Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2018

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 19 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Наука
Ерин Биба
7380

За или против трансплантацията на детеродни органи

На 4 септември 2014 в Гьотеборг, Швеция, на операционната маса лежи 36-годишна бременна жена, която страда от прееклампсия – усложнение при бременността, свързано с високо кръвно налягане. П... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
6108

Тревата е зелена и през май...

Не съм мигнала. От всичко, което си казахме, помня само думите кантарион и мащерка. Не можех да остана повече, щях да се разплача. Толкова се зарадвах, че дойдох да се видим – нали си бяхме обещали, ч... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златимир Коларов
6210

Златимир Коларов – два кратки разказа

Над Александровска болница прелита ято гълъби. Насочва се към сградата на Стоматологичен факултет, извива покрай Военна болница, прелита над Центъра по хигиена, Пулмологията, Кожна клиника и Майчин до... прочетете повече..

Изгледи - България
Вера Мутафчиева
8089

Румелийски делници и празници – ч. 2

1793 – 1798 „… Цариград представя смесица от турци, гърци, арменци, евреи, европейци. От това произхожда много голямото разнообразие в нравите, религията и езика. Турците са много повече от други прочетете повече..

Изгледи - България
Вера Мутафчиева
7576

Румелийски делници и празници – ч. 1

„Румелийски делници и празници от XVIII век“ (София 1978) представлява мозайка от документални откъси из османските архиви, както и от чужди пътеписи, дипломатически доклади и български фолклор. Свърз... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джейкъб Микановски
11960

Южната завеса: „Граница“ на Капка Касабова

Високо в Родопите на границата между България и Гърция има пещера, наречена Дяволското гърло, през която Орфей е слизал в подземния свят. Всички, които са опитали да го последват, са изчезнали. В този... прочетете повече..

Тематични сборници
Super User
9682

Класическа световна есеистика

Сборник от класически есеистични текстове, публикувани в „Либерален преглед“.   Страници: Налични формати: Дата на издаване:    572 PDF, EPUB... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Джереми Шапиро
6205

Какво „Америка на първо място“ ще струва на Европа?

Новият американски посланик в Германия, Ричард Гренел, бързо се превръща в любимото европейско плашило. Той изглежда споделя изключителната способност на шефа си да обижда хората чрез мощна комбинация... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
10377

За основния въпрос на българското битие

Публикувах тия дни на моя сайт един кратък текст, посветен на последното велико чудо в българската литература и култура – възкръсналия от мъртвите роман на Георги Божинов, Калуна-каля – и, докато очак... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Диана Петрова
16869

„Калуня-каля“ – урок по творческо писане за недостатъчно добрите

Стигнах до „Калуня-каля“ по време на един панаир на книгата, където се спрях пред щанда на „Хермес“. Чудих се в продължение на десет минути дали да си купя романа. Така премина и целият... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Аманда Тауб
5501

Как едно заспало германско предградие обяснява възхода на крайнодесните движения в Европа

Бух, малка общност в покрайнините на Берлин, изглежда на пръв поглед като място, което [приказното момиче] Златокоска би обявила за „точно на място“. Кварталът не е прекалено богат или прекалено беден... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Андрей Солдатов
7052

Тайните служби на Путин

От идването на Путин на власт през 2000 г. до съвсем наскоро, ФСБ се радваше на статуса на „нова аристокрация“, по думите на бившия ѝ директор Николай Патрушев. Агенцията беше финансирана щедро, не по... прочетете повече..

Дискусии - България
Даниел Смилов
7393

Политиката на преименуване – набор от идеи

Политиката на преименуването е древна като света. Този, който владее словото, създава реалност. Като смениш името, унищожаваш старото и раждаш ново от нищото. Последният патриотичен акт на преименуван... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Миранда Картър
9292

Какво се случва, когато един гневлив, неспособен на концентрация малоумник управлява империя?

Едно от малкото неща, за които кайзер Вилхелм II – управникът на Германия от 1888 до 1918 – е имал талант, било предизвикването на възмущение. Тясната му специалност пък била да обижда други монарси. ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Кая Гендж
8242

Сексуалните промени в Турция

В доклад на Amnesty International като основни пречки, пред които са изправени турците от ЛГБТИ, се изброяват правителственото безразличие към предотвратяването на дискриминацията въз основа на пол, л... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Робин Маки
8550

Никаква смърт и подобрен живот: принадлежи ли бъдещето на трансхуманизма?

Идеята за технологично усъвършенстване на телата ни не е нова. Но степента, в която трансхуманистите възприемат тази концепция, вече е. В миналото сме създавали различни протезни устройства като дърве... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Д. Т. Макс
7093

Джим Симънс, царят на цифрите

Институтът „Флатйрън“, който се намира в единадесететажна сграда в стил fin-de-siècle, на ъгъла между Двадесет и първа улица и Пето авеню, е посветен изключително на компютърните науки – разработванет... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джошуа Хамър
5725

Убийците от Киев

Вернер се свлича в мръсотията пред колата. Адам лежи разперен по гръб и се бори за глътка въздух. И двамата мъже ще оживеят – Вернер, прострелян шест пъти в крайниците, рамото и врата, ще лежи в ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Маша Гесен
5316

Животът, смъртта и възкресението на руския опозиционен журналист Аркадий Бабченко

Детайлите около операцията не са съвсем ясни, но изглежда, че човекът, който съдействал на разследването, се е съгласил да изиграе ролята на убиеца. Съпругата на Бабченко информирала нейна приятелка-ж... прочетете повече..

Резултати 1 - 19 от 19