като казах пенсия, много е важно да се предвиди отсега какво става, когато след 50 години всички сме пенсионери. Щото не е редно суверенът да управлява, докато е в пенсия, всеки му се полага заслужен отдих. Ама сега да не си помислите, че като казах пенсиониране, това означава да се работи?! Опазил ме господ! Няма такова нещо! Сега, ако некой много държи, нека си работи, стига да не мъти водата на неработещите. Но да е задължително – в никакъв случай! Суверенът вика, сега като работиме, да не сме прокопсали. Ми така си е, за тия заплати кой е луд да работи. Възстановяването на социалната справедливост изисква не просто да се увеличат заплатите, а да се премахне трудът, като компенсация за експлоатацията досега. Няма да повдигам въпроса откъде ще дойдат парите за заплатите (и пенсиите) ако никой не работи, защото знам, че суверенът е чувствителен на тая тема. Вика, че било капиталистическа пропаганда да се твърди, че за да получаваш доходи, трябва да работиш. А коя съм аз, че да споря със суверена?!

Естествено, от Европейския съюз излизаме. Няма смисъл да седим там, ако не можем да ги обърнем в правилната посока, само да ни дърпат назад. В крайна сметка, какво толкова с тая Европа- глобализация е! Какво й е на Беларус като не е в Европейския съюз?

И накрая, малко ми е неудобно да ви занимавам с лични въпроси, но при така създалата се ситуация ми се струва наложително. Да ви питам, къде мога да се запиша в народа? Аз се записах във Фейсбук, обаче не знам дали е достатъчно. Та ако може да ми каже суверенът къде да подам молба за членство, както и има ли някакви по-особени изисквания. Произходът ми е надежден – родена съм в град (ама от селски тип), а всичките ми баби и дядовци са от село. Дипломата ми не е фалшива, но винаги мога да си изкарам друга. Нездравият ми интерес към четенето е преодолим, къпането по-често от веднъж седмично- също. Шампионска лига вече не гледам, в процес на избор на любим български клуб съм. Децата ми обичат луканка и лютеница. Мъжът ми пие само родно пиво и гледа „Под прикритие“. Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена, та един път и аз да съм на власт.

С уважение,

Една българка

P.S. Моля, ако има и други молби (а съм сигурна, че ще има), да третирате моята с предимство. Причините прилагам в плик.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Източник

Ралица Ковачева е българска авторка, телевизионна водеща и журналистка.

Pin It

Прочетете още...