Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2023

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 17 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Кино и фотография
Мария Стрешински
1075

Как Кристофър Нолан се е научил да престане да се страхува и да заобича изкуствения интелект

Режисьорът на „Опенхаймер“ казва, че Изкуственият интелект не е бомбата. Новият му филм все пак може да ви изплаши до смърт. Автор(и): Мария Стрешински     Когато в списание WIRED чу... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Лорън Колинс
1247

Сложният живот на таблетката за прекъсване на бременността

Таблетката за прекъсване на бременността е създадена през осемдесетте години на миналия век; мифепристонът е 38 486-ата молекула, разработена от френската фармацевтична компания Roussel-Uclaf, откъдет... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Мерве Емре
1047

Когато ваш редактор е Елена Феранте

Човек бива дърпан, понякога влачен, от прозата на Феранте с интензивност, която изглежда едновременно напълно концентрирана и успокояващо разпръсната. Четенето на романите ѝ означава да усещаш, че чер... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Дарон Аджемоглу
1293

Краят на демократичния капитализъм

Краят на демократичния капитализъм Общественото доверие в справедливостта и способностите на демократичните правителства е спаднало в целия индустриализиран свят, особено в Съединените щати, въпреки ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
А. О. Скот
2902

Всички обичаме да четем. Защо толкова се страхуваме от четенето?

Много от революционните правителства на ХХ век започват с програми за насърчаване на масовата грамотност, а след това, веднага щом те постигат успех, се заемат със забрана на книгите, затваряне на пис... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Стивън Коткин
2061

Бунтът на Пригожин, съдбата на Путин и бъдещето на Русия

Бунтът на Пригожин, съдбата на Путин и бъдещето на Русия Автор(и): Стивън Коткин, екип на сп. „Foreign Affairs“     Разговор със Стивън Коткин Вчера Евгений Пригожин, лидерът на нае... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Шон Уокър
1452

Евгений Пригожин – продавачът на хотдог, който се издигна до върха на военната машина на Путин

Една вечер през март 1980 г., по време на мрачния край на управлението на Леонид Брежнев в Съветския съюз, 18-годишният Пригожин и трима негови приятели излизат от кафене в Санкт Петербург близо до по... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Лорън Колинс
979

Френските родители също не знаят какво правят

Подобно на кексчетата и спортните занимания, войните около родителството вече се водят и във Франция. И вероятно те ще бъдат придружени от идеята, че някой друг, някъде другаде, се справя по-добре. А... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Чарлс Кинг
592

Антилибералната революция

Днес една мобилизирана част от американските интелектуалци, политици и гласоподаватели гледат на себе си като на част от международна коалиция на потърпевшите – хора, чието основно желание е именно „с... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Лукан Уей
870

Не очаквайте скорошен край на диктаторите

Революционните автократи и техните наследници представляват едно от най-мощните предизвикателства пред международния ред днес. Решението на Путин да нахлуе в Украйна въпреки тесните връзки на Русия с ... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1851

Българският синод и идейното наследство на нацизма

Ако се вгледаме във фактите ще видим, че има нула разстояние между Светия Синод и лидерите на Поход на семейството! Иначе казано, между чернокапците, Кристиян Шкварек и Александър Урумов, водещи в кла... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Луи Менанд
963

Произходът на креативността

Клонът на психологията, който в най-голяма степен се занимава с тревогите, свързани с отчуждението и конформизма, е известен като хуманистична психология. За хуманистичните психолози креативността е с... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джанет Малкълм
1212

Психоанализата: Невъзможната професия – част 2

Анализът не казва нищо за това, което човек в крайна сметка върши. Анализът дава на човека възможно най-голяма свобода по отношение на онова, което прави. Имало е много случаи, в които съм си представ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Д. Т. Макс
1622

Еволюцията на Педро Алмодовар

Немалко от известните режисьори се оттеглят в уединението на собствените си прожекционни зали, но Педро Алмодовар все още обича да гледа филми в кината. Той живее недалеч от един от парковете в западн... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Кейд Метц
1403

Как изкуственият интелект може да унищожи човечеството?

Изследователи и индустриални лидери предупреждават, че изкуствените интелекти могат да представляват екзистенциален риск за човечеството. Но те предлагат само малко подробности. Автор(и): Кейд Мец ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Фредерик Крюс
3338

Непознатият Фройд

Фройд е поставил началото на псевдонаука – т.е. номинално научно начинание, което е толкова погрешно в основата си, че не може да си позволи да подложи хипотезите си на безпристрастна партньорска пров... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Майкъл Шулман
912

Как киновселената на Марвел погълна Холивуд

В света на Марвел, където известността надминава авторитета, носителите на „Оскар“ се редят на опашка, за да облекат чорапогащи и пелерини. Автор(и): Майкъл Шулман     В света на Мар... прочетете повече..

Резултати 1 - 17 от 17