Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2019

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - България
Евгения Иванова
8363

Отворено писмо от проф. Д-р. Евгения Иванова до министъра на образованието г-н Красимир Вълчев

Уважаеми г-н Вълчев, Бих искала да взема отношение към един проблем от интерпретациите на периода 1944-1989 в учебниците по история и цивилизации за 10 клас: асимилацията на мюсюлмани, наречена от ре... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Евдокия Борисова
10868

Един роман на Жул Верн за Априлското въстание или за свободата като voyages exstraordinaires

Безспорно най-влиятелният и известен романист на всички времена (превеждани колкото него по целия свят са само Агата Кристи и Уилям Шекспир), Жул Верн не остава безучастен към случилото се през 1876 г... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
5538

Медийна демокрация на две скорости: Българската преса след падането на режима

В медиен аспект началото на прехода, видян през анализ на новия, демократичен печат, е белязан с остър дефицит на реално познание за размера и същината на престъпленията срещу турци и помаци. Трудно е... прочетете повече..

Дискусии - България
Милена Савова-Махон
7641

Турското малцинство при комунистическа България – политика на етничност и власт

[Идеологическата] основа за „Възродителния процес“ е подготвена от националистическите комунистически историографи, които твърдят, че България е била и си остава хомогенна нация.  Освен това той ... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
9998

За фалшификатите, историографията, насилието и „разделните“ времена в науката – част 1

През юни 2015 г., цели тридесет години след насилствената кампания за смяната на имената на турците в България от 1984–1985 г., „Време разделно“ беше избран от зрителите на БНТ за „филм на всички... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
7491

За непостижимата лекота на красотата

Не знам дали красотата действително ще спаси света, но при всички случаи съм съгласен, че постигането ѝ не е особено лесна работа. Особено когато става дума за нещо толкова необятно и все още езо... прочетете повече..

Изгледи - България
Веселина Седларска
4151

Телевизии с намордник

Че медиите са кучето-пазач на обществото е популярна дефиниция за журналистика. Сложете намордник на това куче и оттам нататък можете да представяте на обществото, че положението е каквото ви се иска ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Александър Солженицин
5753

Александър Солженицин – Нобелова лекция по литература

Както онзи дивак, който изумен взел странния предмет, изхвърлен от вълните на океана в пясъка или паднал от небето; предмет, отразяващ ту мъгляво, ту ярко слънчевия лъч – и го върти в ръцете си, оглеж... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ибрахим Карахасан-Чънар
7822

Устни традиции и форми на изразяване при българските турци

Устните традиции и форми на изразяване включват два съществени компонента: съхраняване на майчиния (матерният) език и опазването и съхраняването на устната фолклорна традиция. И двата компонента имат ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Бенджамин Хадад
3887

Новата динамика на Гърция

Последното десетилетие беше доста грубо за Гърция. След глобалната финансова криза от 2008–2009 г. страната загуби една четвърт от своя БВП и се превърна в черната овца на Европа за това, че... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Сара Липтън
6515

Евреи, пари, митове

През 2006 г. голяма част от френското общество се оказа разделено от един странен и болезнен въпрос: антисемитизъм ли е да се предположи, че някой евреин е богат? Дебатът бе провокиран от отвличането,... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Аарон Щайн
4892

Защо Турция обръща гръб на САЩ и прегръща Русия

Нелесните отношения между Турция и САЩ се намират в низходяща спирала от години насам. Бидейки на противоположни мнения по една все по-удължаваща се редица от въпроси – от авторитарния завой на турски... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Светлана Алексиевич
5278

За изгубената битка

Не съм сама на тази трибуна… Около мен звучат гласове, стотици гласове, те са винаги с мен. Още от детството ми. Живеех на село. Ние, децата, обичахме да играем навън, но вечер сякаш магнит ни привлич... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
4372

Бяло

Не можеше да понася някой да докосва нейните вещи, усещаше, че мъртвите клетки на кожата попиват в тях, а след това в нея самата. За нея хората бяха просто превозни средства на вируси, заразоносители,... прочетете повече..

Тематични сборници
Super User
8351

„Възродителният процес“ – памет и заличаване

Сборник от текстове, посветени на „Възродителния процес“ и неговото наследство.   Страници: Налични формати: Дата на издаване:    469 PDF, EPUB, MOBI ... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
13034

Малко спомени за „възродителния процес“

През юли 1985 година в няколко вестника е публикувана декларация на български турци, с която призовават към възвръщане на българските имена (виж целия текст на декларацията по-долу). Излезе първо в ма... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Ванцети Василев
4827

Червеният полковник

Събуди ме сутрешният глад. Изправих се на крака и разкърших снага. Отърсих сламата, полепнала по четината ми. Заврях зурла в каменното корито и предъвках остатъците от фуража по дъното и ъглите му от ... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
8209

Отново за учебниците или „кой кого манипулира?“

Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците. След което вече пред очите ми светва. Разбира се, че от една такава гледна точка именно по-бедният, по-опростеният, съдържащият далеч пов... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Златко Ангелов
6036

Никога не гледай встрани

Голямото изкуство е разпознаваемо днес по това, че за него се пише малко в социалните медии. А традиционните медии изглеждат стъписани. И щом заподозрат дори и малък скандал, предпочитат да го обсъжда... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
4667

На какво трябва да учим децата –да разбират фактите, или да ги индоктринираме?

Юлиана Методиева: Господа, добре дошли в клуб „Маргиналия“! Редакционният ни екип определи за тема на днешната дискусия острото обсъждане на новите учебници за 10 клас по история. Тези учебници п... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20