Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2020

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 11 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Георги Цанков
3392

Гурбет, копнеж, тъга

Книгата, която с огромно вълнение ви представям днес, има предистория. Затова си позволявам да припомня мой текст, писан преди пет години, когато за първи път срещнах – макар и задочно – една необикно... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Орасио Кирога
2770

Трите целувки

Имало едно време един мъж с такава жажда да обича, че се боял да не умре, без да е обичал достатъчно. Боял се най-вече да не умре, без да е познал онзи любовен рай, в който човек се озовава един-единс... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
4117

Равносметка на една чумава година

Не знам какво самите вие сте научили от пандемията, за мен основната поука беше да не говоря чак толкова много за неща, от които разбирам малко. Първоначалната ми увереност, че за справяне с пандеми прочетете повече..

Дискусии - Култура
Николай Ценков
4288

Само доброто има дълбочина, която може да бъде радикална

Трудно някой може да остане безразличен към конвулсивното време, в което Хана Арент живее и твори. Самата тя изпитва върху себе си превратностите му. Йохана „Хана“ Кон Арент се ражда през 1906 година ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Розалина Темелкова
9117

Две мнения за „Успеха в български вариант“

Розалина Темелкова: Нито филмът, нито изпълнението на Мария ми допаднаха и споделих това съвсем открито, след което станах обект на словесни нападки и някои недотам приятни обвинения, например, че не ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Цанков
3040

Книжни четвъртъци с литературния критик Георги Цанков – част 9

Съвсем не си представях така този книжен четвъртък. Трябваше да бъде цветен, бъбрив, озарен от светлина. Помръкна. Сгърчи се от болка. „Толкова е кратко“. Едва сега разбирам какво е искала да ни каже ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Иван Ланджев
4501

Полетът на Пулев, приземяването на Кубрат

Големият Джордж Форман казва: „Боксът е като джаза – колкото по-хубав е, толкова по-малко го ценят и разбират хората“. Но боксът е като джаза и в друг смисъл – най-великите до един са блестящи импрови... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Цанков
3427

Книжни четвъртъци с литературния критик Георги Цанков – част 8

Миналата седмица – срам не срам! – ви помолих да изразите с вдигнат палец съпричастието си към моите текстове. Признавам, че не очаквах толкова вълнуващи за мене отзиви, при това от хора, които високо... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Пиер Гамара
3086

Машината на Онезим

И така, аз отидох при Онезим. Той ме отведе в своя задръстен с какво ли не кабинет. Аз заговорих за своите приготовления, за зоологическите изследвания, които ще извърша на полюса. Той слушаше вежливо... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Цанков
4678

Книжни четвъртъци с литературния критик Георги Цанков – част 7

Прочетох някъде из пресата заглавие „Да си само англичанин, германец или французин означава да си провинциалист“. Тази мисъл се приписва на големия испански философ Хосе Ортега и Гасет. Все повече се ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Стив Роуз
3551

Режисьорът на „Паразит“: Корея изглежда бляскава, но младите са в отчаяние

Иронията, че Бон Джун-хо е постигнал най-големия си успех, завръщайки се в родната страна и език, не му е чужда. „Всъщност тази идея ми дойде докато работех по Снежен снаряд“, казва той. „Но не бях ос... прочетете повече..

Резултати 1 - 11 от 11